Muchozol, fajne siodełka.. Ja też nie odzywałam się już z problemem siodłowym na kucke bo stwierdziłam że naprawdę jest za duże i poprostu wstawiłam je na allegro 😉 Kombinowałam z padami a ono i tak spadało bo było poprostu -za szerokie
No ja musiałam ,,ortopad,, dla mojego bo każde siodło spadało mu na kłąb. Nie wiem czy dopasowałam 🙁 Zjeżdza mu na zad więc narazie nie jeżdzę west bo musze napierśnik chyba dopasować jakiś 😉 Też z nim mam kłopot bo wykłębiony i łękowaty.
😀 powiedzcie mi , jakie będzie najlepsze wędzidło na sam początek nauki dla koni ? Koń chodzący do tej pory w stylu klasycznym ( nerwowy i odpalający ) . Dodatkowo potrzebuje ogłowie cob ale w kolorze czarnym + wodze... pomożecie ?? Bo nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać. 🙄
zduśka a na jakim wędzidle koń chodził klasycznie?
Bo tu jak znam życie to nie o samo wędzidło chodzi a o sposób pracy z koniem
My dość często używamy klasycznych wędzideł (po prostu mam ich większy wybór) na poczatek i dopiero jak już dobiorę koniowi kiełzno ostateczne (czyli to na jakim ma startowac np) to wtedy kupuje westernowy odpowiednik
Ja co prawda Hubertusowo, ale siodło west jest 😉 Ostatnio miałam czas na to, żeby popracować na placu i widzę w sobie i Kukusiu postępy. Coraz częściej myślę jednak o zmianie siodła. Macie jakieś sprawdzone modele na wykłębione konie z wąskim kłębem? A miał ktoś może z was jakąś beterlicówkę?
Magda Pawlowicz Max chodził do tej pory na podwójnie łamanym i zwykłej oliwce. [/quote]
a na czym chodził lepiej? Przy czym pamiętaj, że konia do west stawia się "za wodzą' a więc wybierz taki typ wędzidła na jakim koń ci pracował przy lżejszym kontakcie.
I jeszcze: w jakim celu koń ma być przestawiany, tzn czy ma być to west "rekreacyjny" czy cos bardziej ambitnego? W jakim wieku koń?
wiesz co, właśnie u niego zawsze był problem z dobraniem wędzidła, ale wydaje mi się, że najlepiej chodził na podwójniełamanym ( a jeszcze najlepiej na haku 😉 ) a przestawienie jest na próbę - Max mam wrażenie, że nie odnajduje się w stylu klasycznym , mam drugiego konia, który wiadomo mimo fochów całkiem inaczej pracuje pod siodłem a kuc .. no cóż 😉 Mam znajomą w stajni co jeździ w stylu west - i aż miło popatrzeć na nich. Może i kuc się w tym odnajdzie 🙂 a jak nie to pójdzie na emeryturę i tyle 😉 Obecnie ma 12 lat.