[quote author=adriena link=topic=26775.msg629920#msg629920 date=1277220746] No i wyszło ze wielkokonie są niszowe 😉
uznalismy, ze wielkokonie to te powyzej 170, tak wiec wcale nie takie niszowe ;-) bo 66/214 ;-)[/quote] Dla mnie wielkokonie to przedziały powyżej 175 cm.
ale wydaje mi się że ankieta trochę nieobiektywna bo niektóre przedziały są co 1cm a niektóre co 10cm a to robi DUŻĄ różnicę bardziej obiektywnie byłoby co 5cm ale równe przedziały a tak to ni w pięć ni w dziesięć.. bo koń 167 czy 168 to nie takie małe zwierze, natomiast koń 160 w kłębie to i owszem, już raczej nieduże a wpakowaliście w jedną grupę wzrostową jeśli się da to proponuję zmienić ankietę
było o wadze teraz jest o wysokości koni to ja po raz kolejny sie czepnę a jak te konie mierzyliście ? bo jeśli mowa o klaczach licencjonowanych czy ogierach to są one zmierzone "profesjonalnie" na dodatek aby dobrze zmierzyć miarą do tego przeznaczoną też trzeba umieć się nią posługiwać w rękach osoby nie mającej doświadczenia wychodzą co i rusz różne pomiary tego samego konia a co do reszty to przypuszczam ze jest pi razy drzwi lub na zasadzie "chciałabym/chciałbym" aby mo koń tyle miał no bo te + 3-4 cm to wcale nie takie wielkie oszustwo moja klacz ma wpisane 169 cm - tak zmierzył pan opisujący ja jednak dla mnie wychodzi non stop 167 - 167,5 niedługo ją znowu zmierzę tym razem inną laską i zobaczę co mi wyjdzie (najlepsza by była taka z poziomica ale jak poziomicy brak wystarczy z 4 asystentów i pomiar powinien wyjść ok)
w moim przypadku był mierzony przy opisywaniu wszystkich ogrów w stajni, więc jak mówisz "profesjonalnie", potem jeszcze kilka razy już u mnie i zawsze wychodziło tak samo
Moja jedna czarnula była mierzona na przeglądzie jakimś cyfrowym czymś przez Pana Sędziego Holendra. Tylko... nie mam pewności czy posadzka była pozioma... 😀iabeł: A zatem "profesjonalnie" biorę w cudzysłów.
No dobra... zmaściłam te przedziały :kwiatek: ale poglądowo i tak widać która grupa zwycięża 😉 !
no nie bardzo widać bo najwięcej jest w przedziale 161-169 a jak pisałam 169 to już duże konisko, natomiast 160 nie bardzo... najbardziej zawaliłaś na najistotniejszym przedziale, tak Ci powiem 😉
Libella ma ok 156-158 (różne wersje były 😉 ). Nie powiem, czasami patrząc na wielkich sąsiadów żałuję, że nie ma tych kilku cm więcej 😉 Ale z drugiej strony nie mam problemu z czyszczeniem siodłaniem i w ogóle małe jest piękne 😉 A tak w ogóle to już chyba kiedyś był taki wątek 😉 dot. wysokości konia względem jeźdźca, ale cóż...
u mnie obie po 170 ale i tak są szersze niż wyższe optycznie je to obniża ale laska zootechniczna nie kłamie 🙂 i waga towarowa też nie obie ważą po 750 kg