Forum konie »

"Złote rady koniarzy" oraz prosto z Photoblogów

to wyobraź sobie co tam się dzieje latem, jak to całe stadko ma wakacje i siedzi "na stajni" całe dnie :]

wole nie...  🙄 🙄
wątek zamknięty
Strzyga? Ke pasa? czy pisałam coś o volcie?
Odpisałam na komentarz julie, nie znam się na polo, nie wiem, nie krytykuje, nie oceniam. Saszira Wyjaśniła, że to do polo, mam prawo wierzyć, nie znam się na tym. Z saszirą na photoblogu utrzymuję pozytywne relacje, dlaczegóż miałabym na kogokolwiek najeżdżać?
I ponownie spytam: czy napisałam coś nie tak?
edit: mój komentarz tyczył się ludzi, którzy często atakują bezpodstawnie,  a nie re-volty (teraz dopiero przeczytałam notkę  sasziry i ironiczny tekst o forum).
I po co te złośliwości?
wątek zamknięty
[quote author=Gillian link=topic=26.msg157441#msg157441 date=1233006324]
to wyobraź sobie co tam się dzieje latem, jak to całe stadko ma wakacje i siedzi "na stajni" całe dnie :]

wole nie...  🙄 🙄
[/quote]

to już nie wspominam o tym, że przyjeżdżają obozy 😀
wątek zamknięty
wakacje i ferie itd też siedzę 'na stajni' całe dnie ale nie wymyślam głupot bo zwykle jest coś do roboty i pomocy  🙂
wątek zamknięty
helcia, są ludzie i ludziska 🙂
wątek zamknięty
Jeśli chodzi o ten nachrapnik hanowerski, to najpierw pomyślałam, że to może jakaś stajnia a'la wyścigowa, wnioskując po długości puślisk.
Dawno nie widziałam nachrapnika hanowerskiego w użyciu, bo one po prostu nie są dobre, raczej się od tego odchodzi.
Zapięty "nie za mocno" nie do końca działa, zapięty mocniej uciska miękką część kości nosowej i może utrudniać oddycanie, zwłaszcza przy dużym wysiłku.
Ale mniejsza o nachrapnik.
To zdjęcie mogłoby posłużyć dla potomnych jako ilustracja "klasyczny dosiad fotelowy" w jakimś podręczniku jeździeckim  😉
wątek zamknięty
Dawno nie widziałam nachrapnika hanowerskiego w użyciu, bo one po prostu nie są dobre, raczej się od tego odchodzi.
Zapięty "nie za mocno" nie do końca działa, zapięty mocniej uciska miękką część kości nosowej i może utrudniać oddycanie, zwłaszcza przy dużym wysiłku.

😲 hanowery jak najbardziej są w uzyciu i w wielu przypadkach okazuja sie duzo lepsze od szwedow. i raczej mozna obserwowac aktualnie ich powrót.
oczywiscie - jak kazdy nachrapnik, kiedy jest zle dopasowany - moze cos uciskac/blokowac, ale wystarczy go dobrze dopasowac i nie ma takich problemow.
mam, uzywam, bardzo lubie  :emota2006092:

co do dopasowania nachrapnika na zdjeciu z FBL - IMO jest nieco za nisko, ALE jest zapiety luzno, wiec naprawde nie wiem skąd i po co taka histeria tutaj  🙄

P.S.
Jeśli chodzi o ten nachrapnik hanowerski, to najpierw pomyślałam, że to może jakaś stajnia a'la wyścigowa, wnioskując po długości puślisk.

przeciez z daleka widac (po rzędzie konskim), ze to POLO, a nie wyscigi  😁
wątek zamknięty
Sorry, nie znam się na polo  😉
Przyznaję Ci całkowitą rację, zapięty tak jak na Twoim koniu ma sens, a nie tak nisko jak na tamtym zdjęciu.
Poza tym powtarzam, kij z nachrapnikiem, mnie po prostu zdziwiło całe to połączenie dosiadu fotelowego, trzymanych od dołu wodzy i cyganki.
wątek zamknięty
Naprawdę nie wiem skąd się wzięło to ogólnie panujące przekonanie, że nachrapnik hanowerski z zasady utrudnia oddychanie. Jakoś nie zauważyłam, żeby mój koń narzekał na kłopoty z oddychaniem, a sporo jeżdżę w nachrapniku hanowerskim. A odejście od hanowerów spowodowane było raczej tym, że koń w szwedzie wygląda z reguły lepiej, ale ostatnimi czasy praktyczność z powrotem wygrywa i coraz więcej się go widzi w użyciu.
wątek zamknięty
Ja też nie wiem skąd przekonanie, że z zasady utrudnia oddychanie. Ja tak wcale nie twierdzę.
Wiadomo, że jak wszystko musi być poprawnie dopasowany i zapięty. Każdy inny nachrapnik można zapiąć źle i tak żeby utrudniał oddychanie.
Nie widziałam nigdy nachrapnika hanowerskiego w ogłowiu wyścigowym, a na pierwszy rzut oka myślałam że to ma coś wspólnego z wyścigami.
SOOOORRRYYYYY 😉
wątek zamknięty
Mam pytanie. Odejście od nachrapników szwedzkich dotyczy Ciebie czy ogólnie osób jeżdżących? Wybór nachrapnika zależy od dopasowania do potrzeb konia a nie jego wyglądu (przynajmniej dla mnie). Działania różnych nachrapników nieznacznie sie różnią. Inaczej działa nachrapnik hanowerski zapobiegajacy kłapaniu, przekładaniu języka itp. a inaczej nachrapnik polski (ten bez skośnika), który uniemożliwia otwieranie pyska. Nachrapniki kombinowane można używać zarówno ze skośnikiem jak i bez. Dla mnie na tym polega różnica w wyborze i osobiście nie zauważyłam żadnych trendów w użytkowaniu .
wątek zamknięty
Piszę o ogólnych trendach. Jako dowód takowych wystarczy sobie przejrzeć dział "ogłowia" w jakimkolwiek sklepie internetowym, czy wieszaki w sklepie stacjonarnym. Z moich obserwacji są to praktycznie tylko ogłowia z nachrapnikami szwedzkimi/angielskimi. A że nachrapnik powinno się dobierać wedle jego działania, a nie wyglądu to się w pełni z Tobą zgadzam.
wątek zamknięty
Kombinowanych (angielskie/szwedzkie) jest najwięcej, ponieważ (moim zdaniem) są najbardziej praktyczne a jeżeli kogoś stać i ma taka zachciankę, by w zależności od potrzeby działania na konia posiadać i używać różnych nachrapników to tylko punkt dla niego że orientuje sie w potrzebach konia na którym jeździ. Dla mnie wybór nachrapnika jest prawie tak samo ważny jak dobór wędzidła.
wątek zamknięty
No i przeze mnie się zrobiło  🚫
Ale narobiłam...  😉

Moje ostatnie słówko na temat nachrapnika - właśnie dlatego wywnioskowałam (teraz widzę, że być może błędnie) że od nachrapników hanowerskich się odchodzi - nie widać ich w sklepach.
Osobiście nie mam nic przeciwko nim, ale w rekreacji wolę angielskie, bo hanowerski, jeśli się nie wie jak łatwiej jest zapiąć źle.
W ogóle ostatnio coraz częściej jestem za ogłowiami bezwędzidłowymi w rekreacji, ale to już kolejny OFFTOP 😉
więc dosyć tego!
wątek zamknięty
Dobijcie mnie kobity, dobijcie, bo ja na prawdę już nie mogę:

Ma poprawną postawę zadu na tym zdjęciu, a jeśli to dla ciebie za mało to masz jakiś problem dziecko o.O Wyobraź sobie, że sama jade na MP w western pleasure i wiem jak wygląda zebrany koń... A jego zdjęcie ostatnio znowu dokładnie oglądałam - zad jest w pozycji w powietrzu, gdyby był tak odsunięty, a nogi na ziemi, ot bym się z tobą zgodziła, ale on go jeszcze przesunął jak postawił noge

i jak tu dziecku wytłumaczyć, że konik nie idzie od zadu, jak do dziecka nie dociera?

ps. Co z tą książką? Inteligentnej lektury mi bardzo brakuje ostatnimi czasy....
wątek zamknięty
Dobijcie mnie kobity, dobijcie, bo ja na prawdę już nie mogę:

Ma poprawną postawę zadu na tym zdjęciu, a jeśli to dla ciebie za mało to masz jakiś problem dziecko o.O Wyobraź sobie, że sama jade na MP w western pleasure i wiem jak wygląda zebrany koń... A jego zdjęcie ostatnio znowu dokładnie oglądałam - zad jest w pozycji w powietrzu, gdyby był tak odsunięty, a nogi na ziemi, ot bym się z tobą zgodziła, ale on go jeszcze przesunął jak postawił noge

i jak tu dziecku wytłumaczyć, że konik nie idzie od zadu, jak do dziecka nie dociera?

ps. Co z tą książką? Inteligentnej lektury mi bardzo brakuje ostatnimi czasy....

zawsze jak się chce cos ludziom wytłumaczyć, to wyjeźdzają z tektami ''zamknij się dziecko, Ty nic nie wiesz, nie znasz się '' i ogólnie tak agresywnie... Myślę że pannie nie da się wpoić, bo wie lepiej... a przecież jest MISZCZEM i jedzie MP, to nie potrzebuje większego zasobu wiedzy..  🙄 
Strzyga, ja właśnie też czekam na ksiązkę, zaraz zaczynają mi się ferie musze mieć jakąś ciekawą lekture do poczytania żeby to wykorzystać później w praktyce 👀
wątek zamknięty
Konisi nie ma na gg, więc nie ma książki 🙁
wątek zamknięty
wątek zamknięty
Artanis, co w tym śmiesznego, bo ja tego nie rozumiem?
wątek zamknięty
Artanis, co w tym śmiesznego, bo ja tego nie rozumiem?

no ja własnie też, patrze patrze i nic..
wątek zamknięty
http://www.photoblog.pl/poplamiona/30678655

😂

co Cię w tym śmieszy?
Bo nie rozumiem./
wątek zamknięty
A może śmieszy to, że konik wyszedł w takiej pozycji. Sama Poplamiona napisała "śmiesznie wyszła co?"
🙂
wątek zamknięty
Jasnowata, jesli nawet o to chodzilo, to troche nie pasuje do tematu... tez nie wem o co chodzilo.
wątek zamknięty
Chodziło ogólnie o blog.. jakoś tak mi nie leży..
Owszem śmiesznie wyszła kobyła to raz, a dwa.. widział kto tak konia lonżowac?
Rozumiem, że może to być "natural" , ale w tym nie ma lonżowania koni to raz, dwa raczej nie z batem, a trzy.. to wyglada jak by sobie koń zaraz miał nogi w lonżę zaplątać...

Tak jakoś mnie to zdziwiło.. jesli nie widzicie w tym nic ciekawego to trudno..
wątek zamknięty
Chodziło ogólnie o blog.. jakoś tak mi nie leży..
Owszem śmiesznie wyszła kobyła to raz, a dwa.. widział kto tak konia lonżowac?
Rozumiem, że może to być "natural" , ale w tym nie ma lonżowania koni to raz, dwa raczej nie z batem, a trzy.. to wyglada jak by sobie koń zaraz miał nogi w lonżę zaplątać...

Tak jakoś mnie to zdziwiło.. jesli nie widzicie w tym nic ciekawego to trudno..

Po pierwsze przyczepiłaś się do tego zdjęcia gdzie akurat lonżuję konia, żeby się zwyczajnie wylatał. Nie zauważyłaś na przykład zdjęć gdzie lonżuję w chambonie?
Po drugie natural w żadnym razie nie polega na nie używaniu bata!!
Po trzecie, koń sobie nóg  nie zaplątał i ma się świetnie 🙂
wątek zamknięty
Artanis - a może to akurat moment odesłania konia na koło? .. Np coś w stylu sytuacji - koń zatrzymuje sie, podchodzi do człowieka, a ten odsyla go na koło. Wtedy to i lonza jest dluga bo nie ma jej keidy zwinąc no i tak to chyba wlasnie wygląda..  😉
wątek zamknięty
tak, to własnie ten moment 🙂
wątek zamknięty
dobra mój błąd.. źle odczytałam zdjecie..
wątek zamknięty
W tym temacie coraz więcej szukania dziury w całym 🤔wirek:
wątek zamknięty
bo tak naprawde dla jednego człowieka coś moze byc dziwne.. a dla drugiego nie..
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.