to jest tak, że dziedziczenie testamentowe jest alternatywą dla ustawowego tzn ustawowe stosuje się, gdy brak testamentu natomiast gdy testament jest ustawa dziala "tylko" w zakresie zachowku tzn jeżeli w testamencie nie uwzględniono, lub uwzględniono w zbyt małym zakresie, osoby ktora bylaby powołana do dziedziczenia ustawowego - nalezy jej sie zachowek w okreslonej wysokości.
ja napisałam testement, wszysko co moje przekazuje swojej córce.Jednak w zapisie jest klauzula zabezpieczająca moje zwierzaki. Nie ma prawa do ich sprzedaży, musi ije utrzymywac do chwili ich naturalnego zgonu. Nie piszę jak ma to zrobic, może oddac do dobrego pensjonatu, może wynajć ludzi itp . żaden pies nie może trafic do schroniska ,żaden kon nie może byc sprzedany do rzezni.Brak zaufania do córki, przecież ten temat był tysiąc razy włkowany? Nie, to przezrnosc , nie wiem jakiego będzie miała w życiu faceta, nie wiem jaki będzie miął na nią wpolyw (on i jego rodzina ) itp itd. Męzowi nie przepisalam a to dlatego ,że i tak ma od pół naszego majątku. Oboje z męzem sporządzilismy podobny testament , spisywalismy je u notariusza. Tesament ma również tą zaletę (dla niektórych wadę),że tak naprawdę ważny jest ten ostatni. Czasem myslimy ,że babcia , ciocia coś nam przepisali a tu... babcia na łożu smierci w obecnosci swiadków zmieniła swoją wole. Wowczas ważniejszy jest ten ostatni choc ustny testament. Kto wie, czy i ja kiedys coś nie zmienię,nie dopiszę , nigdy nie wiadomo.
Ja dokładnie nie znam się na ustawach, ale nie wiem czy tańsze nie będzie po prostu sprzedanie mieszkania niż jego darowizna. Bo od darowizny jest podatek, pewnie nie mały jak mówimy o mieszkaniu. To już chyba bardziej opłaca się zapłacić za akty notarialne.
Ja dokładnie nie znam się na ustawach, ale nie wiem czy tańsze nie będzie po prostu sprzedanie mieszkania niż jego darowizna. Bo od darowizny jest podatek, pewnie nie mały jak mówimy o mieszkaniu. To już chyba bardziej opłaca się zapłacić za akty notarialne.
Darowizna w pierwszej linii pokrewieństwa (np. rodzic - dziecko) nie jest objęta podatkiem.