Forum towarzyskie »

Tanie linie lotnicze - Ryanair, Wizzair i inne

Aaaa źle zobaczyłam :kwiatek:
.
W takim Frankfurcie to to 1,5 minimum, żeby oganąć gdzie się jest i gdzie trzeba iść  😂  Gorzej jak w większości lotów tam jest 10-17 h przesiadki, to już gorzej. Pamiętam jak moja siostra miała w Lizbonie 14 godzin czekania a do tego opóźnienie nastepnego lotu to mówiła, że idzie zwariować, szcególnie samemu.
zonk tak, no i chyba już przy lufthansie zostanę . Bo faktycznie tanie linie to średnio z dzieciakiem  :kwiatek:
CzarownicaSa a Ty kiedy wyjeżdżasz ?? Już na stałe ?
Vanilka oo super z tym łóżeczkiem, ciekawe czy taką opcje trzeba wcześniej zgłosić .. hmm .. no nic będę działać w tej sprawie. Mam zamiar do końca miesiąca ogarnąć bilety i mieć już chociaż to z głowy  😀
Zduśka 12 listopada o 13:35. Raczej nie na stałe, na razie docelowo na pół roku, może więcej, a potem się zobaczy. Jak tam będzie lepiej to raczej zostaniemy... ale to wszystko pod znakiem zapytania.
.
Polecam przy częstym kontrolowaniu cen biletów  wcześniej wyczyścić tzw. ciasteczka. Zdarzyło mi się jak szukałam biletów na 2 różne loty, że potem ceny skoczyły mooocno w górę. Zdecydowałam się kupić nim skoczą jeszcze bardziej, a że siostra miała robić przelew od siebie, to włączyłyśmy na jej lapku. Ceny wróciły do tej niższej. U mnie na kompie dalej o ponad 50zł więcej 🤔 wyczyściłam ciasteczka i tadaaam, oszczędność życia 😜 warto spróbować, jeśli ktoś często odwiedza strony wyszukujące loty.
Dokładnie - trzeba czyścić ciasteczka. Sprawdzanie cen w trybie incognito tego nie załatwi 😉
Zapytam ponownie :kwiatek:
Od jakiego wieku dziecko podróżuje na własnym siedzeniu? Przewertowałam stronę Ryanaira i znalazłam tylko info, że dziecko do 23 miesięcy może podróżować na osobnym siedzeniu po wcześniejszej rezerwacji(?). Ale nigdzie nie widzę informacji o dzieciach powyżej 24 miesięcy :/ Albo zwyczajnie ślepa jestem...
I od kiedy dziecku przysługuje bagaż podręczny? Wiem, że mogę mieć wózek i jedną dodatkową rzecz(łóżeczko turystyczne, fotelik) oraz torbę na akcesoria niemowlęce- ale ona jednak niemowlakiem już nie jest więc nie wiem, czy to się liczy? 🤔
Czarownica, z tego, co pamiętam, dzieci do drugiego roku latają na kolanach, a potem już trzeba kupować miejscówkę. I jak kupisz miejscówkę to możesz do niej mieć bagaż podręczny. Po tym drugim roku chyba Ci już nie przysługuje darmowa opcja z fotelikiem samochodowym/wózkiem.
http://www.fly4free.pl/latanie-z-dzieckiem-ryanair-wizz-air-lot/

Wszystko fajnie opisane dla Ryanair, Wizzair i Lot 😉
Dzięki! :kwiatek: Wózek na pewno mogę mieć, przysługuje do 16r.ż. Odprawiłam się już, młoda ma normalne miejsce obok nas 🙂
Ciemna masa jestem- "Niemowlętom nie przysługuje limit bagażu rejestrowanego ani podręcznego."- czyli dziecku nie przysługuje żaden bagaż? 🤔 Bo dalej jest:
"Oprócz dopuszczalnego osobistego limitu bagażu rejestrowanego opiekun może ponadto przewieźć dodatkowe wyposażenie dla niemowląt, takie jak foteliki samochodowe, krzesełka dziecięce i łóżeczka podróżne (o wadze do 20 kg), za oddzielną opłatą za sztukę na lot, w wysokości(...)"
No nie rozumiem. 😡
Jak masz kupioną miejscówkę to tak, a jak nie to nie. Zeby przewieżć cokolwiek dla dziecka to musisz zapłacić dodatkowo.
Czyli normalnie dla niej podręczny biorę? Skoro ma normalne miejsce? :kwiatek:
Ale ile ona ma lat? Jak miedzy 2 a 16 to tak, przeciez płacisz pełną cenę biletu. Poniżej 2 nie, przysługuje Ci tylko wózek.
Już 2,3 😉 Super, dzięki za pomoc! :kwiatek:
🚫 tak sobie z ciekawości przeleciałam te `zasady bagażowe` w ryanair i rozwliło mnie `extra seat for wedding dress`
Do tej pory gdy latałam to była na lotniskach przed rozpoczęciem odprawy, tym razem średnio z dojazdem na lotnisko stąd moje pytanie - jeśli będę na lotnisku 1h10 min przed lotem to zdążę się odprawić, czy raczej kombinować tak by mieć dojazd wcześniej?
Do tej pory gdy latałam to była na lotniskach przed rozpoczęciem odprawy, tym razem średnio z dojazdem na lotnisko stąd moje pytanie - jeśli będę na lotnisku 1h10 min przed lotem to zdążę się odprawić, czy raczej kombinować tak by mieć dojazd wcześniej?

jak nie będzie kolejek przy odprawie i kontroli bezpieczeństwa to zdążysz, jak będą-może być różnie. Zawsze lepiej na spokojnie 😉
Czyli jak lecę z przesiadką i mam 1,25h do następnego samolotu to powinnam zdążyć jak się odprawię online? Czy jednak na ten drugi samolot trzeba się odprawiać osobno?
[quote author=DeJotka link=topic=25292.msg2219742#msg2219742 date=1415644768]

jak nie będzie kolejek przy odprawie i kontroli bezpieczeństwa to zdążysz, jak będą-może być różnie. Zawsze lepiej na spokojnie 😉
[/quote]
Kiepsko, tak to bym dotarła pod terminal autobusem za 2 zł, a tak to trzeba będzie drożej kombinować  😂
autobus może się spóźnić, stanąć w korku itp. Ja bym się jednak bała, że się spóźnię
Jeszcze nigdy w życiu nie widziałam korku o wpół do piątej rano, ale różnie może być 😉 No nic, myślę, że po prostu kontrolnie się przejadę i zobaczę jak sprawa wygląda, dzięki za rady 😉
Mam pytanie. Przeglądałam loty Wrocław-Warszawa linii Ryanair i kosztują od 19zł. Ale dodatkowo drobnym druczkiem jest napisane, że nie jest wliczona opłaty transakcyjna: 45 PLN. Nigdy nie kupowałam sama biletów a jak pytałam się mamy jak jest z tymi opłatami to powiedziała, że cos tam się czasami dopłacało..  🙄 Jak jest z tą oplatą? Kiedy się ją płaci? Da się ją jakoś pominąć?
Opłaty transakcyjne na stronie ryanaira?  😲 pierwszy raz słyszę o takim zagraniu.
Czy kupujesz przez jakąś magiczną wyszukiwarkę lotów?
Kupuj bilety bezpośrednio ze strony przewoźnika, nie z portalu wyszukującego (jak esky.pl czy coś) bo tam zawsze dowalają opłatę transakcyjną, raz dałam się wrobić jak głupia...
Szukałam biletów na esky.pl linii Ryanair. Jest podana cena a na dole ta dodatkowa opłata. Czyli jeśli kupię na stronie ryanair o tylko zapłacę to 19zł i żadnych dodatkowych kosztów? Wszystko robi się przez stronę? Przelew tez?

edit. O matko, ale bym przepłaciła..  😵 Dobra, w takim razie poszukam na stronie ryanair..
No właśnie ja tak wtopiłam, że dopłaciłam 140 zł...(70 zł opłaty za loty zagraniczne na terenie Unii chyba) teraz wyszukiwarki używam tylko do znajdywania połączeń, kupuję już bezpośrednio 😉
DeJotka, Dzięki za wskazówkę. Cwaniaki naliczyli prawie 100 zł opłaty dodatkowej na mój lot. Taniej mi wyjdzie kupić na lot do Zagrzebia, a potem osobno z Zagrzebia do Split. I co najlepsze z Croatia Airlines do Split mam samolot prawie co godzinę, a na wizzair pokazywało jeden.  😵
To ja podrzucę jeszcze biblię wyszukiwania lotów:
http://www.fly4free.pl/forum/jak-szukac-taniego-lotu-v-0-3,8,57900

Z tymi pośrednikami nie jest aż tak źle. Jeżeli chodzi o loty typowo nisko kosztowe to rzeczywiście, lepiej sprawdzać ceny i kupować bilety u przewoźnika; jeżeli jednak bierzemy pod uwagę 'normalne' linie lotnicze, czasem się zdarza, że na stronach pośredniczących bilety można kupić taniej aniżeli na stronie operatora lotu  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się