Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

edytka domyślam się, że seniorce nie wchodzi twarda sieczka - więc może ją zamienić trawokulkami na mokro?
trawokulki są super,Gandawa je już 2 tydzień na mokro chyba że nie mam czasu zalać to na sucho z pro linen ,pachną obłędnie  😜
Jakie pasze polecacie dla konia rekonwalescenta po operacji (nic wspolnego z przewodem pokarmowym ale musi stac w boksie)?

Kobyła będzie przez około 3 tyg bez możliwości wyjścia z boksu, pożniej tylko stęp. Jest raczej nerwowa jeżeli chodzi o zakazy wychodzenia z innymi końmi więc chce jej odjąc ile się da energii z paszy by ja dodatkowo nie roznosiło. Nie ma opcji by została tylko na sianie bo podczas karmienia innych koni rozniesie stajnie.

Myslałam nad BRANDON XS standard 25 kg st. hyppolyt , ktoś tym karmił ?
lub wysłodkami beet mix z pro-linen
Nie mogę jej raptownie zmienić zupełnie paszy wiec trochę owsa również symbolicznie będzie dostawała i będę powoli zmieniała pasze  oczywiście.

Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z żywieniem konia po operacji będę bardzo wdzięczna za pw, ponieważ to pierwszy taki mój przypadek i nawet nie wiem ile jej tego dawać  😵
Marti^^, siano i zero treściwej.
marta__sz, dzięki, właśnie sprawdziłam tę Eponę, mogłabym ją wziąć na spróbowanie, ale wszystkie sklepy mają ją jako niedostępną lub na zamówienie 🙁

nagana, masz na myśli Hartog Grass Mix?

Burza, Dobra kiedyś jadła Safe&Sound i bardzo tę sieczkę lubiła. Jej granulki nie przeszkadzają tylko twarde źdzbła (teraz paszę, którą ma wymiaszną z sieczką wyjada bezproblemu).
Jestem pewna, że jedna z sieczek Dodsona była miękka jak kaczuszka, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć która dokładnie  :emot4: Chyba, że inne Dengie (np. Healthy Tummy) są delikatniejsze niż Senior?  👀

bjooork trawokulki na mokro (i wysłodki z lucerną zresztą też) podaje jako dodatkowy posiłek po jazdach, ale też nie zawsze Dobra ma na nie ochotę. W kontekście nadchodzącej zimy i ewentualnych mrozów 3 mokre posiłki dziennie też mnie specjalnie nie cieszą, bo stajenni szykują wiaderka z wyprzedzeniem...
Marti^^, jak tak koniecznie musi dostać coś do żłoba, żeby "smutno nie było", to może sieczka albo trawokulki? Trawokulki po zalaniu będą sprawiały wrażenie, że w tym żłobie to całkiem sporo jest. Owies bym obcięła od razu. Cały. Tzn. w ogóle treściwe. Są konie, które nawet na przysłowiowej garści dostają korby w areszcie boksowym, więc po co? Jeśli chodzi o "nie mogę raptownie zmienić paszy" - jak będziesz powoli wprowadzać nowość, to to nie będzie raptownie. 😉
Mnie się wysłodki podczas aresztu sprawdziły, ale a) niemelasowane, b) koń musiał je dostawać, bo schudł i nie chciałam, żeby chudł dalej, a generalnie jest ogarnięty. Podzieliłam mu po prostu jego zwykłą porcję na dwa posiłki (w południe inne konie dostawały obiad na padoku, więc się nie złościł karmieniem; miał swoje siano w siatce i już). Ale mimo, że ogarnięty i super spokojny jak na młodziaka, to na niewielkiej ilości owsa i tak potrafiło mu odwalić na spacerach. 😉 Obcięłam owies, zostały same wysłodki - nie było problemu ani w ręku, ani w czasie pierwszego wsiadania po przerwie.
Czy ktoś mógłby napisać skład Basic'a z firmy besterly? Niestety nie mogę znaleść w internecie.
.
Czy przed podaniem Basica trzeba moczyć czy można podawać suchy granulat?
.
[quote author=_Gaga link=topic=25.msg2458475#msg2458475 date=1448883539]
Marti^^, siano i zero treściwej.
[/quote]

Napisałam w poście że to niestety niemożliwe, musi dostać coś do żłobu. Stoi w srodku stajni, jest w swoim stadzie Alfą, kolegów dookoła również ustawiła i kocha jeść... myślę ze szwy nie wytrzymałyby pierwszego karmienia podczas ktorego zostałaby pominięta bo probowalaby przestawic sciany by wyjesc innym.

sumire Dzięki 🙂
Właśnie martwi mnie zupełne zrezygnowanie z owsa, ten koń całe życie jest głownie na owsie, musli/wysłodki tylko jako "obiadek" więc jej mikroflora bakteryjna jest głownie do tego przyzwyczajona. Jest raczej skłonna do kolek więc boję się żeby mi nie zakolkowała po zupełnym obcięciu owsa tak nagle...

Obawiam się również że szybko mi schudnie. Zawsze chudnie np przy zmianie stajni pomimo że je tyle samo więc myśle że sam czynnik pobytu w klinice wpłynie na jej wagę bardzo negatywnie, nie wspominając już o tym ze kilka dni nie będzie jadla praktycznie wcale (przed i po operacji) dlatego pomyślałam o tych wysłodkach. Beet mix są niemelasowane, maja w składnie lucernę i otręby pszenne dla zrównoważenia stosunki ca:p, jadla je całą tamtą zimę, teraz też zaczęła dostawać zamiast musli na obiadki więc myslę że nie powinno być jakiś specjalnych "rewelacji" po tym.
Ile podawałaś suchych na cały dzień ?
U mnie jest taki problem że rano mi ich nikt nie uszykuje więc rano musi dostac cos innego w dawce chociażby symbolicznej  byle sie nie zabila w boksie z rozpaczy.
Marti^^, to może sieczka plus trochę musli w stylu cool czy inne dla koni niepracujących: http://www.hidalgo.pl/livery-mixmusli-dla-koni-nie-pracujacych-lub-lekko-pracujacych-p-2661.html
nagana, masz na myśli Hartog Grass Mix?

Burza, Dobra kiedyś jadła Safe&Sound i bardzo tę sieczkę lubiła. Jej granulki nie przeszkadzają tylko twarde źdzbła (teraz paszę, którą ma wymiaszną z sieczką wyjada bezproblemu).
Jestem pewna, że jedna z sieczek Dodsona była miękka jak kaczuszka, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć która dokładnie  :emot4: Chyba, że inne Dengie (np. Healthy Tummy) są delikatniejsze niż Senior?  👀

Tak, Hartog Grass Mix. Aczkolwiek Lucerna Mix też miałam i z tego co pamiętam była podobnej konsystencji co Grass Mix.

Odnoścnie Degie macałam w stajni Alfa Oil i jest twarda. One chyba wszystkie takie są.
marti, p. Podkowa ma sieczkę owocową - drobna i miękka.
mysle nad sieczka od p. Podkowy "relaks" ma najmniej energii i białka. Musli które znalazłam typowo dla rekolwalescentów ma mniej energii niż to dla niepracujacych lub lekko pracujacych (St. Hippolyt Brandon XS)
Chociaż myslicie ze to jej zrobi az tak dużą róznice czy dostaje to musli czy owies czy inne zwykłe musli z eneria na poziomie 10 MJ jezeli bedzie dostawała to tylko by cos dostac czyli jakies 1/3 miarki (około 200 gram) + sieczka (dla uzupelnienia miarki starczy czy dac jej wiecej?) ( i tylko na śniadanie, bo na kolacje zrobię jej wysłodki)
Myślę, że zrobi różnicę w porównaniu do owsa. 😉 Owies daje szybko uwalnianą energię, więc wali na głowę częściej niż musli bezowsowe lub ze śladową ilością owsa. To musli Hippolyta wygląda całkiem nieźle, można spróbować i z nim+sieczka, tak jak pisała anai. Tylko ja bym to zrobiła na zasadzie: garść musli i dopełnić sieczką.
Jeśli chodzi o wysłodki - dawałam ok. 800 g na konia ok. 600 kg. Po zalaniu wychodziło mi tego z 7 litrów. Też mi nie miał kto zalewać, więc zalewałam sama wieczorem porcję na rano. Tylko to było we wrześniu, więc było trochę cieplej. 🤣 Nie wiem, jak jest u Ciebie w stajni z temperaturami w nocy, ale może macie na tyle ciepło, że nie zamarzną i da radę w ten sposób? U nas w sumie zalane wysłodki stały przez parę godzin w dzień i były skarmiane wieczorem nawet wtedy, jak były mrozy, i były spoko, konie też nie marudziły, że na zimno to błeee. Tylko u nas przy zamkniętym wejściu do stajni jest wewnątrz całkiem ciepło (w każdym razie cały czas na plusie).
A jeśli nie masz jak moczyć hippolyt ma wyslodki które mozna dawać na sucho
Sumire Dziękuję  :kwiatek:
No fakt o tym nie pomyslałam, zakładałam ze 200gr na takiego konia 600kg to w zasadzie nic ;P ale fakt to energia szybkouwalniana;/

Ona mieszka w drewnianej stajni, drugi boks od drzwi które nie są zamykane (zamykamy drugą stronę, no chyba ze jest mroźno lub wietrznie to obie) więc myśle że jak postawie na betonie to może mi przez noc zamarznąć, konie niby trzymją ciepło ale od ziemii ciągnie.

Arika
dzięki nie słyszałam o nich, ale one nie pęcznieją? jakim cudem? ;D
Można je podawać i na sucho i na mokro 🙂
arika00, ktoś Ci płaci za wychwalanie tych wysłodków wszędzie? Niedługo mi ten Hippolyt zacznie z lodówki wyskakiwać.
w sumie patrząc na to jak pęcznieją innych firm chyba bym nie zaryzykowała kupna całego worka po to by sprawdzić czy faktycznie pęcznieją czy nie, może jestem "niedowiarkiem"
Sumire rozbawiłaś mnie nie miłosiernie. Nie uważam żeby była to reklama. Inaczej wszyscy którzy wydają pozytywna opinie lub chwalą dany produkt mogliby być posądzeni o jego reklamę 😉 akurat tak sie złożyło wątek o tych samych wyslodkach nałożył sie na siebie.
Mój koń je razem z wysłodkami i otrębami ryżowymi, ale dopiero od tygodnia.
czy ktos moze wyrazic swoja opinie o paszy Masters? cena fajna ale jakie pasza sprawia wrazenie?
Dido, ja chyba najdalej stronę dalej pisałam. Jednej używam od 3 lat dalej bardzo zadowolona, kilka innych widziałam u znajomych również na duży +. Jak poszukasz to trochę tu już o nim pisaliśmy.
dawałam jakis czas temu i u nas na plus przy robocie rajdowej była. 🤣
Ja niedawno dzwoniłam do Mastersa i mogę dodać, że obsługa na bardzo duży plus. Dodatkowo firma mieści się w Warszawie przy dużym węźle komunikacyjnym więc jak ktoś z Warszawy to można sobie oszczędzić na kosztach wysyłki. Narazie nic u nich nie zamówiłam bo obkupiłam się na promocji w equizone, ale na bank jak wszystko zjemy to spróbuję Mastersa.
Czesc.jakie polecacie w miare cenowo pasze uzupelniajace dla koni?kobyla ma 4,5roku,zaczela prace pod siodlem.
normalnie dostaje mesz,na co dzien otreby+owies i witaminy i owoce i warzywa. cos ktos poleci?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się