Owies chcę wycofać bo wiele osób uważa, że po nim "palą się styki" , a jest teraz tyle innych dobrych pasz z dodatkami na co się chce .... . Nie chcę żeby chudła ani tyła- jest teraz akuratnia. Napisałam, że dobrze wygląda, żeby zobrazować, że obecnie to co dostaje pokrywa jej potrzeby. W zimie je owies i jest ok, ale jak jest trawa i w/w czynniki to dzieją się cuda wianki. Wiele osób używa wysłodki buraczane. Te niemelasowane to jakaś ich odmiana ? ( Co do HS, pytałam w sklepie - nie mają siatki na same chrapy. Ja mam taką na łeb ale bez chrap, szukam dalej 🙂 )
Uprzejmie proszę się nie śmiać 😉. Wiem co to melasa ale po kie licho słodzić wysłodki buraczane melasą 🤔. Żeby potem próchnicę leczyć ? Myślałam, że wszystkie wysłodki są jednakowe, słodkie same z siebie bo z buraków cukrowych. Można nimi powoli zastępować owies ? Po uprzednim namoczeniu ? I kobyła będzie najedzona, a trochę mniej nerwowa ?
Rewizja melasowane są produkowane dla krów. One potrzebują innej ilości cukrów w diecie - wyższej niż konie. Owszem, będzie najedzona, będzie miała energię do pracy, natomiast nie będzie jej "dawało na dekiel", bo to jest energia innego rodzaju - pochodząca z włókna i wolno uwalniana.
Dzięki , konkretna odpowiedź Murat-Gazon :kwiatek:. A jest jakiś przelicznik , instrukcja, jak je wprowadzać ? Ujmując owsa od razu , czy na początku troszkę na posmakowanie i potem dokładać ujmując owies ? . Jest opcja, że jej nie posmakuje ? Baba 600 kg to ile powinna dostać ? Pracuje terenowo weekendowo, jeśli ciężko to na własne życzenie 😜 . I co z suplementacją stawów ?
Rewizja najlepiej początkowo mieszać z owsem i stopniowo odejmować ten owies, żeby się przyzwyczaiła do nowego smaku. Część koni początkowo kręci nosem, bo wysłodki wbrew pozorom właśnie nie są słodkie i ta zmiana nie każdemu pasuje. Ale większość się przyzwyczaja i potem je bez oporu. Jeżeli chcesz całkiem zrezygnować z owsa i przejść na wysłodki, powinnaś je bilansować otrębami pszennymi. Przeliczniki, ile podawać, podaje każdy producent, ja się najczęściej spotykałam z proporcją około 1-2 kg suchych dla dużego konia dziennie, ale to zależy tak naprawdę od zapotrzebowania danego konia. Najlepiej niech się wypowie ktoś, kto karmi samymi wysłodkami - moja je mieszane z owsem, więc to trochę inaczej wychodzi, no i też dużym koniem nie jest.
Właśnie dlatego to nie jest takie proste 😉 Moja dostawała zimą około 1,2 kg (suchych) z owsem i otrębami, łącznie wychodziło tego dwa pełne wiadra, więc dużo, no ale zapotrzebowanie konia stojącego wolnowybiegowo jest zupełnie inne niż boksowego. Teraz dostaje jakieś 700 g plus pozostałe rzeczy i prawdopodobnie będziemy obcinać na sezon pastwiskowy do ilości bardzo niewielkiej celem przemycenia witamin itp.
Nie tak dawno ktoś tu pisał, albo w wątku o przytyciu że 0,5 do 1kg suchej masy. Ja teraz daje 2x dziennie po około 300g i wychodzi z tego po 1/3 wiaderka około.
to teraz się martwię, że daję za mało - mój dostaje 4 razy dziennie po miarce (pavowskiej) plus trochę sieczki albo paszy bez owsa. Do tego zjada 2 kostki siana. Trawę mam taką sobie. Wygląda jak pączek, trochę pracuje.
Aktualnie mój koń dostaje Hilight Improver, jestem bardzo zadowolona, ale potrzebujemy już czegoś co doda mu więcej energii. Możecie polecić mi coś średnioenergetycznego? 🙂
Czy ktoś się może orientuje, jaką ilość drożdży zawiera Foran Chevinal? Znalazłam tylko informację, że wzbogacony ekstraktami z drożdży i miodu, ale nigdzie nie mogę znaleźć, ile dokładnie - czy kropelkę czy może ciut więcej...
episode, zależy jaki koń w jakim treningu Dobrze wpływają też otręby pszenne, ale nie każdy koń może je jeść Podobnie wpływa kukurydza (płatki) , ale to też nie jest pasza dla każdego Nieźle działa dodatek gniecionego jęczmienia, a i tu nie każdy koń może wcinać A generalnie o tej porze roku pastwisko do oporu, w przypadku przeciwwskazań - do oporu siano 🙂
obie te pasze mają kompletnie inne zadania Sieczka wpłynie na strawność owsa , powodując lepsze żucie i wolniejsze pobieranie pokarmu Otręby ryżowe wraz z treningiem poprawią muskulaturę, ale mogą i spowodować schudnięcie
[quote author=_Gaga link=topic=25.msg2363220#msg2363220 date=1432410829]Otręby ryżowe wraz z treningiem poprawią muskulaturę, ale mogą i spowodować schudnięcie [/quote]
Podawane z owsem? Czy same w sobie mogą tak zadziałać? Dlaczego właściwie? Pewnie głupie pytanie ale nie zgłębiałam tematu otrąb... 😡
Euphorycznie, nie specjalnie rozumiem części pytania o owsie... Otręby ryżowe podaje się jaki dodatek , nie jako pasza pełnoporcjowa. M.in. poprawiają przemianę materii, dodają energii, przy odpowiednim treningu wpływają dodanio na rozwój masy mięśniowej. Zamiana tłuszczu na masę mięśniową to pozorne może - ale chudnięcie.
Pytałam o owies bo w poście przed Twoim była o nim mowa. Dopytuje, bo planuję powrót Rudej do bardzo regularnej pracy i myślę co jej podać, jeśli zajdzie taka potrzeba. Nie chciałabym wracać do owsa a chętnie pomogłabym jej paszą. Na razie dostaje tylko siano, stoi na słomie no i teraz jeszcze pastwisko. W nowej stajni mogę mieć do dyspozycji owies lub wysłodki. Ruda to mix pkz i wielkopolaka.
W przypadku otrębów ryżowych i oleju ryżowego to, że koń gubi tłuszcze nie ma związku z tym, że są to dodatki wysokoenergetyczne- to działanie gamma oryzanolu, który kapitalnie przyspiesza metabolizm tłuszczów, nie tylko tego widcznego, ale przede wszystkim tego "w środku". I to jest mega plus działania GO🙂
_Gaga Tak, to ten koń. Brzucho wisi ale to przez brak pracy. Planuję zająć się nią regularnie - 4 razy w tygodniu na początek i zobaczymy jak to będzie. Może na piąty dzień teren. Dlatego zaintrygowały mnie te otręby i ten 'przyspieszacz' spalania. Tylko jak i ile jej tego dać? I czy to w ogóle ma sens w naszym przypadku?
Euphorycznie, nie, w Waszym przypadku to nie ma sensu. Chcesz poprawić jej wygląd - zainwestuj w dobre witaminy z górnej półki (Chevinal Plus) i tyle. Masz konia na grubej nodze, z lekką nadwagą , nie chodzącego, aktualnie z ambicją na lekką jazdę co 2 dni max... Dodatek otrąb ryżowych pomoże tylko i wyłącznie Tobie - będziesz miała lżejszy portfel i może z + 10 do stajennego lansu 😉 bo Twój koń nie wygląda na zwierzę, które potrzebuje wspomagania W linku nie-polityczne 😉 zdjęcie jednego z moich koni z 4 maja. Dziś koń ma dobre 70 kg więcej tylko z dodatkowego siana i odjętej przez L 4 pracy czyli 6 dni treningowych w tygodniu zamienione na lekką lonżę przez ok 14 dni. Jednym słowem w 3 tygodnie z konia fit mam konia z lekką nadwagą. Żadnych special - dodatków nie dawałam, obcięłam treściwą , dorzuciłam siana i koń zgrubł był 😉
Dzięki. Czyli nadal zostajemy na sianie, słomie i pastwisku. Dołożymy tylko pracę do tego. Chevinal dawałam kiedyś praktycznie co wiosnę, nie wiem czy plus (są inne :???🙂 ale konika faktycznie ładnie po tym wyglądała. Poleję jej marchewki, może zje. 😂 Edit: po 25 ml dziennie dawałam zazwyczaj, starczy tak?