lusia722, ech.... mesz to jest jakas myśl, ale kurczę jako pełne wyzywienie na 4 dni to słabo. :/
konio, tylko wyjazdów i tez nie zawsze. W domu pochłonie praktycznie wszystko.
ikarina, marchewki, jabłka, niedodawanie żadnych suplementów, które mogłyby "popsuć" mu smak, zabawy z różnymi musli. Melasy nie próbowałam, bo jej w ogóle unikam.
ikarina, myślę, że ze stresem, trudno mi inny powód wymyślić. Wiem też, że nie jada z metalowych żłobów, ale już nauczona doświadczeniem zawsze mam plastikowe wiadra nawet jak stoi w stajni. Niestety z wiader raz je, raz nie je. Z moich obserwacji wynika, że niejedzenie pokrywa się z wyraźnym "zgaszeniem" konia, także myślę, że to wynika ze stresu. A melasy unikam, bo to czysty nicniewnoszacy cukier, który odbija mu sie na stanie kopyt. Pasze też podaję te z "suchych".
to moze jednak sprobuj mu podac cos slodkiego do paszy - jak nie melase, to miod albo slodki syrop? Przez pare dni zawodow nie powinno mu chyba zaszkodzic?
zawsze myślałam, że konie są monodietykami i powinny jeść regularnie, stałe pasze treściwe zmieniając jedynie ilość w zależności od tego co koń robi....
Powiedzcie mi bo może ja jetem w błędzie -obecnie, w stajni gdzie jestem chcą przejść na wysłodki, a otręby mają być zadawane tylko 2 razy w tygodniu...bo to wystarczy. Na ile zdrowe jest dla konia taki system zywienia?
Na moje tłumaczenia jestem zbywana tym, że przecież marchew czy jabłka daje czasami - a NIE CODZIENNIE... i bądź tu mądry
derby, jak dla mnie podawanie wysłodków = podawanie otrąb bo bez tego występują braki w diecie. Nie wiem czy i na ile są je w stanie zniwelować witaminy, ale może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie.
Jest temat o wysłodkach tam wszystko opisane - w skrócie chodzi o stosunek wapnia do fosfor jak dobrze pamiętam ale nie koniecznie muszą to być otręby byle to jakoś zrównoważyć (choć na ogół większość osób je z tym miesza). Ja w temacie aż tak oblatana nie jestem więc polecam samemu się zagłębić. http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,64.0.html
cobrinha ja wiem właśnie o tym stosunku, tylko ja pytam co to za teoria, że wystarczy dodać otręby dwa razy w tygodniu bo wg niektórych to zrównoważy ten stosunek....
derby słuszne są Twoje wątpliwości. Podanie otrab 2 razy w tygodniu jako równoważnik to pomysł od czapy. To tak jakby wrzucić koniowi raz w tygodniu kilogram witamin żeby miał je na zapas. Trawienie i przyswajanie u konia trwa w zasadzie non stop a nie 2 razy w tygodniu. Podawanie wysłodków niekoniecznie musi się wiązać z podawaniem otrąb. Wszystko zależy od ilości wysłodków i ilości tego co do nich podajemy. U nas konie mają różne "mieszanki" przykładowo jeden koń dostaje wysłodki, lucernę, pszenicę ekstrudowaną, drożdże paszowe i owies, a inny wysłodki z pszenmixem, kilka dostaje wysłodki, lucernę i otręby. Fosfor i magnez można uzupełnić też suplementem - ja używam tego (nie ma opisu, ale zawiera 23% magnezu i 12% fosoforu) : http://shop.bober.com.pl/product_info.php?products_id=6366
Klami u nas tylko siemię zdaje egzamin i początkowo jadł tylko to teraz już potrafi zjeść wszystko. Przerabiałam różne metody- miód, equimall, equaminity, omeprazol, owoce, warzywa dodawane do posiłków i nie bardzo pomagały. On najbardziej lubi siemię lniane i nawet samo zajada, ale nawet to czasami nie sprawdza się. Ja już przywykłam do tego i nie liczę, że mu się odmieni.
ms_konik, już mam, dziękuję. mam nadzieję, że ktoś mi tam podsunie konkretne rozwiązanie, bo jestem w kropce, wymysliłam tylko Eponę dla koni ras pogrubianych, ale boję się, że koń utraci energię 🤔 a może dodatek wysłodków do takiej paszy?
tulipan ja dawałam i pellet z eggrssmana i tę paszę z Baileysa - jak dla mnie lepiej wypada Baileysa, zawsze dawałam koniom niepracującym i wygladaly dobrze 🙂
Co dla emeryta na okres zimowy jako dodatek do owsa? Tylko padok i karuzela, żadnej pracy. 1. Eggersmann Kombi Pellets 2. Eggersmann Horse & Pony Volkorn Pellets 3. Baileys Everyday High Fibre Cubes Najchętniej do max 70zł. Nie chcę pasz typowo dla seniorów właśnie ze względu na wysoką cenę.
Ja uwielbiam Eggersmanna Kombi, ale u nas ceny są inne, bo ciągniemy z Niemiec. 70 zł bym za tę paszę nie dała 😉 Dla starszego konia w niskiej cenie polecam Hilight Horse & Pony Mix 20kg . Mało energii, sporo włókna, fajne trochę "klejące" muesli. W animalii kosztuje 59 zł z przesyłką 🙂 Osobiście mieszam to muesli z Kombi w stosunku 2:1 uzyskując mniej klejącą mieszankę o podobnych do oryginałów parametrach 🙂
Hej, mam źrebną klacz w 5 miesiącu ciąży, dostaje wysłodki z otrębami pszennymi 2 x dziennie i raz dziennie paszę Havens Ferto-Lac 3 z wysłodkami. Zastanawiam się czy gospodarka Ca do P jest w miarę zrównoważona. Ktoś mógłby mi to policzyć? Ja nie bardzo to kumam. Wysłodki mają ok 12 %Ca i ok 2% P Otręby ok 12%P i ok 2% Ca, natomiast pasza Lac 3 ma 12% Ca i 6% P. Na razie paszy dostaje ok 1kg ale w ostatnich 3 miesiącach mam zamiar zwiększyć tylko zastanawiam się czy nie przedobrzę. Producent zaleca podawanie nawet do 3-4kg ale przypuszczam, że jako samodzielną paszę.