Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

brzask a pasze st hippolyt? Koń w średniej pracy, 17 lat, dostawał struktur energetikum, obecnie (zimowo) struktur pół na pół z beste jahre, po 'sezonie grzewczym' tzn. od wiosny spróbuje przejść na samo beste jahre. Nie jest karmiony paszą pełnoporcjowo - w diecie ma owies, paszę i sieczkę (lucerna)
Spadek wagi wynika prawdopodobnie z tego że, owies przez niego przelatuje, od jutra będzie na gniecionym, nigdy nie trawił owsa w 100% zawsze widać było niestrawione cale ziarna ale nie przejmowałam się tym bo mimo tego dobrze wyglądał. Teraz utratę wagi zwalam głównie na to. Więc chcę jakieś musli i sieczkę poprawiającą trawienie u starszych koni.

Od razu zaznaczę że, zęby zrobione, szczegółowe badania krwi również, łącznie z hormonami. po konsultacji z 2 wetami stawiamy na wiek.
brzask wiem, że praca ukł. pok. może być sprawą indywidualną u koni - tak jak i u człowieka - ale różnica w trawieniu owsa gn. do całego jest bardzo znikoma, raptem 3-4% (piszę z pamięci, ale cały ok. 80, a gn. ok 84% - jak trzeba, to mogę zerknąć w artykuł o owsie w KP, jakieś 2 mies. temu). Mój też teraz na całym, jest owies w kupie, to normalne, i mimo tego koń wygląda jak pączek.
Brzask Ile ma lat?
do czego lepiej dawac biotyne z officinalis ? na kolacje do wysłodków na mokro dolac czy do musli+owies ( śniadanie ) ? do wysłodek dodaje też cortaflex na stawy, niechce żeby się ze sobą wszystko gryzło..
A u mojego zmiana z całego na gnieciony spowodowała ogromną roznice. Ale u nas to podłoze nerwowe- szybko je i całego po prostu nie dogryzał.
esef- przeca pisałam parę postów wyżej, że łuskę kupujemy w Bielsku-Białej - firma Jabex. Sami łuskają słonecznik i dlatego mają na zbyciu łuskę, czysta, workowana w zaszywane maszynowo worki, na worku dane firmy. Dla nich łuska jest odpadem, bo produkują na cele spożywcze 😉
http://www.jabex.com.pl/
Ja bym stawiała że senior schudł bo jest okres przejściowy i potrzeba mu więcej energii żeby wymienić futro i do tego cały czas pracować, więc powinno dobrze działać wszystko co oleiste + białkowe. Ja tam daje pasze z dodatkiem soi i bardzo dobrze działa
junona , wiem u nas też tak było do tej pory, od kiedy pamiętam cały owiec był w jego kupie minimum 7lat, tylko właśnie mimo tego zawsze dobrze wyglądał. Gnieciony zaleciła dawać wet, przez miesiąc i patrzeć czy się poprawia, jak nie prawdopodobnie będziemy robić gastroskopie w poszukiwaniu wrzodów.

Dramka, około 16-17

Evson, no własnie na to liczę,  nie jest nerwowym koniem aczkolwiek w porze karmienia jest bardzo pobudzony, chociaż je bardzo powoli i spokojnie.

margaryna , no niestety to nie to, na wiosnę pokazały się żebra. Zawsze na wiosnę przy zmianie sierści tak było, ale w sezonie pastwiskowym szybko wracał do normy i wyglądał już dobrze do kolejnej wiosny, ale w tym roku jak schudł na wiosnę tak żebra są do tej pory, raczej nie chudnie jakoś widocznie ale mimo podawania dodatkowej paszy w tym kukurydzokulek epony, 3 rodzajów musli, 2 rodzajów sieczek i kompleksu witamin jest bez zmian, nie chce przytyć.

jeszcze dodam że, jest oczywiście regularnie odrobaczany.

edit. dostawal wlasnie kukurydzokulki nie trawolkulki
PASZA PAVo TRIPLE P
co sądzicie?
jak dajecie?

czy aby na pewno konie po niej są żywsze?

proszę o odp
Brzask, ja mam 18-latka. W zeszłym roku spadł z masy w wakacje bardzo mocno. Upały, choroba skóry, go wykończyły. Od jakiegoś czasu jest na eponie testuje różne produkty. Wygląda naprawdę super. Jeśli koń pracuje to szybko nabiera po otrębach ryżowych. Aktualnie je Pure & Healthy, od niedawna mieszane z kukurydzokulkami. Jak będę miała aktualne zdjęcia mogę wkleić.
Co polecacie dla kobyłki 18nasto letniej, wielkopolanka, raczej "masywna" i duża. Chodzi "w miarę" regularnie rekreacyjnie. mniej więcej 4-6 razy w tygodniu sobie jakoś tam drepta godzinkę dziennie. Problem polega na tym, że w wiosnę, lato, jesień jest potwornie gruba (do tego stopnia, że ludzie się mnie pytają czy jest w ciąży  🙄 > dodatkowo ma bardzo "spadzisty" kłąb, więc brzuch jej optycznie (z resztą nieoptycznie także) wisi..) Natomiast w zimę potrafi tak potwornie schudnąć, że wygląda jak koń odratowany... Dodam, że spędza 24h na pastwisku.
Obecnie przez miesiąc dostawała Marstall senior plus ( http://animalia.pl/produkt,20482,508,marstall-senior-plus-20kg.html ) ale nie ukrywam, że chciałabym coś nieco mniej obciążającego kieszeń... Czy możecie z czystym sumieniem polecić coś, co nie zmieni walorów smakowych, jakościowych ani najważniejsze "zdrowotnych" ale za niższą cenę? Do tej pory dostawała to tylko na kolację razem z owsem. Raz w tygodniu w zimę dostawać będzie mesz (teraz dostaje rzadziej).
Efekt chcę osiągnąć taki, żeby koń nie wychudł tak potwornie, dostał wystarczającą dawkę witaminek i tym podobnym (bo samo siano i owies w zimę to trochę mało) no i miał może trochę więcej energii, bo teraz zwłaszcza jak będzie się robić zimniej wiadomo, że trochę energii ucieka na ogrzanie tak wielkiego cielska + zmiana sierści, te sprawy 😉
Może ktoś o dobrym sercu mi coś poleci ?  :kwiatek:
Pierwsze co nasunęło mi się z Twojego opisu to gzawica - koń w sezonie gruby na zimę chudnie. Czym odrobaczasz na jesieni?
Niestety co dokładnie to nie wiem. Ale ostatnio dostała coś bardzo mocnego podobno. Musiałabym zapytać, bo konie odrobaczane są stajennie wszystkie na raz i tym samym i nigdy nie interesowałam się tym dokładniej. ale regularnie. raczej nie podejrzewałabym żadnej choroby szczerze mówiąc. Pomijając, że nie widać żadnych objawów innych (gdyby mówić o chudnięciu jako o objawie) to dodatkowo właścicielka (bo ja klacz dzierżawię) do której mam pełne zaufanie i wiem, że kocha tego konia bardzo bardzo, mówiła, że ona tak ma. Że tak samo szybko zrzuca i przybiera na wadze. Ma tak od "zawsze" Z tym, że jak poprzednia dzierżawczyni kazała ją wstawiać do boksu przez zimę, to aż tak bardzo nie było. Więc zgaduję, że to może być przez tracenie energii i masy na skutek potrzeby ogrzewania ciała i zmiany sierści i braku odp. składników - bo tylko owies i siano. W temacie derek już pisałam, że może by czymś "pomóc podgrzać" A tu pytam się o "wewnętrzne" wspomaganie 😉
Jedna z moich klaczy (koło 20 lat) też chudnie na jesień, ale jak tylko zauważę to chudnięcie to zwiększam dawkę żywieniową - paszy treściwej, bo objętościowe ma non stop dostępne. Z tym, że treściwe to nie sam owies - konie energię do ogrzania się "wytwarzają" z głównie z włókna. Nasza do owsa (ok 1,5 kg) dostaje wysłodki (pół kilo liczone na sucho), ok. 250 g otrąb ryżowych i w tej chwili jako źródło białka DDGS kukurydziany (pół kilo).  To jej dzienna dawka - drobny koń ok 150 cm i już wraca do normalnej kondycji. Poza tym siano do woli i grubo ścielona stajnia (stajnia to praktycznie wiata tyle, że murowana, drzwi wielkie jak do stodoły i non stop otwarte).
Jeśli koń nie był odrobaczony pastą z iwermektyną to może mieć zwyczajnie gzy i to byłby powód takiego chudnięcia - wiosną gzy się ewakuują a nowe larwy zwykle na jesień zaczynają konia męczyć.
To jakie podejrzenie było to zrozumiałam 😉 Ale jestem w 99% pewna, że to nie to, właśnie dlatego, że odrobaczana jest regularnie i to nie byle czym (podobno), oglądana przez weta co jakiś czas itd. Więc myślę, że właśnie zmiana pokarmu tu się bardziej nada. Ale właśnie pytam na co. Szczerze mówiąc wolałabym jakiś "gotowiec" bo zwyczajnie nie mam pojęcia skąd, ile, w jakich proporcjach itd. Wolę sama nie kombinować...
np. Besterly Vitalic albo Herbic, Saracen Super Fibre Pencils. Nie wiem jaką ilością zamierzasz karmić, ale mogą się przydać dodatkowe witaminy, plus np polecane wysłodki.
Brzask, jeszcze co do tych wiaderek - jak na to, co chcesz dawać, 5-litrowe spokojnie. Ja używam właśnie takich i nawet więcej jedzenia niż podałaś mieści się bez problemu. 10-litrowe mam jedno, dla mnie jak na zostawianie na każdy posiłek jest olbrzymie. Ja używam go tylko jak robię mesz, bo wychodzi mi go sporo i wygodniej mi go dokładnie zmieszać 🙂
A gdybym kupiła besterly herbic, a dodatkowo sypała jeszcze besterly bestermine horse (http://animalia.pl/produkt,15342,507,besterly-bestermine-horse-4kg.html ) to by było ok? Czy w ogóle da się "przedawkować" minerały, witaminy itd?
Wszystko zależy od tego ile zamierzasz dawać tego Herbic dziennie?
A ja mam inny problem koń zaxwyczaj chudnie czerwiec lipiec:-( jak jest bardzo gorąco nie chce jeść siana....
Tak swoja drogą, wie ktoś gdzie najtaniej dostanę pompkę do witamin Chevinal, lub jakąkolwiek pasująca do baniaka 5l ?  🙇
Cobrinha jak nie znajdziesz to zawsze możesz przelać do mniejszej butelki.
Niby tak ale mniejszą z dozownikiem też kupić muszę heheh 😉
a miarka albo strzykawka?
Strzykawką nie bardzo bo ma problem mimo rurki z zasysaniem (taka gigantyczna) - ciągnie powietrze, a w razie czego miarkę mam - tyle że nie jest to najwygodniejsze 🙁
Nikas tak da się przedawkować witaminy ale to trzeba się na prawdę postarać o to, ja bym proponowała założyć jej jakąś lekką derkę (najlepiej po prostu przeciwdeszczową) żeby się nie moczyła od śniegu jak się tarza no i teraz od deszczu już samo to powinno jej bardzo pomóc tym bardziej że to starszy koń, do tego zdecydowanie jaką paszę wspomagająco (besterly jak najbardziej) z witaminami lub po prostu paszy tak jak jest dawkowanie zalecane i tyle, starszym koniom trzeba pomagać w zimę zdecydowanie : )
Cobriha u nas najlepiej do gęstych suplementów sprawdzają się butlę po preparatach equistro.

Te rzadsze płyny, jak oleje na przykład, można spokojnie dawkować w butelkach po np. biotynie officinalisa, ale taki chevinal to więcej go w tym zbiorniczku zostaje niż wlewa się z miarki-zbiorniczka do paszy. Może pasz jakąś pustą butlę po equistro. One są fajne, bo tam się wlewa jakby do kieliszka ('zakrętki'😉 i mało zostaje na ściankach, wszystko z tej zakrętki wylewa się do żarcia. A

pompka do chevinalu to chyba tylko w MK sklepie, ale za 25 zł zdaje się... no niby jest inwestycja na przyszłość, bo to nie na jeden sezon ale - w założeniu - wiele lat. Przynajmniej dopóki się nie popsuje..
junona, masz na myśli takie butelki z dozownikiem-miarką na ściśnięcie?
No niestety nie miałam takiej nigdy na stanie 🙁
Cobrinha, a nie ma ktoś ze znajomych koniarzy w pobliskich stajniach? Popytaj, jak nie będą mieli to Ci wyślę, bo mam po Mobiforze Ultra 😉

Edit: To jest taka:

Używałam jej jako miarki do Chevinala i było ok 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się