karmiłam i jak dla mnie porażka, skład jest niejasny, z tego co doczytałam na opakowaniu głównie jest to soja, wydajny jest, ok, bo to granulat, po zalaniu wodą tak jak trawokulki znacznie zwiększa swoją objetość. może słabo szukałam dokładnego składu, ale w mojej ocenie nic ciekawego. jak na razie w moich notowaniach wygrywa st.hipolyt
A co powiecie o wysłodkach niemelasowanych? Dla jakich koni i jak to mądrze dawkować? Kluska dostaje teraz pól miarki moczonego owsa na śniadanie i kolację. Mam zamiar zmniejszać owies a dawać wysłody - pytanie tylko, ile? Jakiś czas temu sporo myślałam nad bezowsowymi paszami a może mogę dawać same wysłodki (otręby od czasu do czasu) plus siano do oporu?
Euphorycznie Dla wszystkich koni 🙂 Na początek zastępujesz 1 do 1go owies, ale potem zobaczysz czy to nie za dużo/ za mało. Ja podaję same wysłodki, otręby i siano do oporu. Nie narzekam 😉
Czy można mieszać 2 pasze bo myślę czy by moim nie mieszać Pavo Condition i Besterly Basic. Pavo wiadomo, że jest lepsze ale też i droższe. i Jeśli mieszać to jednego dnia zmieszać 2 pasze ze sobą i dać czy jeden dzień taką drugi dzień taką? i jak to jest, jeśli koń dostaje pasze to powinno się jeszcze dodawać do tego jakieś witaminy? Oprócz paszy konie stoją na sianie owsie i trawie+ marchewki, jabłka, buraki i raz w tyg mesz. I jeszcze jedno pytanie. Konie dostają 2 razy dziennie owies. Lepiej zastąpić paszą jeden posiłek czy lepiej wprowadzić 3 karmienie?
Można mieszać różne pasze ze sobą, wtedy dajesz codziennie obie pasze, a nie co drugi dzień na zmianę. Ja bym wprowadziła 3 posiłek, bo generalnie lepiej jest karmić mniej a częściej, ale ich wielkość należy dostosować do wprowadzonej nowej paszy (tzn. zmniejszyć je trochę, tak żeby koni nie rozsadziła energia)
A ja właśnie kończę worek HorsGranu i jestem zachwycona - karmię nim obydwie źrebne kobyły i przy naprawdę symbolicznym dawkowaniu już było widać efekty. Obydwie ładnie przybrały, kopyta super, a sierść jak lustro 😍 Plus za zawartość kredy, której moja małpa nie chce jeść luzem.
Granulat na pewno, a skład jak na cenę nie jest zaskoczeniem, nie spodziewałam się nic innego 😉 Trzy pierwsze miejsca łuska słonecznika, otręby i owies. Do tego premiks wit-min. Co nie zmienia faktu, że marzyłaby mi się pasza w takiej cenie 🙂
Też karmiłam horsegranem póki nie odkryłam łuski słonecznika - trzeba jednak przyznać, że całkiem przyzwoity skład witaminowy, konie jadły chętnie, wyglądały też dobrze również seniorzy. Teraz po skończeniu krauter musli St/Hippolyta z braku kasy u tzw. obwoźnego sprzedawcy pasz kupiłam kilka worków tej paszy:
http://www.konpasz.pl/konie/nutrena-klacz-25-kg/ energetyczna - 13MJ, wysokobiałkowa - 16%, granulki małe, łatwo się rozpuszczają (co dla dziadków ważne), zapach zachęcający - jedzą chętnie (dziadki i źrebak), jestem w połowie worka - jak dla mnie za tą cenę super pasza i nie musze szukać kosztów przesyłki - Pan "Obwoźny" co tydzień jest w okolicy - przywiezie pod dom, jeszcze sprezentuje gratis w postaci miarek czy wiaderek 😉
Evson, tak, tylko my mamy wersję letnią. Granulat oczywiście 😉
zielona_stajnia, ja karmiłam i łuską i całym słonecznikiem, ale nigdy nie było takiego 'efektu wow!' 😉 Też się zastanawiałam nad Nutreną, karmisz nią pełnoporcjowo czy dodatkowo?
Dodatkowo - jako uzupełnienie białka i energii - miałam kombinować ze śrutą sojową, lucerną itp, ale to wszystko wysyłkowo, a tu ze względu na wysoką energię i białko mam praktycznie to samo, mogę sobie zamówić worek co tydzień i mieć dowiezione pod dom. Emerytka dostaje miarkę wysłodków mokrych, miarkę łuski z otrębami (jakieś 600 gram) plus 3/4 miarki nutreny - dobry kilogram z haczykiem - 2x dziennie, ładnie się zaokrągliła, jabłuszka wyszły.
No zainteresowały mnie te pasze hmm . Orientujecie sie moze czy w dolnośląskim/sląskim jest jakis przedstawiciel? Ta Nutrena tez jest na poziomie cenowym Besterly Basic ktorym teraz karmie (oprocz tego musli Marstalla) i zastanawiam sie co jest gorsze/lepsze? Bo w koncu Besterly to tez nie jest wysoka półka.. Szukam czegos tanszego niz musli zeby mi troche mniej go schodziło, bo sporo tego wszystkiego skarmiam, na samym owsie niestety folbluta nie utucze...
Burza - karmię od jesieni zeszłego roku, głównie jako zamiennik sieczki. Daję dla dużego konia po litrze do posiłku. Brałam z firmy cukierniczej w Bielsku-Białej (musiałabym pogrzebać w notatkach - miałam gdzieś do nich kontakt), 10 kg za ok 6 zł (jak dobrze pamiętam). Jeśli chodzi o efekty to ciezko mi powiedzieć - mam konie nieroby, hotelowych emerytów i źrebaki. Generalnie konie na dawce - litr łuski, litr wysłodków i litr otrąb pszennych x2 dziennie w zimie były grube, miały zdrową sierść, a przy tym nie było przypałów jak np. przy owsie co w przypadku np. koni starszych, często niepełnosprawnych ruchowo jest dla mnie ważne, żeby nie świrowały a dobrze wyglądały, co często jest cięzkie do osiągnięcia😉 Edit. Dawkę podałam dla koni w "kondycji" natomiast dla chudzielców tą dawkę razy 2,5 na 3 posiłki rozdzielałam. Plus teraz włączyłam właśnie tą paszę z nutreny - trawa u nas jeszcze słaba, do tego susza, a siano już w zasadzie bezwartościowe.
Evson a jakbyś spróbowała dołożyc mu wysłodków? Mi bardzo fajnie po nich konie zaczęły wyglądać, co prawda Unisono tylko chwilę dostawał, ale myślę, że na dłuższą metę całkiem fajnie mogą pomóc utuczyć. Ja obecnie oprócz owsa daję mu otręby, olej i właśnie łuskę słonecznika do kolacji. Zacząl się zaokrąglać, przynajmniej zebra już nie straszą, ale też przydałoby się teraz na sezon jakieś musli energetyczne mu dołożyć żeby nie spalił wszystkiego co dostaje bo znowu schudnie...
Magdzior to tez jest mysl, do tej pory nie bralam wyslodkow pod uwage bo 'karmiciel' by sie juz zagotowal widzac ze kolejne dziwadło przyniosłam i to jeszcze z kłopotliwym przygotowaniem.. Ale niedlugo juz tylko ja bede obslugiwac karmienie dla wszystkich koni wiec chce to jakos kompleksowo zorganizowac np dla folblutów które słabo wygladaja n samym owsie dodac np sieczke + wysłodki (a u mojego zostac jeszcze przy sieczce + granulacie lub musli). Czy te wysłodki wychodza w miare ekonomicznie? Bo one jakos pęcznieją tak? Ja przyznam sie szczerze ze juz zwariowalam z tym zywieniem, wydaje mi sie ze te gotowe pasze (poza conditioning) to wymagaja jednak podawania pelnoporcjowo jesli chce sie uzyskac jakis konkretny efekt a na to mnie niestety nie stac 🙁 Moze faktycznie pokombinuje bardziej z surowcami typu wyslodki, otreby. Kinia ja dawałam przez 1,5 mies bo niestety drogo. Podawalam tylko miarke czy dwie a mieśnie 'rosły' z dnia na dzien. Ale to tez byl okres gdzie po nieróbstwie zaczeła sie robota no i mam konia suchego wiec na nim grama tluszczu nie znajdziesz i to sie nie zmieniło, a jedynie pojedyncze miesnie zaczely sie bardzo szybko zarysowywac.
Evson no właśnie ja też myślalam o jakiejś paszy czy to tuczącej/na mięśnie/energię itd itp ale jak policzyłam, że i tak dostawałby pewnie nie więcej jak miarkę dziennie to trochę bez sensu bo słonecznika mogę mu nawet 2 dać, otrąb to samo i przynajmniej jest efekt.
Jeśi chodzi o wysłodki to są super, mi worek taki duży 25 kg starczył na 2-3 miesiące jeśli dobrze pamiętam, a dawałam całkiem sporo. Z ok 3/4 miarki suchych po namoczeniu wychodziło pełne wiaderko jedzenia. W sumie to może zamiast paszy pomyślę o wysłodkach jakoś 'zapomniałam' o nich🙂
Evson, ja sobie kiedyś zrobiłam tabelkę porównawczą wszystkich tanich pasz (jeśli znajdę to podlinkuję) i wyszło, ze najbardziej właściwie opłaca się Horsgran, potem Nutrena, Besterly Vitalic, Granmaster i Sukces dla hodowlanych albo sportowców. Zdecydowałam się na Horsgran ze względu na zawartość otrąb i kredy, bo właściwie całą resztę (słonecznik, jęczmień, pszenicę, etc.) moge podawać codziennie w dowolnych kombinacjach i baby zjedzą to chętnie, a wyjdzie mi taniej niż w gotowej paszy, zwłaszcza że słonecznik drogi ostatnio 😉 Moja to w 3/4 folblut i na Horsgranie przybrała bardzo ładnie, mimo że wcześniej dostawała już jęczmień i wysłodki 😉
W takim razie zrobie jak mówicie, ewentualnie zostawie jeden bazowy granulat (besterly czy horsgran) no i te wysłodki koniecznie 🙂 Orzeszkowa a jak podajesz jeczmień? Nie mam gniotownika ale mam mozliwosc zesrutowania lub zgniecenia u kogos, mozna troche zgniesc na zapas czy sie zepsuje?
Orzeszkowa, czy ta pasza: Horsgran bedzie dobra dla konia ktory musi przytyć ? dwa konie, nie chodza pod siodlem,ale musze je troce utuczyć 😀 szukam, ale wszedzie wyskakuje mi Horsgran zimowy, gdzie znajde pasze na lato ?
Kinia16322,ja daję bailey's top line od miesiąca,mój koń wygląda na tym jak ogier,to rewelacyjna pasza na budowę mięśni.Zamówiłam następne worki,dla mnie 10/10 Tylko warunkiem efektywności jest praca,ta pasza działa w połączeniu z treningiem,mój chodzi 6 x tydzień 1,5 h plus karuzela.
Evson, daję cały. Dużo osób mówiło żeby śrutować czy namaczać, ale ja już tak chyba czwarty rok daje i nic się nie dzieje - w kupach nie ma całych ziaren, konie zęby mają ok, a nawet zauważyłam, że te które dostają jęczmień żują dużo dokładniej każdy kęs - więc tylko in plus 😉 Chyba że masz konia który ma problemy z zębami - wtedy możesz moczyć. Śrutowanie na zapas nie ma sensu, wszystko Ci z ziarna wywietrzeje.
Kinia16322, moim zdaniem nada się, bo nie 'kopie' - moja elektryczna baba pokazałaby to od razu. Pasza ma sporo włókna i tłuszczu, więc na przytycie dla konia który nic nie robi albo mało co robi będzie akurat 🙂 Ja kupowałam paszę na allegro - teraz faktycznie widzę wystawioną tylko wersję zimową, ale może po prostu napisz do sprzedawcy i zapytaj, czy ma też letnią?