Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Optifeed jest z Wrocławia 😉

Karmię półpełnorcjowo 😉 Pół na pół z owsem. Rezultaty naprawdę super.
ups, przepraszam, myślałam Wrocław, napisałam Warszawa  🤬  🤔wirek:

Ja mniej więcej też. Dzięki dziewczyny za pomoc, dam znać, co wymyśliłam, gdyby jeszcze ktoś był w stanie się wypowiedzieć o Baileysie All Round Endurance, byłabym wdzięczna  :kwiatek:
agares, ja się non stop użeram z chudnięciem konia który nie może żreć nic mocno cukrowego i białkowego i jedyne co daje dobre efekty to olej. W płynie, w żarciu, w otrębach ryżowych pewnie też. Musi być tłuszcz 🙂
agares potwierdzam słuszność burzowych wywodów daj chłopakowi oleju (ja daje najtańszy rzepakowy z biedry), ekonomicznie super sprawdzają się wysłodki  (ja daje niemelasowane) i otręby
bjooork, ile płacisz za olej rzepakowy? Bo ja za 5l ok 26zł
ash a kompletnie nie pamiętam ....  😡 chyba jakieś 16 pln

doczytałam post agares może spróbuj wysłodki Dodsonowe- one w 10 min się robią
bjooork, ja też daję ten z biedronki 😀 aczkolwiek najłatwiej konia było utyć mi na Marstallowym Vito (7,2 % tłuszcz surowy).
Zwykle wychodzi koło 5zł za litr olej.

A ja jako jedyna niezadowolona z wysłodków, jedyne co od nich miałam to wielki brzuch u konia.
A jest jakaś różnica między rzepakowym, a słonecznikowym? W sensie, ze któryś jest bardziej polecany dla koni?
Ja daję teraz, bo mamy ciężki okres, zmiana futra, intensywne treningi, a kobył już nie młody. Kupuję w biedrze właśnie. 
Alaska, rzepakowy jest lepszy. Było już wiele razy - poszukaj tabelki o olejach. Quanta wstawiała.
Czytałam, że rzepakowy jest bardzo dobry ale najlepszy nierafinowany a taki jest dość drogi i trudny do dostania.
Burza, nie Ty jedyna. Mój koń tego w ogóle nie chciał jeść a próbowałam pod różnymi postaciami eh
Na szczęście z roku na rok mam coraz większy wybór pasz, niekoniecznie za 80zł/15kg.. 😉
Osoby z dużych miast mają fajnie, bo mają wiele pasz dostępnych na miejscu. Nam prowicjałom powoli się raj tanich wysyłek kurczy niestety. Najfajniej wygląda teraz baileys.
Uwierz mi, że nie zawsze. Mieszkam w dużym mieście, a zawsze mam problem, żeby skombinować coś co mnie interesuje w normalnej cenie. 😉
Dzięki dziewczyny poszukam tej tabelki.
Ja troszkę nie mam wyjścia, bo nam się kończą możliwości głównie ze względu na słabsze gryzienie i nieco gorsze trawienie w tym wieku.

Za to ciocia archeo która nas ostatnio nawiedziła stwierdziła, że dziadek się przez rok lekko podkasał (co mnie b. cieszy ze względu na mięśnie pleców), - chwała Bogu - wysłodki nie zdewastowały mu linii 😉
bjooork, zostaje wam wszystko co można rozmoczyć czyli granulaty, vito i inne papkopodobne kulki.
Czy ktoś używał balancera z Saracenu:
http://www.opti-shop.pl/pl/p/BIO-Life-2000-Balancer/224
Szukam dodatku z dużą ilością selenu i ten wydaje się być ok.
A co myślicie o tych paszach dla roczniaka? Byłaby pół na pół z owsem podawana.
http://animalia.pl/produkt,20463,508,marstall-complete-20kg.html
http://animalia.pl/produkt,26311,red-mills-stud-cubes-25kg.html
ladydill, jest jeszcze Saracen Enduro 100. Wiem, że z powodzeniem stosowana u koni ujeżdżeniowych.
Wojenka a gdzie ją można dostać? Nie widzę niestety ani w hidalgo, ani w optishopie?
Ja się podepnę pod pytanie zielonej odnośnie balacera Saracenu. Ktoś karmi ? Prawdopodobnie będę Szymona przestawiać bo fajnie się sprawdza w przypadku koni dobrze tolerujących owies  🙂
muszę zmienić paszę dotychczas moja Stefania jadła dziennie 3 kg owsa , otręby oraz spillersa condinationing mix 1 miarka oraz Slow Response też spillersa 1 miarka. Wyszły problemy trochę z dostawą tych pasz dlatego niestety muszę zmienić na coś innego. Kobył folblut - niejadek czyli powszechny przypadek, owies w dużej mierze przelatuje przez nią. Na tych paszach wygląda bardzo dobrze i ładnie się buduje a energii ma jak potrzeba.
W związku z tym wybór padł na chwalony tutaj > Skwarek jest chodzącą reklamą  😉 - Baileys'a Conditioning Mix oraz no właśnie jako uzupełnienie Hippowet Krautermusli czy Hartog Balance ?
Myślę że lepszy efekt osiągniesz dając Bailey's c.mix oraz nie inny rodzaj musli,ale albo większą ilość c.mix,albo dając do tego sieczkę,może coś z oferty bailey's lub weisen cobs marstall (używam,są super)?
Poza tym może dołóż sieczki do każdego posiłku,powinno to pomóc w wolniejszym przeżuwaniu,dokładniejszym,tym samym lepszym trawieniu,co powinno spowodować że wchłonie się więcej składników do krwiobiegu.
Przetestowane na wrzodowcu,mając sieczkę w paszy żarła 40 minut i dokładnie,i zaczęła tyć.
DressageLife  :kwiatek: sieczki odpadają - gardzi. Poza tym miała problemy z podniebieniem swego czasu gdy przechodziła z gniecionego na cały. Ot taki delikates , wszystko co twarde kujące jest fee , trawokulkami też pogardziła , wysłodkami podobnie musiałam wyrzucać powącha i focha strzeli jeszcze. Nie jest z tych koni co rzucają się na jedzenie, swoje żarcie je sobie około 20 -30 minut z przerwami na skubanie siana z siatki  😉 Dlatego staram jej się urozmaicać jadłospis jakoś bo co innego zrobić jak koń strajk głodowy zaczyna mimo pełnego żłobu. Od czasu spillersa jest ok, je i nie zostawia uf! Morfologia też wypadła wzorowo.
Baileys'a można mieszać z owsem ? Może faktycznie zostawię ją np na 1,5 m tego musli.
To jak nie sieczki,to zwiększ bailey's,mój chodzi na 3 miarkach dziennie c.mix, do każdego posiłku z owsem dostaje miarkę tegoż,oraz weisen cobs,jak najbardziej można z owsem 🙂 Ilość musli zależy od intensywności pracy, 1,5 miarki powinno też zadziałać
Znam ten ból,mojemu się pasze nudzą po miesiącu,żre nawet i godzinę gdyż skubie siano,słomę w międzyczasie,do poidełka,potem do żłobu i tak schodzi mu z 60 minut.Odpukać Bailey's się nie znudził i po tej paszy są bardzo dobre efekty.
Możesz też spróbować robić mesz z otrębami na kolację na ciepło,konie ładnie tyją od otrąb i rzadko zdarza się taki,co meszu nie lubi.Część też dobrze reaguje na olej z gamma-oryzanol np.suriny (największa zawartość oryzanolu),który jest używany w środkach na budowę mięśni np.derbymed,oraz odżywkach dla kulturystów.
olej z surimy kupowałam swego czasu litrami z kauflandzie z tym że z przeznaczeniem dla mojej drugiej kobyły , w ciągu 4 miesięcy zrobił się z niej pudzian w połączeniu ze spillersem i sieczką właśnie. Tylko że ten koń wygląda bardzo dobrze na samym sianie. Tylko Stefik to takie niewdzięczny stwór jeśli o jedzenie chodzi 🙁 Eh no nic będe próbować na początek z sama kondycyjną chyba + otręby. I zobaczymy jak będzie..
tulipan, zielona_stajnia - ja zaczynam właśnie tego balancera Saracenowego od wtorku - dawkowanie 100g na 100kg wagi konia jest dla mnie optymalne, skład też wygląda obiecująco - szukałam paszy, która będzie miała małe dawkowanie i uzupełni owies - który mamy b.dobry. Dam znać jak efekty.
Spillers Ready Fibre Mash podaje ktoś swojemu ogonowi?
to nie jest mesz Spillersa tylko Rowen Barbery.
Ja karmiłam, super wydajne, koń chętnie jadł, sierść błyszcząca, ale i tak ostatecznie wróciłam do Hipollyta, bo uważam, że ma najlepszy skład z pasz tego typu dostępnych na rynku.
Ja kończę worek Ready Fibre Mash - super naturalny, mega wydajny, koń jadł chętnie. Teraz zamówiłam Marstalla, więc będę miała porównanie 🙂
Mam pytanie. Jaką pojemność ma miarka przy tym suplemencie? (z opisu produktu wnioskuję, że w środku jest firmowa miarka)
http://pasi-konik.pl/pl/p/DODSONHORRELL-Echinacea-1-kg/2261
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się