Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Tylko, że one zawierają 50% otrąb ryżowych co przy cenie 129 zł/20 kg za maxi-rice daje wyższą cenę jeśli komuś zależy właśnie na zaletach otrąb ryżowych 😉

http://en.dibaq.cz/livestock/horses/fitmin-nutrition-programme/granulovana-krmiva/fitmin-horse-reformer-25-kg#more
zielona stajnia podziel się linkiem do sklepu internetowego/dystrybutora, od którego bierzesz... znalazłam jeszcze takie:

http://animalia.pl/produkt,22420,537,muhldorfer-reiskleie-otreby-ryzowe-20kg.html

oświećcie mnie proszę, bo ja chyba nie umiem składów czytać - ile te mają % ryżowych?
unawen tyle, że te droższe to granulat 20 kg, tańsze - proszek, 15 kg...
Niekóre sklepy są mocno nie na czasie.

Jesli chodzi o Maxi Rice to w tej chwili przyjechała do Polski dostawa.
Zarówno proszek jak i granulat są pakowane w 15 kg worki.
W Horsplay zarówno gramatura jak i cena są mocno nieaktualne
czy Baileys Top Conditioning Mix nada się dla konia niepracującego, który potrzebuje nabrać trochę ciała (jako dodatek paszowy)?
Jak wtedy dawkować? Koń ok. 450 kg.
być może w horseplay mają jeszcze ze starej dostawy po prostu...

a jak ze sklepem? polecacie? chodzi mi o czas dostawy itd.

Bo ja np. atosa nie polecam, na niektóre rzeczy czeka się dosłownie miesiącami...
gajowa, nie nie mają ze starej dostawy. Mają nieaktualne stany magazynowe, co jest na stronie w NOTACH napisane  😉
gajowa w  sklepie equi-point robię zwykle zakupy suplementów - akurat mają promocję na maxi rice.
Miałam Ci jeszcze odpisać a'propos lucerny - kupuję mączkę z lucerny w składzie rolniczym - ok 30 zł/20 kg - trzeba podawać na mokro, ale ja wolę pomoczyć niż płacić stówkę za worek 😉
Edit - skłądy trzeba poszukać - wygooglać 😉 - nie wiem czemu polskie sklepy/dystrybutorzy mają problemy z napisaniem pełnych składów na stronach. Muehldorfer to 100% otręby ryżowe:
http://www.petspremium.de/pferdefutter/muehldorfer-reiskleie.html?gclid=CKS9v4WNhrcCFU3KtAoddRsARA#infoAdditional
zielona stajnia ozłocę Cię 🙂

jeszcze raz się upewnię, chodzi o "mączkę z lucerny"??

muszę ogarnąć sklepy rolnicze u siebie jak nie to poszukać w necie 🙂
najłatwiej szukać po haśle susz z lucerny - na składach rolniczych zwykle tak to nazywają, stosuje sie to głównie dla kur i trzody dlatego jest mielone na mączkę, ale jest to czysta lucerna - tyle tylko, że nie pod postacią sieczki. Mi to nie przeszkadza, bo podaję wysłodki, więc tak czy siak konie jedza na mokro 😉
Oj to przekombinowałam z tymi otrębami skoro są pół na pół ale juz trudno  😎 A czy takie płatki ryżowe (domyslam się ze to są spożywcze, takie jak do kleików) mogą miec jakąkolwiek wartosc dla naszych koni/ zbliżoną do otrąb? http://agrol-sklep.ns24.net/index.php?id_product=79&controller=product
nie wiem czy mają jakość odżywczą, ale zarówno kleik jak i płatni mój koń jadł ze smakiem - natomiast cenowo wychodzą porównywalnie lub drożej niż końskie otręby ryżowe ;/
Strucelka - Paulina, która układa jadłospisy dla moich koni ma wagę i średnio raz na 3 miesiące ważymy całą ekipę  😉
Mam pytanie- musli St.Hippolyt są pakowane po 20 czy 25kg? Ktoś się orientuje, czy consult-s nadal prowadzi sprzedaż? Widzę, że strona w internecie bardzo niekatualna..
Czy ktoś z Was ostatnio zamawiał Leisure mix dodsona? Kiedyś koń się zajadał, a teraz po dłuugim czasie kupiłam nowy worek i co? Przeżuwa, przeżuwa a i tak sporo w żłobie zostaje. Jestem w szoku, bo koń w zasadzie jadł i właściwie je wszystko, a tu wybrzydza. Czy ktoś ostatnio zamawiał tę paszę i miał ten problem? Czy po prostu mój panicz stwierdził, że leisure już nie zaspokaja jego kubków smakowych. 😉
Potrzebuje pomocy kogoś bardziej doświadczonego w żywieniu.
Potrzebuje wymyślić pasze dla konia.
Koń lat ponad 19,  po kastracji. Po przebytym ochwacie w zeszłym roku ( mocno reagujący kopytowo na wszelkie paszowe zmiany itp ).
Aktualnie stoi na samym sianie i wodzie + 2 razy w tygodniu siemię lniane + czarnuszka + otreby. Wczesniej dostawał wysłodki + otręby + lucerne + 2 razy w tygodniu siemie z czarnuszką.Jak mielismy dostep jadł tez łuske słonecznika do kazdego posiłku. Siano żre z ziemi, bardzo dużo zjada tez słomy ( zdaza sie ze olewa siano, a pochłania swieżą słomę ).
Mocno spalał się dlatego został wykastrowany. Aktualnie jest chudy, nawet bardzo. Myślę że z powodu kastracji jeszcze schudnie.
Podawanie wysłodków jest dla stajennej obsługi mocno problematyczne ( połowę wywalają bo im kiśnie i nie sa w stanie nauczyć sie zalewać ich na 2-3 godziny przed posiłkiem ).

Dlatego potrzebuję te wysłodki czymś zastąpić. Koniecznie musi to być pasza dla ochwatowca , najchetniej taka którą sama moge przygotować ( nie gotowe musli itp ). Aktualnie potrzeba mi paszy tylko na przytycie , potem ewentualnie do rozruchu. Koń dostaje jeść 3 razy dziennie + 3 razy dziennie siano.  Zęby i badania w normie.
Ktos ma jakis ciekawy pomysł? Kon od przyszłego tygodnia wyjdzie też na marną trawę ( krótka i już mocniej podgryzioną ).
Ja chudzielcowi-ochwatowcowi podwałam łuskę słonecznika (można kupić w sklepie bewet, ale o jakości obsługi się nie wypowiem, bo jeszcze nie kupowałam) zwykła lub granulowaną, siemię lniane ewentualnie olej , śrutę sojową, lucernę - uwaga tylko na wysoką zawartość białka (lucerna i soja). Obecnie jestem na etapie "konstruowania" mieszanki dla jednego starucha-chudzielca - jak wymieszam wszystkie składniki to mam plan wrzucić wszystko do betoniarki i dodać nieco oleju i minimalną ilość melasy - zobaczymy jaki będzie efekt 😉
A może makuch lniany? http://pro-linen.pl/dzialanie-pro-linen/ Dla ochwatowca zamiast wysłodków chyba byłby dobry?
Ja nie stosowałam jeszcze, ale zastanawiam się czy nie spróbować mieszać z wysłodkami.
Co sądzicie?
Ja tam wolę siemię lniane - bardziej kaloryczne i wartościowe (makuch to odpad po wyciśnięciu oleju) 😉
No właśnie ja na razie też podaję siemię, ale z makuchem trochę mniej zabawy 😀 Po prostu wsypujesz do żłobu.
Mam pytanie- musli St.Hippolyt są pakowane po 20 czy 25kg? Ktoś się orientuje, czy consult-s nadal prowadzi sprzedaż? Widzę, że strona w internecie bardzo niekatualna..

dość nieprecyzyjne pytanie.
Zależy które musli. Są takie po 20 kg i kilka (chyba 3 czy 4) ważące 25 kg.
Standardowo większość waży 20 kg
szemrana widziałam stronę przedstawiciela i właśnie większość była wpisana jako 25kg, ale przejrzałam kilka innych sklepów i widzę, że są tam błędy, bądź stare informacje.

Jeszcze przy okazji się zapytam- czy ktoś karmi International Sportem St.Hippolyta? Mojemu starszemu Destrier nie daje takich efektów jak oczekuję, więc rozważam kilka innych paszy.
A którą paszę z Destrier dajesz i jakich efektów oczekujesz? Ja się jeszcze na Destrier nie zawiodłam, a parę pasz na różnych koniach już testowałam.
Koniczka, młodemu daję Trotting Pro i jestem zadowolona bardzo, starszy natomiast je Floc Balancer i niestety koń mi ostatnio spadł na niej z masy (poza tym dostaje olej i lucernę, witaminy), mimo, że wcześniej dostawał paszę na podobnym poziomie energetycznym, tę jakby gorzej wykorzystuje, nie ma tej iskierki. Dlatego rozważam dla niego zmianę na St.Hippolyta albo Baileysa All Round Endurance (koń w treningu ujeżdżeniowym średnio-ciężkim).
Mój ma więcej energii po Competition, chociaż na Flocu akurat też źle nie było, Competition spróbowałam w celach porównawczych i już na nim zostaliśmy. Już chyba ponad pół roku na niej jedziemy i jest super.
Sprawa tego spadku z masy mnie martwi niestety, badania w normie.
Młody na trottingu się pięknie błyszczy, rozwija, teraz jeszcze dodałam mu trochę makucha lnianego i tryska energią, na dzień dzisiejszy jest to dla niego idealne combo. Niestety ze starszym to nie jest "to" na dzień dzisiejszy, więc do przemyślenia.
ladydill - mi z St.Hippolyta przy odpasie chudego starucha (nie pracującego, więc nieco inna sytuacja) pomogło Polen Krauter Musli - niby nie ma w tym cudów ze składu (płatki jęczmienne, kukurydziane, 7% olejów, lucerna, ziółka, otręby - nie pamiętam dokładnie reszty), poziom wit. i min. też nie powalający, ale zastąpiłam miarkę 2 litrową otrąb,  miarką Hippolyta i po miesiącu mam dużąąą poprawę - aż sie nie spodziewałam, bo podeszłam do paszy bardzo scepytcznie.
Tylko niestety ta pasza, to może być dla niego za mało, ale dziękuję za informację, może sprawdzi się Polen Krauter + właśnie International Sport? Hmmm, szkoda, że nie jesteśmy z Warszawy, uderzyłabym do optifeedu 😁

Koniczka, a ty karmisz pełnoporcjowo?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się