Tylko, że one zawierają 50% otrąb ryżowych co przy cenie 129 zł/20 kg za maxi-rice daje wyższą cenę jeśli komuś zależy właśnie na zaletach otrąb ryżowych 😉
Jesli chodzi o Maxi Rice to w tej chwili przyjechała do Polski dostawa. Zarówno proszek jak i granulat są pakowane w 15 kg worki. W Horsplay zarówno gramatura jak i cena są mocno nieaktualne
czy Baileys Top Conditioning Mix nada się dla konia niepracującego, który potrzebuje nabrać trochę ciała (jako dodatek paszowy)? Jak wtedy dawkować? Koń ok. 450 kg.
gajowa w sklepie equi-point robię zwykle zakupy suplementów - akurat mają promocję na maxi rice. Miałam Ci jeszcze odpisać a'propos lucerny - kupuję mączkę z lucerny w składzie rolniczym - ok 30 zł/20 kg - trzeba podawać na mokro, ale ja wolę pomoczyć niż płacić stówkę za worek 😉 Edit - skłądy trzeba poszukać - wygooglać 😉 - nie wiem czemu polskie sklepy/dystrybutorzy mają problemy z napisaniem pełnych składów na stronach. Muehldorfer to 100% otręby ryżowe: http://www.petspremium.de/pferdefutter/muehldorfer-reiskleie.html?gclid=CKS9v4WNhrcCFU3KtAoddRsARA#infoAdditional
najłatwiej szukać po haśle susz z lucerny - na składach rolniczych zwykle tak to nazywają, stosuje sie to głównie dla kur i trzody dlatego jest mielone na mączkę, ale jest to czysta lucerna - tyle tylko, że nie pod postacią sieczki. Mi to nie przeszkadza, bo podaję wysłodki, więc tak czy siak konie jedza na mokro 😉
Oj to przekombinowałam z tymi otrębami skoro są pół na pół ale juz trudno 😎 A czy takie płatki ryżowe (domyslam się ze to są spożywcze, takie jak do kleików) mogą miec jakąkolwiek wartosc dla naszych koni/ zbliżoną do otrąb? http://agrol-sklep.ns24.net/index.php?id_product=79&controller=product
nie wiem czy mają jakość odżywczą, ale zarówno kleik jak i płatni mój koń jadł ze smakiem - natomiast cenowo wychodzą porównywalnie lub drożej niż końskie otręby ryżowe ;/
Mam pytanie- musli St.Hippolyt są pakowane po 20 czy 25kg? Ktoś się orientuje, czy consult-s nadal prowadzi sprzedaż? Widzę, że strona w internecie bardzo niekatualna..
Czy ktoś z Was ostatnio zamawiał Leisure mix dodsona? Kiedyś koń się zajadał, a teraz po dłuugim czasie kupiłam nowy worek i co? Przeżuwa, przeżuwa a i tak sporo w żłobie zostaje. Jestem w szoku, bo koń w zasadzie jadł i właściwie je wszystko, a tu wybrzydza. Czy ktoś ostatnio zamawiał tę paszę i miał ten problem? Czy po prostu mój panicz stwierdził, że leisure już nie zaspokaja jego kubków smakowych. 😉
Potrzebuje pomocy kogoś bardziej doświadczonego w żywieniu. Potrzebuje wymyślić pasze dla konia. Koń lat ponad 19, po kastracji. Po przebytym ochwacie w zeszłym roku ( mocno reagujący kopytowo na wszelkie paszowe zmiany itp ). Aktualnie stoi na samym sianie i wodzie + 2 razy w tygodniu siemię lniane + czarnuszka + otreby. Wczesniej dostawał wysłodki + otręby + lucerne + 2 razy w tygodniu siemie z czarnuszką.Jak mielismy dostep jadł tez łuske słonecznika do kazdego posiłku. Siano żre z ziemi, bardzo dużo zjada tez słomy ( zdaza sie ze olewa siano, a pochłania swieżą słomę ). Mocno spalał się dlatego został wykastrowany. Aktualnie jest chudy, nawet bardzo. Myślę że z powodu kastracji jeszcze schudnie. Podawanie wysłodków jest dla stajennej obsługi mocno problematyczne ( połowę wywalają bo im kiśnie i nie sa w stanie nauczyć sie zalewać ich na 2-3 godziny przed posiłkiem ).
Dlatego potrzebuję te wysłodki czymś zastąpić. Koniecznie musi to być pasza dla ochwatowca , najchetniej taka którą sama moge przygotować ( nie gotowe musli itp ). Aktualnie potrzeba mi paszy tylko na przytycie , potem ewentualnie do rozruchu. Koń dostaje jeść 3 razy dziennie + 3 razy dziennie siano. Zęby i badania w normie. Ktos ma jakis ciekawy pomysł? Kon od przyszłego tygodnia wyjdzie też na marną trawę ( krótka i już mocniej podgryzioną ).
Ja chudzielcowi-ochwatowcowi podwałam łuskę słonecznika (można kupić w sklepie bewet, ale o jakości obsługi się nie wypowiem, bo jeszcze nie kupowałam) zwykła lub granulowaną, siemię lniane ewentualnie olej , śrutę sojową, lucernę - uwaga tylko na wysoką zawartość białka (lucerna i soja). Obecnie jestem na etapie "konstruowania" mieszanki dla jednego starucha-chudzielca - jak wymieszam wszystkie składniki to mam plan wrzucić wszystko do betoniarki i dodać nieco oleju i minimalną ilość melasy - zobaczymy jaki będzie efekt 😉
A może makuch lniany? http://pro-linen.pl/dzialanie-pro-linen/ Dla ochwatowca zamiast wysłodków chyba byłby dobry? Ja nie stosowałam jeszcze, ale zastanawiam się czy nie spróbować mieszać z wysłodkami. Co sądzicie?
Mam pytanie- musli St.Hippolyt są pakowane po 20 czy 25kg? Ktoś się orientuje, czy consult-s nadal prowadzi sprzedaż? Widzę, że strona w internecie bardzo niekatualna..
dość nieprecyzyjne pytanie. Zależy które musli. Są takie po 20 kg i kilka (chyba 3 czy 4) ważące 25 kg. Standardowo większość waży 20 kg
szemrana widziałam stronę przedstawiciela i właśnie większość była wpisana jako 25kg, ale przejrzałam kilka innych sklepów i widzę, że są tam błędy, bądź stare informacje.
Jeszcze przy okazji się zapytam- czy ktoś karmi International Sportem St.Hippolyta? Mojemu starszemu Destrier nie daje takich efektów jak oczekuję, więc rozważam kilka innych paszy.
Koniczka, młodemu daję Trotting Pro i jestem zadowolona bardzo, starszy natomiast je Floc Balancer i niestety koń mi ostatnio spadł na niej z masy (poza tym dostaje olej i lucernę, witaminy), mimo, że wcześniej dostawał paszę na podobnym poziomie energetycznym, tę jakby gorzej wykorzystuje, nie ma tej iskierki. Dlatego rozważam dla niego zmianę na St.Hippolyta albo Baileysa All Round Endurance (koń w treningu ujeżdżeniowym średnio-ciężkim).
Mój ma więcej energii po Competition, chociaż na Flocu akurat też źle nie było, Competition spróbowałam w celach porównawczych i już na nim zostaliśmy. Już chyba ponad pół roku na niej jedziemy i jest super.
Sprawa tego spadku z masy mnie martwi niestety, badania w normie. Młody na trottingu się pięknie błyszczy, rozwija, teraz jeszcze dodałam mu trochę makucha lnianego i tryska energią, na dzień dzisiejszy jest to dla niego idealne combo. Niestety ze starszym to nie jest "to" na dzień dzisiejszy, więc do przemyślenia.
ladydill - mi z St.Hippolyta przy odpasie chudego starucha (nie pracującego, więc nieco inna sytuacja) pomogło Polen Krauter Musli - niby nie ma w tym cudów ze składu (płatki jęczmienne, kukurydziane, 7% olejów, lucerna, ziółka, otręby - nie pamiętam dokładnie reszty), poziom wit. i min. też nie powalający, ale zastąpiłam miarkę 2 litrową otrąb, miarką Hippolyta i po miesiącu mam dużąąą poprawę - aż sie nie spodziewałam, bo podeszłam do paszy bardzo scepytcznie.
Tylko niestety ta pasza, to może być dla niego za mało, ale dziękuję za informację, może sprawdzi się Polen Krauter + właśnie International Sport? Hmmm, szkoda, że nie jesteśmy z Warszawy, uderzyłabym do optifeedu 😁