Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Sieczka - zresztą było o tym nie raz 🙂
A jak oceniacie pasze Cavalora?
Szczególnie musli?
Gdzie w Warszawie są dostępne?
dobby -  :kwiatek: zamówiłam już Spillersa 🙂
my z Agatą-Kubuś zamówiłyśmy właśnie dla Puchatego: HOVELER Kräuter Musli, dla Ritkowego: EQUIFIRST Classic Fiber All in One, oraz EQUIFIRST Energy Omega 3 i będziemy testować 😀 w razie czego możemy obfotografować oczywiście 😀
A jak oceniacie szarego Hovelera? Tego domniemanie uspokajającego dla koni nerwowych? Kto stosuje? Widoczne efekty?
Chodzi Ci o Hoveler Relax ?
Bo on raczej beżowy jest bardziej niż szary 🙂

Tak własnie o ten 😉 MY tam w stajni na niego szary mówimy  😀
Relax? Szary jak nic  😉
Asior karmisz???
Daje ktoś PAVO Herbalmelange?? Warte swojej ceny??
Ja dawłam. Bardzo fajne musli. Działanie ma takie samo jak Hippolyta energetyczne ziołowe (obecnie je mam:-)).
Konie chetnie jadły. Cena jest wysoka, ale nie wiem czy znajdziesz coś takiego taniej.
Wiem ze cena dość... duża, i tylko się zastanawiałam czy warto. Od dłuższego czasu daję Balanca Hartoga i chciałabym mu coś odmienić... Ziwer zma 12 lat, miał problemy z kaszlem (już nawet początki COPD) wiec myślę że coś ziołowego dobrze mu zrobi. To w takim razie chyba postawie na to pavo.

a ten Hippolyt w jakiej cenie?? lepszy/gorszy/porównywalny do pavo??
xxagaxx zdecydowanie warto tlyko musisz wiedziec ze daje baardoz duzego kopa..przynajmniej na mojegokonia działało jak dopalacz.

A dzisiaj zbadałam tą moją lucerne i rzeczywiście to suckes 😉 Ale jak narazie mi sie podoba i nie narzekam
ale taki kop chwilowy czy energia uwalniana w miarę stopniowo?? Mój zwierz raczej grzeczny ale chciałabym żeby miał wiecej energii do pracy (zwłaszcza ujeżdżeniowej :P)
Daje ktoś PAVO Herbalmelange?? Warte swojej ceny??

ja podawałam herbalmelange, no i trzeba mu przyznać że pachnie bosko, koń chętnie zjada, natomiast hmmm... przestawiłam konia na EF musli hovelera i powiem , po pavo mam wrażenie bardziej "odpalał", waliło mu w dekiel inaczej mówiąc, teraz  zjada już trzeci worek EF - w sezonie (sporo wyjazdów na zawody i cięższe treningi) dodatkowo dostanie musli energetyczne Equifirsta z kwasami omega (cena bardzo atrakcyjna 🙂 )... podsumowując: pavo wychodzi dość drogo, a efekty nie są aż tak spektakularne abym do niego powróciła (no chyba że w promocji jakiejś 😉)

jeśli chodzi jeszcze o ziołowe, to dziś wiozłam w samochodzie paszę Hovelera https://www.mksklep.pl/hovelerkrutermusli20kg-p-1267.html dla kumpeli... całą drogę taaaak mi pachniało że szok! szc 😍 😍 😜

co do tej energii w herbalmelange: była raczej  uwalniana szybko i nagle  😁
To już mam mętlik w głowie... to Pavo mnie kusi, ale nie chcę żeby mojemu zwierzakowi za bardzo do głowy walnęło... A szukam czegoś i ziołowego i co mu da wiecej energi, ale nie jako kop np. przed zawodami tylko do ciągłej i systematycznej pracy.
Nikitaa - u nas w stajni Relaxa je folblut (chodzil 3* wkkw) i na niego dziala ok.

xxagaxx - to moze sprobuj Krautermusli z Hoevelera?
no moze lepiej to... Tylko nie mam pojećia gdzie w trójmiescie mogę dostać... Pavo akurat mam pod nosem.
xxagaxx - też polecam albo hovelera krauter albo po prostu może kup jakiś preparat dla kaszlaków (ziółka? syrop?) zamiast musli, a musli podaj jakieś takie, odpowiadające obciążeniu i pracy jaką koń wykonuje 🙂 coś co da mu trochę energii, ale go nie "przegrzeje"?
aga, Hovelera to u diktego. Jeden telefon i masz. Nawet dowoza do stajni, zalezy jak sie dogadasz i ile bierzesz.  😉
Hm. Hoeveler to powinien Ci nawet 1 worek za darmo przywiezc.
efka mimo wszystko chciałam musli. Syrop to już chyba tak bardziej doraźnie jak są problemy.

Klami u kogo?? Chyba nie kojarze :P raczej póki co niewiele bo chciałam na próbe. Zobaczyć jak mój zwierz zareaguje.

asior za darmo??
aga
Masz kontakt: http://www.dikte.pl/index,index,kontakt.html

Wydaje mi sie, ze i jeden worek dowiezie za darmo.
oks to się będę dowiadywać. thx za informacje  :kwiatek:
to jak tak to może wypróbuj to pavo - tylko zapewniaj koninie dużo pracy - ja to testowałam w sezonie halowym, systemie rzadkowybiegowym 😉 więc być może teraz koń by tak nie odpalał po nim.

pavo podobnie kosztuje jak hoveler za tę samą ilość więc 😉
My właśnie zaczeliśmy drugi worek Hoevelera Vollkorn D-mix i bardzo zadowolona jestem z tej paszy - koń ma odpowiedni poziom energii i wygląda kwitnąco. Koleżanka ze stajni ma Krautermuesli i jest po prostu przepiękne i śliczne pachnie.
My właśnie zaczeliśmy drugi worek Hoevelera Vollkorn D-mix i bardzo zadowolona jestem z tej paszy - koń ma odpowiedni poziom energii i wygląda kwitnąco. Koleżanka ze stajni ma Krautermuesli i jest po prostu przepiękne i śliczne pachnie.

Koniczka, ja w zamkniętym samochodzie z tą paszą (Krauter), zanim dojechałam do stajni z centrum Wawy to miałam ślinotok  😁 😁 😁
Ja podaje prawie tydzień juz EquiFirst Classic Mix i musze przyznac ze jakby  łogr troche boostera dostał. Nawet od ziemi odrywac mu się ostatnio ładnie chce 🙂.

Coraz bardziej kusi mnie ich mesz ziołowy i lucerna . No ale na razie czekam na granulat Basic i witaminy Besterly
Dzięki dziewczyny za wyjaśniające odpowiedzi apropo tych pasz equifirsta! :kwiatek:

Co do granulatu pre alpin, to jest to mieszanka sprasowanych traw z dodatkiem ziół. Granule są dość duże. Ja to daje zimą jako urozmaicenie do siana.Wiem że można je skarmiać właśnie zamiast siana, ale w większych ilościach. Podawałam na sucho ale można tez moczyć. Pakowane w worki 25kg. Oprócz Hipolyta Marstall teraz tez wprowadził taka pasze.

http://www.consult-s.pl/pre_alpin.html
http://www.marstall.pl/strony.php/Oferta_Specjalna/Specjal_1.php
Przyszedł wczoraj do mnie Hoveler Relax. Jak otworzyłam worek to rzeczywiście wygląda dość dziwnie, kojarzy mi się z musli które ja jem na śniadanie 😉 I jest takie chrupiące mocno. Ale jak dałam koniowi to zajadał aż się uszy trzęsły 😉 Więc w smaku chyba niezłe. Dam znać jak zobaczę jakieś zrelaksowanie u mojego konia ;p
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się