Lanka w niektórych stajniach odkąd wprowadzono moczony owies całkowicie zniknęły kolki. 🙂
Jeżeli chodzi o sprasowanie innych sieczek to nie do końca tak jest, one po prostu są sklejone lepką i ciężką melasą. Co do pylistości, prawdopodobnie następne partie będą z dłuższych kawałków i nawilżone. Próbki na seminarium były pierwszą partią, wszelkie uwagi są mile widziane, tak aby Pan Podkowa mógł je ulepszać w razie potrzeby.
Co do probiotyku - nie jest to probiotyk dostępny w handlu detalicznym, ale wersja przygotowana po testach przez producenta specjalnie do sieczek Pana Podkowy. W hermetycznie zamkniętych workach można sieczki przechowywać do 8 miesięcy, po otwarciu należy zużyć do 45 dni (dobrze jest zamykać worek by nie tracił wilgoci), potem nadal się nadają do spożycia z tym że aktywność probiotyku spada.
Nie zdziwię się jak i mój koń pokręci nosem na sieczkę. W końcu każdemu ciężko przestawić się ze słodkich, lepkich smakołyków na ekologiczne, zdrowe produkty 🙂
A pracuje? Jeśli nie to podawanie build up'a jest trochę bez sensu. Sixteen plus to fajna pasza ale jeśli chodzi o przytycie to poleciłabym otręby ryżowe max-e-glo. My jetseśmy dopiero po połowie worka ale już widzę pozytywne rezultaty. I to pomimo bardzo lekkiej pracy. Koń się fajnie zaokrąglił
z otrębów polecam muhldorfery - 70% jest w granulacie i można tylko zwilżyć lub podawać na sucho z sieczką np - nie robi się taka papka jak max e glo po zalaniu, i wychodzi taniej cenowo;
A jaka cena?? Chociaż chyba nie odbiorę mojemu przyjemności memłania tej papki. Dostaje bez dodatku owsa czy sieczki i nie daje mi spokojnie do żłobu przeżucić 🤣 A i w animavecie jest chyba jeszcze promocja na max-e-glo. 99zł za worek
na max masz w kilku promocję - equiversum za 89 sprzedaje, atos za 98 i animavet za 99 - zobacz gdzie masz korzystniejszy koszt przesyłki - za kg kosztuje Cię teraz w tych promocjach 5,5 a muhl wychodz 6pln za kg - worek 20kg kosztuje 120 w atosie - nie wiem jak gdzie indziej
4. „Relaks” - dla ochwatowców i uspokajająca bardzo mała energia 5,5MJ/kg - białko 30g/kg - Susz z lucerny cięty na 2-3cm 20% + słoma jęczmienna lub owsiana cięta na 1-2cm 20% + łuska słonecznika 20% + gałązki z brzozy i porzeczki czarnej cięte na 2cm 20% + błonnik jabłkowy 10% + zioła cięte na 2-3cm (mix – melisa, rumianek, lawenda, nagietek) 5% + EM Probiotyku 5%"
jako dodatek do polen st. hippolyta ? czy to nie za bardzo ma sens? nie chciałabym przesadzić 🙄
Archeo aktualnie lekko pracuje 3x w tygodniu. W zeszłym roku dość mocno mi schudła. Generalnie wygląda znośnie, ale troche jej brakuje tłuszczyku na zadzie i szyi. A teraz przy zmianie sierści też może troche spaść z masy
Lanka w niektórych stajniach odkąd wprowadzono moczony owies całkowicie zniknęły kolki. 🙂
ja odkąd wprowadziłam moczony owies, raz że daje go mniej, a dwa nie mam walki z koniem o każdy kilogram - jednak pełnego owsa nie przyswaja dobrze. Moczę po 12 h. Czasem w upały trochę mniej.
baffinka tego Spillersa podawał chyba bjooork i z tego zo pamiętam nie była zachwycona. Ja jednak niezmiennie polecam otręby ryżowe (szczególnie biorąc pod uwagę aktualne promocje). W naszym przypadku dały niezły efekt w krótkim czasie, teraz czekam na drugi worek.
Na razie ceny są promocyjne 1 – 55zł, 2 – 60zł, 3 – 60zł, 4 – 55zł. Waga worka 15kg
(...)
Przy zamówieniu 300kg< darmowa wysyłka. 🏇
Czyli aby uzyskać darmową wysyłkę, należy zamówić 20 worków? 😲 I skoro teraz są ceny promocyjne, to po skończeniu się promocji skoczą w górę... czyli te sieczki będą w cenach plus minus rynkowych + koszt wysyłki. A to się już robi drogo 🙁
Miała okazję obejrzeć tą sieczkę "Relax" i przemyślenia mam takie jak Green Grass, za sucha i za krótko cięta. Zrobiłam test smaku na moim koniu i on - jak to on - nie pogardził, i pomimo iż fanem sieczek nie jest (nie licząc Fiber P, wszystkie musi mieć zmieszane z czymś, aby zjeść ze żłobu i nie wywalić/wydmuchać) to tą zjadł chętnie do połowy. Wszystko to co zostało na dnie żłobu (czyli właśnie zioła i dodatki, frakcja najkrócej cięta) wydmuchał/zostawił. I to jest dla mnie największy problem - frakcje - bo dopłacamy głównie za te dodatki, które spadają na dno żłoba. Czyli za smak daję ocenę 4 z minusem. Bo przynajmniej się zainteresował i podziamał, co go interesowało. Sieczkę, która aktualnie je (Pegasusa Chaff) samej w żłobie nie tknie, wręcz wywali, żeby mu w żłobie nie zawadzała 😉
Sierra nie wiem czy byłaś na seminarium ale widać że po nim Pan Podkowa uwagi (m.in. to o czym piszesz) wziął do siebie gdyż dziś mi napisał, że sieczki będą bardziej wilgotne, grubiej cięte, i będzie nowa sieczka dla starszych koni
My robimy grupowe zamówienie. Pytanie, czy lokalizacja stajni, do której przyjeżdżają sieczki (Green Grass) większości odpowiada? Ew. mogłabym podrzucić na Białołękę niedaleko Auchan.
Sierra ceny sieczek uważam za okazyjne, biorąc pod uwagę, że pochodzą z upraw ekologicznych, co dla mnie osobiście jest nieocenionym atutem! 😀 Ten koń je lepiej niż ja...
Ja biorę na próbę tą sieczkę "Energia". Jeżdżę co tydzień do stajni niedaleko Green Grass, wiec będę stamtąd odbierać. Jakby ktoś chciał, to się kręcę w obrębie Stare Babice-Leszno-Nowy Dwór-Łomianki-Legionowo i mogę ewentualnie po trasie komuś przekazać jakby się też chciał do Cintrowego zamówienia dołączyć.
zielona_stajnia jeszcze tak źle ze mną nie jest, żebym stawiała znak równości między tymi dwiema "wytycznymi" 😉 Sa zarówno wolne od GMO jak i pochodzą z upraw ekologicznych.
jeżeli chodzi o uprawy ekologiczne to MUSZĄ mieć na to certyfikaty ! bez tego to niestety żadna ekologia 🙂 poczytajcie o ekologicznych produktach dla koni 🙂wystarczy w google wpisac i juz... 🙂 z tego co się orientuję to jest cała gama certyfikatów ekologicznych i nie tak łatwo je zdobyc 🙂