Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

rosek ale ta pasza to taki podstawowy koncentrat, tego sie daje 1 kg pełno[porcjowo dziennie!! To Ci 1 kg kopa nie da 🙂

Hmmm kiedys czytałam, że to pasza wysokoenergetyczna.
Chciałabym jednak zupełnie wyeliminować owies z diety, rano wysłodki z otrębami a na wieczor jakies musli  niskiej zawartości cukru plus lucerna bądź sieczka.
Jestem tak niezdecydowana ,że szkoda mówić  😵
Bardzo lubię pasze Hypolyta , karmiłam kiedyś starszą Beste Jahre , miałam tez Irish Mash i wszytsko świetne.

Czyli wychodzi ,że na samą kolacje przypada 0,5 kg stuktur energeticum?
Marstall ma nową sieczkę, jak ich heucobs tylko że zamiast granulek będzie sieczka. Bez melasy i oleju. Może być fajne  😀

rosek, jeszcze masz equigard zupełnie bez ziaren zboża. Ale droga jest. Mo i marstall vito też będzie dobrym rozwiązaniem jeśli masz fajny dostęp do marstalla 🙂

Panterka, 2,6% ale to wszystkie NSC?? Aż niewiarygodne...
.
Takiej przy małych ilościach? Oj chyba nie. Widziałam w atosie hipolyta a oni mają dośc tanie wysyłki (16 zł za 3 worki) i bezpłatne dopiero od 500 zł albo kg (nie pamietam) ?? No i na terenie 100 km od Szczecina.
.
Vanilka Hipolyta możesz na pasze-lublin.pl zamówić, kiedyś dowóz na terenie Lbn był gratis, jak teraz jest, nie wiem 😉
Dowóz na terenie Lublina jest gratis i owszem można zamówić hippolyta na www.pasze-lublin.pl
.
Poszukuję sieczki Spillers Cool Fibre dostępnej od ręki. Ktokolwiek widział ktokolwiek wie...?  👀
rosek, jeszcze masz equigard zupełnie bez ziaren zboża. Ale droga jest. Mo i marstall vito też będzie dobrym rozwiązaniem jeśli masz fajny dostęp do marstalla 🙂

Dziekuje dobra kobieto , equigard fajnie się przedstawia  :kwiatek:
Nie taka dobra hehehe 🙂 ale  :kwiatek:
Mój też będzie wcinał equigard ale daloej ejstem nieszczęśliwa. Szczęśliwa to bym była, jakbym mogła co meisiąc testować nowe pasze hehe 🙂
rozek, chodzącą reklamą equigarda jest Piorek 🙂
Nie taka dobra hehehe 🙂 ale  :kwiatek:
Mój też będzie wcinał equigard ale daloej ejstem nieszczęśliwa. Szczęśliwa to bym była, jakbym mogła co meisiąc testować nowe pasze hehe 🙂
rozek, chodzącą reklamą equigarda jest Piorek 🙂

Ja bym była szczęsliwa jakby była  tylko jedna ale idealna dla nas pasza i nie mialabym aż takiego wyboru,miałabym spokojniejszy sen  😎
rosek0 - ja mam taką paszę, Dodson to dla nas po prostu magia. Sen spokojny, portfel... BOLI 😉 Coś za coś.
mój koń nie chciał jeść Equigarda... skarmiałam dwa worki po garstce do innych pasz, żeby skarmić i nie wyrzucić, bo jednak szkoda. Pasza ma super skład, ale niestety koń odmówił jedzenia tego cuda🙂
Chętnie bym potestowała jakieś inne pasze dla koni z wrzodami, bo Hoveler Pro Balance, którym teraz karmię, zaczyna się przejadać...
Od jakiegoś czasu patrząc na różne konie karmione różnymi paszami mam takie spotrzeżenie, że jak się zwierza przyzwyczai do karmienia "sernikiem, tortem czekoladowym, miodowymi sztucznymi płatkami śniadaniowymi, gotowymi rogalikami z nadzieniem z jakiegoś sztucznego i przesłodzonego kremu lub dżemu" to potem bardzo trudno jest podać koniowi na obiad "pierść z kurczaka na parze i groszek zielony" 🙂
W drugą stronę też to działa- jak się konia przyzwyczai do gołego owsa, to później wszystkie inne pasze wciąga jak odkurzacz 😉
To ja mam inny przypadek - koń nauczył się jeść paszę i jak mu się zdarzy dostać sam owies, to najpierw szuka w nim czegoś ciekawszego, potem jak nie znajdzie, to skubnie trochę, opluje to i wymemła i czeka na lepsze...  🤔  Przy czym zdarzenie to nie ma miejsca, jak w stajni nie ma pańci, co na widok biednego konia leci i robi dobre amu... Jestem chora psychicznie  😵 Ale - jak się go opieprzy i pogrozi palcem, to wściekły i obrażony na cały świat zje ten owies, święcie przekonany, że mu krzywdę wielką wyrządziłam. A nie do końca to rozumiem, bo koń nie stoi na paszy pełnoporcjowo i owies dostaje na każdy posiłek, tylko z dodatkami.
A ja myślę, że to nie kwestia czym a kogo 😉

Mam konia który pół życia stał tylko na owsie (albo i kiełkach, albo chlebie z piekarni, albo na łusce kakaowej...generalnie stał na tym, co miał jego były właściciel) teraz stoi głównie na paszach, z czego ostatnie półtora roku stał pełnoporcjowo albo na Dodsonie, albo na Marstallu albo na ich mieszance. Teraz stoi na mieszance owsa, granulatu i sieczki Dodsona. Co drugi dzień dostaje na ciepło musli ziołowe Marstalla. Zaraz mu się to wszystko pokończy, i dopóki nie przyjdzie nowa dostawa (opóźnia się z przyczyn ode mnie niezależnych) będzie stał "tylko" na owsie. I co? Nie robi mu to żadnej różnicy. Bo jedzenie to jedzenie. Siano to siano, a słoma to słoma. Ok, na zioło musli na ciepło "cieszy się" bardziej i aż posady stajni dudnią, ale jak dostaje sam suchy owies to je go z odpowiednim namaszczeniem. I nie ma wybrzydzania, ani marudzenia. Bo taki ten koń ma charakter, jest żarty i już.

A znowuż psa mam niejadka. I robi mi łaskę okrutną, że je, a dostaje karmy z wyższej półki żadne Chappi czy Pedigree. Domowe odpadki, znalezioną padlinę, stęchłe żarcie psów podwórkowych gospodarza na terenie którego stoi stajnia, odchody końskie... jasne. Nieprzypilnowany posili się na podwórku, a potem trzy dni nie tknie suchego. "Przegłodzony" i jeszcze lepiej dopilnowany łaskawie zje czasem pół, czasem trzy czwarte dziennej porcji. Zmieniamy mu karmę (smak) praktycznie już teraz co worek,bo co zrobić? Dwa dni je, trzeciego już robi łaskę. On nie musi jeść, leży na posłaniu i bawi się piłeczką. Nie tknie. Taki ma charakter. Jest niejadkiem i już.

I nikt mi nie powie, że jest to związane ze sposobem chowu bo oba chowane są tak samo przez tą samą osobę 😉
rosek0 - ja mam taką paszę, Dodson to dla nas po prostu magia. Sen spokojny, portfel... BOLI 😉 Coś za coś.

Mnie wogóle ostatnio portfel boli ... Ale jak mam kupic coś tańszego a g***nianego to wole dołozyć  a samej mniej zjeść  😂
Żart.
Na poważnie to moja młoda wciąga wszytsko co by to nie było, a starsza już wybrzydza... Np musli z besterly nie tknie...za owsem też nie za bardzo szaleje. Dzieki Bogu ,że wysłodki jakoś je na raty.
popieram! Agr potrafi nie jeść przez tydzień owsa (może 1/4 normalnej dziennej porcji), przy czym pracować tak samo intensywnie i z równie wielkim entuzjazmem. Na wyjazdach nie je owsa, jak uzna, że niedobry, mimo, że inne konie jedzą. Nie jada musli z granulkami, za mokrego, za suchego, z czarnym proszkiem, z żółtym proszkiem, z nie tym ziarnem. Ten typ tak ma i już.
Dlatego taka galeria musli, jaką chcecie stworzyć jest wg mnie super. Zaoszczędzi mi pewnie nieudanych eksperymentów
Sierra przybij piątkę, mamy ten sam typ koniowatego.
Nie ważne co ważne, że w żłobie 😉. Chociaż do meszu czy wysłodków na ciepło próbuje się przez drzwi wydostać.
O właśnie, jak z tą galerią? panterka-23, pisałaś do moderatorstwa?
Louisa to nowa sieczka jest już gdzieś dostępna?
.
mój zjada wszystko, oprócz wstrętnych suplementów (kerabol...) za to ja mam manię, im wiecej ciekawych składników, im dokładniej wymierzone, pokrojone,wymieszane, tym lepiej 😀iabeł:
he ja nie mam takich problemów 🙂 aby nie jadła  wciąga wszystko tylko ja problem jaki worek teraz otwieramy 🙂 a nie meszu z sukcesu nie chciała

Pisałam do moda - bez odzewu 🙁

Ale fakt faktem są gusta i guściki jeden nie je olimpic claim a zajada się energikum a inny nawet go nie powącha. Z reform g z hipolita - nie znam konia który by nie wcinał tej paszy
Louisa to nowa sieczka jest już gdzieś dostępna?

Tak, jest już na magazynie marstalla i u kuriera który jedzie do mnie  😉 Zdam relację jak dojedzie  😉
Nie ma jej jeszcze na stronie.
mój zjada wszystko, oprócz wstrętnych suplementów (kerabol...)

kiedyś codziennie musiałam wstrzykiwać kerabol do jabłka, odpowiednio dużego i soczystego, żeby szanowne konisko raczyło je zjeść  😂
ovca: ja robię bezsiemieniowy meszyk codziennie, to wcina na ciepło, czasem jak kręci to muszę z melaską domieszać i zjada 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się