Forum konie »

Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Arimona, nie dla wariata, tego świra to wiem jak karmić. A pasze sportowe mu nie grożą na pewno.
pisalam niedawno temu, ze mam problem z moim emerytem - nie chciał jeść musli, które dotychczas jadł bez problemu (w warszawie zjadał swojego leisure mixa bardzo chętnie, po zmianie stajni najpierw marudził, a potem całkiem przestał to jeść 🙁). zawiozłam mu w ten weekend worek innej paszy, z nadzieją, ze może paszę zupełnie inną zechce jednak jeść. za podpowiedzą koleżanki wybrałam dla niego Endurance Mix (pasz, które wiedziałam, ze zje, nie chcialam mu zawozic, bo kon na emeryturze - moim zdaniem - niezupełnie powinien stac na pełnoporcjowym competition concetrate 😉 ale jakby postawił mnie pod scianą i nic innego nie chciał - to dostałby swoje ukochane CC. na poczatek wolałam jednak spróbowac dać mu jednak coś spoza listy pasz sportowych i z szybkouwalnianą energią 😉) i kuuuuurcze... jaka to jest piękna pasza ten endurance! 😍

w składzie oprócz suszonych marcheweczek (to juz znamy z Seniora chociazby 😉) i dodatku sieczki z trawy (to znamy z kolei z sales prep mixa 😉), są też całe kwiatostany ziół 😍 no po prostu rewelacyjnie to wygląda i zapewne takoż smakuje - Kaszek wreszcie chętnie jadł co mu do żloba wsypałam 😅

ja mam troche zatkany nos, ale osobniki zdrowsze niż ja twierdziły tez, ze ta pasza pieknie - ziołowo - pachnie. (ale jakże mogłoby być inaczej? 😉)

plus spora zawartość oleju - mam nadzieję, ze mój odchudzony emeryt nabierze z powrotem troche ciałka 😉 sierści zimowej nie ma, to niech chociaz tłuszczyk go przed mrozami chroni 😉

jak na razie endurance ma same plusy - kolega ze stajni chetnie ją podkrada Kaszowi, wróble chetnie mu ją podkradaja, i nawet sam Kasz - je ją chetnie i nie przegrzebuje 😍
Czy mówiłam już, że kocham French Balancera? Wczoraj pojeździłam tak, że koń mimo bycia świeżo ogolonym (najkrócej jak się dało) i temperatur obecnychbył dość konkretnie spocony. I skubany cały czas był świeżutki 👍
caroline o ile sie nie myle ta pasza jest dla koni bioracych udzial w rajdach dlugodystansowych, a Twoj Casanowa jest na emeryturze, tak? nie roznosi go energia? (pytanie bynajmniej nie zlosliwe, zastanawiam sie jak kon niepracujacy zachowuje sie po paszy dla koni ciezko pracujacych)  :kwiatek:
To jest ciekawe z tym, że koń je pasze, a nagle po zmianie stajni nie chce. Ja tam miałam z sieczkami Dodsona - koń je jadł, a potem sie nagle wypiął. Ciekawa jestem czy teraz jakbym do nich wróciła to by je jadła.
W ogóle cena mojego Spillers Conditioning Fibre poszła w górę 😵
Katja, zależy jaki koń i jaka pasza. wszystko to jest kwestią doboru - dopasowanego i do potrzeb i do charakteru "klienta". Doczytaj: koń jadł leisure mixa, ale po prostu przestał go jeść. dałysmy mu sporo czasu na zmianę zdania, nie postanowił... a ja go głodzić nie będę, więc czegoś trzeba było innego poszukać. a głowne kryterium - żeby to jadł chetnie 😎 reszta... później 😉
swojego konia znam pod względem zywieniowym calkiem nieźle, wiem jak reaguje na wiekszośc rodzajów pasz. np. wspomniany przez Koniczkę french balancer, dla Kasza, nawet kiedy był w regularnym solidnym treningu, był za cięzki/za mocny. ale z kolei na HDF Spillersa (tez pasza dla koni wyscigowych), ale dawaną w bardzo małej dawce, Kasz reagował doskonale - podczas pracy. zaś co do obsługi czy samodzielnego biegania - nadal pozostawał bardzo grzecznym koniem. mimo bardzo "wybuchowego" składu pasza te nie powodowały nerwowości czy innych dziwnych zachowań u tego konia.
na endurance nie spodziewam się żeby było inaczej. to przede wszystkim jest pasza bardzo oleista, więc dla konia niepracującego będzie dość tuczaca (tego wyjątkowo w tej chwili Kasz potrzebuje), a z róznych względów paszy bardziej "typowej" dla jego sytuacji w tej chwili mu nie dam. predzej dostanie competition concentrate... bo je chetnie zjada, a cos jeść musi.

a w mojej wypowiedzi chodziło przede wszystkim o to, ze endurance jest - sam w sobie - po prostu piękną paszą 😀 bardzo mało granulatu, fajny zestaw zbóż w składzie i do tego wizualnie - te całe kwiatostany 😍 takiego cudeńka jeszcze nie widziałam, przyznaje... a pare pasz już widziałam 😉

branka, no niestety ciekawe, ale jakze frustrujące... koń je pasze kilka tygodni bez problemu. pakuje konia, pakuje jego pasze, pakuje zapasowy worek tejze paszy i... porazka :P a jakie zmartwienie - bo on praktycznie nic poza sianem nie chciał jeść 🙁 przekasił pare kęsów sieczki (dotychczas jego ukochanej!), pogmerał nosem w musli w żlobie i tyle... 😵 do jedzena konia nie zmusze, za to on do mnie do zamartwiania... a jakże 😕
no, ale najwazniejsze, ze znowu je! 😀

Koniczka, jak przez mgłę mi sie zdaje... ze pisałas 😉
caroline dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz  😉  :kwiatek:
Wiesz,  zycie Kasza się nagle mocno zmieniło - przede wszystkim nagle ma stado, a to na pewno na początku był dla niego stres, nawet jeśli dobrze sie w nim odnalazł.
Ja np po Brance obserwuje, że ona w nowych stajniach w pełni zaaklimatyzowana jest po ok 2-3 miesiącach. No ale też każdy koń jest inny 😉
Pytanie,

Znajomy karmi konie ( i uwaga - tu nie jestem pewna) platkami lnianymi? - Obok ma przetworstwo lniane i te platki to jeden z odpadow produkcyjnych. Podobno konie wcinaja i super wygladaja.
Czy ktos cos wie na ten temat? Wplyw, wlasciwosci itd.

:kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
a to nie makuch lniany?
a to nie makuch lniany?

Mozliwe - nie znam szczegolow. Wiesz cos wiecej o jego wlasciwosciach? :kwiatek:

edit.
Mam
http://www.sklep-jezdziecki.eu/?84,makuch-lniany
"Doskonały dodatek paszowy na zimę, kiedy pasza objętościowa oraz treściwa bywa gorszej jakości i istnieje zagrożenie kolek. Profilaktycznie 200g/dobę, można skarmiać na sucho, można namoczyć i dodawać do meszu. Zawiera dużo białka i 10% tłuszczu wpływa dodatnio również na sierść, powłoki skórna, wytwory skóry i naskórka (m.in. róg kopytowy), przewód pokarmowy, układ oddechowy, układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy (kwasy tłuszczowe Omega3).
"
Wartość pokarmowa makuchu:

L

Zawartość tłuszczu[g]

Ok. 141

2

Zawartość białka  ogólnego [g]

Ok. 334

3

Zawartość włókna surowego[g]

Ok. 99

4

Substancja organiczna [g]

Ok. 867

5

Wapń [g]

Ok. 2,84

6

Fosfor [g]

Ok. 3,72

7

Magnez (g)

Ok. 4,63

8

Energia metaboliczna EM MJ

Ok. 12,49

9

Energia netto laktacji NEL MJ

Ok. 7,61

10

Białko og. Dostane w jelicie cienkim

Ok. 239,68

11

Bilans azotu w żwaczu BNŻ

Ok. 15,15

12

Białko ogólne strawne (g)

Ok. 280,85
.......
Czyli jest to produkt wysokobialokowy tak?

edit2.

sama sobie odpowiem 🙂
google my friend 🙂
wydawnictwo.up.lublin.pl/annales/.../annales_2006_vet_art_12.PDF

Makuch lniany jest bardzo wartociowym surowcem paszowym zarówno pod wzgldem za-
wartoci białka i tłuszczu, jak i licznych walorów dietetycznych, takich jak midzy innymi obec-
no luzu powlekajcego nasiona, czy znaczna zawarto nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przeprowadzone badania pozwoliły stwierdzi, e dodatek 990 g makucha dziennie do dawki
pokarmowej nie wpływa szkodliwie na zdrowie koni, ani te nie osłabia ich wydolnoci w czasie
wysiłku fizycznego. Z tego wzgldu dodatek makucha lnianego do dawki pokarmowej dla koni
sportowych jest godny polecenia.

Bardzo wan cech makucha lnianego jest wysoki poziom energii (11,5–12,5 MJ ES), zwi-
zany ze znacznym udziałem tłuszczu (ok. 10%). Ma to szczególnie istotne znaczenie w ywieniu
koni sportowych, których zapotrzebowanie na energi w czasie wysiłku wzrasta niemal dwukrot-
nie [Sasimowski i Budzyski 1981]. Tłuszcz makucha lnianego jest take bogatym ródłem niena-
syconych kwasów tłuszczowych, wród których zwraca uwag niezwykle wysoki poziom kwasu
α-linolenowego, stanowicego ponad 50% wszystkich kwasów (tab. 3). Równie bogate w nienasy-
cone kwasy tłuszczowe s tylko tłuszcze ryb i ssaków morskich [Jamróz i Potkaski 2001].

Kolejn charakterystyczn cech makucha lnianego jest wysoka zawarto włókna, sigajca
10%. Znaczna ilo włókna ogranicza stosowanie tej paszy w ywieniu zwierzt monogastrycz-
nych, jednak dziki wysokiej aktywnoci mikroflory jelita lepego konia, moe by stosowana w
ywieniu tych zwierzt. W tym przypadku włókno wpływa wrcz korzystnie na układ pokarmowy
konia, stymulujc ruchy perystaltyczne jelit. Stosowanie pasz o nadmiernej koncentracji energii
i składników pokarmowych wpływa negatywnie na perystaltyk jelit i trawienie z powodu niskiej
zawartoci włókna i niekorzystnych w zwizku z tym warunków dla rozwoju poytecznej mikro-
flory zasiedlajcej przewód pokarmowy [Sasimowski i Budzyski 1981]. Dlatego makuch lniany
moe stanowi uzupełnienie dawki pokarmowej dla konia. Wysoka zawarto włókna w makuchu
wynika z obecnoci łusek nasion lnu. W odrónieniu od nasion innych rolin oleistych, łuski te,
jak podaj Jamróz i Potkaski [2001], pokryte s warstw luzu, który, powlekajc błony przewo-
du pokarmowego zwierzt, działa ochronnie, łagodzi podranienia oraz stany zapalne.
Po analizie tych informacji, podjto badania, których celem było okrelenie przydatnoci ma-
kucha lnianego w ywieniu koni sportowych.

potrzebuje pomocy:
młody koń od 2 mies pod siodłem, zawsze wyglądał jak przecinek, miał problemy z przybraniem na masie, teraz po zajeżdzaniu wygląda mocno nie fajnie, jaką dietę polecilibyście? nie chcę karmić pełnoporcjowo musli- chciałabym ułożyć mu dietę z owsem i z musli, ale musli  tyle żeby coś dało a nie dla smaku 🙂 zastanawiam sie nad build upem albo sales prep, do tego alflfa? mesz 2,3 razy w tygodniu?
do tego chciałabym coś na wzmocnienie stawow,ale to już chyba nie ten wątek?
Mamy 3 młodziaków na sales prep, wyglądają jak cukiereczki  😍
Co prawda na pełnej porcji są ale na pewno by sie dalo ułożyć z owsem.
Najlepsza opcja to chociaż miesiąc - półtorej pełna porcja, a potem obciąć, bo w tym czasie nabierze ciala jak masz dobre siano pod dostatkiem - i potem tylko podtrzymywać formę.  (taki uklad chyba najbardziej sie oplaca i najszybciej dziala).
Sales prep ma w sobie cos na rozwój kości i generalnie jest lepszym wyborem dla takiego młodziaka niż build up  😉
ile kilo dziennie dajesz swoim młodym?
Nie są moje tylko są w treningu u mojej trenerki  😉
Nie wiem jak to w kilogramach, ale bardzo realistycznie musisz sie liczyć z 5-7 worków/mies. na ten pierwszy okres, w zależności jak duży jest koń.
Najlepiej jak rzeczywiście jest mocno chudy to podać jeszcze ryzowe otręby dodatkowo. A potem na spokojnie po 1,5 mies. obciąć do 2ch miarek dziennie.
Potwierdzam działanie Structur Energeticum Hippolyta. Pasza jest mocno energetyczna (chyba nawet za mocno), niejadkowi smakuje, a od rozpoczęcia do zakończenia treningu Rudy jest pełen energii.

Zresztą Super Condition Hippolyta również dal fajny efekty. Koń na tym + trawie odpasł się niesamowicie. Teraz dostaje tylko Nutri Star i Structur Energeticum. Jak w pełni wróci do formy to wracamy do Sports Endurance.
Karmił ktoś St.Hippolyt Luzerne , bo wyszukiwarka niewiele wypluła?  :kwiatek:
arivle, moja koleżanka, co chcesz wiedzieć?
Burza, generalnie wszystko; jak koń wygląda po niej, jak zjada, czy dla kolkowaca się nadaje i tak dalej.  :kwiatek:
Więc tak co do kolek to odpukać nie wiem, lucerną karmione są dwa konie w połączeniu z inną paszą Hippolyta i oba mocno się zaokrągliły, jak zjadają- marudziły na owies i wyjadały tylko lucernę i muesli 🙂 więc chyba smakowało.
Dziewczyny jaka pasze dla kuca klaczy zrebnej? Rozwiazanie na styczen luty.
Dla mojego mlodego kupuje PAvo grow od 8 do 36 miesiecy.  :kwiatek:
Burza, dziękuję  :kwiatek: Chyba spróbuję, by wygląda smakowicie, boje się tylko, żeby nie zapchała mi Rudej. W sumie nie powinna, ale...  🤔wirek:
Zawsze możesz dawać małe ilości a nie pełnoporcjowo.
arivle a może dodatkowo probiotyk do paszy? koszt mały (18 pln za litr) a naprawdę efekty dla koni z problemami kolkowymi rewelacyjne. Zresztą zapytaj Edytki bo ona z tego co wiem daje je Dobrodziejce. Ja serwuje mojemu i kobyłce baby_jagi i naprawdę oba konie mimo zaawansowanego wieku i różnych zdrowotnych perypetii- wyglądają super i wcinają jak głupie.
bjoork a skąd te probiotyki bierzecie?
Mój je obecnie Reform G Hipolyta i musze przyznać ze jest ekstra. Koń jak czuje ten zapach w wiadrze to nie moze sie doczekać kiedy pożre zawartość  😁
Rzeczywiście dawałam lucernę mojej pokolkowej 😉 Potem zrezygnowałam, bo 1) kon i tak miał bardzo dużo dodatków (pełnoporcjowo Barley Rings, do tego Fiber Performance, Build and Glow, olej), a 2) bałam się, że przedobrze z białkiem 😉

Priobiotyk chwilowo odstawiłam na czas zimy (EMy nie mogą stać w zimnie), ale na wiosnę na pewno do niego wrócę.

A z preparatów wspomagających układ pokarmowy daję Life Force Formula lub Dodson Yea-Sacc 😉
Priobiotyk chwilowo odstawiłam na czas zimy (EMy nie mogą stać w zimnie)
moga, ale u was groziło im zamarznięcie, a to już jest nie do przyjecia, bo zabija mikroorganizmy
meggii probiotyki (emy) bierzemy od caro jak pierwszy raz je otworzyłam to myślałam, że mój hrabia się weźmie i na nie wypnie (ja też prawie padłam jak się zaciągnęłam ta 'perfumą'😉, ale o dziwo szamie jak głupi. Aktualnie daje mu doszaczowo, psikam sciółke w boksie plus kopyta i pęciny (zapobiegawczo na gnicie strzałek i  na grudę)
u was groziło im zamarznięcie
ano niestety 🙁 dlatego zastanawiam się czy drożdze + kuracja odpiaszająca zapewnią nam bezkolkową zimę.

(ja też prawie padłam jak się zaciągnęłam ta 'perfumą'😉
🤣 ja dalej butelkę otwieram zatykając nos drugą ręką, bo nijak nie mogę się przyzwyczaić do zapachu.
caroline, w jakiej temperaturze mogą stać? Koleżanka używa i nie chcę żeby się okazało, że może je wylać w śnieg.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się