jak w temacie 🙂 jak powinna wyglądać taka umowa co powinna zawierać, jak należy sie zabezpieczyć przed ewentualnymi uszkodzeniami podczas transportu czy to umowa też powinna zawierać? czy powinna być w niej uwzględniona możliwość zwrotu czy nie koniecznie?
wiesz co, ja miałam umowę jak kupowałam niedawno prestige'a od takiej prywatnej osoby. Tylko nie mogę teraz jej znaleźć, ale mniej więcej pamiętam co tam było: oczywiście między kim a kim, jaka firma i model siodła, dane siodła, czyli rozmiar siedziska łęku itd, czy z osprzętem czy bez, w jakim stanie. Ja dodatkowo płatność rozłożyłam sobie na trzy raty i to też było zawarte, czyli do kiedy rata płatna. I miałam możliwość testowania 2 siodeł przez 2 tyg i potem decydowałam, które biorę. Tylko na testowanie miałam oddzielną umowę, po której jak się zdecydowałam na zakup to napisałyśmy drugą🙂 Przy umowie o test siodeł płaciłam kaucję i były tam wyszczególnienia, że stan siodeł przy zwrocie ma być niezmieniony, w innym wypadku płatna kara jakaś. Miałam to szczęście, że ta Pani mieszka niedaleko i do mnie przyjechała i mi przywiozła siodła i umowy🙂 Jestem zadowolona z transakcji i jeszcze bardziej z siodła🙂
aniaagre, dzięki za odpowiedź. jakbyś znalazła umowę dałabyś rade przepisać ją tu :kwiatek: ja kompletnie nie wiem co w niej powinno być zawarte a chciałabym żeby wszystko było dobrze bo ja jestem stroną sprzedającą siodło
ja pisalam zwykla kupna - sprzedaży sciągnieta z neta. w opisie stan i "pozostałe info i uzgodnienia zawarte e-mail" (kupowałam przez neta), ze poza wymienionymi nei ma żadnych wad itd, obiór i platność drogą pocztową za pobraniem, że umowe podpisze i odesle.... sprzedający wyslal mi siodlo razem z podpisana umową -z opcja sprawdzania zawartości najlepiej. dla mnie najważniejszy byl pkt, że nie jest kradzione 😉 oraz, ze moge zwrocic jakby nie pasowalo albo mialo wady ukryte. jakby co to gdzies pewnie mam jeszcze.
pamietajcie, że od umow powyżej 1 tyś zł placi się podatek 🙂 (2% chyba)
Podatek 2%: "przy nabyciu rzeczy wartej rynkowo więcej niż 1.000,- (jeden tysiąc) zł, jeżeli ani sprzedawca ani kupujący nie są podatnikami VAT (czynnymi lub zwolnionymi), to kupujący powinien rozliczyć PCC – czyli złożyć deklarację PCC-3 do właściwego dla kupującego urzędu skarbowego i tam też zapłacić podatek."