Forum towarzyskie »

Powódź, maj 2010 i jej następstwa

Nie wiem, czy nie warto dzwonić do urzędu - ponoć wiszą na miejscu informacje o jakimś magazynie (tylko nie mam pojęcia, gdzie miałby być!), do którego można by siano/owies dostarczyć. Taka informacja z drugiej ręki.
Co do OSP- racja niestety, sama należę i niestety żadnych korzyści finansowych nie ma, to raczej taki rodzaj wolontariatu. W większych jednostkach coś tam dostają, ale w mniejszych ani grosza. Dlatego u nas wiekszośc ochotników to młodzież, którym nie zależy na pieniądzach, a traktują to jako rodzaj przygody, bo są wyzwania, jest mundur, a że przy okazji niesie się pomoc- tym lepiej 😉
u nas było tak:

polecam waszej uwadze buty pani policjant
A meteorolodzy strasza, ze moze byc repeta... 😵
No niestety na to wygląda. 😕
nie wiem, czy jest to właściwy wątek - ale zrobiłam porządek w szafach i mam dużo niepotrzebnych ubrań - chciałabym je przekazać potrzebującym - czy wiecie może, gdzie w Warszawie (najchętniej w okolicach Mokotowa) znajduje się jakiś punkt, do którego mogłabym oddać?
Tania, co słychać w Krakowie, przed chwilą dostałam sms-a od byłej mojej zawodniczki ze Śląska, podobno sytuacja znów robi się nie ciekawa? 🤔
W Opolu od rana ciągle pada... Z tego co patrzę na pogodę ma tak być jeszcze przez kolejne 2 dni :/ Mam nadzieje ze to pomyłka i za niedługo będzie śliczna pogoda. Już mam dosyć tego deszczu 🙁
Tania, co słychać w Krakowie, przed chwilą dostałam sms-a od byłej mojej zawodniczki ze Śląska, podobno sytuacja znów robi się nie ciekawa? 🤔

Pada . Teraz przestało. Podmaka.
Wczoraj mijałam Dunajec, Uszwicę i Wisłę - te dwie pierwsze źle wyglądają.
Wisła w miarę jeszcze mała. W porównaniu z tym co było.

nie wiem, czy jest to właściwy wątek - ale zrobiłam porządek w szafach i mam dużo niepotrzebnych ubrań - chciałabym je przekazać potrzebującym - czy wiecie może, gdzie w Warszawie (najchętniej w okolicach Mokotowa) znajduje się jakiś punkt, do którego mogłabym oddać?

też właśnie zrobiłam wielką pakę. Ciuszki po małej, 2 całe opakowania Pampers 1 i 3. Pieluchy tetrowe, flanelową, smoczki, maskotki, wkładki laktacyjne, środki pielęgnacyjne.
Plus moje ciuchy.
Szukam Caritasu i w moich okolicach to chyba w Legnicy i we Wrocławiu najbliżej.

Druga fala ma przejść. Wrocław się szykuje.
3majcie się

Oglądam o osuwiskach ziemi - masakra.  😕
[quote author=titina link=topic=24012.msg606581#msg606581 date=1275470020]

Pada . Teraz przestało. Podmaka.
Wczoraj mijałam Dunajec, Uszwicę i Wisłę - te dwie pierwsze źle wyglądają.
Wisła w miarę jeszcze mała. W porównaniu z tym co było.

[/quote]

Dziś przejeżdżałam mostkiem nad Rudawą przy Błoniach i Rudawa ma znów taki poziom jaki był przy powodzi  🙁
I podobno kolejna tura ma byc w Listopadzie  🤔
Czasami wierze w ten koniec swiata tyle sie narobilo, co raz gorzej...  🙇
adrianna32, gdyby ludzie byli w stanie przepowiadać powódź na parę miesięcy wcześniej, to dziś nie byłoby tragedii.
Ale ktos przepowiedzial tyle ze nikt nie wierzyl...  :kwiatek:
Averis- od początku roku mówili, ze maj ma być WYJĄTKOWO deszczowy, więc się udało przewidzieć jakoś.

Cierp1enie- ufasz Caritasowi??

Cierp1enie- ufasz Caritasowi??

Jednak zanoszę do PCK 🙂 uzyskałam informację o tym, że zbiórka jest w moim mieście. Podobno chcą tylko nowe rzeczy.
Ciuchy z metkami  🤔  itd... hmmm a ja mam ciuchy jak nówki, bo przed ciążą nakupiłam i ubrałam z 2 razy.
Po małej też mam masę ciuszków.
ciekawe czy przyjmą, jak nie zaniosę jakiejś biednej rodzinie.
Cierp1enie ja bym poszła chyba prosto do biednej rodziny.
Cierp1enie kiedys tez tak robili, pozniej okazalo sie ze zostaly sprzedawane a do powodzian to nigdy nie dotarlo.Wezcie na logike tym ludziom potrzebne jest wszystko. Zrozumiem zywnosc, napoje, pampersy, podpaski ale nie ciuchy, moze jeszcze sprzet stereo???  🤔wirek:
adrianna- ciuchy też- ludzie wyszli , jak stali. O Sandomierzu piszę.Znajomy ma siostrę tam- mieszkają u rodziny- 26 osób w jednym domu teraz. Prosili o wszystko: głównie ciuchy i żywność typu: makarony, kasze, cukier. Akurat dawałam ubrania, ręczniki, pościele, poduszki, koce, buty, kupiłam mydła, pasty do zębów i szczoteczki, chusteczki dziecięce itp, a także sztućce i naczynia. Wiem, ze to było potrzebne.
marysia jasne ja to napisalam, wiadomo ze niektore rzeczy musza byc nowe. Ale wlasnie tam gdzie sa te zbiorki i teksty typu ciuchy nowe z metkami. Nie dziwi was to naprawde?  🤔  :kwiatek:
Dlatego ja zawsze wolę wysłać do rąk własnych, bo różne opowieści się słyszy o caritasie i pck. ale te ciuchy z metkami.. Ta już lecę do galerii czy manufaktury na zakupy dla powodzian tfu przepraszam, na potrzeby własne 'fundacji'
, moze jeszcze sprzet stereo???  🤔wirek:

A mnie nie, wyobraź sobie że straciłaś wszystko nawet sprzęt stereo. Wiele ludzi ma na zbyciu telewizor, lodówkę, pralkę a nawet radia a tym ludziom przyda się w chwili obecnej WSZYSTKO
no ale chyba sprzęt stereo to nie tak w pierwszej kolejności
szepcik - Nie piszę że w pierwszej czy drugiej, mówię że wszystko się im przyda. Nie rozumiem naprawdę zdziwienia adriany że potrzebują ubrań czy sprzętów. Jeżeli wrócą do pustych domów to przepraszam co, mają lewitować?
[quote author=adrianna32 link=topic=24012.msg607322#msg607322 date=1275504309]
, moze jeszcze sprzet stereo???  🤔wirek:

A mnie nie, wyobraź sobie że straciłaś wszystko nawet sprzęt stereo. Wiele ludzi ma na zbyciu telewizor, lodówkę, pralkę a nawet radia a tym ludziom przyda się w chwili obecnej WSZYSTKO
[/quote]
Dziewczyno nie czepiaj sie bo przesadzasz, poprostu zawsze jak cos napisze sie czepiasz. a MOZE NAJPIERW DOCZYTAJ? Mowie o nowym sprzecie, a nie o sprzecie stereo nawet gdy by to byla rzecz pierwszorzedna!!!! Jasne jak ma ktos na zbyciu ale nie NOWE!!!!!!!!!!  🙇
Tacy ludzie nie mowia ze chca nowe, tylko wszystko co jest sprawne, ale nowe gadzety to wymysl nie ludzi poszkodowanych tylko Caritasu, zawsze oddaje co zbedne biednym dzieciom lub rodzinom. Ale nie do takich akcji...  🤔wirek:
hmmm no to nie wiem już sama. Rzeczy mam spakowane.
Cierp1enie oddaj prosto dla biednych rodzin, a nei przez jakies organizacje, niestety przykro slyszec ze nawet na tym sie dorabiaja. Ale wiem o tym bardzo dobrze i to z wlasnego doswiadczenia...  🤔wirek:  :kwiatek:
adrianna - to pisz tak by ktoś to rozumiał, a nie piszesz uogólniając słowo ubrania i stereo (bo nigdzie nie napisałaś słowa nowe)

Cierpienie Ja właśnie planuję dzwonić do gmin czy tam urzędów z prośbą o wskazanie konkretnych rodzin które potrzebują pomocy. Najlepiej gdyby to wyglądało jak w szlachetnej paczce. Konkretna rodzina z konkretnymi potrzebami. Czyli czy ubrania dla dużych czy też dla dzieci, czy dla dziewczynek czy chłopczyka. Właśnie planujemy zbiórkę w rodzinie ubrań, sprzętów, i zakup art. spożywczych ale chcemy to komuś dać do rąk własnych.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się