Forum towarzyskie »

Powódź, maj 2010 i jej następstwa

jeszcze fotka mojego miasta -> Głogów
A jednak pomorze tez zalalo!!! Grudziadz juz zalany, Malbork tez ma byc podobno zalany.... Dzis albo jutro.  😵  😁 Czyli jednak ten problem i nas dotknie, chociaz nie moja dzielnice, ale jaja. Jak to szybko idzie dopiero co sie zaczelo na dole Polski a teraz juz sama gora. W bloku nas nie zlapie, ale domek. 🙇

Powódź to nie jest powód do śmiechu, a komentarze 'ale jaja' są naprawdę nie na miejscu wobec tego co się dzieje w kraju.
Trochę wyczucia... 🙄
branka to tak dla tej Pani, bo przyssalasie do mnie, poniewaz napisalam ze w pomorskim miala powodz nie zagrazac!!! A ona sie pryczepila jak bym stala na srodku dachu, i krzyczala ja mam sucho a wy sie topcie.  🤔wirek: Chyba za duzo wody w mozgu, poprostu jestem zdziwiona ze jednak do nas tez to dojdzie, niby nie grozne ale jednak....  :kwiatek:http://malbork.naszemiasto.pl/artykul/424178,powiat-malborski-sluzby-nieustannie-obserwuja-jak-sie,id,t.html

Zima- Nie każe nikomu tu pisać lamentów i współczuć tym których ta tragedia spotkała. Przegina ten kto pisze że się cieszy ze mieszka na pomorzu a tego regionu to nigdy nie spotka, zachowuje się jak dziecko w piaskownicy : Ja mam lepsze grabki bo mi tatuś z ameryki przywiózł ...

titina, Ty z Ciechocinka? wiesz co z Amazonka? (bo Ty chyba nie o tej stajni piszesz, prawda?) Przecież oni tylko kawałeczek od wałow, pod które woda podchodziła nawet bez wiekszych sensacji pogodowych...
adrianna32 a w radiu mówili,że niby juz nic nie zagraża w powiecie malborskim... No ale z drugiej storny słyszałam ,że tama w Piekle nie ma się za dobrze. Wiesz cos może? Bo sie obawiam ,ze jak wyleje Nogat.. I Tczew albo Nowy Dwór to mnie zaleje totalnie bo mieszkam pośrodku :/ Chociaż rozmawaiałam z ojcem i mówi,że narazie nic nie widać i w Tczewie brakuje jeszcze troche do wałów...
Ale ,że ja z natury panikara...
Zagrozony jest Nowy Dwor Gd. Gdansk, Kwidzyn, Tczew, Sztum i Malbork a kolo Sztumu stoi moj kuń.  😲 Grudziadz juz zalany, podobno ale to nie jest pewne bo waly przeciekaly gdzies pod Gdanskiem i podobno puscily. Pieklo niby tez zalane, no i Chlebowka sie szykuje....
Chlebówka? No to pięknie to jeszcze jedna wioska i mój dom...  🤔
Eee może przygotowują na najgo0rsze ale nie będzie tak źle... mam nadzieje
Dziewczyny trzymam kciuki za was aby było wszytsko ok
Opiekunka, mieszka w Chlebowce, miala dzisiaj byc ale mowi ze ja zalewa i jej matka placze. Wiec nie dala rady przyjechac. No i podobno gdzies pod Gdanskiem ten wal puscil. U nas to wszystko zalezy od sluzy na Bialej gorze. Oni zawsze uspokajaja a pozniej wychodzi z tego klops. Najlepsze jest to ze brakuje workow z piaskiem, bo nikt sie nie spodziewal ze tyle czasu bedzie sie woda utrzymywac. KOCHAM CIE POLSKO.....  👍  🤔wirek:
Najbardziej boje się o moj domek w innej dzielnicy, tam jest plaska powierzchnia, tu gdzie mieszkam w bloku nic nie grozi, mieszkam kolo zamku wiec fosy i te sprawy. Jeszcze trzesie mnie moj kon, bo tam jest spore zagrozenie, nie wiem co bedzie jesli cos sie stanie. Wole myslec na zapas.....  🙁

Coraz lepiej  😲 http://malbork.naszemiasto.pl/artykul/423548,pomorze-fala-kulminacyjna-na-wisle-przyplynie-we-wtorek,id,t.html?kategoria=675
Chuda  :kwiatek:
Z wałami to zawsze się budzą ,żęby coś zrobić jak już jest za późno albo prawie za późno...
Nie no straszą tymi wiadomościami..
SANDOMIERZ z satelity ... znaczy TO co zostało z Sandomierza

zalewa mi ogródek  🤔
Dodofon  gdzie takie fajne fotki można dostać? bo chyba nie na google maps...
Nieźle Sandomierz ucierpiał
🤔
Dodofon   gdzie takie fajne fotki można dostać? bo chyba nie na google maps...
Nieźle Sandomierz ucierpiał
🤔

na wp są na 1 stronie - nie wiem czy fajne - raczej teraz widać OGROM problemu
Chodziło mi o jakość ... myślałam że może moje miasto oblukam...
U nas nie jest tak tragicznie jak u Was....
współczuję
Zastanawia mnie jak niektórzy moga być w głębokim szoku mieszkając na pomorzu, że do nich doszła woda. Przecież rzeki płyną do morza więc niby jakim cudem fala miała by ich ominąc ? 🤔wirek:
Zdjęcie Sandomierza mnie zatkało... 😕

W Warszawie leje 🤔
Takim ze pomorze jest wyzej.  😁 Nie no powaznie nawet jesli nas dotknie to i tak nawet nie w polowie tak jak inne regiony. W 1997 tez nas ladnie ominelo, delikatne podtopy na ulicach moze 2 cm.  😉
Wyżej od czego?
Kiepska zmiana tematu. Zerknij na datę 7.11.2007 i przeczytaj dwa pierwsze zdania  🙄
Nie wiem o co Tobie laska chodzi ze zmiana tematu. To ze Ci nie odpowiedzialam chyba nie jest dziwne? Bylo widac ikonke pod koniec 1 zdania i trzecii wyraz w 2 zdaniu? Bo chyba nie bardzo. Jak nie wiesz czemu to poczytaj w necie...  😵
...nie martw się Daniela  😉

ja tez nie rozumem adrianny...

ale a propos netu- mam coś tą okazję:
Czasami czuję się jakbym żyła w świecie  Orwell,a
dunnia to jest masakra 🙁
Daniela, ja też nie kumam, przecież wiadomo było, że pomorze zagrożone.
ale przecież pomoże to wyżyna, a rzeki płyną głębokimi dolinami, gdzie nikt nie mieszka.
i jeszcze te tekst, ech, jest opcja ingnoruj.

http://www.tvn24.pl/-1,1657694,0,1,ratuja-nie-tylko-ludzi-psy--krowy-i-krety-tez,wiadomosc.html

www.lomianki.pl
u nas dalej pojawiają przecieki,
w niedziele uspokajano ludzi, ludzie uwierzyli i tych pracujących w nocy nikt nie przyszedł zmienić! musieli jeździć z megafonami po wsiach.
uruchomili dla wolontariuszy specjalny autobus, w nocy cały czas jeździły na sygnale wozy strażackie. woda opada wolno, 1cm na 3godziny... czwarta doba bedzie, miało byc 50godzin... paweł zmiękł i obłożył garaz 😁
ja dziś zaniepokojona relacjami z nocy pojechałam prosto z zajęć do dziekanowa i powiedziano mi, że pomoc niepotrzebna na razie. rozstawiłam numer. na wale pracują więźniowie, straż i wojsko. obejrzałam sobie żołnierzy, całkiem fajni.
zdjęcia od nas na powiatzachodni.pl
Zima- Nie każe nikomu tu pisać lamentów i współczuć tym których ta tragedia spotkała. Przegina ten kto pisze że się cieszy ze mieszka na pomorzu a tego regionu to nigdy nie spotka,

Kiedy bylo wiadomo dzisiaj wczoraj? Czy juz od poczatku, ptaszki cwierkaly? Moze spytacie tej Pani ona mysle ze lepiej wam wytlumaczy niz ja..... A ze nie wiecie dlaczego, nie moj problem...  😎
Zastanawia mnie jak niektórzy moga być w głębokim szoku mieszkając na pomorzu, że do nich doszła woda. Przecież rzeki płyną do morza więc niby jakim cudem fala miała by ich ominąc ? 🤔wirek:
Zdjęcie Sandomierza mnie zatkało... 😕

Jeśli o mnie chodzi to nie jestem w głębokim szoku. W końcu mieszkam na Żuławach. Po prostu tylko naiwnie myślałam ,że może mnie to niedotyczy  🙄 Ale myśle,że większość z nastak myśli/myśłała. A przynajmniej Ci których nigdy nie zalało...
Kasija napewno tak mysleli i sie ludzili, ale co tam trwa cos takiego jak, mnie zalalo to Ciebie musi....  🙄
Tak z pewnością to o czym myslą zalani ludzie z południa to to żeby zalało tych z północy żeby im za dobrze nie było 🙄
Naprawde można byc tak....durnym?
Nie ma mnie niestety na miejscu w Grudziądzu, więc nie wiem jak tam teraz wygląda. Grudziądz ogólnie lezy wysoko nad Wisłą, więc zalewane tereny, to łąki itp. Obawy są o rzeczkę i kanał, o którym wspomniano wczeniej (Osa i Trynka). Nie wiem jak one się teraz zachowują, ale Rodzice nic mi nie sygnalizowali, więc możliwe, że stajniom nic nie grozi (a w zasadzie mogłoby to chyba dotyczyć  nawet 3 obiektów).
Grudziądz:
http://www.tvn24.pl/12690,1657580,0,1,grudziadz-zamyka-ulice--torun-powoli-wraca-do-normy,wiadomosc.html

[img]http://www.pomorska.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=PO&Date=20100524&Category=GRUDZIADZ01&ArtNo=304777456&Ref=AR&MaxW=580&border=0&title=1[/img]

Gorzej jest w Toruniu. Kaszczorek zalany. Stajnia w Kaszczorku (znana z organizacji JMPA) ewakuowana - konie stoją w Grabowcu (od niedzieli nie ma dostępu do okolicy, w której jest stajnia). Z tego co wiem zalało łąki i parkur. Dom włacicieli, bary, stajnia podobno suche. Ale widoki okropne...

Prezydent Torunia Michał Zaleski w niedziele odwiedził Kaszczorek dwukrotnie. Przed południem przekonywał rodzinę Ciurusiów, że zwierzęta powinny zostać odtransportowane w bezpieczne miejsce.
Tak się stało, ale pomimo zalania okalających gospodarstwo agroturystyczne łąk i parkuru, do domu p. Ciurusiów woda się nie wdarła. Nic też nie stało się ani barowi, ani nowej sali restauracyjnej.

W niedzielę rano trzeba było ewakuować stadninę w Kaszczorku, inne instytucje na zalanym osiedlu działały jednak względnie normalnie. Do baru niedaleko kościoła można się było dostać tylko brodząc po kostki w wodzie, jednak na miejscu można się już było napić piwa, szybko jednak skończyły się papierosy, rzecz bardzo poszukiwana przez ludzi pracujących przy napełnianiu worków.

Zdjęcia:
http://orbitorun.pl/kaszczorektoniegaleriazdjec,263,l1.html

Zwróćcie uwagę na zdjęcie nr 15.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się