Forum towarzyskie »

Powódź, maj 2010 i jej następstwa

Ślęża zalała część Kozanowa. (ul. Dokerska) 🤔
Ktoś wie co u Helci? Przed chwilą pokazywali w tvn24 moment zerwania wałów w Kozanowie, wyglądało to fatalnie  🙁
No właśnie, co z Helcią?
Ja mam info od brata, że w samym Wrocku nic się tak bardzo nie dzieje.
fatalnie.
Ponoć już nie walczą o tą ulicę na Kozanowie, teraz bedą próbować ją odciąć. Mieszkam w okolicy, mnie napewno nie zaleje, ale straże pożarne jeżdżą jak szalone
Postępowania właściciela stajni nie rozumiem i nie komentuję.
trzymajcie się tam, dziewczyny!
poszły wały we Wrocławiu.. 🙁
poszły wały we Wrocławiu.. 🙁

właśnie widzę w TVN 24
tragedia  🙄
Ludzie walczą jak tylko mogą 🙁 to straszne...woda ma taką siłę...az łzy sie w okczach pokazują  😕
Masakra :/
W Krakowie niby już taka ładna pogoda, słońce jakoś tak daje nadzieję na to, że ta fala będzie się zmniejszać, ale teraz się zbiera na burzę :/
Wisła wciąż wysoka, wciąż bulwary pozalewane
Ja widzę tylko w telewizji i aż mnie ciarki przechodzą, tak bardzo współczuje tym ludziom, tracą cały dorobek życia...
Każdy żywioł ma taką wielką siłe, na którą my-ludzie żadnego wpływu nie mamy... 🙁
helcia jest u mnie 🙂 żyjemy. Zalało tą część Kozanowa, na której my nie mieszkamy, ale to tylko kwestia czasu aż do nas dojdzie, jesteśmy w trakcie myślenia o przeprowadzce. Jak na razie uciekamy pomagać tam, gdzie zalało. (Nie ma tam już prądu, wody, itp.)
To nie Odra wylała, i żadne wały nie puściły. Wylała Ślęza, i te 'wały' które puściły, to były worki z piaskami, przez które woda przeciekła.
łaśnie mi kolega strażak powiedział że na kozanowie nie dają rady z ewakuacją, woda za szybko napływa
dziewczyny trzymajcie sie 🙁
do mnie pewnie te dojdzie 🙁
a gdzie dokładnie mieszkasz?
Kozanów pływa 🙁
Tak było 30 min temu:
(teraz jest dużo gorzej)

(Później dodam resztę)
Aktualna sytuacja u mnie wygląda ok. Konie w Siedlcu, ale stajnia u nas sucha. W Wilczycach ewakuowano tylko 2 pierwsze domy, które CO ROKU są zalane. Dojazd do mnie od strony wojnowa / swojca nie możliwy - Widawa rozlała. Kiełczów, Dobrzykowice nadal suche. Na Strachocińskiej przecieka wał, ale póki co jest sucho.
Tak właśnie jest jak się buduje osiedla na terenach zalewowych.

edit:
ul Trzebnicka tuż przy Dworcu Nadodrze

fot. Mateusz
Kozanów powtórka z rozrywki, mimo iż 13 lat temu to już dzisiaj nie wydaje się że to było tak dawno, wtedy woda długo stała ....

strasznie współczuję mieszkańcom....
z jakiegoś powodu Niemcy zostawiali te tereny nie zabudowane  🙄 np: odcinek między Dobrzykowicami i Wojnowem.
To samo jest z wioska Kotowice o której pisałam stronę wcześniej. Wały wysadzą by kosztem wioski nie zalało Brzegu Dolnego. W 97 w Kotowicach wody było po same dachy.
Na Karłowicach dodatkowo nie ma prądu i tramwaje stoją, jest chaos.
Na Osobowicach wybijają studzienki.
Wrocławianie trzymajcie się 🙁
ul Dokerska

fot ?

Podobno elektrociepłownia zalana ?
JARA, Ja w okolicy Trzebickiej mieszkałam 2 lata temu 😵
Wspolczuję tym co mieszkają w okolicy wału przy trzebnickiej... x.x
Są jeszcze jakieś miejsca we Wrocławiu zagrożone bądź takie które niemalże na pewno zaleje?
Na Trzebnickiej dopiero 15cm wody jest, samochody normalnie jeżdżą.

Incognito Zgorzelisko, Siechnice, Groblice.

edit:
Brakuje piasku i ludzie na Psim Polu z piaskownic wybierają.
Na Trzebnickiej dopiero 15cm wody jest, samochody normalnie jeżdżą.

Incognito Zgorzelisko, Siechnice, Groblice.

edit:
Brakuje piasku i ludzie na Psim Polu z piaskownic wybierają.

Siechnice popłynęły w 97 r ;-(
byleby wały dały radę
Znów Trzebnicka tuż przy Dworcu Nadodrze

fot. Mateusz
Masakra ja wróciłam ze stajni i widzę, że Kozanów częściowo zalany, na Bartoszowicach też mokro, w ogóle wały na Biskupinie przemoczone. Ale póki co niby wszyscy mówią, że wytrzymają.
Woda na Widawie podniozła się, ale dalej ma trochę do wałów, więc pewnie Wilczyc nie zaleje.
Dobrze że jest takie słońce!

Ps Przerwało wał na Psim polu. Doły które sa nisko przy rzece będa zalane. Kowale ponoć też w wodzie, ale nie wiem czy to z tymi kowalami sprawdzone info.
Dowodzenie na Kozanowie przejęło wojsko. Pękł kolejny wał, ale ludzie szybko załatali dziurę.
Droga na Mokry Dwór

fot. ?

Elektrownia Wodna tuż obok Uniwersytetu

fot. Oksana

edit:
Gądów i Muchobór Wielki nie mają prądu. Książe potrzebuje pomocy, wały przeciekają.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się