Forum towarzyskie »

wypieki i słodkości domowej roboty

Dzionka, ja wiozlam autobusem takie polane czekoladą i posypane migdalami- w lecie. Dotarły w całości 🙂 a muffinki robić kocham, najwdzieczniejszy wypiek na świecie 😉
Dobra, to jeszcze jak byście mi podesłały swoje muffinkowe przepisy, to już w ogóle bym była bardzo dźwięczna, bo w necie są ich miliardy i ciężko wybrać! Dzięęęęki :kwiatek:
Dzionka w poprzednim poście wysłałam przepis na pomaranczowe! mega prze-za*ebiste! 😉
Chlebek bananowy jest super do "utylizacji" mocno dojrzałych bananów. Zwykle takie dojrzałe, brązowe już banany zostają wyrzucone bo nikt takich brzydali nie chce a do tego ciasta właśnie te są najlepsze 😉
Cierp1enie a jak robiłaś polewę czekoladową? Smakowicie wygląda.
Przyznam, że poszłam na łatwiznę i rozpuściłam 3 tabliczki czekolady Milka mlecznej 🙂
blaszka 38cm długości ma.
A to super, bo mam akurat na stanie 🙂
Ja polewę czekoladą robię rozpuszczając czekoladę deserową i mieszając ją ze śmietanką 30% - wychodzi super. Chociaż raz może się tu do czegoś przydam 😁

mery, dzięki, spróbuję :kwiatek:
O to wypróbuje. A zastyga później czy trochę się lepi?
Dzionka, niezawodne muffinki. Nie ma osoby, której by one nie wyszły.
Żeby były bardziej świąteczne możesz sypnąć łyżeczkę przyprawy do piernika  😉

Składniki:
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki stołowe kakao
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki groszków czekoladowych/ można zastąpić zwykłą posiekaną czekoladą.
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3-4 krople aromatu waniliowego lub cukier waniliowy

Składniki suche mieszamy razem z składnikami mokrymi.
Przelewamy do foremek i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180C na 18-20 minut.
Zet, zastyga, ale nie tak na sztywno - jest giętka dosyć 🙂

remendada, dzięki :kwiatek: Te podstawki do muffinek kupię normalnie w jakimś markecie, nie?
Tak, tylko jak robisz, to kup tą metalową foremkę i dodatkowo papilotki.
Wszędzie teraz są, nawet  w empiku wczoraj widziałam  😉
Dzionka, w dużych marketach powinny być, są w Ikei na pewno, w centrach handlowych z wyposażeniem do domów też.
Oki, kupię co trzeba 🙂 Jeszcze pytanie - skoro mają być na jutro po południu lepiej je zrobić jutro rano czy dzisiaj na wieczór?
Dzionka, nie ma znaczenia, jak zrobisz dziś to po wystygnięciu przykryj je szmatką.
moje świąteczne 🙂
Jolaa - po prostu cudo, dzieło sztuki  😜
Jolaa 🙂  👍
to jest lukier plastyczny?
Dzięki dziewczyny 🙂

Tak lukier plastyczny, kupuję biały, do tego odrobina barwników plastycznych i wychodzą takie cuda 🙂

A muffiny świąteczne robiłam z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/muffinki-piernikowe-z-czekolada bardzo polecam, wyszły pyszne  💘
Jolaa 🙂, wow!! Piękne!! A jakie pyszne muszą być! Muffinki z przepisu też wyglądają świetnie, już teraz sama nie wiem które robić😀
Jolaa 🙂, ale cuda! Prześliczne 🙂 Zrobią niezły szał na świątecznym stole 🙂
Jolaa, ooo level expert!  🙇

Poradźcie (na levelu powiedzmy średnim..) z czego w warunkach domowych robicie tutki do wyciskania lukru? Wiem że są urządzenia, kiedys jedno kupiłam i było dość beznadziejne takie. Dostaję szału jak ten lukier się mamla w woreczku i wyłazi górą i jest wszędzie tylko nie tam gdzie powinien. Uff. Najłatwiej oczywiście pisaki kolorowe i polewa czekoladowa kupiona w torebeczce do rozgrzania. No ale biały lukier to moja zmora.
Wzięłam się za sernik. Czy mogę rozdrobnić ser widelcem, jeżeli nie mam maszynki do mielenia? Próbowałam mikserem, ale mam tylko jedną końcówkę i ser wylądował na ścianie 🤔wirek: Starczy rozdziabdzianie widelcem?
edit: Aaa, no i ten ser jest strasznie suchy. Jeszcze nic do niego nie dodawałam, ale może taki być, czy go jakoś "nawilżyć"? Śmietaną troszkę, albo mleko?
Dzięki dziewczyny, bardzo mi miło, że podobają Wam się moje muffinki  :kwiatek:

dempsey może coś takiego? http://allegro.pl/pisak-strzykawka-do-dekoracji-tortow-ciast-babek-i2875606098.html też zastanawiam się nad zakupem.

edit: wrzucam jeszcze zdjęcie babeczek, które zrobiłam na urodziny kolegi z pracy (kolor kremu trochę przekłamany)
Jolaa - jesteś mistrzem babeczek 🙂😉

A to moje babeczki z dziś 🙂

Jolaa 🙂 i tego mi było trzeba! Co prawda nic już nie kupię, bo jestem z tych co na ostatnią chwilę 😉 ale za to mnie olśniło! Wystarczy strzykawka  😎 Zaraz idę przekopać dom 🙂

Ja wczoraj używałam strzykawki do pierniczków pokazanych stronę wcześniej. Nie polecam 🤣
Albo w ogóle lukier nie leci, albo po kropelce (i tutaj da się zdobić) albo wystrzeliwuje gwałtownie, strasznie ciężko jest dobrać hmmm siłę naciskania. Z tym, że ja miałam małą marną strzykawkę, z większą może być inaczej.
Cierpienie dziękuję  😡 Twoje też są piękne. I jakie kolorowe  😍
Nie lubię Was, wszystko Wam tak ślicznie wychodzi, a u mnie same potworki 🤬
A tak serio to babeczki obłędne 😍
Ja się zaraz biorę za dekorowanie ciasta czekoladowego 😀iabeł:
[quote author=Jolaa 🙂 link=topic=236.msg1624378#msg1624378 date=1356278567]
Cierpienie dziękuję  😡 Twoje też są piękne. I jakie kolorowe  😍
[/quote]

Na drugi raz pójdę za Twoim przykładem i ozdoby zrobię z masy marcepanowej, bo prześlicznie wyglądają.
W ogóle przypomniało mi się, że mam jeszcze motylki z cukru  😁 więc sobie wyciągnę zaraz i nałożę kilka na babeczki

A co do kremów, to trochę z tym zachodu, bo każdy trzeba osobno przygotowywać, więc 3 razy myć wszystko 🙂 no ale córeczka sobie zażyczyła, więc kochana mama zrobiła 🙂

edit: udekorowałam 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się