Forum towarzyskie »

wypieki i słodkości domowej roboty

Cierp1enie czemu wszyscy chcą mi go zjeść?  😕  muszę chyba kamerkę zamontować albo jakiś alarm  😀
Ratunku, moja mam zażyczyła sobie, żebym na wigilię przyniosła coś na słodko, a ja przecież nie mam miksera i jedyne co umiem robić na słodko, to tort biszkoptowy z truskawkami - ale bez miksera nie ma opcji.

Polećcie coś prostego i efektownego, bez nadmiaru maszyn potrzebnych, proszę :kwiatek:
Dawaj najprostsze kruche ciasteczka w różnych fajnych ciekawych, świątecznych kształtach oprószone cukrem pudrem 🙂
Dzionka to moje ciasto, co podałam wyżej, bez masy alkoholowej ( dasz więcej powideł ) tylko ono musi stać jeden dzień , bo mięknieje 🙂
Robi się go w 30 minut 🙂
Szybkie dosc i przeeeepyszne  😍
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/7562/plum-hazelnut-and-chocolate-cake
Nie sądzę by dotrwało do świat, mama powiedziała ze bedzie trzeba zrobic drugie  😁
Dzionka, tarte bez miksera zrobisz 😉
Albo np. szarlotkę na kruchym cieście z kruszonką 😉
http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki
Właśnie upiekłam pierniczki z przepisu powyżej. Są tak pyszne, że sama, bez dekorowania, zjadłam już z 10. Coś mi mówi, że na serio nie doczekają do Wigilii.
czy znacie jakiś przepis na zrobienie czegoś po prostu kreatywnego 🙂 ?
coś w tym stylu
Dzięki dziewczyny, spróbuję coś zrobić, chociaż ciasta zawsze starałam się omijać szerokim łukiem :/
[s]Jak nie mikser to ugniatane, jeżeli chcesz to mogę przepisać Ci przepis na ciasto kakaowe z serkami waniliowymi, u nas już jest ono powoli tradycją  🙂[/s]
edit: Zapomniałam, że tam sie serki miksuje
No właśnie, większość tych najlepszych rzeczy się miksuje 🙁 Szkoda, że dostanę mikser na gwiazdkę, będzie już po ptakach 🙂
Dzionka, albo sypaną szarlotkę
Dzionka, tarta daje radę. Gotowe ciasto z marketu i wio 😉
Sigma, no właśnie mama robi szarlotkę, ja mam wymyślić coś innego.

Averis, u nas nie ma opcji "gotowe ciasto z marketu", to jest obraza tradycji i pewnie paru innych rzeczy 😉
moje pierniczki, może nie są najpiękniejsze bo foremek brak i pierwszy raz cokolwiek ozdabiałam

Dzionka moja mama robi jakieś ciasto z mączki migdałowej i go się chyba nie miksuje. Mogę się spytać jak chcesz.
Alabamka, o jaa, super!! Dzięki kochana :kwiatek:

kotlet, jasne, spytaj jeśli możesz 🙂
Dzionka, a może sernik, który jest najwspanialszym sernikiem, zawsze się udaje i wszyscy są zachwyceni 🙂

http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-gotowany

Ale jestem zakręcona, tam trzeba przecież miksować masę... Tak czy inaczej, wszystkim ten sernik polecam!

A babeczki, muffinki?
Dzionka! muffinek się nie miksuje 😉 dodajesz suche do mokrego, spokojnie możesz pomieszać łyżką 😉 mój faworyt  😍 pomaranczowe z biala czekolada

zrobilam ostatnio tak przeeeeeeepyszne ciasto cytrynowe, że aż ślinka leci jak o nim myślę! zaniosłam na Wigilię do znajomych i zniknęło w mig! 😀

Myślałam o muffinkach, ale jednak boję się trochę, że się rozwalą w drodze do rodziców :/
gdzie tam! ja nigdy nie mam problemow z wozeniem 😉 zawsze stale piekne 🙂
Dzionka, a zamierzasz je jakoś dekorowac? Robiłam muffinki już miliony razy i jeszcze nigdy sie nie rozwalily w drodze, raz nawet wiozlam dekorowane do stajni 🙂
Mery, może to i niegłupi pomysł 🙂 To ciasto bananowe jeszcze za mną chodzi, ale może zrobię w takim razie parę muffinek bananowo-czekoladowych 🙂 Pochwalę się jutro na czym stanęło :kwiatek:

Zu, no jakoś szczególnie to nie, ale zawsze łatwiej przewieźć ciasto-klocek niż takie drobiazgi 🙂 Skoro jednak mówicie, że problemu nie ma, to chyba na tym stanie 🙂!
Właśnie skończyłam ozdabiać pierwsze pierniczki w życiu
i

Kotlet, Chess - ślicznie pierniczki 🙂😉

A ja upiekłam piernik, wstawiam fotkę 🙂 jeszcze w blaszce i papierze, bo ciepły był.
Chess różowy trupek wymiata! 🤣

Cierp1enie ale apetycznie wygląda 😜
Dzięki 🤣
Pomysł na trupka podsunął mi brat. To było pierwsze podejście, następnym razem zamierzam się z nimi zabawić tak na maksa 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się