A czy sa na pokladzie jacys weganie majacy w zanadrzu fajne przepisy na swiateczne wypieki??🙂😉 I to najlepiej nie zawierajace standardowego cukru, tylko "legalne" subst. slodzace np. syrop z agawy itp.
Mam troche pomyslow, ale chetnie wyprobowalabym jakas pyszna nowosc... 🙂😉
110 g mąki ryżowej 55 g mąki kukurydzianej 55 g mielonych orzechów ew. przyprawa piernikowa pół łyżeczki soli 110 g margaryny --> wymieszać na okruchy dodać ok. 50 ml wody (po trochu) --> ulepić kulę, włożyć do lodówki, traktować jak zwykle
Jutro powiem, jak się sprawdziły jako ciastka do wycinania. Bo że jako spód do ciast/tart, to już wiem. ew. dodać 70 g curku (albo tych zamienników?)
PS
A ten przepis z vegedzieciaka znasz? Prawie jak christmas pudding 😉
Składniki (na małą blaszkę- keksówkę) 1 szklanka czarnej fasoli 2 mocno dojrzałe banany (najlepiej z brązowiejącą skórką) 2 średnie słodkie jabłka 4 łyżki syropu z agawy szklanka orzechów włoskich czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia odrobina oleju do wysmarowania blaszki
Wykonanie
Fasolę moczę na noc, następnego dnia gotuję do miękkości. Wrzucam do blendera z obranymi pokrojonymi jabłkami i bananami. Dolewam syrop z agawy, należy dolać go tyle by masa była nieco za słodka (ilość jego dodania będzie zależna od tego jak słodkich użyjemy owoców) i wanilię. Oddzielnie mieszam proszek z kakao, cynamonem i gałką, dodaję do masy, porządnie mieszam, dodaję pokruszone orzechy, mieszam. Przelewam masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piekę w nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) ok 50 minut, należy testować wykałaczką czy po wbiciu w ciasto nie zostaną na niej drobinki. Ze składnikami można kombinować, dla uzyskania bardziej zwartego ciasta można dodać więcej fasoli czy zmiksowane płatki owsiane lub większą porcję orzechów i zblendować część z nich. Można dodać też nieco zaparzonej kawy, dodać inne ulubione bakalie.
crazy dla mnie to beda przemielone na sypko migdaly. W Lidlu mozna na przyklad kupic.
Teodora ciekawy ten przepis na ciastka.. sie zobaczy 😉) W drugim niestety sa banany, ktorych jesc nie moge, wiec odpada znajac "scalajace" wlasciwosci bananow. Ew. moze zmielone daktyle dalyby rade..hmm..
Ja również zrobiłam dziś pierniczki z przepisu na kruche ciasto. Jedne z przyprawą do piernika, drugie z cynamonem. Udekorowane lukrem i polewą czekoladową. Jutro kolejna partia, bo strasznie szybko schodzą 🙂
Mam pytanie dotyczące tortu. Zawsze na II dzien świąt mama robiła tort, w tym roku chciałabym ja go zrobić z siostrą, czy może macie jakieś przepisy na niepowtarzalny taki tort?🙂 przejrzałam mojewypieki.com , mam swoje typy, ale może macie coś sprawdzonego? 🙂
Ja na swoje ostatnie urodziny robiłam tort sachera według któregoś z przepisów znalezionych w internecie (strony nie znajdę ale został zapisany w moim magicznym zeszycie). Po raz pierwszy tort znikł w całości, nawet osoby nie przepadające za takim typem ciast mówiły, że jest dobry 🙂
Mam pytanie dotyczące tortu. Zawsze na II dzien świąt mama robiła tort, w tym roku chciałabym ja go zrobić z siostrą, czy może macie jakieś przepisy na niepowtarzalny taki tort?🙂 przejrzałam mojewypieki.com , mam swoje typy, ale może macie coś sprawdzonego? 🙂
Pandurska, na szybko: Ciasto lepiej się jednak sprawdza jako spód do czegoś innego (makowiec na święta? taki płaski, nie zwijany)... Ciasteczka od biedy wyszły, ale kruche niemiłosiernie. Jutro wrzucę jakieś zdjęcia.
Na święta u nas tradycyjnie makowiec domowej roboty (w tamtym roku tyle tego było, że 'wywaliło' go z blachy 😵 ), chcę namówić też mamę na upieczenie szarlotki z żurawiną i wiórkami kokosowymi. Oczywiście jeszcze sernik i może psia buda.
Miałam napisać i zapomniałam, pierniczki wyszły pyszne, wyszło 70 sztuk i zniknęły w 3 dni... Ostatnio robiłam też babeczki z nutellą i na pewno do nich wrócę. Na święta zażyczyłam sobie formy, foremki i inne gadżety do ciast 😜 a tymczasem mam pytanie, czy tartę mogę zrobić w normalnej blaszce czy musi być taka do tart? Mam kilogram mrożonych malin i potrzebuję fajnego przepisu na ciasto z nimi, znacie jakieś? :kwiatek:
Dziś kolejna partia pierniczków z kruchego ciasta! Gwiazdki, choinki, dzwoneczki i serduszka. Ozdobione polewą czekoladową, likrem i posypkami. Mniam! Jutro wstawie fotki!
Jak myslicie, czy lepiej piernik staropolski upiec 8 dni przed wigilia czy 3 ? Tylko taka mam opcje bo jestem co tydzien w domu 😉 Oczywiscie ciasto lezało 4 tygodnie.
Miałam pokazać, co wyszło z bezglutenowych wegańskich kruchych. Coś wyszło, choć imponujące nie jest 🙂 Najpierw wycinałam duże kształty, ale przy drugiej blasze poszłam po rozum do głowy - i mam pierniczki małe, bardziej zwarte i trwałe. Te bardziej błyszczące mają na sobie lukier (cukier + sok z cytryny), te mniej: niewegańskie roztrzepane jajko.
Jako dodatki do prezentow robie takie oto ciasteczka (jutro bede piec) troche zmodyfikowane, bo z pelnej maki i ze slodem jeczmiennym. Mmmm.. slinka cieknie 😍
Dziś upiekłam pierwszą porcje pierniczków oraz witrażyków piernikowych. Jutro mam nadzieję, ze gospodarcze sklepy będą otwarte, bo muszę zakupić foremki do ciastek aby zrobić piękną choinkę z lukrem. http://www.mojewypieki.com/przepis/choinki-z-piernika