u mnie w domu żądzą mazurki z ciemną czekoladą, oto przepis: ciasto: -30 dkg mąki, moja mama daje pół na pół krupczatke i normalną, ale samą normalną też można -15 dkg masła- musi byc zimne -6 dkg cukru pudru - szczypta soli - 3 żółtka na twardo. wszystko mieszasz na stolnicy i na 180 stopni na chwile do piekarnika, zeby sie zarumienilo, trzeba pilnowac. ok 15min. polewa: - 1/4 kostki masła - 1 żółtko - 1/2 szklanki cukru pudru(przez sitko!) - 2 łyżki kakao - 2 łyżki mleka/wody - troche gorzkiej czekolady wszystko wrzucam go garnka i mieszam, zeby sie rozpuscilo na ogniu. ozdabiam migdalami, orzechami i wszystkim co popadnie 🙂 cała prosta filozofia 😉
sznurka, tort piękny ! Grafi, ja systematycznie przeglądam tego bloga i jest genialny !! Uwielbiam jej przepisy, właśnie dzisiaj się zabieram za babkę piaskową
Pomożecie mi dziewczyny? Będę niedługo gościć dziadka na podwieczorek i nie wiem co mogę kupić/zrobić żeby cukrzyk mógł to bez problemu zjeść? 🤔wirek: Nie chciałabym, żeby czuł się nieswojo i mógł bez problemów coś zjeść, szczególnie, że rzadko u nas bywa. 🙇
Nie jest najpiękniejszy ale to mój pierwszy tort cytrynowy z lukrem plastycznym ( który sama robiłam 😁 ) Najlepsze jest to ze lukier ma mocno cytrynowy smak a nie klasyczny "słodki ". 😀
Notarialna Przepis na lukier plastyczny na dość duży tort.
-> 85 dag cukru pudru. ( Ja dałam do samej masy trochę mniej bo i tak trzeba co chwile podsypywać cukrem pudrem żeby się nie przyklejało. ) -> 4 łyżeczki żelatyny -> 10 dag glukozy proszku -> dowolny barwnik spożywczy bądź nie . Jak kto lubi ( :
Do 70 ml gorącej wody wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać glukozę i klika łyżek cukru pudru. Ostudzić . Mieszają dodać resztę cukru. Gdy masa zgęstnieje wyjąć na blat i zagnieść. Do masy dodać barwnik i ponownie zagnieść. Radzę dodawać barwnik w proszku bo ja dodałam w płynie i zrobiła się ciapa i musiałam znów władować sporo cukru. Przepis jest bardzo prosty więc powinien wszystkim wyjść :kwiatek:
edit. aa i jak ktoś by chciał uzyskać smak cytrynowy ( jak ja 😁 ) to ja dodałam " na oko" troszkę aromatu cytrynowego i kwasku cytrynowego.
Muffinki są fajna i łatwo można zrobić kilka wersji smakowych żeby każdy znalazł coś dla siebie. U mnie w większych marketach blachy do muffinek jest bardzo łatwo dostać. Jak nie kupisz to ja bym upiekła jakieś zwykłe ciastka które-nie-mogą-nie-wyjść, a za to są przeważnie bardzo dobre 🙂