sznurka, juz odszukalam, nie ma tego o czym mysle- ale papilotki sa kuszace i jeszcze jak mowisz ze to latwe, to kupilam 🤔wirek: i jeszcze posypke 🤔wirek:
Piernik 70dkg mąki 75dkg miodu 10dkg masła 7 jaj 35dkg cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka soku 1 1/2 łyżeczki sodki 1 słoik konfitur 3 paczki korzeni 1 olejek migdałowy 10dkg rodzynek 10dkg skórki pomarańczowej 35dkg orzechów włoskich 30dkg figi + daktyle + suszone morele 5dkg migdałów 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cukru na karmel żółtka utrzeć z cukrem, miód rozpuścić z przyprawami, wlać do żółtek i rozmieszać. Wsypać bakalie, dodać mleko, sok, karmel i przesianą mąke z sodką. Na koniec piane. U mnie dodaje się domową konfiture wiśniową i sok z wiśni, nie wiem jakim kupnym sokiem można to zastąpić. Piernik musi przynajmniej dwa tygodnie postać, za to wytrzyma do Wielkanocy.
Teo, to jest od lat u nas standardowe ciacho. Już mama je podlewa od tygodnia.
Zdaje się, że to przepis Kręglickiej albo Gessler, był w Wysokich Obcasach. Uważam, że o ile Kręglicka ma wydumane przepisy i słabe, to Gessler daje przepisy zawsze na pychę. Co się nie zrobi to supcio 🙂
ja tez wczoraj upieklam (wszystko przez sznurke i dzieki sznurce 🤣 ) fajne ciasto z wisniami. w ciagu chyba godziny od wyjecia juz go nie bylo- ale blacha malutka 😁
Nie wyszły zakalce, nie miało to też żadnego wpływu na wartości spożywcze, ale możne to dlatego, że najpierw wszystko wymieszałyśmy, a na końcu dodałyśmy mleko, bo trzeba było iść po nie do sklepu...
Sznurka, muffinki mam zamiar przetestować jutro, chciałam już dziś ale nie ma nigdzie u mnie tych papierowych foremek i muszę do marketu jechać i poszukać.
Ja polecam taki przepis jeszcze: PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA Składniki: • 1/2 kg mąki • 1 kostka margaryny • 2jajka • 1,5 szklanki cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy na mąkę. Dodajemy posiekaną w kostkę margarynę (w tej postaci łatwiej jest zagniatać ciasto) oraz cukier i zagniatamy wszystko razem. Jeśli mimo długiego wyrabiania, ciasto nadal jest bardziej sypkie niż zwarte, może się okazać, że potrzebne jest dodanie jeszcze jednego żółtka. Z zagniecionego ciasta formujemy ciasteczka. Ciastka pieczemy w 180°C na zloty kolor. Ciasteczka można robić w wielu wersjach smakowych z kakao, kawą, cynamonem lub wiórkami kokosowymi.
Ja robiłam zawsze z połowy składników, a i tak wychodzi ich dużo. I można cukru dać trochę mniej, bo są dosyć słodkie.
Przepraszam za głupie pytanie, ale co dokładnie znaczy: "Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia" ? 😡 Czyli że co mam z tym zrobić ? W poniedziałek mam prawie cały dzień wolny więc wypróbuję wasze przepisy 🙂 Tylko że tych papierków do muffinek nie mogę dostać 😤
u nas dzisiaj blok sznurkowy 👍 jest podobno super, nie probowalam, bo, hmmm, nie lubie slodyczy 🤔wirek: ale chyba polubie wypieki! kurcze, co ta sznurka ze mnie zrobila 😅