Forum towarzyskie »

wypieki i słodkości domowej roboty

w sumie u mnie podobnie.
czyli wyszly  😅 hehe
no to hurrrra 😀 następnym razem robię czekoladowe!
ooo, dodajesz czekolade, kakao? Czy obtaczasz w czyms czekoladowym?
garść mąki zamieniam na kakao🙂
Robicie mi coraz większą smakę na te cynamonowe kule 🍴 Chyba się za nie dzisiaj wezmę  🙂
Ja je dzis zrobiłam w innej wersji 😉
Zamiast gałki dodałam trochę cukru waniliowego, a obtaczałam w mieszance cukru i kokosu 😉

edit: a, i dodałam kawałki mlecznej czekolady 😉 są slodkie, ale mi smakują ;0
też się pokusiłam na te cynamonki, tylko gałki muszkatułowej zabrakło, więc dodałam więcej cynamonu 🙂
już prawie wszystkie zniknęły, bo rodzice w kuchni siedzieli jak je robiłam :P
moje ostatnie pyszności  😅
wprawdzie nie było to identyczne jak na zdjęciu, ale chyba równie smakowite, bo zniknęło w mgnieniu oka

kiesiel przepis podaj 😁
No właśnie przepis ! 🙂

Ja już poszłam po składniki na te bułeczki z cynamonem i bede piec xD
Ah dawno w kuchni mnie nie było ]:->
a u mnie piernik w piekarniku się piecze 😁 😎
Strucelka ja rozumiem, że pierwszy śnieg już był, ale.... nie za wcześnie na pierniki?  😁
robie swoj flagowy wyrob 🙂 tort orzechowy  😀
AN nigdy nie robiłam piernika stricte na święta. Jak mam ochotę, to robię 😁 Fachowo nazywa się to "Murzynek" 😎 I tak jak Dempsey, to mój flagowy wyrób 😎

Dempsey mmmm, z jakich orzechów robisz?
Dempsey dajesz przepis  😎
Strucelka z wloskich. mam ich doslownie po kostki, cos musze z nich robic, w tym roku min. 3 torty urodzinowe, a poza tym jak by ktos mial pomysl jak to zuzyc, to bede wdzieczna:

szepcik proszszsz:

baza: 6 jaj, 16 dkg cukru, 16 dkg posiekanych drobno orzechow, 3 lyzki bulki tartej (oryginalny przepis mowi o 8 jajach,25 dkg cukru i 25 dkg orzechow ale ja robie z 1/3 proporcji )
utrzec zoltka z cukrem pudrem. ubic piane z bialek. w wiekszej misce ostroznie zmieszac kogel-mogel z piana z bialek, orzechami i bulka. wlac do tortownicy. piec ok. 40 min w srednio nagrzanym piekarniku. sprawdzic patyczkiem czy suche w srodku i nie wyjmowac za szybko bo moze oklapnac.
po ostygnieciu przekroic na dwa plastry, i mozna nasaczyc rumem czy czyms w tym rodzaju, jesli ktos lubi. bez tego tez jest dobre.
najwiecej roboty z obieraniem i rozdrabnianiem orzechow (ja mam taka starodawna maszynke reczna, do rozdrabniania. ale przerabialam tez rozwalkowywanie walkiem na stolnicy i siekanie nozem). polecam wykorzystac do tego brata/chlopaka/tate 😉 wiekszosc orzechow powinna byc drobno rozkruszona, ale troszke moze byc innej srednicy, takie grubsze okruchy

i krem czyli masa - ja robie klasyczny czyli ucieram ze 2 zoltka z cukrem pudrem (ale nie za duzo, ze 2 lyzeczki na 1 zoltko wystarczy), robie gesty budyn smietankowy na mleku (daje 1/2 opakowania budyniu na 1/2 szklanki mleka, najlepiej taki nieslodzony), rozrabiam lyzke kawy rozpuszczalnej z ciepla woda. nastepnie ucieram w makutrze 3/4 kostki prawdziwego masla az bedzie jak krem. stopniowo dodaje budyniu, kawy i kilka lyzek kakao, bardzo ostroznie bo sie pruszy wszedzie. klucz do sukcesu to jednakowa temperatura skladnikow i bardzo powolne dodawanie. czasem zostawiam troche jasnego kremu do napisu  itp
nie powiem, zdarzalo sie ze krem sie warzyl troszke. w ostatecznosci mozna go ratowac urabiajac mikserem, czy blenderem w ostatniej fazie. ale czy sie zwarzy czy nie, i tak tort jest wyzerany do ostatniego okruszeczka 🙂

Dzięki 😉 nie wiem czy się skuszę, bo przepis wygląda na skomplikowany  😎
Może orzechówkę? Zapytaj Mery, jej mama robi nalewki, może ma wypróbowany przepis 😉
A mnie naszła ochota na zrobienie dziś ciasta bananowego, ale nie chce mi się iść po składniki  😀
szepcik na orzechowke to sie zielone daje 🙂 wiec po ptakach, ale dzieki
co do przepisu, to on jest prosty, zwlaszcza baza. tylko ja tak skomplikowanie pisze 😉  😡
Pierniczek 😎

Niestety ostatnio nigdzie nie mogę dostać przyprawy do piernika 👿 Więc nie wyszedł taki dobry 🙁
No i robiony w foremce serduszka, ale że wyrósł okropnie, to już mało serduszko przypomina 😁 A ogonek u dołu już odgryziony 😁
Mam pytanie. Czy te cynamonowe bułeczki można obtoczyć w samym cynamonie, albo czym zastąpić cukier? I nie wiem czy mam gałke muszkatołową w domu, a bez tego chyba nie wyjdą dobre?
dempsey, trochę orzechów możesz utopić w miodzie. Orzechy obrać, trochę połamać i wymieszać z miodem. Pychotka. I trwałe. Zdaje się, że można je też w karmelu usmażyć, ale tego nie robiłam.
dzieki Teo, przypomnialas mi o karmelowanych. robilam w zeszlym roku i byly super. i zapomnialam...

oczywiscie gdyby ktos mial do mnie po drodze i bylby zainteresowany kartonem orzechow to zapraszam!!
Zna ktoś odpowiedź na moje pytanie? Bo myślałam żeby upiec je jeszcze dziś, ale nie wiem czy ma to sens bez tej gałki?
Zrobiłam snickerdoodles wg przepisu pony i wyszły płaskie jak deska i tak kruche, że przy wyciąganiu całe się kruszyły 🙁
Co ja źle zrobiłam? 🙁
Nie dodałam gałki.... to przez to? Ale tylko dlatego, że nie mogłam dostać. Po 4 sklepie zrezygnowałam z poszukiwań.

Dzisiaj mam ambicje, żeby upiec chleb 🙂
nigdy nie robiłam piernika stricte na święta. Jak mam ochotę, to robię 😁 Fachowo nazywa się to "Murzynek" 😎

ja robię 'Murzynka' w prawie każdy weekend  😉 tylko że mój murzynek nie ma nic wspólnego z piernikiem. Piernik- na święta..  😉
Moony na pewno to nie kwestia gałki, bo gałka to tylko przyprawa do smaku 😉
Może za długo trzymałaś w piekarniku. I nie spłaszczaj ich za bardzo, jak kładziesz na blachę, pozostaw takie kuleczki, to będą pękate. One i tak nie wychodzą okragłe jak bułeczki 😉
Jedna blache to wiem, za mocno spłaszczyłam. Ale ta druga była fajna, ładne kuleczki i tez sie same rozpłaszczyły🙁
No cóż. Nastepnym razem spróbuje
uwiecznilam przed wydaniem 😉

dempsey, mniam
ja zrobiłam dzis snickerdoodles i wyszły super
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się