Forum konie »

Koń w sztuce

Na volcie chyba był taki wątek?
Znalazłam pomnik, który koniecznie musze Wam pokazać:

W Woroneżu taki jest.

A w Moskwie taki:

Dość okropny.
I St.Petersburg .

I Turkmenia:
Pierwszy ogier fenomenalny!  🙇
A co symbolizują konie z Moskwy?
Pierwszy boski choć juz widzę protesty i kontrowersje jakie wzbudziłby taki u nas w Polsce . Co do moskiewskiego czyżby upamiętnienie jakiejś bitwy?
Z wizyty w Rzymie

ZOO w Poznaniu:

(zdjęcie z wikipedii)
Te głowy są na bulwarze Gogola . Jest tam też łódź a w niej Michał Szołochow /ten od Cichego Donu/
i płyną rzeką . Tak zrozumiałam z opisu.
Sholokhov sits in a boat and sees the surface of an imaginary river. The horses seem to surround the boat, but actually they are swimming in different directions. The horses are allusions of ‘red’ [pro-Communist] and ‘white’ [pro-Tsar] armies of the Civil War (1917-1921). The opposing directions in which horses are swimming are supposed to symbolize the civil confrontation of ‘red’ and ‘white’ supports. The Civil War was and how it broke the society and even families was a prominent theme in Sholokhov’s writing.

I widok zimą: 😂
Pomnik ku pamięci zwierząt wykorzystywanych w wojnach.
Londyn

Naboo-  :kwiatek:
Duży ten pomnik?
Jest przestrzenny (zwierzęta naturalnych rozmiarów) i wzruszający.
O zwierzętach, które tam występują i ich wojennych dokonaniach można w skrócie przeczytać tu:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/4037873.stm
Piękny ten pomnik!

😂
Wojciech Gerson.
Jakoś mi się z Met skojarzyło,że stoi tuż obok i zaraz uratuje.
Kaskada - Parc de la Ciutadella - Barcelona

Kowal kuje konia na leżąco  😉 Poble Espanyol - Barcelona

Piękny ten pomnik!

Prawda. Człowiek patrzy i nawet czytać nie musi - od razu wiadomo, o co chodzi.
Już sobie wyobrażam, jaki dewoci wrzask powstałby w Polsce, jakby chcieć coś takiego postawić...  😵 bo jakże to - zwierzętom pomniki stawiać...?

Z naszych jeszcze - pomnik jazdy polskiej w Warszawie i Dziadek Piłsudski konno z Placu Litewskiego w Lublinie.
Zdjęć nie wstawiam, bo obsranych przez gołębie się nie godzi pokazywać 😉
Pomnik Man o War'a w Kentucky Horse Park

I dla tych którzy niewiedzą dlaczego pomnik mu się należy:

"Koń Man o'War, znany też jako Big Red już za życia stał się legendą, numer jeden we wszystkich 21 gonitwach w których brał udział i tylko raz jako dwulatek nie zajął pierwszego miejsca. W jego pochówku w 1947 r. uczestniczyło ponad 1000 osob. "
http://monikawasik.prv.pl/pomniki.htm

Dużo pięknych pomnikow do obejrzenia!

No i Wrocław:

zdjęcia z: www.miastowroclaw.blox.pl
Straszny ten wrocławski.
I fontanny.

Kansas City.

I kowboj do ogródka.
Nooo ten wrocławski jest obrzydliwy.
za to pierwsza fontanna jest urocza  💘
W Pradze jest świetny pomnik

tekst kopiuję z bloga http://wdrogepetitek.blogspot.com/2009/11/czechy-praga-lucerna.html

rzeźba Davida Černý'ego, znanego czeskiego rzeźbiarza skandalisty, którego prace są prezentowane po to aby ludzi szokować. No i mamy tutaj Pomnik Świętego Wacława ujeżdżającego martwego konia. Wisi w centralnym miejscu holu galerii tuż nad głowami przechodzących ludzi. Na tle imponujących wnętrz wszystko wygląda naprawdę powalająco i zgodnie z założeniem- szokująco.

Czemu ten Wacław siedzi na martwym koniu - nie wiem. Musiał nieźle podpaść Czechom.

koń wisi sobie w pasażu handlowym `Lucerna` (niegdyś miał być chyba salą hokejową czy czymś w tym stylu - pod kamienicą jest wieeeelka sala, w której np. odbywają się koncerty na 4000 ludzi)
To w Lucernie! W klubie Lucerna! W Pradze. Tak jak piszesz.
Ogromny,wisi pod sufitem.
Ech.... bywało się w praskich klubach. Sala pod ziemią przepiękna.

I Wacław za życia konia. 😉
Oj tak, koń jest jedyną rzeczą jaką zapamiętałam z tej imprezy  😂
Oj tak, koń jest jedyną rzeczą jaką zapamiętałam z tej imprezy  😂

No,bo tam imprezy są upojne. 😉

sala w Lucerie.
Chantilly - Francja

Uploaded with ImageShack.us
W moim miasteczku mają na starym rynku niedługo zrobić pomnik <chyba> Piłsudskiego na koniu  🏇
Jak zrobią za jakieś 2 miesiące to lecę obfotografować  😉
Pomnik w malutkim Maassluis, niedaleko Rotterdamu
Wrocek:

Amor na pegazie

Bolesław Chrobry
[img]http://farm3.static.flickr.com/2117/2187092063_42ef69eb3e.jpg?v=0[/img]

Głowa konia zdobiąca fasadę

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się