Forum konie »

Taranty

Odkopuję wątek. Czy są aktualnie ogiery taranty kryjące w PL?
Dziękuję  :kwiatek:
Martita - Jest jest - nawet ja mam. Z tym, że pewni nie o takiego 76 cm Ci chodziło 😉. Mój to few spot więc sam w sobie maścią może nie imponuje, ale za przynajmniej mam pewność , że przekaże gen potomstwu 🙂.
Jest jeszcze Dixan młp.
falabana O mamo!  😍 Najsłodszy na świecie! A masz zdjęcia źrebaków po nim? 🙂
Martita - np. taka tegoroczna z kasztanowatej matki - kilka innych zdjęć wstawiałam do wątku ciążowego więc nie będę dublowała. Na przyszły sezon zapowiada się 5 źrebaczków po nim  (2 moje) więc nie mogę się doczekać co za malowane pisklęta się wylęgną!
Odkopuję wątek. Czy są aktualnie ogiery taranty kryjące w PL?

Biały Kieł wyhodowany przez pana Mazurka?
Ogier CZEJEN m (Czar m – Tahiti m po Birkut m), ur. 2016-02-06, hod. SK Michałów Sp. z o.o. (KL), wł. Stefan Matuszczyk (KL), wymiary: 163-186-21, bonitacja: 14-4-14-6-7-5-7-8-13=78 pkt. - zakwalifikowany do hodowli po polowej próbie zaprzęgowej - Książ 7-9 listopada 2019
Wpadłam się pochwalić naszymi tegorocznymi tarancikami. Pierwszy już w nowym wspaniałym domu. Jestem ciekawa jak będą wyglądało w przyszłe lato, bo to istne kameleony 🙂.

Hopscotch

Houdini

Nasz ogierek się spisał i pięknie wybarwił nasze tegoroczne potomstwo.
Cudne  💘
Starszy wątek, ale przyjdę się pochwalić, moje gniadotarantowate coś, jak można się domyślić, co kilka miesięcy inne  😜
dabrowkowa fajny tarancik🙂
A ja przyszlam się pochwalić naszym ciapkiem na sesji z moją siostrzenicą Fotki robiła Agnieszka Wiatrowska
Witam. Czy ktoś spotkał się z tarantem - kasztanem z ciemną grzywą? Ogon inny, jasny, grzywa ciemna.
Słuchajcie, daje się przewidzieć czy koń tarantowaty będzie się zmieniał? Nie chodzi mi o wszystkie, a konkretnie o czapracze, czy jak się źrebol rodzi czapraczy to da się przewidzieć czy taki już zostanie, czy będzie dalej cały jaśniał? Przy werniksowych wiadomo, że będą jaśniały, ale część tarantów rodzi się z ciapkami na zadach, części zostają, a część jaśnieje. Tak z własnych obserwacji widzę, że te co mają większą "derkę" i ciapki w niej to takie zostają, a jak są same białe ciapki na dupce to się potem rozprzestrzeniają na resztę konia. Tylko czy tak jest faktycznie, czy tylko na takie trafiłam?
Z mojego doświadczenia nie ma reguly. Jak ogier ma już starsze potomstwo to można jedynie patrzeć jak tamte wyglądają żeby ocenić prawdopodobieństwo. Moi ogier np z obecnych statystyk widzę że po klaczach huculskich i kp jak wychodzi czaprakowaty tarant to puki co takie zostają a po reszcie wszystko mi zaczęło jaśnieć🙁 szkoda bo miałam syna klona i niestety dostał teraz białych rozjaśnień przy oczach widzę że zaraz się zrobi taki pomazany a 2 lata nic na to się nie zapowiadało. Tarant to bardzo niestabilna maść która chyba potrafi do dziś doświadczonego hodowce czasem zaskoczyć.
klaudusia1015, Dzięki za odpowiedź 🙂 Ciekawa jestem, czy da się to jakoś określić jednak, badaniami genetycznymi np, czy coś.
Post został usunięty przez autora
Cześć wszystkim,
Piszę jeszcze raz. Pierwszy mój post i niestety jednak technika przewyższyła moje zdolności dodawania zdjęć....
Do rzeczy:

Czy ktoś się orientuje czy ogier Malibu był badany genetycznie pod kątem genów LP, PATN?
https://www.bazakoni.pl/malibu-tabasko-maltanka

Znajomy pokrył w zeszłym roku swoją kobyłkę (typ pogrubiony, tarant coś a la płatki śniegu) właśnie Malibu.
I teraz wszyscy się zastanawiamy co z małej wyrośnie....

Zapowiada się że zacznie siwiec, natomiast czy ktoś się orientuje czy może jeszcze jest szansa na ciapki?

Malaga2.jpg Malaga2.jpg
Malaga3.jpg Malaga3.jpg
Ma ktoś źrebięta po ogierze Perfect Love? Czy Bajerant jeszcze stoi w zachodniopomorskim?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się