Forum konie »

Pytanie o paradę konną 11.11.08 w Krakowie

Witam, moja siostra, która pracuje w krakowskim schronisku dla zwierząt przekazała mi taką informację: Rzekomo z okazji obchodów 11 listopada w Krakowie ma odbyć się jakaś parada. Przekazała mi informacje jeszcze taką, że wszystkie konie z tej parady jeszcze dzisiejszego wieczora czeka ubój w rzeźni. Czy ktoś wie coś na ten temat? Jeżeli jest to prawda to strasznie smutna. Mówiła jeszcze, że jest możliwość odkupienia jakiś koni za ceny rzeźne. Ma mi przysłać nr telefonu do schroniska, w którym są te informacje dostępne.
wątek zamknięty
......
wątek zamknięty
Co za bzdura! Koń z mojej stajni był na tej paradzie i wrócił cały i zdrowy tak jak i wiele innych. Kto wymyśla takie herezje?
wątek zamknięty
dzisiaj w programie Tomasza Lisa ma być coś na ten temat
wątek zamknięty
No ciekawe co się z programu dowiem. Od znajomej dowiedziałam się, że to z pewnością nie chodzi o konie, które szły pod siodłem, tylko o jakieś w bryczkach wypożyczone od handlarza. Siostra moja przekazała mi to co w schronisku usłyszała. Dlatego ja nie stwierdziłam faktu tylko zapytałam czy ktoś coś wie na ten temat. Ale... dowiemy się po programie.
wątek zamknięty
czyli jasne już. Nie Kraków tylko Katowice i jakieś konie od handlarza. Była też wzmianka o koniach z zaprzęgu w Niepołomicach.
wątek zamknięty
W programie była mowa o Katowicach
wątek zamknięty
I co mówił Lis?
wątek zamknięty
Po pokazaniu materiału o tych koniach(było też pare ujęć z filmików często pojawiających się np na youtube o traktowaniu koni przeznaczonych na rzeź) krótko skomentował, że udało się je ocalić i że rocznie na rzeź trafia kilkaset tysięcy koni.
wątek zamknięty
Lis nie mówił nic. Był tylko króciutki reportaż - pokazana parada w Katowicach, rozmowa z handlarzem, który wskazał konie które miały iść na rzeź i te które już tam trafiły (jakaś siwa klacz z zaprzęgu), parę scen z transportów, no i wypowiedź chłopaka z fundacji Viva.
Mnie to przeraża i nigdy nie zrozumiem takich ludzi swoją drogą ciekawe jak na to zareagują zwykli ludzie, którzy nie mają nic wspólnego z końmi, a przykładowo byli na paradzie, ich dzieci głaskały "śliczne" koniki, a teraz dowiadują się z tv że to była ich przedostatnia droga.... U mnie w rodzinie i wśród znajomych wszyscy uczuleni na takie tematy, ale właśnie się zastanawiam, czy inni się też tak tym przejmują czy też dla nich koń to chodzące mięsko i takie coś nie robi wrażenia...?
wątek zamknięty
a mnie powalił tekst
"jesienią konie ze szkółek, hipoterapi i ośrodków jadą spowrotem na rzeź"
czy coś w tym stylu,
wątek zamknięty
.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Całkowita edycja postu
wątek zamknięty
ogurek, ale czyli, że spowrotem - to znaczy, że już tam były i wróciły?  🤔
Stwierdzam, że nienawidzę jak nie-koniarze biorą się za ogólne tłumaczenie innym nie-koniarzom czegokolwiek o koniach. Bo wychodzi cyrk i żenada.
wątek zamknięty
Tu chyba się należy brylantowa łopata  😂
wątek zamknięty
espana, fakt!  🤣
Brylantowa z kryształkami Swarovskiego  😂
wątek zamknięty
A zdradzi ktoś co tam było napisane? :kwiatek:
wątek zamknięty
A za całkowitą edycję posta należy się ban!

Nie mam brylantowej, ale mogę dać złota łopatę
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.