Forum konie »

Służbowa Skrzynka Moderatorów

oj czy nie za wiele moderacji w wątku o koniu Jun (post m.indiry)  🤔

Zlikwidowałem kilkanaście przecinków, dodałem kilkanaście kropek i dużych liter. Reszta w oryginale. Proszę pisać po polsku! Dziękuję.

hmm, przewaznie nie uzywam duzych liter
polskich znakow rowniez, moja zwykla wymowka to niemowle na reku 😉
interpunkcji tez nie pilnuje w 100%, np. kropki na koncu zdania zdarza mi sie zastapic wcisnieciem enter  (jak widac)
to sie miesci w ogolnie pojetej netykiecie

wypowiedz m.indiry byla czytelna, bledy interpunkcyjne czy tez nadmiar wielokropkow nie byl razacy, ani nie utrudnial zrozumienia.
nie lamala tez regulaminu, pt.3
Aby nie utrudniać użytkownikom czytania Twoich postów, nie pisz ich w całości:\
- CAPSLOKIEM
- boldem
- kursywą
- sChODkAmi
- jaskrawą czcionką
- "nowomową" typu "koffane koniki" i "ja tesh"
- ruchomym tekstem

uwazam, ze taka ingerencja byla zupelnie niepotrzebna.
wątek zamknięty
Dla mnie to nadużycie władzy moderatorskiej. Rozumiem domknięcie tagów, uporządkowanie cytowania, poprawienie błędu ortograficznego w tytule itp. - ale nie redagowanie wypowiedzi użytkownika. Jak łamie regulamin, to można pouczyć, ukarać. Ale więcej to nie bardzo mi się widzi...
wątek zamknięty
dobrze , następnym , razem jużnie , będęingerował , w , przecinki , ani inne , znaki  , i takie , tam , pozdrawiam , serdecznie , i , miłejlektury
wątek zamknięty
ale o co chodzi?
🙂
a tak serio , zdziwiłam się ingerencją we mnie bardzo
mam taki styl kropkowy , zresztą poruszany już na co mnie wkurza , jak i przecinek po pauzie a nie zaraz po wyrazie ...
nie gniewam się , bo za co?
też nie piszę z dużej bo nie uważam się za kogoś ważnego
jeśli połączyłam słowa to tylko przypadkiem , bowiem się bardzo spieszyłam
jednak to, jak ktoś pisze, jest jego prywatną sprawą, owszem, jak najbardziej po Polsku, lecz ilość przecinków w moim poście, była chyba i w odpowiednim miejscu (podzielone myśli, to też trzeba brać na uwagę, drogi Modzie) i bez większych błędów stylistycznych(chyba tak to się zwie) , tu się pomyliłam chodzi o Interpunkcję co dodaję

jedna uwaga, Wawrek, jesteś złośliwy?  bo Twoja wypowiedź wyżej tak właśnie brzmi, sarkastycznie i złośliwie
wątek zamknięty
Prywatną sprawą jest sposób pisania w kajeciku trzymanym pod poduszką.
Na publicznym forum oddzielanie znaków interpunkcyjnych spacją jest wyrazem braku szacunku dla innych użytkowników - bo to męczy i przeszkadza w czytaniu.
Swoją drogą, pisze się  po polsku - z małej litery, bo to przymiotnik. A używanie wielkich liter na początku zdania nie oznacza megalomanii, tylko dbałość o zachowanie obowiązujących zasad pisowni.

Wawrka wypowiedź jest dowcipna, co najwyżej leciutko ironiczna.
wątek zamknięty
a może inna interpunkcja jest jakims sposobem na ubarwienie wypowiedzi - więc też z poprawkami tego byłabym ostrożna. Czyżby moderatorowi się nudziło? 😉
wątek zamknięty
ElaPe, tak, a nieczytelność formą żartu. Adriannę mogliśmy poprawiać, "starych" użytkowników już nie?
wątek zamknięty
ale ja nie mówię że nie, po Polsku specjalnie napisałam z dużej by podkreślić wagę, nie zrobiłam specjalnie błędu, lecz chyba Usia, trzeba było w nawiasie napisać dlaczego, nie miałabyś wtedy powodu do hmmm "inwazji" ?
ludzie święci, czy naprawdę męczy przecinek tu czy tam?
czy to jest powód do dyskusji ?
a może wszyscy marsz do szkoły i uczyć się od nowa?
możecie mnie op..... ile wlezie i jak chcecie, zaliczam się do tej części forum, tego i innych, która ma w d... czy pisze z dużej czy z małej litery zaczynając zdanie, inni piszą bez polskich znaków i też mają to gdzieś, choć to bardziej męczy niż moje przecinki !!!
a teraz proszę o stosowny wymiar kary za moje chamstwo i brak kultury - bardzo proszę:  🤬 🤬
i szczerze powiewa mi to, bo Polska to wolny kraj

In można mnie poprawiać, jestem za, lecz trzeba mieć powód, np taki jak wyżej, jak mój brak kultury i chamstwo...
wątek zamknięty
po Polsku specjalnie napisałam z dużej by podkreślić wagę, nie zrobiłam specjalnie błędu, lecz chyba Usia, trzeba było w nawiasie napisać dlaczego, nie miałabyś wtedy powodu do hmmm "inwazji" ?
Gdyby Ushia tego nie zrobiła, zrobiłby to ktoś inny. Np. ja chciałam. To jest błąd, więc jeżeli robisz błędy specjalnie, to tak, musisz wyjaśnić w nawiasie, o co chodzi, bo nikt z nas w twojej głowie nie siedzi i nie wie, co masz na myśli.
Tak, gdyby była taka możliwość, to radziłabym powrót do podstawówki na lekcje polskiego. Chociaż na kilka. Zdarzy się, że ktoś zrobi błąd, ale takie pisanie jak twoje jest po prostu brakiem szacunku do innych.
wątek zamknięty
ech kobieto, wywal pól forum za to, gorzej, połowę tych co na kompach siedzą i na internecie piszą...
nie jesteśmy w pracy(forum to nie doktorat, czy matura), nie piszemy dla czyjejś satysfakcji a swojej, to jesteśmy my i tyle
tak, jesteśmy niedbali, chamowaci, i dobrze nam z tym, a i nie umiemy pisać po polsku
tylko czy naskakując na kogoś i obrażając go słowem, czynem, nie robimy większej krzywdy niż wypowiedzią z małej, czy błędami interpunkcyjnymi?
wątek zamknięty
m.indira  🙇

nie uzywam polskich diakrytycznych, nie zaczynam zdan z duzej litery. komus nie pasuje? walic ignora i tyle. obrazac, oskarzac bez dowodow na tym forum mozna, ale kilka nadprogramowych kropek to brak szacunku dla wspolforumowiczow 🤣
wątek zamknięty
m.indira tak się lubi można pisać w pamiętniczku. W niektórych dziedzinach życia obowiązują KANONY, które nie powinny być naginane czy wręcz łamane. Przecinki stawia się od razu po słowie, a nie po spacji, o tak:
"Jeżdżę na koniu, który jest..." a nie "Jeżdżę na koniu , który jest..."
Tak jest i i już, nie można tego naginać, bo zaburzasz innym odbiór i dajesz zły przykład forumowym szczypiorkom, które potem powielają twój NIEPRAWIDŁOWY styl pisania. Ja osobiście dostaję oczopląsu jak widzę tyle spacji i kropek/przecinków/wykrzykników rozsianych po całym tekście.

Met ty jesteś komunikatywna, więc się nie podpinaj pod niepasującą etykietkę  😎
wątek zamknięty
jeżeli piszecie tylko dla siebie, to załóżcie sobie kajecik i tam produkujcie DLA SIEBIE.  🙄
co za śmierdzący egoizm.
I nikt tu nie mówi o 100% poprawności, ale choćby elementarnej. 
wątek zamknięty
m.indira, mnie na przykład kur... czak na ostro bierze, jak mam przeczytać tak nieczytelnie, olewczo i nieprzystępnie napisany tekst. Rozumiem, że shift + literka przekracza Twoje możliwości? A przy przcinkach tylko oszczędzasz czas i paluszki, bo przed przecinkiem SPACJI NIE MA. Tyle.
wątek zamknięty
m.indira, czy gdy rozmawiasz ze znajomymi, to bełkoczesz? Przecież nic im do tego jak mówisz.
wątek zamknięty
Averis a co ma mowa do pisania?
czy piszę niewyraźnie?
bezsensu?
bełkoczę?
Strzyga nie przekracza moich możliwości, lecz to wolny kraj, a jak się komuś nie podoba niech moich wpisów nie czyta, od przewijania ręka też nie boli.

no dalej jechać po tych co mają własne zdanie i go nie zmienią pod wpływem nacisku, bo tego nie zrobię czy wam się to podoba czy nie.
i pójdę za radą Met, mam to gdzieś.
i nie jest to brak szacunku dla współforumowiczów, tych co się tak czują, odsyłam do 5 linijki mojego wpisu.
to wolny kraj
wątek zamknięty
m.indira Uwierz, że zdania z wyróżnionym początkiem czyta się nieporównanie milej i sprawniej  😀 Ależ mi się gęba uśmiechnęła gdy zen zaczęła używać dużych liter  😀 To była ogromna ulga w "przegryzaniu się" przez treść postów. Twoje i tak będę czytać, ale muszę przedzierać się jak przez... białe wiersze  😁
wątek zamknięty
m.indira, mi się twoją ostatnią wypowiedź czytało o niebo lepiej - brak spacji przed przecinkiem sprawiło, że całość jest spójna i czytelna. Bo naprawdę takie luki w tekście utrudniają odbiór i są po prostu niezgodne z zasadami interpunkcji.
A tak btw też mi się nie podoba, że mod edytował post pod kątem jego poprawności, to powinna być sprawa samego autora i mod mógłby tylko upomnieć. No ale nowi się uczą przecie dopiero 🙂
wątek zamknięty
Skoro dbamy o czystość języka, mam prośbę do moderatorów. Czy można zmienić tytuł wątku: "JAK PRZYTYĆ/ ODCHUDZIĆ KONIA" na poprawny?

Koń może przytyć... ale nie można przytyć konia 🙂

Może: Co zrobić by koń przytył/ schudł?
wątek zamknięty
nadgorliwość gorsza od faszyzmu.

bycie zrozumianym leży w intencji piszącego. kanony obowiązujące na forach czy komunikatorach są inne od tych w listach oficjalnych lub pracach magisterskich.
nie mówię by lekceważyć wszelkie zasady, ale by skupić się na rzeczach na prawdę istnych, zamiast zajmować się głupotami.
po drugie, poprawianie nie jest metodą, wypowiedź swiadczy o piszącym, robienie czegoś za niego jest zamazywaniem pewnych treści i przekazu. również odbiór będzie inny- nie rzeczywisty.
jeśli chce się zmiany trzeba wiedzieć jak ją osiągnąć. wawerek nie wie i nie osiagnie celu działając w taki sposób.
adriannie i podobnym można wklejać ostrzeżenia lub monitorowac je inny sposób. zarzućcie mi wybiórczość, ale jednak wypowiedzi pani a. zdecydowanie różnią się jednak od m.indiry.
jeżeli pozwalamy pisać o różnych rzeczach i w różnym tonie, to pozwólmy pisać jak chcemy. indira nie złamała regulaminu, ani nawet zasad przyzwoitosci, a ingerencja wawerka wydaje mi się nadużyciem i nadinterpretacją swoich obowiązków.

lubię czytelne teksty i doceniam kiedy ktoś się stara, a swoje myśli przedstawia przejrzyście. gdy całość ma sens, omsknięć palca się nie zauważa. wolałabym zeby nikt nie poprawiał moich błędów za mnie.

chochlik
wątek zamknięty
Z mojej strony szacun dla Moda za starania, chociaż niestety nie tędy droga. Drewniana linijka nad łapami wydaje się skuteczniejsza.  😁

Niezmiernie mnie irytuje brak dużych liter i niedbałość w formułowaniu wypowiedzi - bo jak brakuje czas na pacnięcie klawisza Shift, to co dopiero mówić o powtórnym przejrzeniu swojego posta? Zazwyczaj przewijam, albo od razu daję ignora komuś takiemu. Dlatego też mam ignora na Cieciorkę. Żal mi czasu na dekryptaż.

i nie jest to brak szacunku dla współforumowiczów, tych co się tak czują, odsyłam do 5 linijki mojego wpisu.
to wolny kraj
A co ma ustrój naszego państwa do formy wypowiedzi na publicznym forum?
wątek zamknięty
Grzegorzu, wolność słowa, wypowiedzi, formy, nie tylko treści, ale i stylu, musiałbyś na każdym forum ganić, krytykować i bić po łapskach, i wszystko ok, tylko gdzie tolerancja, wybijmy do nogi tych co nie z nami?
wątek zamknięty
Skoro dbamy o czystość języka, mam prośbę do moderatorów. Czy można zmienić tytuł wątku: "JAK PRZYTYĆ/ ODCHUDZIĆ KONIA" na poprawny?

Koń może przytyć... ale nie można przytyć konia 🙂

Może: Co zrobić by koń przytył/ schudł?

Zmieniłam 😉
wątek zamknięty
Zabawnie czyta się posty osób i porównuje z ich wcześniejszymi wypowiedziami 😂

Teraz kipią tu świętym oburzeniem i pouczają  w kwestii szacunku do innych, mającego być okazywanym przez ilość przecinków i dużych liter.

Natomiast ich własny poziom szacunku do drugich reprezentowany kilka dni wcześniej-jest żaden.

Oto mała próbka możliwości jednej z tychże osób Ushi w związku z "poprawnym" 😉 używaniem dużych liter i zwracaniem się do uczestnika dyskusji:

Bo o bodzanowie wg f mozna pisac TYLKO w superlatywach

Bo notorycznie o bodzanow sa awantury

A w watku krakowskim aktualnie nie wolno pisac o bodzanowie jakkolwiek - czy zle czy dobrze
- na bodzanow nie wolno pluc w watku krakowskim

I dalej:

I f i ta druga uzytkowniczka ...

Tu zaprotestowała TA druga użytkowniczka(Wiola178):
I jeszcze taka mała prośba nie jestem ta druga mam nicka Wiola178 więc na drugi raz prosze pofatyguj sie i sprawdz sobie jaki ma nick osoba o której chcesz cos napisac  

i cóż kulturalna Ushia odpowiedziała?:
sorry, ale nie bede obciazac sobie pamieci nickiem, zwlaszcza jezeli zawiera cyferki

I wielki ukłon w stronę Met, za to co robi :kwiatek: i za to, że trafiła w sedno tegoż forum 🙇

obrazac, oskarzac bez dowodow na tym forum mozna, ale kilka nadprogramowych kropek to brak szacunku dla wspolforumowiczow 🤣

wątek zamknięty
m.indira, nie toleruję ludzi plujących na chodnik, niesprzątających po swoich psach, słuchających muzyki z telefonów na głos w środkach komunikacji miejskiej. To się nazywa brak kultury. Wymagam jej od wszystkich, bo inni wymagają jej ode mnie. I nie ma to nic wspólnego z wolnym krajem i wolnością wypowiedzi...
wątek zamknięty
A kto powiedział, że jestem miłośnikiem "tolerancji", "powszechnej wolności słowa" i tak dalej?

Skoro komuś ciężko uczynić swą wypowiedź łatwą w przyswojeniu, przez użycie w niej dużych liter, to nie uważam, by taki ktoś miał prawo rościć sobie cokolwiek w stosunku do mnie. Chociażby, bym traktował jego wypowiedzi jako równie wartościowe, co te napisane w miarę poprawną polszczyzną. Albo oczekiwać szacunku.
Pal licho przecinki, o ile nie zaburzają one sensu wypowiedzi. Ale brak dużych liter? Akapitów?

Czy też mam rozumieć, że osoby te piszą tak unikalne rzeczy, iż wymaga to unikalnej formy? Bo "standard" jest dla szaraczków?

To zwykłe lenistwo. A bronienie go "wolnością słowa" jest śmieszne - podejrzewam, że chyba nie do tego owa "Wolność Słowa" została stworzona.  😉
wątek zamknięty
strzyga, i twoje prawo. oczywiście masz racje.
ale to nie uprawnia nikogo do poprawiania błędów. to tak, jakbyś myślała, że zakazanie czegoś złego rozwiązuje problem- nie.