Dziś w "Głosie Wielkopolskim" piszą, że zawody odwołane, ale targi mają się odbyć - i targi MTP pracują nad jakimś nowym projektem związanym z targami sprzętu. Prezes wypowiada się też nad wyciągnięciem konsekwencji wobec organizatora zawodów za ich odwołanie.
W końcu z roku na rok zawody te miały coraz większą rangę, coraz wyzsze nagrody, coraz lepsze podłoże i zaplecze. Przyjeżdżali coraz to lepsi zawodnicy. No i zawody te miały niepowtarzalny klimat.
Były też nienajgorzej zorganizowane finansowo- wolne od przekrętów i wiecznych sensacji jak to było w związku z CSIO na Woli.
Z tego co mi wiadomo przynosiły nie tylko dumę i prestiż, ale tez organizatorzy nieźle na tym wychodzili.
Kibice też tłumnie przybywali. Tak więc dlaczego? 🤔
Wiesz też się nad tym zastanawiałam, przecież były organizowane od tylu lat, sama pierwszy raz byłam w 2001. Wydaje mi się,że może mieć to związek z Paradą, bo niby też duże widowisko, i konie i zawodnicy i bla bla bla...
ale to już nie ten "klimat", kurde Targi to były targi i zawsze były na pocz. grudnia.. ile to się czekało żeby jechać...
Wątpię aby to miało coś wspólnego z paradą. Wręcz powstanie zawodów w Katowicach powinno jeszcze targom pomóc. Bo wtedy ekipom z zagranicy bardziej by się do Polski opłacało przyjechać. Przyjezdżaliby w środę jednego tyg i wracali do domu w ndz kolejnego. Zaliczaliby dwie imprezy rangi CSI w kilka dni
Wiadomość z serwisu Radia Merkury: Konie napotkały przeszkodę. Finanse
Poznań stracił kolejną imprezę jeździecką. Z przyczyn finansowych komitet organizacyjny odwołał międzynarodowe zawody w skokach przez przeszkody - eliminacje Pucharu Świata, które od początku lat 90-tych odbywały się w grudniu w pawilonie MTP.
Z tego samego powodu nie odbyły się również letnie zawody na hipodromie Wola. Jan Posłuszny - szef stowarzyszenia Hippos, które przygotowywało zmagania na targach, podkreśla w rozmowie z Radiem Merkury, że powód jest wyłącznie finansowy. Mniejsze dofinansowanie niż w poprzednich latach zaproponowały również Międzynarodowe Targi Poznańskie. Budżet zawodów powinien wynosić ponad milion złotych. źródło: http://www.radiomerkury.pl/index.php?art=37416
Witam Serdecznie! Na niektórych stronach internetowych pisze, że nie zastały odwołane albo ze właśnie zostały...Tak samo z targami...Mi bardziej rozchodzi się o te targi..Wiadomo, że te zawody były częścią historii końskiego świata w Polsce..I wogóle...Organizowane przez tyle lat.. Ludzie się zjeżdżali z wielką przyjemnością..Aż tu nagle ciach...I zawodów i targów ni ma....To nie fer... Widzę, że ludzie tutaj też do końca nie wiedzą czy się odbędą czy nie?
Czy ktoś jest dobrze zorjętowany czy targi będą? Bo zawody jak już wiadomo nie ma........ Zależy mi na odpowiedzi, ponieważ chciałam zrobić sobie takie zakupy jeździeckie.....
Napisałam do mtp i dostałam odpowiedź taką: "Witam, W odniesie do Maila na dzień dzisiejszy nie została podjęta decyzja odnośnie ww. targów. Zostały odwołane zawody jeździeckie. Decyzja odnośnie Targów powinna być w przyszłym tygodniu."
Wiecie, zima idzie, pewnie im za zimno, coby swoje szanowne dupki do stajni ruszyć, więc pewnie chcą "pogłębić swoją jeździecką wiedzę" w okresie, gdy koniki zimują (bo jak można jeździć jak jest zimno?!) 😀iabeł:
Ajjjj dawno mnie nie było tu. Seksta no stajnie sie malują, wymieniają okna, dojście do hali zrobione, karuzela się buduje i nawet wc robią 😜 luksus ze tak powiem
A co do targów... niechaj Berlin drży przed najazdem szmatoholików! 😅