Forum konie »

Bryczesy

Ponieważ moje Eurostar białe okazały sie za duże poszukuje białe bryczesy z pełnym lejem najchetniej szarym do 250zł. Zastanawiam się nad AMIGO i Elt
Czy ma ktos bryczesy Fair-Play te takie w drobna krateczke z pelnym lejem?
Jak sie sprawuja, jak skora na lejach?
Powaznie sie nad nimi zastanawiam, bo wygladaja fajnie, cena przyzwoita. Tylko co z jakoscia?
Bardzo licze na jakies podpowiedzi.
a czy ktoś ma bryczesy harry hall i mógłby coś na ich temat powiedzieć?
Wizja fair play'e są bardzo wygodne, jednak szybko się niszczą  🙁 w drobną kratkę podobne są hkm'y jakościowo o wiele lepsze
ja mam Harry Hall i są bardzo ładne i wygodne, jednak szybko się niszczą. Miałam jedna z takiego materialu, który przypominał mi grube ubranko kolarskie, a drugie bawelniane. Te ze liskiego materiały, umarły po pierwszym miesiącu- od wszyskich szwów oczka. Te drugie są bardzo fajne tylko szew na kroczu przeciera się co chwila.
Kupiłam dzisiaj w stajni białe HKM z czarnym lejem rozm. 164  🤔

Lej trochę się ciągnie..
przeszukałam cały wątek i nie mogłam nic znaleźć 👀

proszę o pomoc :kwiatek:
jak pierzecie/dbacie o bryczesy z pełnym skórzanym lejem?
Moje euro-stary z pełnym, skórzanym, jasnoszarym lejem po ręcznym praniu w normalnej temperaturze, zrobiły się mega twarde, na dodatek na leju są jakieś zacieki  🙁.
Leje są sztywne, twarde.
Nie miał ktoś takiego przpadku?
Zastanawiam się czy nie próbowac tego jeszcze jakoś uprać w jakimś specjalnym proszku albo nawilżyć jakimś specyfikiem skórę.
Ja swoje ES z pełnym lejem piorę normalnie w pralce w 40 stopniach i nic mi się z nimi nie dzieje, pytanie tylko czy mój lej jest ze skóry??
Precelek, ja tak mam z jednymi moimi, nie ES, a jakieś Derby Dress z lumpeksu.
Po praniu mega sztywne, od środka drapią.
Cóż, używam ich tylko zimą na rajstopy, tyłka nie podrapię, a po jednej jeździe już ten lej mięknie.
Mi też się tak zrobiło z Cavallo:/ i też używałam tylko na rajstopy;p Pomogło wcieranie oliwki w lej.
Też mi polecali oliwkę, ale bryczesy są koloru, hm, jak ajerkoniak, wyglądałoby bardzo źle 🙁
D&A zwykłej oliwki takiej johnson&johnson  do niemowlaka? 🤣
Maleństwo- właśnie się zastanawiam czy mogę użyć je do moich-jasnoszare leje
problem leży w tym, że po praniu na lejach pojawiają się ciemne smugi(nie mam pojęcia skąd, przed praniem jeździłam w nich może z 4 razy, były czyste 🙁)
Tak,takiej zwykłej dla bobasów😉
cóż, w takim razie jutro spróbuję jeszcze raz, inaczej i tak trafią do kosza 🙁

dziękuję za pomoc 😉
Kochani pomóżcie. Znalazłam fajne bryczesy na allegro, tylko są na mnie za duże o około 2 rozmiary. Byłyby do zwężenia o jakieś 5cm. Warto spróbować, zakładając, że cena super? Krawcowa powinna podołać? Ktoś już kombinował coś takiego?
Na moich Eurostarach po praniu tez pojawiły sie zacieki jasne. Ale lej nadal mieciutki..

Precelek myślę że nic nie da sie z tym zrobić. Kiedys miałam takie bryczesy co po praniu lej na kolanach smarowałam smarem do skóry, w koncu je wyrzuciłam.
Lena Trochę zależy od tego jak szyty jest pasek. Bryczesy zwęża się od zewnętrznej, pasek trzeba odpruć - jeśli jest zszywany z tyłu - to nie ma kłopotu, jeśli jest z całości - to trzeba, niestety, przeciąć - bo zapięcia z przodu trzeba oszczędzić. A: jeśli mają stębnowany zewnętrzny szew (a dobre mają!) i mają długie nogawki - to zwężanie robi się nieopłacalne, bo całość trzeba rozpruć (tzn szew wewnętrzny też).
Kochani pomóżcie. Znalazłam fajne bryczesy na allegro, tylko są na mnie za duże o około 2 rozmiary. Byłyby do zwężenia o jakieś 5cm. Warto spróbować, zakładając, że cena super? Krawcowa powinna podołać? Ktoś już kombinował coś takiego?

zwężałam jedne bryczesy własnie o 2 rozmiary. trafiłam na świetnego krawca - bryczesy mam od 2 lat i nadal z przyjemnością używam.
Dzięki. W takim razie zaryzykuję.
No właśnie a lej jest ze skóry naturalnej czy tej takiej jakby zamszowej eko ?? Ja piorę swoje wszystkie bryczesy z takiej eco skórki w 40 stopniach z płynem do płukania n lewej stronie i zawsze się dopierają i nie są jakieś mega sztywne , wiadomo , że zawsze troszkę ale  10min chodzenia i już super ;p
Lena,

Podaj link do tych bryczesów  :kwiatek: Poza tym nie beda za szerokie w udach itd?
Nogawki przecież też można zwęzić 🙂

A linka, no nie wiem, jeszcze mi sprzątniesz sprzed nosa  😁 Chociaż na Ciebie to one będą za duże o 4, a nie o 2 rozmiary 🙂

http://www.allegro.pl/item657273581_biale_bryczesy_cavallo_z_pelnym_lejem_bcm.html
Lena,

Nie sprzątne  😉 Zamówiłam białe HKM z Okser.

Po pierwsze te z linku są męskie. Po drugie nie zwezysz w łydkach i w udach poniewaz z boku nie ma szwu. Ja bym nie kupowała.
Że męskie to pal licho, a z tym szwem to kurka nie wiedziałam. Nie miałam nigdy cavallo...
No widzisz  😉 Męskie nie najlepiej leżą. Poza tym jak sporo zwężysz to kieszenie będziesz miałam na złym miejscu.
Imo te do zwężenia się nie nadają  🙁
Lena, zalicytowałaś?
Nie, bo przyjęłam Wasze argumenty. Będę polowała dalej...
No i dobrze bo nic z tego by nie było. Ja miałam nie dawno EUROSTAR 40 białe..A jaki rozmiar szukasz?
A ja mam pytanie czy to jest normalne , że w męskich bryczesach Euro Star'a są 3 kieczenie ? bo widziałam takie foto i nie wiem czy dorabiane .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się