Forum towarzyskie »

Olsztyńscy voltowicze

Ja trochę ubolewam, że właśnie wszystkie stajnie są gdzieś tam dalej, a w okolicy Jarot nie ma nic. Kiedyś zazdrość chyba była w stronę Bartągu gdzieś jak się nie mylę. I na Brzezinach podobno coś jest, ale tak to nic. A okolica ładna i tak dziwnie się mocno, że nikt czegoś z końmi nie chciał tu robić.
Mi się wydaje, że na zimę sporo ludzi się może do Kortowa przenieść, bo dojazd świetny, a zimą to pastwiska można sobie w tyłek i tak wsadzić.
Poza tym są stajnie takie jak Grądek które mają potencjał, ale go nie wykorzystują. A szkoda, bo jak by się komuś chciało to tam by można było świetny pensjonat zrobić.
a przypomnij mi iza kiedy beda ;ppp

oh tak wlasnie sie dowiedzialam ze sie nigdzie przeniesc nie moge z koniem...tatus powiedzial ze jemu sie tam podoba i mam tam zostac. x/
fakt, przydaloby sie cos w okolicy jarot (tez tu mieszkam :P)
jak skoncze hodowle koni a moja jedna wspollokatorka rolnictwo, a dwojka pozostalych wete to otworzymy na jarotach stajnie na wypasie  🏇
a co jest nie tak z tą stajnia przy głownej ulicy przed Dorotowem? ja jezdze do stajni za Olsztynek wiec służe transportem jakby ktos sie wybierał  w tamte strony
Jedzie któraś z Was na hubertusa do Kortowa? Ja chyba będe jechać 🏇, jak to wyglądało w poprzednich latch?
freska a ty ze swoim koniem czy kortowski? ja sie zastanawiam...
Tam w Dorotowie przy drodze nie ma miejsc z tego co wiem...

Hija, co do pastwisk, to ja nie wyobrażam sobie, żeby moje konie stały w boksach, bo od źrebaka chodzą cały rok
na pastwisko, owszem w zime nie ma śniegu, ale konie mogą przebywać na świezym powietrzu, wybiegać się..
od źrebaka chodzą cały rok na pastwisko, owszem w zime nie ma śniegu, ale konie mogą przebywać na świezym powietrzu, wybiegać się..

przepraszam, nie mogłam się powstrzymać  :kwiatek:
jej, marzy mi się taka zima  😉
Frytkens z koniem kortowskim
Dziewczyny!! Co z tymi zawodami u Robsona? Coś wiecie? W sobote? O której?? Kurcze.. nic nie wiem no  🙂
Cejloniaraw tą sobotę 😉 Z tego co mi wiadomo to rano ujeżdżenie a potem skoki 😉

Ten Hubertus kortowski jest w piątek o 16:30 (?) 🤔 Dla mnie to bez sensu. hubertus zawsze kojarzył mi się z jesiennym weekendem, czymś zupełnie na luzie, a tu co, ludzie prostu z uczelni, szkoły czy pracy będą biec z wywieszonym jęzorem żeby zdarzyć.
Tak mi się przypomniał Hubertus w Kortowie x lat temu, jechałam na Fany a silver na Wąskiej, ani jednej ani drugiej już nie ma🙁 byłyśmy w stajni już od samusieńkiego rana, żeby zaplesc grzywę, wyczyścic na błysk konia i ładnie się ubrac, hehe śmiesznie było🙂 Ale takie uroki dzieciństwa 🙂
Rano tzn o której? 🙂 9.00 ?? 🙂 Silver jedzie? 🙂
ymmm nie jestem pewan ale chyba widzilaam ogloszenie na volcie ze sa tylko skokowki 😉 ujezdzenie odwolane chyba ... no kiedys w kortowie byly bardzo fajne hubertusy! ale z tego co slyszlam rok temu to nie bylo nbawet pogoni za lisem tylko lis byl schowany w krzakach i dzieciaki jezdzily na koniczkach noi w krzakach lisa szulaky 😉
ola a moze ten w piatek to dla studentow tylko? a ten dla rekreacji bedzie kiedys indziej?
bleeeee na podskoki nie jadem 🙂
A może, nie wiem, w sumie ogłoszenie wisi, że Hubertus będzie tego i tego cena z włąsnym koniem 20zł bez konia 40zł więc w sumie niewiadomo.
A na wspomnianym przeze mnie Hubertusie to Ty Ola byłaś lisem na Jovingu 🙂

Hija, co do pastwisk, to ja nie wyobrażam sobie, żeby moje konie stały w boksach, bo od źrebaka chodzą cały rok
na pastwisko, owszem w zime nie ma śniegu, ale konie mogą przebywać na świezym powietrzu, wybiegać się..

Można wypuszczać przecież, wiadomo, że spełnienie marzeń to to nie jest, no ale da się.
Konkursy ujeżdzeniowe na zawodach u  Robsona w ten weekend są odwołane na bank (dziś zadzwoniono do mnie z tym info).
Likier Magdanik mysle ze trzeba sie ugadac na jakis dzień (cała stara stajnia ) i porozmawiac grzecznie z właścicielem o zróznicowaniu ceny za starą i nową stajnię, o porzadku na hali i szatnią tą starą bo sprzęt zaczyna się robić obślizgły i wg mnie jest roznica w standardzie starej i nowej stajni i szatni  i to duza różnica konie niby tego nie widzą ale my płatnicy napewno łatwiej jest płacić jak sie widzi za co. Wg mnie za starą stajnię powinno być 500zł to takie moje skromnie przemyslenia🙂 no ale skoro 550"  łykneliśmy" to juz starczy,... hala od miesiąca nie byla do uzytku ...<br> A zawody ujezdzeniowe u robsona odwolane?
Jeśli już to  może lepiej jakby dopłata była za lepszą siodlarnie i szatnie nie za stajnie?
Bo nie stajnia przeszkadza praktycznie a tragiczna stara szatnia ... (też tam byłam i wiem w czym rzecz)
Tym bardziej , że część osób nie odczuwa tak dyskomfortu stajni mając sprzęt / rzeczy w lepszym miejscu, dobrze zabezpieczony.

A jeśli Właściciele posłuchają kwestii o brak podwyżki dla osób ze starej stajni ... to odbije się to na osobach z nowej.
tak Malwinka zawody ujezdzeniowe odwolane u robsona 😉 od jakiegos czasu jest ogloszenie na volcie 😉zawody zaczynaja sie w sobote o 11 oczywiscie LL-ka ...
no olus joving byl niezastapiony na hubertusie 😉 pomykal konkretnie hehe ...
Słyszałam jeszcze dzisiaj w sekretariacie na katedrze hodowli koni i jeździectwa, że hubertusa podobno w Kortowie też ma nie być.
A wie ktoś cos o ujeżdzeniówkach w kierzbuniu??
hehe, i tak żle i tak nieodbrze;] nigdy sie nie dogodzi...:P

Kuki hehehehe, ale ze mnie osioł  🤦 hehe, chodziło mi oczywiscie o trawę...

Dorotheah, ale przyznaj racje mi i cornej, że warunki w dużej stajni są o wiele lepsze, duże, bardziej przestronne boksy,  lepsze swiatło, większy korytarz;]
Szczerze...
 jak moja tam stała, a stała długo, to było ok, a przeszkadzała mi sama gorsza/wilgotna siodlarnia.
Jak dostałam szafkę i wieszak w nowej siodlarni i szatni to już było  całkiem ok . Nawet wolałam tamtą stajnie za lepszą/bardziej kameralną atmosferę.  😉
No i obecnie mam wrażenie, że boks moja ma  minimalnie mniejszy, co poprzedni boks narożnikowy w mniejszej stajni (patrząc po tym jak mieściła się tam Poświata). Te narożnikowe boksy są wielkie przecież (może wrażenie jest inne, bo stoją tam n.p. duże konie - które też by olbrzymio wyglądały w dużej stajni).  A  pod kontem konia - moja obecnie jest mniej pogryziona/ pokopana, bo stado w którym chodzi generalnie o niebo delikatniej się traktuje nawzajem, niż wałachy z małej stajni ( druga kobyła też była biedna z nimi ). Dlatego trochę i właścicieli stajni rozumiem, że podzielili stadka/ stajnie pod kontem technicznym. A rozwiązanie - jak przez jakiś czas konie  z obydwu stajni były rozdzielane, a  łączone w dwa inne stadka pastwiskowe - było fatalne, konie nerwowe przy rozdzielaniu .
Ale to tylko moje zdanie i nie trzeba się z nim zgadzać  🙄  
Na pewno współczuję tym którzy nie mają szafek/miejsca w nowszej szatni/siodlarni. Bo dobrego sprzętu szkoda. A o remoncie tamtej siodlarni słyszę już chyba kilka lat.  

A osobiście miotam się co zrobić, gdzie mogę znaleźć fajną zaufaną stajnie dla mojej. Szukam coraz poważniej.  
Rozwalił mnie tekst, przy rozmowie o podwyżce, że   "dla Was po 50, czy 100 zł to nic, a dla mnie bardzo wiele..."      - i jakikolwiek, by tu pojawił się dalszy tekst rozmowy - wydaje mi się, że zupełnie blednie przy takim założeniu właścicieli ...
Sorry, ale 1200 zł rocznie więcej za konia  to troszkę jest zwłaszcza, gdy jednocześnie nie ma nic w zamian,  a wręcz przeciwnie warunki się pogarszają...

Ehh ktoś ma jeszcze pomysł fajnej , zaufanej, czystej stajni ???

Witam wszystkih olsztynianskich koniarzy 😀
Jesli organizowany bylby jakis wypadzik zapoznawczy to ja jestem za! Z checia poznam ludzi ze wspolna pasja 🙂

Czy ten Hubertus w Kortowie juz byl??

Kto sie pytał kto sie zapiuje na Wf na konie...Ja muze to dzis zrobic. Wiem, wiem minął termin zapisow, ale w zeszłym roku tez tak ie zapisywała ;p
akazzi hubertus jest w piątek o 15:30
A nie o 16:30? 🙂
Ola
Na stronie "wisi" 15.30 😉
http://www.uwm.edu.pl/konie/v2/
w gablocie na katedrze HKiJ jest na 15.30- dzis przeczytalam 😉
szkoda ze nie w poniedzialek o 7 rano hehehe 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się