Forum towarzyskie »

Polityka , polityka

halo, nie chcę w żadnym wypadku, żebyś uznała to za atak, pytam po prostu z ciekawości czy nie włącza Ci się czerwona lampka, kiedy z ust Jarosława Kaczyńskiego padają takie słowa:

Nie jest przypadkiem, że do mordu doszło w momencie gdy obchody półrocza tragedii smoleńskiej zostały potraktowane przez część mediów jako przejaw faszyzmu, atak na demokrację.

ragedia ludzka jest też wynikiem całkowitego paraliżu tych działań wymiaru sprawiedliwości, które odnoszą się do rządzących a szczególnie ich działań wymierzonych w politycznego przeciwnika.

Prawo i Sprawiedliwość podkreśla, ze żadna agresja nie zmusi Naszej Partii do zaniechania starań o pełne wyjaśnienie tragedii smoleńskiej

Nie ma wątpliwości, że asumptem do niej była kampania nienawiści prowadzona przez PO i część mediów i na nich spoczywa moralna odpowiedzialność, ale w śledztwie rozważone muszą być także hipotezy innego rodzaju. Nie da się z góry wykluczyć, że zbrodnia miała bezpośrednich inspiratorów i że była częścią politycznego planu zastraszania siły opozycyjnej. Chcemy zapewnić, że takie zastraszanie się nie uda.

postulat powołania Komisji Śledczej, która zbada sprawę zbrodni łódzkiej. Na czele Komisji Śledczej powinien stać przedstawiciel Prawa i Sprawiedliwości.

Nie wydaje Ci się, że to wszystko to jakiś straszny, straszny bełkot człowieka, który spisek węszy wszędzie, który ma jakąś chorą wizję tego, że PO to banda morderców, która najpierw zamordowała jego brata, a teraz morduje innych członków pisu? Który nigdy nie jeszcze nie uznał, że myli się choć w najmniejszym stopniu?
Rozumiem, że przekonują Cię jego słowa, mogłabyś wytłumaczyć czym się zgadzasz?
Prawo i Sprawiedliwość podkreśla, ze żadna agresja nie zmusi Naszej Partii do zaniechania starań o pełne wyjaśnienie tragedii smoleńskiej

A możesz mi wyjaśnić, co takiego oburzającego jest np. w tych słowach?  🤔 Z tym, że nie da rady mówić dużą literą, więc Nasza Partia - to już przegięcie.
Mnie oburzają słowa Miecugowa: "To na pewno okaże się banalna sprawa..." Niewinny człowiek zamordowany, drugi walczący o życie a ten pi*pi*pi* : "banalna sprawa"  🙇 Na to mi się nóż w kieszeni otwiera.
halo,  bo sugeruje, że zabójstwo zostało popełnione, by odwrócić uwagę od Smoleńska. Co z resztą? niech mi ktoś mądry pomoże z przecinkami, bo ich nie ogarniam =(

Rzeczywiście źle dobrane słowa, żadna śmierć nie jest banalna, ale szukanie w tym politycznego spisku...
halo - owszem może 😉

I nikomu nie bronię nie trawić PO czy jakiejkolwiek partii(szczególnie, że fanką PO nie jestem), tak jak ja nie trawię PIS.

Obecna sytuacja przypomina mi napis na ścianie WC, jaki kiedyś widziałam.
Napis głosił:
- WSZYSCY PISZĄ NA ŚCIANIE W KIBLU A JA NIE!
W polityce wszyscy mówią o pojednaniu coraz agresywniej.
( Si vis pacem para bellum ??)
Co ciekawe nawet w czeskiej prasie słynny już "mord łódzki" nie był nawet wspomniany. Podobnie np. w New York Times.
W tym czasie pisano o próbie zamachu stanu w Czeczenii . U nas ta sprawa jakoś bokiem poszła. A chmury nad ektradycją Zachmatowa się zbierają coraz ciemniejsze.
Czeski przyjaciel powiedział mi:
-Aniu, Ty rzeczywiście nie pasujesz do tej Polski. Zostań lepiej z nami.
Bo na całym świecie nie robi się z takich wydarzeń histerii. Na całym świecie są psychopaci i ich motywy zbrodni bywają przeróżne. W normalnym kraju pojawiła by się informacja o tym zdarzeniu, byłoby wszystkim smutno, pewnie jakiś znajomy polityk by się wypowiedział w wiadomościach, może jakiś psychiatra i tyle. Nikt by o tym więcej nie rozprawiał.

W normalnym kraju też nikt np nie przyrównywałby ofiar katastrofy lotniczej do ofiar katyńskich. I Popiełuszki czy to do Kaczyńskiego czy łódzkiego polityka.

Chyba za to tak strasznie nie trafię PISu - za brak szacunku do pewnych ludzi i zdarzeń...
We Francji strajki i zamieszki. Nasłuchuję , ale w mediach niepolskich .
I jestem zaskoczona /a pewnie nie powinnam być/ .
Francuzi protestują przeciwko podniesieniu wieku emerytalnego z 60 do 62 lat. I dla pań i dla panów.  👀
A nam cały czas wmawiano, że W CAŁEJ UE ten wiek wynosi 65 i Polska MUSI się dostosować i podnieść.
Wmawiano zbiorowo-od Premiera w dół. Już za poprzedniego rządu też. I eksperci tak mówili w mediach.
Kłamali? Nie wiedzieli? Francja nie jest w UE ?  👀
mamy już zbrodniomyśl i dwójmyślenie...czas na przystąpienie do organizacji 😜
pachnie mi nazewnictwem niemieckim, a przecież to z Rosją naprawiają stosunki  😁
Europosłowie chcą podnieść płacę minimalną. Pomysł lansują kraje tak zwanej "starej" Unii Europejskiej, bo zmniejszy to konkurencyjność gospodarek nowej Unii i zatrzyma u nich inwestorów. O sprawie pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Pensja minimalna we wszystkich krajach Unii Europejskiej powinna wynosić 60 proc. średniej pensji - taką rezolucję przegłosowali deputowani Parlamentu Europejskiego.

Adam Ambrozik, ekspert Pracodawców RP, mówi, że wcielenie jej w życie oznaczałoby dla Polski konieczność wzrostu wynagrodzeń w krótkim czasie o 25 - 30 proc. Jego zdaniem jest to niewykonalne.

No,normalnie się obraziłam na nasz kraj!  👿
Wzrost pensji o 25-30% pozwoliłby mi na zakup i utrzymanie drugiego konia.
Tania, 400 zł miesięcznie więcej pozwoli Ci kupić i utrzymać drugiego konia?

Tak,bo jeszcze palenie rzucę.

Tak, o ile Tania przeprowadzi się do Sopotu - odpadną koszy startów w zawodach🙂, a opłata za boks też może być przyjazna.
Kupić może nie - ale utrzymać na pewno.
Nestor, ja się zatrzymałam na tym, jak boks w Sopocie kosztował 800 zł, coś się zmieniło w tej kwestii?
Strzyga,skąd wiesz ile pieniędzy Tania oszczędzi rzucając palenie 😉
Ktoś,właśnie się zastanawiam ile trzeba kopcić, żeby wypalać  ok. 6 stów miesięcznie...
"To na pewno okaże się banalna sprawa..."

W środowisku, w jakim wychował się p. Miecugow ta sprawa faktycznie jest banalna - jego ojciec wraz z takimi tuzami intelektu jak Szymborska czy Mrożek wspierali władze komunistyczne w sfingowanym procesie, w którym zapadły wyroki śmierci (szczęśliwie nie wykonane, widać dar przekonywania był zbyt mizerny).
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezolucja_Zwi%C4%85zku_Literat%C3%B3w_Polskich_w_Krakowie_w_sprawie_procesu_krakowskiego[[a]]
Ktoś,właśnie się zastanawiam ile trzeba kopcić, żeby wypalać  ok. 6 stów miesięcznie...

Ile ?  2 paczki dziennie , może i dużo ale znam osoby które tyle palą 😉
Strzyga, 400 zł (z wczesniej ustalonego źródła) plus 300 zł za rzucenie fajek(przyjmując,że pali się średnio paczkę dziennie) daje sumę 700 zł,która pozwala zapłacić za pensjonat konia.
Nestor, ja się zatrzymałam na tym, jak boks w Sopocie kosztował 800 zł, coś się zmieniło w tej kwestii?

Tak, po prostu mało wiesz - tzn. zmiany ceny w dół nie było - ale to nie znaczy, że wszyscy taką cenę płacili, przynajmniej biorąc pod uwagę nieodległą przeszłość, w takiej sytuacji mój wpis ma charakter reminiscencji - ale dotyczy bardzo nieodległej przeszłości - bardziej, niż sądzisz.
Ktoś, ale utrzymanie konia to nie tylko boks... przecież sama masz konia.

Wątek jest o polityce - więc jeżeli ktoś ma takie hobby, że pali - ale niekoniecznie papierosy, a np. cygara kubańskie (dosyć popularny zwyczaj u polityków i tych, który doznali przyspieszonego awansu cywilizacyjnego) - to spokojnie może puścić z dymem kilka tysięcy i więcej 🙂
Strzyga, gdybym się odrobinę wyśiliła,to mogłabym sobie konika na Hipodromie trzymać za jakieś 200 zł miesięcznie...ale ja już za leniwa na to jestem,żeby tak się poświęcać..wolę na to zarobić 😉 pewnie jest kilka stawek dla różnych pensjonariuszy,o czym Nestor wspomina...

a Tania napisała,że miałaby na utrzymanie...może to jest kwota,której jej miesięcznie brakuje,by móc tego drugiego darmozjada kupić?
Ktoś, ja absolutnie nie zamierzam zaglądać Tanii do portfela, jedynie zdziwiło mnie, że zarabiając 1700 zł, stać ją byłoby na utrzymanie dwóch koni. Ot co.
Nie palę tyle! Liczyłam 30% do mojej pensji. Nie do minimalnej.
Tania, ale tylko minimalna by podkoczyła.
Miałam nadzieję, że reszta też.
Europosłowie chcą podnieść płacę minimalną. Pomysł lansują kraje tak zwanej "starej" Unii Europejskiej, bo zmniejszy to konkurencyjność gospodarek nowej Unii i zatrzyma u nich inwestorów. O sprawie pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Pensja minimalna we wszystkich krajach Unii Europejskiej powinna wynosić 60 proc. średniej pensji - taką rezolucję przegłosowali deputowani Parlamentu Europejskiego.

Adam Ambrozik, ekspert Pracodawców RP, mówi, że wcielenie jej w życie oznaczałoby dla Polski konieczność wzrostu wynagrodzeń w krótkim czasie o 25 - 30 proc. Jego zdaniem jest to niewykonalne.

pan Ambrozik...no tak 😁
pomijając już kretynizm, że odnoszenie kwot stałych do pensji średniej, prowadzi do matematycznego paradoksu, którego konsekwencją jest to, że mediana, modalna, średnia i skrajne, to jedna i ta sama kwota wynagrodzenia (przekładając na humanistyczne, to tyle, że wszyscy zarabiają równo tyle samo), pozwolę sobie tylko zauważyć ,ze wybitny ekspert Ambrozik, zupełnie nie bierze pod uwagę obniżenia średniej wynagrodzeń, celem osiągnięcia wartości 166% dzisiejszej minimalnej, a to by wcale nie było takie mordercze dla gospodarki...szczególnie jeżeli byśmy zaczęli od obniżania uposażeń ekspertów i polityków 🏇
JA podniosą minimalną, to będę zarabiać minimalną. To nie fair
Lepiej, zeby nie podniosili minimalnej, bo to mi podniesie ZUS z mojej dzialalnosci gospodarczej :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się