Forum towarzyskie »

Polityka , polityka

W Księstwie Warszawskim nie mieli netu i telewizji i fast food nie mieli .
I pewnie mniej chińskich ubrań.
wielce błyskotliwe spostrzeżenie, z tym że ja zupełnie nie wiem, jak to się ma do różnic statusu politycznego tych podobno zupełnie różnych państw, będących w różnym czasie, na tym samym obszarze geograficznym.
Takie tylko zdołałam wykrzesać.  😵
Przyszli panowie mundurowi, krzyż zabrali bez żadnych szopek, koniec przedstawienia, nie był już politycznie potrzebny  ;]
gwash, nie był potrzebny, a może też ktoś czekał, aż emocje opadną. Obyło się bez bójek, przepychanek i żenujących sytuacji. Najwyższy czas już był na to.
Uważam, że nic to nie da.
Przyniosą następny.  😵 Na takie osoby nie ma rady. Bo to już z katolicyzmem i wiarą moim zdaniem nie ma nic wspólnego.
Już pojawiają się głosy, że Lech powinien zostać uznany za świętego i pytania, dlaczego kościół zwleka z ropzoczęciem procedury kanonizacyjnej.
[quote author=Tania link=topic=21572.msg706918#msg706918 date=1284541476]
[quote author=titina link=topic=21572.msg706899#msg706899 date=1284540600]
...cała ta sprawa, ba obecna sytuacja Polski jest tragiczna, i nic tu do śmiechu.
......

Tragiczna? A czemu? Nie przesadzasz czasem? Jednemu zawistnemu karzełkowi nie wychodzi zdobycie władzy.
Gdzie tu tragedia?
[/quote]a jest jakaś różnica między dzisiejszą Polską, a statusem Księstwa Warszawskiego?...no tak jest, Księstwo Warszawskie, miało tylko odprowadzić do Moskwy określona pulę pieniędzy, stawki podatkowe ustalano jednak nad Wisłą, a nie tak jak dziś pod okupacją Traktatu Lizbońskiego.
[/quote]

Różnica jest taka, że prócz haraczu do UE, dajemy też go Rosji, tylko trochę pod inną postacią, teraz musimy płacić za ich gaz, mając swoje złoża, za ropę ,i węgiel, a wszystko dla tego ,że Rosyjskie lobby, zablokowało wydobycie tych surowców w naszym kraju. Więc sytuacja obecna Polski, jest dużo gorsza, od sytuacji Księstwa Warszawskiego. 🙇

Dodam ,że stawki nie są ustalane u nas, tyko narzucone przez uzurpatorów.

trusia, nie pisz, jak nie masz nic mądrego do napisania.
tunrida, jak powiedział Gandhi, "Lubię waszego Chrystusa. Nie lubię waszych chrześcijan. Wasi Chrześcijanie są tacy niepodobni do Waszego Chrystusa"  🙁

Różnica jest taka, że prócz haraczu do UE, dajemy też go Rosji, tylko trochę pod inną postacią, teraz musimy płacić za ich gaz

🤣 No tak to już ten świat jest zbudowany, że jak chcesz coś dostać, to musisz za to zapłacić.
I pierwsze słyszę, że Rosja blokuje wydobycie naszego węgla.

na pewno go nie wspiera 😉
http://biznes.onet.pl/wojna-polsko-ruska-o-cla-na-tani-wegiel,18567,3184925,1,prasa-detal
tunrida, jak powiedział Gandhi, "Lubię waszego Chrystusa. Nie lubię waszych chrześcijan. Wasi Chrześcijanie są tacy niepodobni do Waszego Chrystusa"  🙁

[quote author=titina link=topic=21572.msg707767#msg707767 date=1284621273]
Różnica jest taka, że prócz haraczu do UE, dajemy też go Rosji, tylko trochę pod inną postacią, teraz musimy płacić za ich gaz

🤣 No tak to już ten świat jest zbudowany, że jak chcesz coś dostać, to musisz za to zapłacić.

[/quote]

Lotnaa, to widać mało słyszałaś.Mogę tylko dodać, że robią to rączka w rączkę, z włodarzami UE.
UE zrujnowała nam przemysł, i rolnictwo, a  FR  energetykę
titina-Ty tak serio myślisz, czy trochę prowokujesz?
Ciężko Ci musi być tu żyć jeśli wierzysz w to co piszesz.
titina wow  😲  Nie dostałaś traktora lub kombajnu i już unia jest be? W moim krótkim życiu nie słyszałam, żeby ktoś z mojego otoczenia narzekał na wejscie Polski do UE, wręcz przeciwnie.

A ja się cieszę, bo krzyż zabrany.
Nie traktor, tylko ciągnik, który zresztą posiadam, kombajn mi jest nie potrzebny, ponieważ mam same łąki.
Dziewczyny, albo niedowidzicie, albo macie klapki na oczach. Popatrzcie ile cukrowni jest zamkniętych, i to tylko w imię tego ,że jakiś Niemiec, kupiła olbrzymie połaci ziemi, w Ameryce Południowej, i zajął się produkcją trzciny cukrowej.
Francuzi wyłożyli nam rolnictwo, nota bene, na bardzo wysokim poziomie, tylko dla tego ,żebyśmy sie stali rynkiem zbytu, nie produkcji.
Ludzie, żartujecie, czy udajecie. Bo jeżeli dla was to nowość, to stan waszej wiedzy, o naszej gospodarce, jest = 0. 😵 😵 😵
titina-Ty tak serio myślisz, czy trochę prowokujesz?
Ciężko Ci musi być tu żyć jeśli wierzysz w to co piszesz.

Taniu, a Ty serio uważasz że żyjemy w różowym puchatym świecie czy tylko udajesz?  😉

ps. zasmucił mnie Twój wpis o "zawistnym karzełku". Chodzi mi o karzełka, rzecz jasna, zawistnego się nie czepiam.. ale myślałam, że akurat Ty będziesz raczej trzymać poziom dyskusji,  który zawsze ma tendencje spadkowe. Aż się chce zapytać, ile masz wzrostu. I czy to ma wpływ na twoją postawę bądź charakter.
Jesteśmy w UE wolą większości obywateli. A wspólna polityka rolna jest jedną z podstaw działania UE.
Cukru jest widocznie dość. Polacy marnie sprawy cukrowe negocjowali. Włosi uzyskali znacznie więcej.
Akurat robił to rząd umiłowanego przez Ciebie PIS ustami ministra Lepppera.
Bo w walce o władzę warto było zawiązać koalicję ze stadem ciemnych wieprzy Samoobrony.
I powierzyć im sektor rolniczy. Pochwalasz tamtą koalicję?
p.s
karzełek był w sensie przenośnym .Mam 170 cm wzrostu.
przenośnia była niezauważalna a ja będe stać na stanowisku ze wąsy, okulary łysina czy wzrost nie powinny być w dyskusji politycznej argumentem.. drągalu 😉  :emota2006092:
przenośnia była niezauważalna a ja będe stać na stanowisku ze wąsy, okulary łysina czy wzrost nie powinny być w dyskusji politycznej argumentem.. drągalu 😉  :emota2006092:

W takim razie przepraszam za karzełka . Też tego nie lubię a zrobiłam. Podobnie jak odniesień do nazwisk.
Ale ciemnych wieprzy nie cofnę.
Chyba , że pisze się "ciemnych wieprzów" ?
:kwiatek:
to ja juz sie nie czepiam slowek

he a wieprze sie nie obraza?
titina mój ojciec od x lat jest sadownikiem. Dzięki unii mógł się rozwinąć, stworzył grupę producencką która skupia około 30 sadowników( może więcej). Dzięki unijnym pieniądzom postawił wielką halę wraz z chłodnią, biurami, wielką wodną sortownicą do owoców. Koszty ogromne. Dzięki temu rynki zbytu na całym świecie pootwierane, nasze owoce znane w Europie. Gdyby nie unia i determinacja taty to pewnie nadal nasze owoce bylyby sprzedawane w jednym sklepie w małej mieścinie. I Ty mi mówisz o zwolnieniu gospodarki po wejściu do UE?  Chcesz zobaczyć na własne oczy? Zapraszam to stało się naprawdę 😉
🚫
Synonimy dla słowa Wieprz :
szafa trzydrzwiowa, otylec, bezwstydnik, libertyn, cap, buła, otyły, świntuch, zbereźnik, pyza, świnia

Możliwe odmiany słowa Wieprz
Wieprz - rzeczownik, lp., mianownik, rodzaj męski
Wieprza - rzeczownik, lp., dopełniacz, rodzaj męski
Wieprzem - rzeczownik, lp., narzędnik, rodzaj męski
Wieprzowi - rzeczownik, lp., celownik, rodzaj męski
Wieprzu - rzeczownik, lp., miejscownik , wołacz , rodzaj męski osobowy
wieprz - rzeczownik, lp., mianownik , biernik , rodzaj męski rzeczowy
wieprzach - rzeczownik, lm., miejscownik, rodzaj męski
wieprzami - rzeczownik, lm., narzędnik, rodzaj męski
wieprze - rzeczownik, lm., mianownik , wołacz , rodzaj męski osobowy
wieprzom - rzeczownik, lm., celownik, rodzaj męski
wieprzy - rzeczownik, lm., biernik , dopełniacz , rodzaj męski osobowy
wieprzów - rzeczownik, lm., biernik , dopełniacz , rodzaj męski osobowy
libertyn nie pasuje
libertyn nie pasuje

Miałaś się nie czepiac słówek-skopiowałam całość z netowego słownika. 😉

A na temat: http://funduszeue.info/
hanoverka, jedni bardzo zyskują, inni bardzo tracą
a w kontrze do  linku Tani inny link

ps. Taniu faktycznie,  niech będzie, w zasadzie libertyna też można podciągnąć, pojemne określenie 😉
Czytałam / w lewacko masońskim The Economist/ , że GB od lat robi poważne analizy ekonomiczne czy członkowstwo w UE się jej opłaca.I wychodzi,że nie. Widocznie racje polityczne mają przewagę.
Nie wiem czy u nas już jest czas na takie podsumowania.
W końcu żyjemy w kraju, który potrzebował zawodów piłkarskich, żeby ponaprawiać drogi.
PIS programowo jest za wolnym rynkiem? Jakaś zmiana kursu?  👀
dempsey tak wiem, ale w ogólnym rozrachunku wyjdzie na plus dla UE, tylko o to mi chodzi.
titina,
Różnica jest taka, że prócz haraczu do UE, dajemy też go Rosji, tylko trochę pod inną postacią, teraz musimy płacić za ich gaz, mając swoje złoża, za ropę ,i węgiel, a wszystko dla tego ,że Rosyjskie lobby, zablokowało wydobycie tych surowców w naszym kraju. Więc sytuacja obecna Polski, jest dużo gorsza, od sytuacji Księstwa Warszawskiego. 🙇

Nie ogarniasz w ogóle rzeczywistości prawda? Kopalnie, mam szczerą nadzieję, będą się jak najszybciej zamykać, bo są NIERENTOWNE i to hardkorowo nierentowne, a górnicy chcą dziedzicznej gwarancji zatrudnienia oczywiście, ale to inna kwestia. Złoża co prawda mamy, ale są bardzo głęboko, a ich wydobycie jest zbyt drogie. Z resztą węgiel jest z dużą domieszką siarki. Ergo, od dłuższego czasu importujemy węgiel z różnych krajów, w tym chyba najwięcej, nie, nie z Rosji, a Afryki Północnej. Ichni węgiel jest o wiele lepszej jakości. Z resztą dąży się do ograniczenia, nie tylko z powodu UE, a głównie z powodu nieopłacalności i kosztowności energii z węgla.
Jeżeli uważasz, że nasz węgiel jest do niczego i nie opłaca się go wydobywać, to powiedz mi dlaczego dostawcy stoją po kilka dni w kolejkach, do załadunku, a na ich oczach węgiel wyjeżdża gdzie indziej. Kiepsko znasz temat, U mnie jeżdżą ludzie ze śląska, miałam zawodniczkę od nich. Proszę Cię nie powtarzaj bredni zasłyszanych w mediach
PIS programowo jest za wolnym rynkiem? Jakaś zmiana kursu?  👀
jakoś nie zauważyłem żeby PiS (niestety) był za wolnym rynkiem...zwyczajnie PO proponuje taki urzędniczo-fiskalny przymus, że działania PiS wydają się wolnorynkowe.
...to jak w tym szmoncesie, co rabin kazał do ciasnego mieszkania kozę wstawić, a potem ją sprzedać i mieszkanie wydało się po tej operacji dużo większe...chociaż nadal było tak samo małe jak na początku.
titina, jak to gdzie indziej? Co mnie obchodzi Twoja zawodniczka ze Śląska, chyba, że jest szefem holdingu węglowego, w takim razie ok, ma informacje z pierwszej ręki. Poza tym, na śląskich hałdach jest dużo węgla z importu. Nie opłaca się dalsze wydobywanie węgla w obecnej formie. Takie są prawa rynku, a że ci, pominę epitet, górnicy nie zauważyli, że nie jesteśmy już państwem socjalistycznym i dalej mają postawę roszczeniową, niech upadają. Ja się bardzo będę cieszyła, jak rząd przestanie im zapewniać te kosmiczne pakiety socjalne, jak przestanie płacić rolnikom emerytury za darmo, jak przestanie dawać horrendalne emerytury wojsku.
Na rolników z działów specjalnych już przyszedł czas. Zaczyna się podliczanie, wyliczanie i wreszcie podatki ich dopadną.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się