Misskiedis, baaardzo baaardzo, widze, ale jak to zrobic dokladnie? Dodam, ze do dyspozycji nie mam nadzedzi typu tablet i rysik, tylko myszke. Tez tak pracujecie? Dzieki za odzew 🙂.
tak samo jak robiłaś, tylko dokładniej. nie wiem, jaką techniką zaznaczałaś, ale musisz po prostu bardziej obrysować kontur. możesz też zaznaczyć w szybkiej masce i tam gumkować, lub już po wklejeniu na drugie zdjęcie również wycierać niechciane części gumką. jeśli boisz się, że zaznaczenie będzie zbyt kanciaste możesz je zmiękczyć, i wybrać "łagodny" kształt gumki.
Też pracuję na myszce w Gimpie 😉 Ja używałam odręcznego zaznaczania (takie lasso). Można dokładnie zaznaczać (pojawiają ci się takie punkciki które można przesunąć) jak kończysz zaznaczanie to musi być obrazek zaznaczony "na około" aż do pierwszego punktu, jak na niego klikniesz to masz zaznaczony obszar który można skopiować. Po skopiowaniu i wklejeniu warto zerknąć czy krawędzie nie są za ostre i przelecieć je delikatnie rozmyciem żeby się tak nie rzucało w oczy 😉
Oki. Badam wszystkie typy 🙂. Uzylam na szybko jakiegos czegos-dokladne nozyczki, co samo bada ksztalt-przy wyraznych krawedziach dziala. Dziękuje! :kwiatek: A czy macie jakis patent na ogony i grzywy 😵? Mozecie polecic jakies strony z poradami w sprawie Gimpa?
Basznia, grzywy i ogony są zmorą, jedyne, co wtedy zostaje, to gumka lub przy "czystym" jednolitym tle- różdżka (zaznacza obszar o tej samej barwie). Inteligentne nożyce są fajne przy wyraźnych krawędziach ale czasem się mylą i trzeba poprawiać 😉
I dać na takie tło, żeby jak najmniej się to odcinało, tutaj wygląda lekko jak z Painta ;-) Ja nie ufam żadnym lassom, nożyczkom, wymazuję głównie gumką w warstwach/maskach, jak coś przesadzę to mogę wrócić. Ale to w PS. :-)
Dokladnie, sprawdzalam jak sie wycina, i dodatkowo znalazlam desenie 🙂 Baaardzo dziekuje za pomoc. Gdyby sie jeszcze ktos pokusil o poinformowanie mnie jak krowy na rowie o co chodzi z maskami? Warstwy rozumiem doskonale, ale maski? Nawet raz uzylam wg tutorialu http://www.gimpuj.info/index.php/topic,6186.0.html, wszystko wyszlo jak trzeba, ale nie rozumiem, co zrobilam i dlaczego ta maska...
Używając stempelka? Klikasz w stempel i z ctrl zaznaczasz miejsce które chcesz kopiować a później normalnie klikasz stemplem miejsce które chcesz zamalować. To tak ogólnie.
BASZNIA, zasada masek jest bardzo prosta. Masz dwie warstwy z różnymi obrazkami. Włączasz maskę na górnej i używając czarnego pędzla robisz sobie taką dziurkę w wierzchnim obrazku, żeby było widać to, co jest pod spodem. Im więcej czarnego, tym więcej spodu odkrywasz. Odkryłaś za dużo? Zmieniasz pędzel na biały i zakrywasz. Możesz zmieniać przezroczystość pędzla oraz jego twardość (żeby kontur był np. bardziej miękki). Możesz też malować odcieniami szarości. Zasada jest taka, że im ciemniejsze miejsce na masce, tym bardziej widać to, co jest na dolnej warstwie.
Maski mają ten plus, że nic nie zmieniają we właściwym obrazku - nic trwale nie usuwają! 🙂
Tak. Np takie czarne, albo tez takie przezroczyste. ale rozmyte, a srodek ostry. Czytalam kilka tutoriali, ale wychodzi mi tylko rozmycie sie brzegu czarnej ramki, nie przenika sie to za bardzo ze zdjeciem.
Ja robię tak: Nowa warstwa (przezroczysta) > gradient> z wysuwanej listy przechodzący z czarnego (koloru pierwszoplanowego) w przezroczysty> odwróć (te strzałeczki obok)> promienisty (z wysuwanej listy)> i zaznaczam od środka obrazka do rogu. Później ustawiam przezroczystość warstwy na taką jaka pasuje i czasem wycieram delikatnie gumką środek jeśli jest zbyt zamazane. Jak coś w tym wyjaśnieniu niejasne to napisz na PW 😉 Ja to samouk jestem więc może ktoś jeszcze coś wyjaśni, jakieś triki? 👀
Misskiedis, na to bym za sto lat nie wpadla... Wszystko jasne jak slonce, poza tym, ze nie moge znalezc koloru przezroczystego, zeby go ustawic. Zalamka, wiem ...
jesuuu, znalazlam. tlumok.
Okej. Wypocilam. Jestem Ci winna piwo 🙂. Zrobilam kolor pierwszoplanowy szary. Zwracam tez uwage publicznosci na uszy 🙂, och jaka jestem z siebie dumna 😉.
Rób dużo tutoriali, otwieraj zdjęcie (najlepiej kopię 🤣 ) i baw się wszystkim 😀 Chciałam znaleźć tutorial z którego rkorzystałam po raz pierwszy ale nie widzę go na GIMPuj, to było robienie z kolorowego zdjęcia zdjęcie czarno-białe z kolorowym elementem, fajny tutorial to był i później jakiś czas na takiej obróbce skupiała się moja zabawa GIMPem 🤣
nine, aaaaaaaaaaa. No tak. Zrozumialam roznice pomiedzy czarnobialym a szaro szarym 😉 Ale na usprawiedliwienie mam, ze ja naprawde jeszcze niewiele widze 🙂. A sie z usteczkami zrobilam 🙂 Ja wiem, ze to wszystko na zenua poziomie, ale cieszy mnie strasznie i mam nadzieje, ze kiedys dojde do wprawy 😉.
edit: niewiele zrozumialam z tutorialu z linku-moglby mi ktos przetlumaczyc na polski suwaczki u tego Pana w programie? Z linku nine?
Ale chyba rozumiem ogolnie o czym mowa...jeden kon zrobiony automatem, drugi troche popodkrecany recznie w kierunku, o jaki mysle, ze chodzi.