kujka, jak dla mnie to na kolana to jego styl oczywiście nie rzuca ALE to raptem kilkusekundowe filmiki, po których po prostu nie da się ocenić przydatności konia do sportu.. Wiadomo,że fajnie mieć samolocik, który od początku szanuje drągi i "fruwa" ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma 😉 Poza tym tragedii jakiejś to ja tam nie widzę (choć te wcześniejsze z dworu lepsze)..
Na pocieszenie powiem Ci jeszcze, że nie raz widziałam konie które jako młode totalnie nie rokowały a potem dzięki cięzkiej pracy robiły niezłe wyniki w sporcie.. Dla mnie najlepszym przykładem (który zawsze przytaczam bo dla mnie był dużym zaskoczeniem) był Kantor, w którego sama długo nie wierzyłam, bo na początku nie było zupełnie czuć jego potencjału.. Nie dolatywał mi w liniach w klasach N, skakał tylko tyle co trzeba było nad drągami i nic więcej.. Miał serducho ale w życiu bym wtedy nie powiedziała,ze pójdzie coś wyżej, a już tym bardziej że będzie wygrywał.. A tu proszę.. Włożyliśmy w niego trochę pracy i wyrósł super koń na 145 🙂
Miałam tez takiego łogra, który choć orłem nie był (a na początku skakał o wieeeele gorzej niż ten twój) to do C dał się dociągnąć..
Tak więc pracuj i za jakiś czas pokaż nam go znowu 🙂 Powodzenia.
asior, dzieki za ocene. Mam nadzieje, ze tak bedzie. Ogladalam mnostwo koni. Zobaczylam tego w skoku, wsiadlam i wpadlam. Tylko teraz przez to wszystko dopadaja mnie ch....... watpliwosci co do tej decyzji.
halo, ja wiem, ze powinnam wytrzymac az bedzie zdrowy..... :kwiatek: ale wiesz. Dopadaja mnie ch..... watpliwosci czy to byla wlasciwa decyzja. Czy jest sens. Tej calej walki, pieniedzy, czasu, nerwow..... czy to ma sens.
Querido, dzieki za opinie :kwiatek: mam zamiar w tym roku zaczac naskakiwac go pod siodlem i zobaczymy jak mu bedzie szlo. za jakis czas na pewno sie z gadzina pojawie, jak juz bedzie bardziej obyty z ta cala zabawa 🙂 halo dla mnie Twoja ocena to zaden problem, bo - jak pisalam - skokowych ambicji to ja nie mam 😉
Witam wszytskich, właśnie przez przypadek dowiedzialam sie, że wiekszosc starych voltowiczow wyemigrowala do tego forum, a dziwilam sie dlaczego takie pustki 🙄 No nic ja tez w takim razie wstawie moja klacz po Caretino k z matki po Rabiatosie Z. Nie jest to moze kon wybitny ale radzi sobie tym bardziej, ze kilka lat juz jest u nas jako matka hodowlana i nie ma nic do czynienia z treningiem w szerszym tego slowa znaczeniu. Jezeli ktos ma jakies sugestie to chetnie poslucham. Pozdrawiam
😍 To mnie ubawiło 😀iabeł: Ale, kujka - Queridow całym wpisie ma 100% racji! "Historia" uczy, że "przedziwne wynalazki" np. fruwały dopiero gdy coś większego zobaczyły, niektóre konie skrzydeł dokładnie na zawodach dostają etc. Ogromnie dużo można wypracować (ja właśnie pisałam o zapowiadającej się ilości pracy - a nie o tym, że szans nie ma). A na tle ilości zupełnie marnowanych, niszczonych "świetnie się zapowiadających" - to, że nie ma się "gwiazdy" skoków luzem - nie jest problemem - zupełnie nie. No bo (nawet w kontekście baaardzo wysokich konkursów), któremu koniowi lepiej rokować: Twojemu? czy użytkowniczki _tyskakonik? (że tak wspomnę). Mam swoje zdanie i chyba nie ja jedna. A na wspólną pracę ze swoim koniem - przecież nikomu chęci nie braknie 😀 W jakimś temacie będzie więcej - w jakimś mniej. krolino Refleksem to się wykazałaś 😀iabeł: Jak na "z pastwiska wziętą" - to robi wrażenie, delikatnie mówiąc. Źrebaki po mamusi skaczące? ae Każdy skaczący arab robi na mnie wrażenie 😀 Tu: arab + pierwsze skoki = super.
Halo refleks mam rzeczywiscie niezly 😉 nie bylo mnie w Polsce przez dłuższy czas i nie korzystałam z volty praktycznie. Grunt, że dotarłam do celu 😉
Mamy teraz od tej klaczy źrebaka po Corde Star, który zapowiada się bardzo fajnie ale to jeszcze dzieciak więc nie zapeszam a zeszłoroczny po Chellano Boy jest po prostu jak piłka. Ma swoje imię ale nazywamy go w domu Ping Pong 😉. A powiedz mi czy klacz jak na konia, który nie jest trenowany ma w miarę ok styl? Chcieliśmy ją sprzedawać do sportu ale nie wiem czy już nie za późno trochę, jest po 3 wyźrebieniu i wiem, że bardzo trudno takiemu koniowi później wzmocnic mieśnie i wymaga to intensywnych ćwieczeń.
Uh, naprawdę trudno powiedzieć, choć pewnie chętny na ryzyko by się znalazł (też przecież jest kwestia ceny 😉). Cały rozwój mięśni i cały proces ujeżdżenia - to jedno, i trudno przewidzieć, jak klacz będzie "psychicznie" i fizjologicznie! reagowała. Obycie z przeszkodami też dużo czasu zajmie - widać, że robią na niej wrażenie - a to nie zawsze jest dobre, i nie wiadomo, czy da się unormować - bo w skokach nie tylko lot się liczy - ale też lądowanie. Konie o potężnych lotach miewają problemy, żeby chodzić parkury na czysto - bo do następnej robi się za blisko 🤔
To teraz może ja z moim łośkiem. Konio ma 5 lat, zajeżdżałam go sama i na razie pracujemy ujeżdżeniowo.Tak w ramach relaksu i jakiejś odmiany chciałam zobaczyć czy konina potrafi skakać. Od razu zaznaczam że na skokach nie znam się więc poproszę o ocenę czy jeszcze coś z niego będzie
Hanula ja się nie znam, ale wydaje mi sie, że ten koń okrutnie na przodzie jest uwalony. Dziwne, że przy swobodnym ruchu aż tak dużo ciężaru na przodzie spoczywa. Ale poczekajmy co powiedzą inni, może to tylko mi się tak wydaje 😉
Hanula, ja tez nie jestem wielkim znawca, zajumujemy sie hodowla, ale jak dla mnie to po pierwsze jezeli to jakies pierwsze skoki to dla konia najtrudniejsza jest pojedyncza stacjonata, widac ze przy drugim skoku kon odbil sie w zlym miejscu i starsznie pociagnal przodem, plus jest taki, ze chce skakac i sie nie boi, a poza tym sie wyratowal, zreszta kazdy kon teoretycznie powinien skakac do metra bez problemow jezeli chodzi o zawody. Mi sie wydaje, że odpowiednie cwiczenia na malych przeszkodach, skoki wyskoki itd powinny dac efekt
Krolinio masz rację, wcześniej jak coś mu ustawiałam to zazwyczaj były to małe krzyżaki i dużo lepiej sobie z nimi radził i nie podchodził tak blisko do przeszkody. Tutaj to akurat ustawiłam mu taką stacjonatę żeby zobaczyć czy sobie poradzi z taką wysokością. Jako że zwyczajny laik ze mnie to zapamiętam i będę uważać żeby mu nie utrudniać.
Co do uwalania się na przodzie... cokolwiek by to miało znaczyć (bo na filmiku jest tylko chwila dość leniwego galopu) to koń zwyczajnie jest z tych spokojnych czasem aż za bardzo (choć czasem jak to młodziak potrafi coś odpalić), jak już pisałam wcześniej pracujemy teraz głównie ujeżdżeniowo i trener bardzo dba o impuls i tempo więc nie ma mowy o uwalaniu się na ręku
ae czemu nie? 😀 ja bym z chęcią zobaczyła 😀 nie często się zdarzają "latające" araby 🙂 a Felves na każdych zawodach, na jakich się pojawi, jest przez sędziego "obgadany" do publiczności na wszystkie strony 🤣 że jedyny arab na tych zawodach i bla bla bla 😀
No dobra, co myślicie o moim zwierzu? Ja mogę powiedzieć ze swoijej strony tyle, że bardzo lubi skakać - szaleńczym barankom po skoku nie było dziś końca i sam celował w korytarz po jednym cmoknięciu - nawet nie miałam bata w ręku 😁
Witam, wątek znowu przysechł więc wstawię zdjęcia mojej kobyły po Court hol z matki po Grannox, klacz rasy sp, 163cm, niepozorna z budowy ale sama się dzisiaj zdziwiłam analizując filmik, klacz jest u nas jako matka hodowlana i czasem ustawiamy jej coś do skoczenia. Tym razem trochę wyżej.
Skoro nikt nie komentuje to ja sie dorzuce z moimi..... 2 skoki w ich życiu...
1. Corrida co zauważyłam... Krzyżaki przestały byc problemem i fajnie zaczeła na nich pracować (chociaż pierwsze 2 razy sie gubiła/ ostatnie foto) Idzie pewniej i chętniej na przeszkody, już nie ucieka, nie chce wyłamywać i szkoda ze nie mam zdjec w fazie nad przeskodą i przy lądowaniu a najlepiej filmików bo mi szczeka opadła co ta kobyła robiła z własnym ciałem....kon guma!
ale to jest najlepsze ...praiwe orła wywinęła 😂
2. Bibrakte Napędzała sie na przeszkody przez co wcale nie myślała...chciała tylko przetransportować sie na drugą strone...wyniki poniżej... Pogubiła sie na 1 członie, przez co wpadła w stacjonatke 100cm i już potem bała sie skakać 2 członu. Zniżyliśmy skoczyła i już nóżki nie wisiały aż tak bardzo (niestety brak juz wtedy foto) kobyła mocno ciągnie sie szyjka w góre, to dobrze??? Chyba własnie nos w przód i w dół powinien isc??
i młody Dewizki 1 jego korytarz w życiu, nie bardzo wiedział co ma robić wrzucił tępo miliard...a potem juz nawet myśląco. Pozytywnie jak na 1 raz. grunt ze sie nie bał, jak strącił to potem myślał, szedł chetnie.
3. Maximus, 4l po prosze o opinie na temat całej 3 😉
Fachowcem nie jestem, ale mam wrażenie, że młody został wrzucony na głęboką wodę, dlaczego ten okser jest taki wysoki? Jeśli pędził lepiej by było go chyba wyhamować na prostej linii ale np. 4-członowej z prostych krzyżaków, 2 pierwsze na skok-wyskok, żeby miał czas pomyśleć. Na każdej przeszkodzie wiszą mu łapki na 3 i 5 zdjęciu chyba ledwo wybrania się ze zrzutki. Za to bardzo podoba mi się Corrida, czasami się gubi, ale widać że ambitnie się do tego zabiera, najlepiej pracuje szyją ze wszystkich 3. koni.
Powiem szczerze że co do Maxa to faktycznie błąd rzucenie go na głęboka wodę.... 😡 stał korytarz wiec chciało sie zobaczyć czy wogóle skoczy... nastepnym razem bedzie wszytsko bardziej przemyślane 🤬 a Biba? az tak źle 😜
zairka To co ustawiłaś koniom i co uchwycone na zdjęciach - no mało reprezentatywne jest - widać, że konie skaczą, ale ładnego zdjęcia nie ma 🙁 Nie ma - bo nie potrafią? czy nie ma, bo nie sprowokowane/ nie uchwycone? Na pewno twoje wrażenia "na żywca" są inne - ufaj swoim wrażeniom. Na tych zdjęciach żaden koń nie wygląda na "rasowego" skoczka - pewnie dlatego komentarzy mało i ostrożne (ja np. starałam się nic nie napisać 🤔) - ale to tylko zdjęcia. Pozytyw - konie wyglądają na silne i chętne, treningiem można dużo wypracować. Siwa zapowiada, że będzie chyba pomagać jeźdźcowi swoimi pomysłami - jeżeli będzie miała chęć pomagać a nie utrudniać.
Halo-Nie sprowokowane? mogłabyś rozwinąć myśl? czyli jak powinno się je sprowokować,wyżej,szerzej, inna kombinacja? Jak ustawić wszystko,żeby koń pokazał to co potrafi?
Halo to samo pytanie co ami. Generalnie to było ustawione na potrzeby kupców ze tak powiem, chcieli zobaczyć ze koie w ogole skaczą, wiec nie bylo mowy szeregu na skok wyskok z krzyżaczków czy cos podobnego zeby je poćwiczyć. generalnie mamy taki problem ze teraz w stajni sa obozy i ujeżdżalnia jest caly czas okupowana wiec trudno znaleźć godzinkę czasu zeby przytargać przeszkody i wpuscic koniska. Zreszta masz racje nie bede sie usprawiedliwiać nie pokazały sie niczym nad czym mozna bylo by dyskutować. Pozdrawiam i dzieki :kwiatek:
Gniada moim zdaniem wlasnie zle ciagnie szyja. Bo przerzuca sie jakby poprzez szyje. A Siwa baaaardzo fajna. Mlody totalnie pogubiony i widac, ze (chyba?) pedzil i chcial sie jak najszybciej znalezc po drugiej stronie przeszkody.
asior pedzil , pedzil dopiero na 2 ostatnich skokach przestał🙂 jak najlepiej pracować z gniada zeby sie poprawiła? Siwa sama z siebie świetny materiał do dalszej pracy....byle by tylko tego nie popsuc. Bo charakter ma ogólnie cięzki :k 🤔