jutro postaram sie wstawic filmiki to na pewno bedzie łatwiej, generalnie siwa bardziej sie czai na przeszkody i nie do konca wie co ma robic z własnym ciałem
Dzionka-alez nie bierz tego tak do siebie, bo ja Ci absolutnie nic nie insynuuje 😉 Zairka-mi rowniez tak na oko 🤣 bardziej podoba sie w skoku siwa.No i widac ze zdjec ktore wstawialas wczesniej z lonzy ze ma lepsza rownowage od gniadej.Ciezko wybrac?A ile masz czasu na podjecie decyzji?Bo moze po zajezdzeniu i ocenieniu pod siodlem bedzie Ci latwiej
nie moge cos załadować filmików wiec chyba bedzie musiało obejsc sie bez nich..... milusia chyba zostanie tak jak miało byc pierwotnie czyli siwa ze mna gniada na sprzedaż. jezeli chodzi o czas to chciała bym jak najszybciej zdecydowac sie na 100% ktora zostaje bo ,,moja" bedzie zazrebiona. Z gniada praca idzie szybciej, moze dlatego ze jest starsza nie wiem, generalnie na wszystko zlewa: siodło-prosze bardzo, ochraniacze-fajnie..siwa wiekszy wypłoch i robi cos czego ja nienawidze: wspina sie
żeby nie bylo 🚫 Siwa bardziej gubiła sie krzyżaku, w ogole średnio chciała wbiegać w korytarz naprawdę trzeba było sie za nia nalatać. Za to jak weszła był uważna, ma dość szybką akcje przednich nóg, lepiej pracuje zadem, uszka postawione i szkaczemy
Gniada bardziej rozpędzała sie na korytarz, częściej pukała w drągi i była trochę niechlujna chyba ze jej coś nie pasowało to robiła ze swoim ciałem dziwne rzeczy 😲 ale jak na pierwszy raz naprawdę fajnie, dużo szybciej załapała o co chodzi i pewniej podchodziła do przeszkód
Wiedziałam, no wiedziałam, że tak odpiszesz 🤣 Ale przeczytaj sobie co napisałaś 😀 Uściślę: serce "pańci" za siwą, serce jeźdźca - za gniadą. Opis gniadej jest pozytywny. Nie martw się - w razie dalszych kłopotów rzuć monetą (będziesz jeszcze miała "awaryjny" czas na zmianę decyzji, gdyby coś wynikło)
Mi się siwa podoba bardziej z wyglądu , ze zdjeć w tym temacie i papierowo tez bardziej niz gniada 😉 Widziałam ja na żywo i uważam ze fajny koń , jak sie ją dobrze poprowadzi to mozna miec sporo radości , tak na moje oko 😉
Z naszych sobotnich zabaw. (filmik byl w KR-e,bo nas tam wywolano do tablicy, ale pasuje tutaj 😉 ). Odkad zaczelismy powolutku prace skokowa pod siodlem wolne skoki zmienily nieco charakter- maja byc zabawa, cieszyc siwego, pozytywnie go 'nakrecac', rozbudzajac chec pokazania sie, podjecia wyzwania i okazania 'dobrym koniem' 😉 a skubany dokladnie wie,kiedy skoczy juz 'cos' i sam przybiega klusem po nagrode 😉 i sam jest z siebie dumny.
nie wiem dziewczyny czy zwrocilscie uwage ze siwa skacze inna przeszkode niz gniada, szkoda ze nie mozna bylo ich porownac na tej samej... ja tak nei na temat napisze, ale mi z tych wszystkich zdjec jakie wstawilas na volte bardziej podoba gniada 😉
w stajni mam to samo, jedni mowia gniada inni mowia siwa....gniada papierowo jest naprawde rewelacja ale chyba zakochana i pod wrazeniem bardziej jestem w siwej
No jednak siwa. Po gniadej nie widać, żeby miała ochotę się rozciągać kiedyś i praca przodu na płaskim mi się nie podoba i to wyłamanie też. Za to mocniejsza. Siwa elastyczna, trochę czajnik, ale pewności siebie nabiera.
halo, tak samo dokladnie. tydzien temu bawilismy sie wlasnie w wysoko-szeroko. tylko nie pomyslalam,zeby to moze jakos uwiecznic :/
Zairka, siwa. stanowczo siwa. a krzyzaki dla nowicjuszy bywaja duzo trudniejsze niz np. male,zabudowane stacjonatki. no i pewnie 'patriotyzm lokalny' przeze mnie przemawia,ale papier siwej tez do mnie 'gada' 😉
Siwa, siwa i jeszcze raz siwa 🙂 A jak się jednak zdecydujesz na gniadą, a siwa będzie do kupienia, to ja poproszę o cynk, bo możliwe , że się skusimy 😉
JA też stawiam na siwą. Jak nabierze pewności to może być super koń. A to czajenie się o którym wspominałaś może wynikać tak jak dziewczyny mówią z jej dokładności.
Solina coś mi nie pasuje w tych filimkach. Te skoki zupełnie bez energii czy jakiejkolwiek dynamiki.
ciesze sie ze mówicie ze siwa, bo jednak do niej od początku cos mnie ciągnęło, nawet jak byla na etapie nie dotykaj mnie nie rusz
powiedzcie mi jak czesto mozna u koni w ich wieku puszczać w korytarz zeby nie narobić żadnej szkody?? raz w tygodniu, raz na 2 tygodnie?? Nie chce przesadzic..
Zairka, no wlasnie tez "C-tki" ma 😉 po Correro jest
halo, ojej no pewnie,ze nie pokonuje stacjonat identycznie jak okserow i dubelkow 😁 pytanie bylo jak sobie radzi 😉 a wg mnie radzi sobie calkiem niezle i z jednymi i z drugimi i z kombinacjami 😉
solina moje wrazenie jest takie: kobylka mozliwosci skokowe ma, ladnie sie sklada do skoku, ladnie podnosi podwozie, ladnie pracuje grzbietem, ale... brak jej chęci. Nie ma w niej takiej iskry, dzięki której widac ze kon lubi skakac. a z technicznych rzeczy to bym pracowala tylko jeszcze nad otworzeniem zadu nad/po przeszkodzie, bo scina nim bardzo lot - poza tym moim zdaniem ok🙂
Solina, koń może skoczyć i umie to zrobić, ale stawianie takiego korytarza zupełnie mija się z celem. Koń nie galopuje porządnie, nie ma więc jak wygalopować zakrętu i zgromadzić w sobie energii niezbędnej do oddania dobrego skoku. Dajesz jej znak do galopu w zakręcie tuż przed przeszkodą, a tuż po niej pozwalasz jej przejść do kłusa...to się mija z celem. Być może to wina zbyt małej hali, ale w takim razie wydaje mi się, że trzeba sobie darować korytarze, albo ustawiać je na dworze.
Karmelita, hala jest dosc mala a kon galopuje mi obszernie, chcialam ustawic wszystko na polu ale zaczelo tak lac ze nic nie bylo widac a na ujezdzalni jedno wielkie bloto.
taggi, to nie jest to ze nie ma checi tylko te przeszkody sa dla niej za niskie, dla niej to jest jak dla zwyklego konia przejsc 50cm ;/ ona na nich sie niestety nudzi 🙁 problem w tym ze nie nie chce z nia cwiczyc na wysokosc tylko zeby w przyszlosci ladnie przeszla parkur, zeby miala dobra technike skoku.
Karmelita, hala jest dosc mala a kon galopuje mi obszernie, chcialam ustawic wszystko na polu ale zaczelo tak lac ze nic nie bylo widac a na ujezdzalni jedno wielkie bloto.
taggi, to nie jest to ze nie ma checi tylko te przeszkody sa dla niej za niskie, dla niej to jest jak dla zwyklego konia przejsc 50cm ;/ ona na nich sie niestety nudzi 🙁 problem w tym ze nie nie chce z nia cwiczyc na wysokosc tylko zeby w przyszlosci ladnie przeszla parkur, zeby miala dobra technike skoku.
eeee jestem laikiem jezeli chodzi o puszczanie koni w korytarzu, ale nie mozna powiedzieć chyba ze kon na przeszkodzie 120 sie nudzi, tu juz ma szanse pokazac technike. Generalnie mysle ze ona sie nudzi tym ze tam jest tylko 1 przeszkoda i tak naprawde nie ma nad czym myslec i cwiczyc.... W ogole nie widze sensu zeby ustawiać taki ,,korytarz" bo czego on uczy? Na pewno nie tego zeby kon w przyszłości dobrze szedl parkur...
Zairka, filmiki byly krecone dla mojej trenerki zeby zobaczyla jak kobyla skacze. pomimo ze ma 8 lat to sa jedne z pierwszych jej skokow. chodzi glownie o to zeby zobaczyc czy skaka i jak mniej wiecej skaka, czy cos bedzie w przyszlosci czy nie ma talentu do skokow. cos wiekszego bede ustawiac na zewnetrzej ujezdzalni, na tej hali jak widac jest malo miejsca zeby jedna przeszkode ustawic a co dopiero jakis szereg. tak jak mowie przeszkoda byla ustawiona po to zeby sprawdzic czy kobyla skacze i jak sobie radzi. a tutaj zapytalam bo chcialam poznac wiecej niz opinie dwoch osob.