Forum konie »

skoki luzem - zdjęcia/filmiki

http://www.youtube.com/user/Marcepana?feature=mhw4#p/a/u/0/YocPY-4PeDU
swierzo zrobiony filmik, skoki w korytarzu z wczoraj 🙂

dodam, że kobyła zaczeła skakac już jakiś czas, wcześniej ileś lat (ok 4-5)chodziła same tereny i rajdy a wszystko było na zasadzie "wsiadamy i wiksa do przodu" przez co jej początki w skokach wyglądały tak, że leciała rozpędzona z odwrotym krzyżem..przy czym taranowała przeszkody. Od jakiegos czasu jest uczona spokoju, bez pośpiechu, z czasem wpuszczana w korytarz..teraz chodzi co ok tydz-2 tyg w korytarzu i naprawde widać różnice z korytarzu na korytarz 🙂 moge dodać jeszcze to ,że kobitka bardzo szanuje drągi, wczoraj przy końcu raz zrzuciła krzyżaczka pierwszego..a tak to wszystko dygała 🙂 a Ambra ma 9 lat 🙂

Generalnie jest przestawiana z szalonego terenowca na "skokowca" jak by tak można powiedzieć.

czekam na opinie bo jestem ciekawa.
i tak przed nami jeszcze wieeele pracy 🙂
A to mój arabsky, jakieś starocie. Wiem że mało ekonomicznie. Jak znajdę więcej to wstawię :-) Sorry za jakość.

Marcepana, jak na moje oko trochę przesadzone ze zwolnieniem  🤔 . Lepiej chyba by wyglądało, gdyby tempo było ciut wyższe a odległości ciut większe. Chodzi o to, że gdy koń nauczy się "zawisać" nad przeszkodą, to trudno z tego "wyleczyć". Korytarz trzeba ustawiać tak, żeby koń nie tracił dynamiki. Oczywiście nie znam całościowego obrazu.
Marcepana, strasznie ciasny ten korytarz. widać że ledwo się mieści. poza tym technicznie niezła jest
Jeden z pierwszych podskoków mojego kopytnego :-)
🤔 Ale on super skacze! Ty się na skoki przenoś!!  😜

Mój i skoki to porażka  😂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] całkowita edycja postów
tak czarek skoczek 🙂
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] całkowita edycja postów
Trzeba kiedyś puścić go w korytarz bo ma potencjał, nie to co Likier  😂
musimy zbudowac w jednym dniu korytarz zeby podwojnej roboty nie robic  🙂
Najlepiej byłoby chyba coś gimnastycznego? Ma ktoś jakieś pomysły? :kwiatek: 🙂
nigdy wyzej nie stawialam
Mój to ma taki talent, że przy większych przeszkodach ma technike na królika..  🤔
jak beda koniusie dobrze skakały to co sie pokombinuje  🏇
Może się kiedyś wyrobi, pamiętam jak w Kieźlinach w korytarzu na koniec potraktował lonże jako przeszkode  😂
A coś o nas jeszcze?  :kwiatek:
Jakieś porady?

Teraz regularnie zamierzam stawiać mu małe gimnastyczki w korytarzu, żeby zaczął iść z kłębu i pracować szyją.
qwert, Likier a to można sobie całkowicie edytować posty? W pierwszej wersji się pogryzłyście, a teraz edycja i już sobie słodzicie? Dziwne 🤔
Moja kobyła wpuszczana w korytarz nie leci na środek przeszkody, tylko tuż przy bandzie co zwykle konczy sie wylamaniem, bo laduje z nosem na stojaku, mimo, ze bardzo chce skoczyć. Zrazila sie taym do skakania bardzo ostatnio. Co z tym zrobić? Jak ją zachęcić do skakania na środku, i co zrobić, żeby skoki w korytarzu z powrotem zaczela jej sprawiać przyjemność?  😵  🙇
🙄
Konie wyrzuca na zewnątrz, gdy mają za ciasny łuk "najazdowy". Prawidłowy korytarz powinien mieć drągi z jednej strony na uchwytach na bandzie = nie ma tam odkosów, słupków. Na środek przeszkody naprowadzają "koperty", krzyżaczki (zwał jak zwał). Jeśli się zraziła to odpuścić, dać odpocząć i zapomnieć, zacząć od początku.
Halo Dziękuję 🙂
Problem w tym, że nie ważne jak szeroki będzie łuk najazdowy ona i tak wyląduje na ścianie...
Odpocząć jej dam teraz od korytarza napewno. Potem zaczne ustawiaś krzyżaki, sprobuje znaleść jakiś patent, zeby nie musiec ustawiać stojaka przy bandzie...
:kwiatek:
Odkos z jednej strony? Zabudować jakoś tę "wolną przestrzeń" między bandą a stojakiem?
postawiłabym odkos jak radzi Darolga.
Właściwie... nie próbowałam tego, ale chyba można by pociągnąć taśmę po wewnętrznej stronie odkosów przy bandzie? stworzyć druga bandę?  W ostateczności można położyć "ptaszka" od strony bandy, ale na niższy drążek (i to trudno zrobić, gdy "wprowadzająca" przeszkódka powinna buc niziutka  🤔, w dodatku trzeba być mocno zorientowanym, bo "ptaszek" myli odległość odbicia - wymaga zmodyfikowanych wskazówek). Próbowałabym tylko gdyby wszystko inne zawiodło.
Halo, Deborah, Darolga dziękuję wam wszystkim  :kwiatek:
To może my też 🙂
Moje konisko w korytarzu prawie rok temu 😉 . Aktualnych zdjęć nie mam, bo od listopada zmagamy się z kontuzją.
Fantazja z wczorajszych kilku podskoków

Fantazja - drugie  😵  mega fajną masz tą kobyłkę, aaaale się składa, ale idzie z kłębu... miodzio!  😍
darolga, dziękuję  :kwiatek: , szkoda że jeździec to nie skoczek, dla mnie metr to już wysoko  😲
Alkazar z wczoraj (może nie tak fajnie jak Fantazja, ale... 😉):

Fantazja-Świetna kobyłka  👍
Nadia Fajny koń 😉

Jedno z mniejszych skoków luzem po zimowej przerwie :
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się