Forum towarzyskie »

Klub zepsutych kolan. Zerwane więzadła i inne urazy.

Lov, mnie kumaty lekarz - rehabilitant powiedział, że ciepło - zimno (i inne) dobiera się bardzo mocno wg  odczuć rehabilitowanego. Jeśli działa, jeśli jest ulga - to kontynuować.
Na tej zasadzie już wiem, że krio nie pozwolę sobie zafundować już nigdy - u mnie to gwóźdź do trumny.
Wydawało by się, że możesz zastosować już ciepło, ale tak jak już było powiedziane- zależnie od odczuć. Jeśli po cieple zacznie bardziej boleć, pojawi się opuchlizna, przestać i stosować zimno.
Odkopuję. Jakieś 10 miesięcy temu poślizgnęłam się w łazience i upadłam na kolana. Pobolało, lekko spuchło, stęchło.
Boli nieustannie przy klękaniu. No to nie klękam. Jednak teraz boli mnie też na rowerze, na schodach a nawet boli w nocy ,
tak mocno, że mnie to budzi.
Od czego zacząć śledztwo? RTG jest czyste. Szukać ortopedy czy po prostu pozażywać NPZ? Czy szukać fizjoterapeuty?
:kwiatek:
.
zaczęłabym od USG. Szybsze terminy, tańsze, a pokaże obraz tkanek miękkich w obrębie stawu. RTG robione było z 2 projekcji? czy i AP czyli przód tył i LP czyli boczne?
Dziękuję. USG to w sumie sama sobie zrobię. Na razie nasmarowałam się i łażę.
bo jeśli było RTG tylko z boku, warto zrobić również od przodu.
Wczoraj na treningu (kickoboxing)  przy przechwyceniu mojego kopniecia ( jedna noga wyprostowana jest "pod pachą" partnera, a na drugiej wyprostowanej stoję) i kontrze w moja wyprostowana nogę coś mnie zabolało ale delikatnie. Dziś przy probie całkowitego wyprostowania  uniemożliwił mi to ostry bol za kolanem;/

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś podobnym? Przejedzie samo? Rozchodzi się?
Za kolanem masz na mysli pod kolanem?
Tak;/
W dole podkolanowym głownie bolące są mięsnie, ale często i acl daje objawy z tyłu.
Bylo słychać jakiś trzask, przeskok? Jesteś w stanie określić czy bolą Cię scięgna? Dwugłowego, półbłoniastego i półścięgnistego łatwo wyczuć,gorzej niestety z podkolanowym.
No i czy ból przenosi sie w górę wzdłuż mięśnia.
Bardziej przenosi się w dół na łydke. Co najśmieszniejsze jak jeżdżę w ogóle mnie nie boli! Trzasku nie było. Jak na moje doświadczenie z kontuzjami to ból jakby miesniowy;/ między dwoma ścięgnami pod kolanem mam wyczuwalne spuchniete /zalane. Do lekarza się nawet nie zapisuje bo póki moja kolejka przyjdzie to już dawno o tym zapomnę. A do fizjoterapeuty we wtorek dopiero mam umówiony wizytę
Czyli moze być to ścięgno brzuchatego łydki przeciążone. Fakt,może przy jeździe nie boleć,bo nie jesst ta okolica rozciągnięta. Chłodzić, przeciwzapalna jakaś maść i czekać do wtorku 😉
Thx!
Noł problem. Fizjoterapeuta porobi prawdopodobnie testy dla acl, dla łąkotek, pomaca, poogląda i może coś stwierdzi. Ew. Wyśle na usg, pomocne przy takich dolegliwościach
Macie jakies sprawdzone sposoby na stłuczenia? Dostałam kopniaka z tyłów, z bliskiej odległosci w miesien czworogłowy uda. Teraz chłodze i łykam aspiryne. Macie doswiadczenie z tego typu 'konskimi' urazami?
Masci typu lioton 1000 albo reparil no i chlodzic.
Jesli pojawi sie duzy obrzęk, mocny wylew krwi, ze aż będzie rozpieral udo to do lekarza w celu upuszczenia krwi.
Znajoma kiedyś też oberwała w czwórkę i niestety nie obyło się bez odbarczania krwiaka, bo dawał ogromne dolegliwości.
Jestem wierna arnice (np. arcalen), heparyna też spoko.
BTW. - wiecie, ile krwi może się zmieścić w jednym udzie? 2,5 litra! Info od lekarza gdy oba uda miałam szersze niż dłuższe (i przepięknie, centralnie, odbite podkowy).
Zaczęłam biegać jakiś miesiąc temu i od jakiegoś czasu towarzyszy mi ból kolan. Na początku był delikatny, tylko po bieganiu. Po pierwszym przebiegnięciu 10 km wzmocnił się i przez parę dni bolało mnie jak chodziłam. Zrobiłam sobie przerwę na półtora tygodnia i znowu poszłam biegać - a tu ból przy bieganiu większy niż wcześniej, a dodatkowo zaczęła i boleć druga noga. Boli po zewnętrznej stronie kolana, w dwóch miejscach - tuż pod kolanem i tuż nad. Po środku nic. Na drugiej nodze tylko pod. Mam krzywy kręgosłup i asymetrię bioder, przez 3 lata mocno trenowałam koszykówkę i nawet przed bieganiem prawe kolano nie bolało gdy zbyt długo miałam zgiętą nogę. Czy wie ktoś co to może być? I jak bardzo jest poważne? Strasznie się zaangażowałam w to bieganie, można powiedzieć, że zaczęła to być moja druga pasja... bardzo nie chciałabym musieć rezygnować z powodów problemów z kolanami 🙁
Hej
Ja mam proźbę.
Od dwóch dni pobolewa mnie kolano- miejsce zaznaczone na zdjeciu tyle ze po stronie wewnetrznej uda.Prawdopodobnie przegięłam sprawę na rowerze i podczas treningu
Jak siedzę to nie boli, gorzej jak wstanę. Uczucie jakby mi się ciągnęło ściegno,  jakby kto gwoździa mi tam wbijał.
Wtedy kuśtykam nawet kila ładnych metrów stawiając noge na zewnętrznej części stopy- inaczej nie da się przejsć nawet metra.
Moje pytanie - jaką maśc mogę kupic najlepiej, żeby wygoić to miejsce?
Nie ukrywam zalezy mi na tym aby szybko wrócić do treningów - na pewno rower i zumba.
Brać cos przeciwzapalnego? np. apap?
zabeczka17, iść do lekarza. To prawdopodobnie więzadło poboczne piszczelowe/przyśrodkowe. Ja sama mam z nim problemy(jakby mi chondromalacji było mało).
E tam lekarz- ortopeda za 3 miesiace cuda na kiju ze skierowanem  😉. Potem rehabilitacja z 8 miesiecy.. a idź pan w cholerę.
Ja prosze o pomoc doraźną - czy ktoś z Was stosuje jakąś dobra maść?  :kwiatek:
Jak masz je naderwane to maściami sobie możesz smarować 😉
Ale to chyba nie jest jeszcze naderwane bo od tej 6😲0  trochę je rozchodziłam.
Myśle ze bardziej jest przeciążone- no fakt ostatnio sie nie oszczedzam ale tego pierwszego sygnału nie zbagatelizuję.
Mam altacet ale nie za bardzo mi sie chce nogę namaczać itp. 🙂
Polećcie proszę jakąś dobrą maść - tylko nie konską  😉
Diclac, Dicloziaja zawsze stosuję. Dodatkowo póki boli powinnaś jakąś opaskę uciskową założyć, żeby trzymać kolano w kupie. No i unikać przeciążeń, skoków, obrotów dookoła własnej osi na stopie. Wszelkich ruchów w których kolano może zostać "skręcone". Jeśli w przeciągu tygodnia nie zniknie ból to jednak bym się wybrała do lekarza. Osłabione MCL bardzo łatwo zerwać. A zerwane raz MCL, mimo rekonstrukcji, rwie się potem już ciągle. Mam koleżankę po kilku rekonstrukcjach. Jesień/zima/wiosna, generalnie jak jest ślisko, nie wychodzi z domu bez stabilizatora.
O!c  i tak właśnie zrobie, a po maść polecę zaraz po robocie.
Dziękuje Ci ogromnie. :kwiatek:
.
Apropo MCL. Stosował ktoś taping na więzadła? MCL, LCL?

Wybieram się w Tatry za 3 tygodnie i zastanawiam się jak wspomóc kolano na ten czas.
Biegam sama. Myślisz, że może to być wina nierozważnego treningu?
.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się