Forum towarzyskie »

Bohater współczesny.

Zastanawia mnie jedna rzecz.
Jak wygląda bohater współczesny? Czy istnieją jeszcze tacy? Po czym ich poznać?

W czasach obecnych trudniej niż kiedyś zostać bohaterem, a takim prawdziwym przez duże "B" już się chyba nie da.
Nie ma ani wojen do wygrania, ani kraju do ocalenia, ani wojsk nie ma gdzie prowadzić, nie ma takich namacalnych zwycięstw jak kiedyś.
Kto z obecnie żyjących zasłużył by na Wawel ?
nie wiem czy bohater  - jakikolwiek MUSI być pochowany na Wawelu...

bohater dla mnie... to osoba, która praktycznie nie robi czegoś dla "chwały"... dla pulbiczki... dla poklasku
taka jak np. Anna Dymna, która idzie sobie własną drogą...
bohaterami są przypadkowi ludzie... którzy często znajdują sie w pewnej sytuacji i odpowiednio reagują...
nie czują sie bohaterami - bo  dla nich to normalne...
Lech Wałęsa
pewnie wielu nie zgodziloby sie Elu z Twoja opinia. I teraz pytanie - czy bohater to musi byc czlowiek bez skazy?
Lech Wałęsa
jego zasługi są niepodważalne, ale buractwo jakie sobą obecnie reprezentuje...
[quote author=ElaPe link=topic=21116.msg553958#msg553958 date=1271240044]
Lech Wałęsa
jego zasługi są niepodważalne, ale buractwo jakie sobą obecnie reprezentuje...
[/quote]

i to jest właśnei problem życia w teraźniejszości...
bo wiadomo jak jest... (obecnie)

ale np. my nie wiemy czy jakis bohater sprzed 100-200 lat nie był "burakiem" pomimo, że ma niepodważalne zasługi...
Może Pani Irena Sendlerowa?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Irena_Sendlerowa
Tania, tez o Niej pomyslalam. Lecz czy mozemy o niej mowic jako o bohaterze wspolczesnym? Sa tacy ludzie jeszcze? Pani Irena kojarzy mi sie z wartosciami i pokoleniem ktore juz odchodzi, z inna rzeczywistoscia...
Zauwazyliscie, ze nawet w tv zawsze mowia "Pani Irena Sendlerowa"? Mowi sie np Zbigniew Herbert, Tadeusz Kościuszko, i PANI Irena.
a czy ja każę, by się ze mną zgadzano? Nie. Każdy może mieć swojego typa.

L. Wałęsa pomimo wielu zapewne (pseudo)grzeszków typu "buractwo" (wg mnie po prostu mówi co myśli czasem prorocze ma te swoje stwierdzenia i co z tego że nie jest złotoustym mówcą co to miód sączy gładko skonstruowanymi zdankami)  jest moim zdaniem jedyną obecnie postacią która moim zdaniem zasługuje na takie miano.

ej - a nie miało być o żyjących?

Bo ja pisze o obecnie żyjących.

A jak chcecie historycznie - Kościuszko itepe - to bohaterów takich jest cała masa.
Tania, tez o Niej pomyslalam. Lecz czy mozemy o niej mowic jako o bohaterze wspolczesnym? Sa tacy ludzie jeszcze? Pani Irena kojarzy mi sie z wartosciami i pokoleniem ktore juz odchodzi, z inna rzeczywistoscia...
Zauwazyliscie, ze nawet w tv zawsze mowia "Pani Irena Sendlerowa"? Mowi sie np Zbigniew Herbert, Tadeusz Kościuszko, i PANI Irena.

Tak szukałam w głowie i właśnie Pani Irena Sendlerowa jako pierwsza mi przyszła do głowy.
Pewnie bohaterowie są ale skromnie żyją i ich nie znamy.
Dawniej chodziłam na rozdanie nagród:"Pro publico bono"
http://www.propublicobono.pl/
Tam było mnóstwo świetnych ludzi -takich bohaterów codziennych. Aż serce rosło.
ElaPe, Kosciuszke tak walnelam, zeby bylo nazwisko, a nie bohater w odniesieniu do tematu 😉
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Prezydenci_Polski#Rz.C4.85d_Rzeczypospolitej_Polskiej_na_Uchod.C5.BAstwie_.281939-1990.29]prezydenci[/url]
Właśnie jeden bardzo wiekowy Pan telefonicznie na mnie nahuczał ,że świat się kończy bo "księgowego Kaczorowskiego" chowają z takimi honorami.I jeszcze coś o przewracaniu się w grobie wykrzykiwał.
Pan stary,wykształcony. Udałam,że nie słyszę.
Ale wokół rozmyślań o bohaterach zajrzałam na listę prezydencką.
I nie będę udawać,że tak historię z mlekiem matki wyssałam i to tę prawdziwą jedyną.
O rządach na uchodźstwie niemal nic nie wiem. I muszę to jakoś pilnie nadrobić.
Są jakieś lektury do polecenia?
Uczą teraz o tym na historii w szkole?
Tania,  tylko wspominają kto był pierwszym i ostatnim- nic więcej. Jeśli dojdzie się na historii do czasów współczesnych rzecz jasna. Ja wiem, że miało być o współczesnych, ale dla mnie bohaterem jest Stefan Starzyński. Cenię go nie tylko za działalność w czasie okupacji, ale również za to, ile zrobił dla Warszawy w czasie swojej prezydentury. To był bohater nie tylko czasu wojny, ale i pokoju. Mam wrażenie, że ta druga postawa przychodzi naszemu narodowi z ogromnym trudem- rzadko umiemy aktywnie działać dla dobra państwa, gdy nie ma wroga z zewnątrz i rzadko takie przejawy patriotyzmu zauważamy.
ElaPe, zgodzę siez Tobą. Dla mnie Lech wałęsa też jest bohaterem. Bywa chamski, gruboskórny i czasami mówi rzeczy, od których włosy stają dęba, ale to jemu udał osie zrobić rzeczy, których nie zrobili mądrzejsi i lepiej wychowani od niego.
Z resztą Piłsudski też bywał chamski.
Ja też potrafię w mordę bić.
Opis: Pogróżka pod adresem endecji, która nie chciała dopuścić do władzy Gabriela Narutowicza.
czy
Naród wspaniały, tylko ludzie ku*wy

Stanisław Dąbrowa Kostka
Miałam okazję poznać tego Pana. Wielkie wrażenie.
Ale raczej nie znany powszechnie.
Tania, zazdroszczę możliwości poznania osobiście takich Ludzi.
A problemem nie są media ?
Kiedyś o bohaterze wiedziało się jedynie tyle co było przekazywane, że zwyciężył, że pomógł, że oswobodził.
teraz widzimy każde buractwo, każde krzywe słowo, każdą złą decyzje..
Averis, ale czy w pewnym sensie nie miał racji z tym narodem ?  😉 nie mówię o wszystkich, no ale zastanówmy się. a że dosadny był ..

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się