anja zdecydowanie jak stoisz przed takim wyborem odradzam petrie. Maja bardzo krotka zywotnosc, przynajmniej w porownaniu do koenigsow ktore nawet wiekowe wygladaja elegandzko.
ja juz po kolejnej wymianie suwaka w hippikach... moj szewc namawia mnie ciagle na przeszycie tego jakiegos podkladu pod suwakiem, bo to niestety wplywa na to, ze suwak tak szybko odmawia wspolpracy. Generalnie okreslenie mojego szewca i rymarza w 1- "niezle g..no za te 800zl te oficerki" niestety podpisuje sie pod tym, sa wygodne, ale co mi po wygodzie jak non stop sie cos z nimi dzieje...
o dziwo wymienili mi oba, jak zanosilam sztylpy do wymiany suwaków to wymieniali mi tylko ten zepsuty wiec niedługo potem musiałam zapytać znowu na wymiane następnego.
dodatkowo prócz wymiany suwaków, zaczęła się odklejać podeszwa. prawdą jest ze używalam ich w każdych warunkach, jednak ze sztylpami wiec w ogóle nie cackałam i łazilam po blocie i śniegu a podeszwy zaczynały sie odklajać po 1,5 roku a nie 6miesiącach...
Dramka na pewno dlugo, ja katuje na codzien i ehm no ..podkladka pod ostroge juz dwa razy przyszywana, zamki do wymiany , to cos z tylu na suwak od gory tez wymieniane...oficerki w listopadzie beda mialy rok🙂 🙄
Przy okazji przymierzę sobie oficerki Mountain Horse'a w Okserze i jak już będę znała swój rozmiar to zamówię je sobie na brytyjskim ebayu, gdzie razem z wysyłką kosztują tyle, co najtańszy model Hippiki 😅
Dramka - pomagają jak cholera. Ja ostatnio jeździłam w ujeżdżeniowych oficerkach na skokowych siodłach. W jednym nie umiałam zagalopować... bo jak próbowałam przyłożyć łydkę to mi odchodziło udo i kolano od siodła i traciłam stabilność w siodle 😉 Miękkie oficerki zdecydowanie pomagają w jeździe w siodle skokowym / skokach... - masz dużo większą ruchomość w kostce i możliwe zupełnie inne ułożenie nogi niż w uj. Dzięki miękkiej a nie usztywnionej skórze buta możesz działać tak a nie inaczej. Seriously.
Dramka, moze nie czujesz różnicy własnie dlatego ze jezdzisz w nich tylko na zawodach, więc póki co to tylko się obcierają i uwierają, nie dziwie sie ze wygodniej ci w butach które cię nie drażnią.
Musialam sie przestawic na sztylpy i sztyblety gdy oficerki byly na zmianie suwaków. Gdy znowu załorzylam moj stary komplet naprawde dziwnie się czułam.
"W jednym nie umiałam zagalopować... bo jak próbowałam przyłożyć łydkę to mi odchodziło udo i kolano od siodła i traciłam stabilność w siodle Miękkie oficerki zdecydowanie pomagają w jeździe w siodle skokowym / skokach... - masz dużo większą ruchomość w kostce i możliwe zupełnie inne ułożenie nogi niż w uj. Dzięki miękkiej a nie usztywnionej skórze buta możesz działać tak a nie inaczej. Seriously."
Ale my nie porównujemy oficerki ujeżdzeniowe do oficerek skokowych w siodle skokowym 😉
Dramka, nie - ale każde oficerki mają swoje okreslone cechy - zgodne z przeznaczeniem. Ja mówię o tym o czym wspomniała bodajże anja - że wyprofilowanie/usztywnienie ujeżdżeniowych pomaga w jeździe ujeżdżeniowej (a - te same cechy przeszkadzają w siodle skokowym) a miękkie oficerki skokowe są wygodne i pozwalają na dużo większą swobodę nogi co jest zdecydowanie zaletą w skokówce, przy krótkich strzemionach. Natomiast w ujeżdżeniówce może "brakować" tej sztywności buta.
Maagdzia dzięki, tylko pozostaje mi się udać do Konstancina, bo tam bodajże mają i konigsy i peterie, ale bardziej przemawiają do mnie jednak konigsy 😉 Anka dzięki za odpowiedź Anaa no właśnie o to mi chodziło 😉
mam pytanie :kwiatek: wymiary oficerek podwane są mierzone po zewnętrznej stronie butów prawda? A nie w środku- czyli są w rzeczywistości węższe niż podaje producent?
Jeżeli mam w łydce mierzonej w bryczesach 37cm a nie wchodzę w oficerki oznaczone szerokością 38, to czy firmowe koenigs 40 nie będą za szerokie?
p.s czy ktoś orientuje się gdzie można dostać osławiony spray poszerzający oficerki? Szukałam po zwykłych sklepach z butami i na allegro ale nic nie mogę znaleźć 😡
Precelek na mój rozum oficerki mierzone wewnątrz mają taki wymiar jak obwód Twojej nogi 🙂 ja mam łydkę 32cm i oficerki 32cm. Cm dodaje się przy butach wciąganych, ale ile tego nie wiem 👀
http://gabut.pl/sztybety.html Całkiem fajne sztyblety robią na zamówienie. Ostatnio kosztowały jakieś 150 zł, a ze sztylpami około 250 zł. Oficerki z tego co się orientuję jakieś 350 zł kosztują, a są zrobione z bardzo fajnej skórki, kilka par mierzyłam i jak odłożę pieniądze to kupuję u nich robione na miarę 🙂
no właśnie to są wciągane 🙁 i wejdę w nie ale na styk, bez bryczesów mam w łydce 36cm, z bryczesami ok. 37, oficerki mają szerokość 38 i nie wchodzę 😵 w 40 boję się że się utopię 😁
edit już znalazłam ten środek poszerzający, nie wiem jak szukałam 😂
heh no to mamy ten sam problem 🙁 o ilość dodawanych cm przy wciąganych oficerkach pytałam na górze strony 😉 W Pasi koniku mierzyłam Anky + 2 cm, było tak sobie/znośnie ale cholewka raczej nie przylegała do nogi, tak na noszenie grubej skarpety. Strzelam, że 40 będa dla Ciebie za duże.
Ja chyba zaryzykuję i ściągnę Cavallo właśnie +2 (węższych niż 34 nie mogę znaleźć)
Precelek, jeśli wciągane to chyba lepiej większe, chociaż to później brzydko wygląda taki zaszeroki w lydce 🙁... Widzę, że mierzysz podobny rozmiar jak mój, w moim przypadku 39 na zamek konigsy favorit dressage były przyszerokie🙁
W 37 wciągane cavallo nie weszłam, w 39 weszłam bez problemu🙂