Forum konie »

Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze

no wiesz Zgidziora to chyba wszyscy bywajacy w Kozienicach, Kozlowe i okolicy znaja😀
a weci beda sie  kicac i deptac kapuche podobno w Racocie🙂 i powiem Wam, ze ograla nas pelnoletnia malopolska klacz Emza😀 w skokach oczywiscie😀
A u nas dla odmiany - po wczorajszym treningu życia (konia i jeźdźca) - maniana. Dziś dziadek znaczy w stępie - w kłusie ewidentnie (żeby nie było dotychczas ta sztuka udała mu się tylko dwa razy od dnia zakupu). Ścięgna suche, nic nie grzeje, zmacany po zgrabnej nóżce nie wykazuje objawów bólowych. Wczoraj z hali schodził czysty... na razie pozostaje nam czekac na weta, a że nogi mu nie urwało wiec do środowej wizyty mamy zarządzony areszt boksowy 🙁

edit: literówka
bjooork, 🙁

może się podbił? Dziadek tak miał zeszłej zimy,wszystko było ok i nagle zaczynał znaczyć....na nogi postawił go wtedy kowal i ....derka magnetyczna...ale ta prawdziwa,nie z kamieniami 😉
Ktoś właśnie takie mamy z riderem podejrzenie- w czwartek był u nas kowal a wczoraj zrobiło się twardawo. Chłopak najprawdopodobniej dał trochę czadu na padoku i się dorobił. No nic i tak musimy się wetowi pokazać (bo zbliża się nam się termin dorocznej kontroli 'zawieszenia' i 'systemu trakcji'  :hihi🙂
bjooork, a krew też?my chcemy w tym roku przed styczniowym szczepieniem wszystkie przebadać...
Pewnie przy okazji zrobię mu profilaktycznie pełną morfologię - my się szczepimy i odrobaczamy zaraz po świętach.
bo zbliża się nam się termin dorocznej kontroli 'zawieszenia' i 'systemu trakcji'  :hihi🙂

Dobre🙂
bjooork, nie martw się, wszystko będzie dobrze.
U nas pełno śniegu, wszystko zaczęło się topić, później znów zamarzło, dlatego konie od dwóch dni stoją w boksach. Wczoraj dzwoni do mnie właścicielka stajni i krzyczy przyjedź, przyjedź, koń ma kolkę. Zajeżdżam, biorę konia na uwiąz, bo ślisko, widzę jak mu sie kopyta rozjeżdżają, a on mi zaczyna dzikim galopem lecieć. Już mam śmierć w oczach, i obraz połamanych końskich nóg, ale na szczęście poleciał tam, gdzie było więcej śniegu. Chyba zrozumiał, że podłoże jest za cienkie na gonienie się, strzelił kilka baranków, pofukał kilka razy i odpuścił. oczywiście po kolce ani śladu!
Wniosek: mój koń nie potrafi stać w boksie kilka dni. Musi łazić, choćby nie wiem co.
bjooork, mój paszczur po zyciowej jezdzie pod koniec pazdziernika 2008, najpierw zrobił sobie nakostniaka (3 tyg wolnego), na nastepnie przeszedł na półroczne wakacje nadrywając sobie przyczep międzykostnego 😉
więc znam twój ból 😉

przy okazji - pozdrowionka z emeryturowa 😉

(fryzure mu do zdjecia poprawiałam akurat 😉)

caroline, wygląda jakbyś te tłumy fanów pozdrawiała i uspokajała...😉 a Kasz w te tłumy zapatrzony 🙂
caro dla mnie Wasza fotka w stylu "veni vidi vici - ave cezar, do przodu matka, pospólstwo niech spada"  🏇
mój senior zakulał na ostatnim treningu w sobotę, albo źle stanął albo sie naciągnął. W niedzielę było lepiej, radośnie brykał i ciężko było na lonży sprawdzić czy kuleje, a wczora ledwo dał się doprowadzić do karuzeli i brykał całą godzinę. Wet kazała już dzisiaj ruszać kłusem  😀
"veni vidi vici - ave cezar, do przodu matka, pospólstwo niech spada"

Mniej więcej taki to był klimat 😉
Wiwiana u seniorów zawsze jest taki klimat 🏇 🏇 co im gnojki będą podskakiwać
kto gnojek, ten gnojek... zacytuje Wiwianę, która obecnie najblizej zna Kasza: z zebów 16-17 lat, z wyglądu maks 9 lat, a z umysłowości - trzylatek 😂

a co do gestu - moze byc i tak: z drogi, śledzie, bo król jedzie 😎

(przy okazji - kto z was pamięta z jakiej to jest bajki? 😉 podpowiem - bajka na płycie winylowej, wzmiankowany król mówił i śpiewał głosem pana Kobuszewskiego 🙂😉
Caro to chyba był Kot w butach?? Moja ukochana bajka na winylach było stoliczku nakryj się- a mamo jakim olschool'em zaleciało.

A co do zabaw seniora- to mój dziad ostatnio w ramach zabaw z Tunisem archeo szczepił się z nim kantem - musiało to wyglądać przekomicznie - on niecałe 160 w podskoku w kapeluszu i majestatyczny Tunio jedyne 180 cm z hakiem w kłębie....  😵 urzekła mnie ta historia.
[quote author=Ktoś link=topic=210.msg807956#msg807956 date=1292318770]
caroline, wygląda jakbyś te tłumy fanów pozdrawiała i uspokajała...😉 a Kasz w te tłumy zapatrzony 🙂
[/quote]mi to jednak się bardziej skojarzyło z Konstantym Rokossowskim i przyjmowaniem defilady.
wrotki albo dziadkiem Piłsudskim
może Tobie... mi z marszałkiem Konstantym 😉
wrotki, zmuszasz mnie do dokładniejszej lektury - bo na razie nie mam całkowitej pewności czy mnie cieszy czy powinno martwic to porównanie 😉

bjooork, nie to nie ta bajka 😉 tutaj podpowiedź: http://www.bajki-grajki.pl/img/krol_bul.mp3 😉

a co do szczepiania się kantarami...

...Wredny Biały Pompon vel Evil Pony nie czepia sie co prawda kantarka Kasza, ale tętnicy szyjnej... bardzo chetnie by sie uczepiła 😀iabeł:
zmieniając tematy wojenno-historyczne...2 zdjęcia z urodzin Madryta,które nadają się do publikacji jako takiej  😀iabeł::

balony nie zrobiły na jubilacie większego wrażenia...Victoria się tylko trochę bulwersowała 😁

edit: to 80 lat w tle na pierwszym zdjęciu,to baner PZJu,nie Dziadka  😁
Ktoś bibka była chyba przednia- miny uczestników na to wskazują

caro Evil Pony wymiata i ewidentnie ma głęboko w zadku szacunek do starszych  🤣
Ktoś, brawo 🙂 i usciski dla jubilata 😀

bjooork, po czym wnosisz...? 🤣

chyba, że to kobieta, nam wolno wszyyyyyyyyyystko  😁
aaaaa... to nie wiedziałas, ze Evil Pony to ona... 🤣

ona, ona 😎
na poczatku rokowała na nową narzeczoną...

a teraz w stajni Kasz ją podgryza, ona mści się na padoku ganiając go :emota2006092: w miedzyczasie się do niego/przez niego (?? w końcu to Casanova :cool🙂 grzeje 😉

trudne relacje w tym stadle panuja 😉
oj tam oj tam nie ma tak łatwo moja droga w związkach partnerskich ... Gniewkowi tez ostatnio relacje z Gwarancją nie idą po myśli - Gwarek przez niego z małym wkur... chodzi non-stop kolor, a on maślane oczy namiętnie w nią wlepia
Evil Pony właśnie nastraszyła pana od słomy - traktor z przyczepą nawijał na wybiegu, a ona przyszła zobaczyć co to się poniewiera po JEJ TERYTORIUM.
Pan chciał pogłaskać ślicznego kucyka. Błąd, duży błąd  😎

Reszta stada potraktowała całe zamieszanie z królewskim brakiem zainteresowania - siano uber Alles.
Nie wiem ktora mlodosc przezywa teraz Hetman, ale gania na wybiegu za niespelna dwuletnimi klaczkami... a ze stajni wychodzi w podskokach. W Sylwestra ma urodziny.
Ktoś ale fajnie! sto lat. imprezka widac ze udana;d
Caro fajne stadko ma Twoj "Emeryt" 😉
My po wecie i niestety podbicie zostało wykluczone.
Koń dziś już tylko lekko znaczył na twardym w kłusie, ale próby zginania wyszły całkiem przyzwoicie. Na razie 5 dni na przeciwzapalnych doustnych i 3 tyg ruchu kontrolowanego 🙁 za 7 dni mogę wsiadać i stępować w siodle.
caroline, to nie była taka bajka o królu, co go zęby bolały? i śpiewał jakoś tak: zwariuje i stanę na głowie, zjem berło i zacznę kicać, jak biały króliczek na łące (coś tam) będę pomykać"... ??? :-)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się