dziękujemy wszystkim za życzenia i życzymy seniorom i ich Ludziom dużo zdrowia, dobrego roku i dużo ruchu 🏇 armaquesse :kwiatek: niektóre ludzkie związki nie wytrzymują takiej próby czasu, a z końmi to nieustająca chemia 😍
Witajcie, pomału wkraczamy z Grubym w 20 roczek i zaczynam się zastanawiać, kiedy i czy w ogóle wprowadzić w jego dietę jakieś suplementy. Obecnie koń wcina owies, musli, wysłodki, siemię lniane prażone, mesz, witaminy i olej (codziennie inny dodatek). Jeśli chodzi o ruch, to poza wychodzeniem na padok, ja wsiadam może 1-4 w tygodniu ze względu na swój kręgosłup. Pod siodłem jest energiczny i chętny a na padoku często urządza sobie porządne galopy. Gruby jest typem konia pogrubionego, kiedyś chodził w rekreacji i sporadycznie w wozie, od 6 lat jest ze mną. W okresie letnim podaje mu Redplex'a na poprawę krążenia poleconego przez weta. Nie chcę popaść w jakąś paranoje i zrobić z konia piórko, jednak waham się i chyba nie do końca wiem, jak obserwować jego organizm. Pomożecie rozwiać moje wątpliwość i pokierować mnie w dobrym kierunku? Bardzo proszę :kwiatek:
fisherprice, zacznij od tego, aby nie podawać koniowi codziennie czegoś innego, bo w ten sposób skutecznie masz szansę rozstroić układ pokarmowy konia, a na pewno nie wykorzystasz w żaden sposób działania dodatków. Podstawa działania jakichkolwiek suplementów czy pasz to systematyka podawania. Systematycznie u konia = codziennie. Dalej: jeśli koń jest w dobrej kondycji, nie ma problemu z układem ruchu, kopytami, sierścią. Ponadto ma dostęp do pastwiska, to suplementować ogólnie warto przede wszystkim w okresie nie pastwiskowym. Na co dzień takiego praktycznie nie pracującego zwierzaka nie ma najczęściej potrzeby wspomagać.
Rozumiem, zmienię sposób podawania dodatków, dziękuje. Z kopytami, kondycją i sierścią nie mamy problemów, pastwisk nie posiadamy. Dzięki za wskazówki.
Gaga dobrze mówi 😉 Też uważam, że jeśli koń jest w pełni sił, a w sezonie ma dostęp do pastwiska- to wręcz ograniczyć ilość dodatków. W ziemie jak najbardziej warto włączyć, siemię, olej, sieczki, musli itp. I wiele bardzo zależy od ogólnej kondycji, czy ma problem z utrzymaniem stałej masy, kopytami, stawami, zębami itp. My ostatnimi czasy suplementowałyśmy się na stawy, ale dopiero w momencie kiedy zaszła taka realna potrzeba i widziałam, że podawanie ich daje korzyści w postaci lepszej mobilności. 😉
To zawsze będzie sprawa bardzo indywidualna, najważniejsze porobić badania, sprawdzać zęby i dokładnie odrobaczać. Starsze konie mają zwolniony metabolizm. Dobre jest dodawanie seniorom do paszy EM-ów. Po zimie już będzie coraz lepiej z kondycją. Pozdrawiamy i serdeczne życzenia zdrowia dla kolejnych jubilatów. :kwiatek:
czym wspomóc "dzierlatkę" (lat 27) w okresie zmiany sierści? co stosowaliście u swoich młodych duchem? jakoś strasznie burzliwie wysierściamy się w tym roku 🙄
Dzięki dziewczyny :kwiatek: Udało mi się tak zorganizować czas, aby dostarczyć Grubemu więcej ruchu. Teraz czas zgubić kilka kilogramów i utrzymać go w dobrej kondycji.
czym wspomóc "dzierlatkę" (lat 27) w okresie zmiany sierści? co stosowaliście u swoich młodych duchem? jakoś strasznie burzliwie wysierściamy się w tym roku 🙄