Forum konie »

Pensjonaty w Poznaniu i okolicach

Chodziło mi o to ze jakis czas konie były wypuszczane na manez i jak sie chciało do południa pojezdzic to nie było szans.
kumpela ma tam konia i z tego co wiem, to nie zdarzyło się żeby nie miała gdzie jeździć
To było jakos rok temu wiec widac sie to zmieniło. Szkoda , ze tam hali nie ma bo miejsce fajne.
chyba nie bardzo by było gdzie tą halę postawić 😉 ale skupiają się tam głównie terenowcy, którym na hali nie zależy, więc jeśli ktoś szuka właśnie czegoś takiego to warto tam zajrzeć

z resztą u Foltyna stoi głównie terenowe towarzystwo i z tego co Julie pisze, jej też chodzi głównie o tereny

Taa,praktycznie same "leśne dziadki"   😎

Ale dodajmy jeszcze,że te tereny to-po jednej stronie maleńki lasek,w którym roi się od ludzi spacerujących z psami i quadów a drugi to las po drugiej stronie ulicy,do którego trzeba jeszcze jeeeeechać polami,a tam trzeba się ściśle trzymać ścieżek wytyczonych jakiś czas temu przez nadleśnictwo.Po kilku takich wycieczkach masz po prostu dość,bo ciągle to samo...  🤔

Chodziło mi o to ze jakis czas konie były wypuszczane na manez i jak sie chciało do południa pojezdzic to nie było szans.

Nadal tak jest!Do południa (o ile pogoda dopisuje) konie stoją na maneżu.
Z maneżu można korzystać popołudniami  😉

konie wychodzą głównie na trawę

A to jakiś news...  🙄
Od dawna konie nie wychodzą tam głównie na trawę!Głównie stoją na maneżu.W sezonie pastwiskowym wychodziły na dwie,góra 3h bo się właściciel bał,że konie mu trawę zdepczą.Tym bardziej jak deszcz popada,bo teren tam sam w sobie jest podmokły.Wtedy konie wychodzą tylko na maneż mimo iż trawa po kolana...
A propo sezonu pastwiskowego-tam najwcześniej zaczyna się w maju,ale to taka wersja bardzo optymistyczna.  😉

I nie wyrażam swojego za ani przeciw,odpowiadam na wyżej zadane pytania i naprostowałam kilka faktów  😉

Powiem krótko-dla mnie stajnia Foltyna była idealna-jakieś 2 lata temu.Po odejściu kilku osób zaczęło się chrzanić... 🤔
Bardzo dziękuję za bardzo liczne odpowiedzi, tu i na PW  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
(A mówią, że poznaniacy to tacy i tacy...)

Obecnie jestem na etapie czekania na odpowiedź, czy w Patataju w Zielątkowie będzie wolny boks.
Kto zna tą stajnię? Już kilka osób mi poleciło, podobno super tereny, no i moja koleżanka, która będzie się nim opiekować miałaby blisko, ale proszę jeszcze o wasze opinie na temat tej stajni.
Jak masz koleżankę, która mieszka w Poznaniu czy też okolicach to najlepiej przyjedź do niej na jakiś weekend i zróbcie sobie wspólnie objazdówkę po wszystkich stajniach, które Cię interesują. Zobacz jak wyglądają w nich konie, bo to jest najlepsza wizytówka, której nie są w stanie zmienić żadne opnie pozytywne czy też negatywne. Wygląd koni nie kłamie.
Ponoć bardzo sympatycznie! Kameralnie.
Psiapsiółka moja trzyma tam swoją kobyłkę.Chwali sobie bardzo właściciela i jest zachwycona terenami!  🙂
Koninki dostają dobrze jeść i biegają sobie całymi dniami po padoczkach-to pewne!  😀
szukam informacji na temat stajni w szczepankowie
tak tez o stajni w szewcach
niewielka odleglos jeden autobus ale nic wiecej nie wiem
W Szewcach bylam kiedys, kiedy stajnia startowala i bylo koszmarnie-wlasciciel trzymal konie pozamykane, na gnoju, jego podejscie bylo dla mnie nie do przyjecia. Zaznaczam jednak, ze bylo to dosc dawno temu-nie znam sytuacji obecnej.
zabulec, czyli jednak nadal w Daszkach tak jest.
A o ile masz na mysli Anie, to mamy wspólne tereny 😉
A czy ktoś z Was orientuje się jakie są warunki w stajni Black Horse na Junikowie? Czy mają tam pensjonat czy tylko jazdy rekreacyjne? Ta stajnia jest chyba dość blisko centrum a w tym wątku jakoś o niej cicho....
wredzizna, , łap pw 🙂
Nefreteska  mają pensjonat w Black Horse
Jak ktoś przyjeżdza często do konia to fajna sprawa bo blisko. Ale problem tam jest z padokowaniem koni, jak nie wypuścisz sama to koń nie biega.
A czy ktoś z Was orientuje się jakie są warunki w stajni Black Horse na Junikowie? Czy mają tam pensjonat czy tylko jazdy rekreacyjne? Ta stajnia jest chyba dość blisko centrum a w tym wątku jakoś o niej cicho....

Z tego co ja kojarzę, to w ogóle jest tam nie ciekawie. Ujeżdżalnia jest jakieś 30/40m, konie nie są wypuszczane, a jak ktoś przyjedzie i chce sobie sam wypuścić, to ma do dyspozycji tylko tą właśnie "ujeżdżalnie". Problem się pojawia jak ktoś chce sobie w tym czasie pojeździć na niej...
Plus to owies z własnych pól (o ile dobrze pamiętam), ale za to woda podawana tylko rano i wieczorem z wiader, nie ma poideł automatycznych.
A tereny też nie są jakieś okazałe, jest lasek który zaczyna się zaraz przy stajni, ale jest średniej wielkości i mi by się znudził po tygodniu/dwóch.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zwłaszcza liczne PW - polegając wyłącznie na głosach internautów dokonałam wyboru.
Wygrała "Krzywa Stajnia" - Kasi  😅

Takie czasy. Ludzie kupują konie przez internet, nawet nie widząc ich na żywo, więc wybór pensjonatu bez oglądania go osobiście też nie powinien być czymś osobliwym...  😁
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi, zwłaszcza liczne PW - polegając wyłącznie na głosach internautów dokonałam wyboru.
Wygrała "Krzywa Stajnia" - Kasi  😅

Takie czasy. Ludzie kupują konie przez internet, nawet nie widząc ich na żywo, więc wybór pensjonatu bez oglądania go osobiście też nie powinien być czymś osobliwym...  😁

bardzo, bardzo dobry wybór  🤣 🤣
naprawdę polecam
od Black Horse lepiej się trzymać z daleka, chyba że ktoś chce to potraktować jako ciekawostkę  🍴

Julie - popieram przedmówcę - świetny wybór, będziecie zadowoleni.
A ja znowu  😡  :kwiatek:

Julie, ale powiem Ci, ze nie jestes pierwszym voltopirem, ktory wstawil do mnie syncia nie ogladajac stajni 🙂. Chlopaczek ciagle u nas jest, wiec chyba wybor nie byl najgorszy  😉

bardzo, bardzo dobry wybór  🤣 🤣
naprawdę polecam

POPIERAM!!!  😅 I GRATULUJĘ!!!
Normalnie aż Wam zazdraszczam...  😎
zaba, slodzisz, zaba, slodzisz 🙂, a nawet na kawe nie wpadlas, chociaz teraz w tym blocie, to moze lepiej sie nie pokazywac ludziom 😉.

A propo, przyznawac sie, ktora stajnia przy tej pogodzie daje rade i nie tonie w blocie?? Moze jakis sposob podpatrze...
zaba, slodzisz, zaba, slodzisz 🙂, a nawet na kawe nie wpadlas, chociaz teraz w tym blocie, to moze lepiej sie nie pokazywac ludziom 😉.

Oj tam oj tam...od razu "słodzisz".
Ty nie bądz taka skromna!  🤬  A na kawę to ja kiedyś z OGROMNĄ przyjemnością!  😀

My też brodzimy w błotku,ale powiadają,że zdrowe toto... Ludzie kupę kasy za kąpiele błotne w jakichś SPA zostawiają,a my mamy za free!  😎
BASZNIA, my nie toniemy. Jeszcze... 😉

[s]Laski moze nie o pensjonatach ale do poznaniakow. Mam 2 wolne miejsca w aucie na Apassionate /Berlin oraz Equitane/Essen. Wyjazd na 3 dni. Gdyby ktoś szukał dojazdu to sie polecam 😉[/s] nieaktualne 🙂
armaquesse,  musze Cie w koncu odwiedzic, moze cos podpatrze...przy wyjsciu na pastwisko mam bloto po kostki 🙁, na cale szczescie tylko na paru metrach, ale jednak trzeba przez to przebrnac. Z racji na bloto zamykamy tez juz pastwiska, konie stana na padokach-jeden jakies 0,4 ha, drugi 0,6 ha. Trzeba jakos przetrwac zime 😉

zaba, haha, o zdrowotnych wlasciwosciach blota nie pomyslalam, ale na konskie nogi to jednak nie baldzo, nie baldzo.... Na kawe nieustajaco zapraszam 😉.
BASZNIA, nie ma co podpatrywac, wszystko mamy w kostce przed stajnia i dojscia na padok tyż 😉
Aaaaaaaaa, no tak, nie, to ja pod stajnia tez mam sucho na jakies 4 metry 😉.
BASZNIA, ale padoki u nas tez nie sa błotniste 😉
teraz to bedziemy tonac w sniegu jak tak dalej pojdzie :/
Czy jakiś dobry człek z Poznania mieszka koło MTP? I mógłby mi wyświadczyć przysługę?
Strzyga -napisz o co chodzi, bo być może będę w stanie Ci pomóc - codziennie tamtędy przechodzę w drodze do i z pracy 🙂
Horciakowa, w grę wchodzi odebranie i wysłanie do mnie Ekwadora. Oczywiście pokrywam wszelakie koszty.
Wiem, że to bardzo dużo zachodu, ale strasznie mi na tym zależy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się