znaczy się uważasz że taki np Gosiewski był niby taki ważny 😉 noo w sumie Włoszczowa cieszy się fajnym dworcem, wystawionym za pieniądze podatników, w tym moje 😤 sadzę ze bardziej cieszyłaby się np z nowej szkoły lub wypasionego żłobka...ale cóż 🙄
po co pomnik? pomink ma każdy na cmentarzu nie zginęli za kraj. zginęli w skutek błędu ludzkiego, lub wielu błędów. Każdy błędy popełnia, jak poważne będą ich konsekwencje zależy od stanowiska pełnionego przez danego człowieka. Pomyłki są, były i będą. Czasami wykolei się pociąg, czasami po prostu spóźni się autobus. tablica wystarczy. Poza tym pochowanie Prezydenta na Wawelu już samo w sobie jest czymś w rodzaju pomnika.
pomnik miałby powstać nie tylko w celu upamiętnienie ludzi, ale także wydarzeń, jakie miały miejsce pod pałacem prezydenckim po katastrofie. A pomnik bolszewikom to niby za czyje pieniądze? Rosyjskie? Sami siebie oszukujecie...
🤣 Jasne, Rosjanie tylko marzą, by znowu wziąć Polskę siłą - nie mogą oprzeć się naszym naturalnym bogactwom, naszym plażom i górom, naszym babom! Ja też chce do Wonderlandu...! 🙁
A ofiarom katastrofy najlepiej nie stawiać żadnego pomnika... no bo niby po co... lepiej postawić w Ossowie Bolszewikom... Naszym "wspaniałomyślnym braciom Rosjanom" Żołnierze zasługują na mogiłę i tablicę, ale wątpliwe by ktoś taki jak ty mógł to zrozumieć. Gdybyś posiadała chociaż nikłą wiedzę historyczną, to wiedziałabyś, że to norma w cywilizowanych krajach. Rozumiem, że nie chcąc być hipokrytką popierasz zbezczeszczenie Cmentarza Orląt... przecież nie byliśmy dla Ukraińców braćmi. 😎
EnSzeretem, a po co mi pamietać o chorych psychicznie i moherach, którzy się przywiązuą do krzyża i rzucają fekaliami w tablice? Ja bym chciała jak najszybciej o tym zapomnieć i chciałabym ,żeby świat jak najszybciej o tym zapomniał, pamiętał raczej Solidarność, obronę Westerplattę, bitwę pod Wizną, Powstanie Warszawkie, Cud nad Wisłą...
no i widzicie, nie wiecie o czym mówię. Mówię o tłumie ludzi, zbiorowym poruszeniu, zjednoczeniu się narodu, o ogrodzie zniczy. Już nie pamiętacie? Właśnie dlatego należałoby postawić pomnik.
Grzegorz to chyba z Twoją wiedzą historyczną jest coś nie w porządku. Ja najeźdźcą bym pomników nie stawiała. Mogiłę owszem, ale nie pomnik.
EnSzrem zejdź na ziemię! Ogarnij się wreszcie. Czytaj ze zrozumieniem. I racz z łaski swojej odpowiadać na pytania, kultura tego by wymagała. Pomnik tłumom żywych ludzi, "tylko dlatego", że przyszli, zapili miliony zniczy, złożyli tysiące kwiatów? To ja w takim razie apeluję o pomniki na każdej ulicy im Jana Pawła II w całej Polsce! Przecież jak zmarł, miliony ludzi też miliardy zniczy zapalili w całej Polsce i na świecie Nie wiem nawet czy miliardy to nie za mało.
Tania w Warszawie, gdzie miały miejsce dwie katastrofy lotnicze (W Kabatach i na Okęciu) też pomniki są na miejscach obu katastrof, a na Powązkach wspólne groby (2 rzędy) - wspólny, w sensie że połączone są wszystkie jedną można powiedzieć tablicą, a imiona i nazwiska na osobnych płytach pod ową wspólną tablicą.
no i widzicie, nie wiecie o czym mówię. Mówię o tłumie ludzi, zbiorowym poruszeniu, zjednoczeniu się narodu, o ogrodzie zniczy. Już nie pamiętacie? Właśnie dlatego należałoby postawić pomnik.
Tak pamiętamy, o pokoleniu JPII też doskonale pamiętam i co w związku z tym? Wielki guzik. Ja nie brałam udziału w zbiorowym poruszeniu i zjednoczeniu narodu, zmartwiła mnie katastrofa ludzka tak samo, jak zmartwiłaby mnie każda inna katastrofa lotnicza po prostu. Kaczyński był głąbem i tyle.
Wam - nawiedzonym pislamistom w tym momencie piramida cheopsa pod pałacem prezydenckim nie wystarczy. Podejrzewam, że trzeba by postawić ze trzy i jeszcze Sfinksa z twarzą Kaczyńskiego. Może wtedy...
Ach, czyli co z tym Cmentarzem Orląt? Rozumiem, że nie protestowałabyś, gdyby autochtoni zbezcześcili tamtejszą nekropolię uważając nas za ciemiężców - przecież człowiek musi być w swych poglądach spójny... Z moją wiedzą historyczną jest wszystko OK, bo jestem w stanie chociażby w tej chwili wypisać kilka przykładów pomników postawionych "dla najeźdźców". Verdun, Monte Cassino, Narwik, nawet Wietnamczycy umożliwili postawienie pomnika pod Dien Bien Phu... Ale możesz być dumna ze swoich PiSowskich przedstawicieli, co tam nam świat, my wiemy swoje. 🙂 W końcu żaden prawdziwy Polak, patriota, katolik nie dopuści do siebie myśli, że na wojnę politycy wysyłają zwykłych ludzi, których później mieli koło historii.
A jego brat, jeszcze większy głąb szybko się podniósł po śmierci braciszka i o zgrozo, o mało nie doszedł do władzy 😵 Ludzie są dziwni- jak się SLD i partia Krzaklewskiego AWS nie sprawdziła, to poparcie poleciało na łeb na szyję- AWS już się nie podniosło, SLD nie ma takiego poparcia jak kiedyś. A PIS? Wstydu przyniosło, nic nie zrobiło tylko się kłócić umiało, a nic z tego nie wynikło-poparcie ma jakie miało z minimalną tendencją spadkową. Ale cóż mają RM, Ojca R. Nie mają własnych mózgów.
Edit: Takie zjednoczenie to było, jak i to że Ci co w tej katastrofie zginęli, zginęli śmiercią męczęńską- i to zapewne patrząc na to wszystko, tylko i wyłącznie członkowie PIS-u. Ogłośmy ich świętymi szybciej niż Jana Pawła II!
pomnik miałby powstać nie tylko w celu upamiętnienie ludzi, ale także wydarzeń, jakie miały miejsce pod pałacem prezydenckim po katastrofie. A pomnik bolszewikom to niby za czyje pieniądze? Rosyjskie? Sami siebie oszukujecie...
Upamiętniający na przykład rzucanie gównem w słoiku w tablicę pamiątkową?? No to fakt, jest co upamiętniać 🙂.
edit: a co do winy samego pilota nie jestem w 100% przekonana. Był pod niezła presja skoro powiedział "on mnie chyba zabije jak nie wyląduję"... Pewnie mowa o Kaczorku.
W końcu żaden prawdziwy Polak, patriota, katolik nie dopuści do siebie myśli, że na wojnę politycy wysyłają zwykłych ludzi, których później mieli koło historii.
i to działa mniej więcej tak:
chociaż watpię żebyś zrozumiała sens tego filmiku Enszeretem 🤔
Każdemu tak się kojarzy, Takie widzi świata koło, Jakie tępymi zakreśla oczy. 🙂 - nadmiar "komercyjnych mediów" może szkodzić. W katastrofie zginęli także Marszałek Szmajdziński, Izabela Jaruga-Nowacka, Jolanta Szymanek-Deresz i wiele innych osób, które trudno kojarzyć z PiS.
Ale dla Pislamowców to jest nie ważne, ważne, żę zginęli marszałek Putra, posłowie Gosiewski, Wassermann, Gęsicka. A zapominają również, że zginęli tam także ludzie niezwiązani z polityką formalnie, jak Janusz Zakrzeński czy przedstawiciele rodzin Katyńskich.
to prawda, miało miejsce zjednoczenie: zjednoczenie tłumów obcych ludzi, kilka dni po katastrofie. nieznajomi sobie, przez nikogo nie sterowani, młodzi i starzy, zdaje się że niekoniecznie wyborcy PiS - zatłoczyli cały kwartał ulic wokół Pałacu Prezydenckiego i postawili niebywałe morze zniczy od razu zaznaczam, że ja też poczułam że powinnam tam być, i dotarłam - choć nie bez problemów bo ciężko było się dostać z powodu zatłoczenia
ale to zjednoczenie stało się początkiem czegoś ważniejszego, trwalszego i smutniejszego: podziału
nigdy społeczeństwo nie było tak głęboko podzielone "To co nas podzieliło – to się już nie sklei"
nawet w czasach podziałów "Kwaśniewski czy Wałęsa", przebiegających przez stół rodzinny między solniczką a wazą kapuśniaku, ta rozpadlina nie była tak przeraźliwie głęboka 🤔 🤔 🤔
nigdy społeczeństwo nie było tak głęboko podzielone "To co nas podzieliło – to się już nie sklei"
To kwestia ocenna - USA miały np. Wojnę Secesyjną (ponad pół miliona poległych z czego prawie 200 tysięcy w walce) - i nie przeszkodziło to osiągnięciu pozycji USA, nieco nadwątlonej ostatnimi czasy, ale jednak znaczącej. W USA można jednak np. kręcić o tym filmy, budować tożsamość - a mówienie, że armia czy patriotyzm to syf nie są w dobrym tonie, pomijając uniwersyteckich lewaków.
Ja też byłam, też zapaliłam znicz. Tak samo mimo, że nie jestem wierząca żegnałam Papieża. Jak ktoś ładnie powiedział "Polacy potrafią się zjednoczyć w takich chwilach"- ale jest jest jedno-dwudniowe zjednoczenie, po czym znów się leją, nienawidzą. Wierzą z każdą taką tragedią/śmiercią, że się Polacy zmienią- jak się nie zmienili po śmierci Papieża, to już się nie zmienią nigdy. Naród cały by trzeba wybić. Zjednoczenia całego narodu NIE MA.
A ja już jestem i zmęczona i zażenowana i jest mi wstyd z powodu tej całej historii z pomnikiem i Kaczyńskim. Czytałam fajne propozycje co do pomniku - albo zdjąć Piłsudskiego z konia i posadzić Kaczora, albo postawić go obok tyle że na ośle. Inna postawić pomnik w kształcie kaczora ( nie Kaczora). I uważam że w Polsce łatwiej będzie przenieść Pałac Prezydencki w inne miejsce niż dojść do jakiegoś wyjścia. Albo dać mu mauzoleum od razu i zrobić go świętym. Może Jarusiowi wystarczy. Ma Wawel - w moim przekonaniu niesłusznie, ale to moje prywatne zdanie, i uważam że już wystarczy tego wyróżnienia. Nie był wybitnym prezydentem, nie dokonał niczego tak wspaniałego, zginął w katastrofie jak wiele innych osób. Cała historia to chyba jedynie pożywka dla dziennikarzy bo powodzi chwilowo brak - mają o czym pisać, i dla Jarosława K który tak jakby o swoich hasłach wyborczych zaczyna zapominać i jednak nie zmienił się tak jak to deklarowano przed wyborami. Tym bardziej ze z zapisów nagrań coś tam wynikało że samolot 'musiał' lądować czyli sam prezydent może być "przyczyną". Uważam że cała afera to ewidentne mszczenie się bo nie wygrał wyborów. A my mamy tysiące ludzi - powodzian, którym należy pomóc, i inne sprawy, kraj żyje dalej i tym się powinniśmy zająć, czyli przyszłością.
Wybory obecne wygrał Komorowski. PO rządzi dobre 2 lata. To PIS miesza i nawołuje do obrony krzyża 🙄 PO ma jednego idiotę- Palikota.
No właśnie dlaczego Idiota? Myślę ,że to jeden z inteligentniejszych ludzi w PO, tylko rolę błazna mu dali, a teraz błazen nie potrzebny, to idiotę się z niego robi. 🥂