Nie wiem, czy ktoś zwrócił na to uwagę, ale od czasu katastrofy naszego TU-154 w Smoleńsku, dolar zyskuje szybko na wartości, a eu spada. Daję max 2 lata, na trwałość UE. 🍴
Taaak....kurs euro i dolara nie ma absolutnie nic wspólnego z sytuacją ekonomiczną jednego z państw członkowskich UE , a już tym bardziej z awarią w Zatoce Meksykańskiej.
trwa rozmowa w Trójce "Leszek Misiak z Gazety Polskiej, Janusz Kowalski, specjalista od Rosji i Wschodu oraz Maciej Duda z Dziennika Gazety Prawnej Jak Rosjanie przedstawiają tragedię pod Smoleńskiem i dlaczego tyle informacji okazało się nieprawdziwych? Jak Rosjanie chcieliby, żeby Polacy i opinia światowa widzieli tę tragedię? Dlaczego tyle informacji podanych przez Rosjan okazało się nieprawdziwych? Czy jest to celowe mataczenie? Co chcą uzyskać Rosjanie?" m.in.: dlaczego tuż po katastrofie podano informację że trzy osoby przeżyły? dlaczego podano nieprawdziwą godzinę katastrofy, mimo że urządzenia zarejestrowały faktyczną?
(tak, tak, wiem, niedobre, nieobiektywne, ograniczone, rusofobiczne oszołomy 😁. jak można w ogóle zadawać takie pytania, a fe)
Cóż za przekrój gości - dziennikarz Gazety Polskiej specjalizujący się w "demaskowaniu" działań tajnych służb, dziennikarz Rzeczpospolitej/Dziennika, a jako trzeci... pracownik BBNu, doradca Kaczyńskiego, który pisze artykuły do "Nowego Państwa". Pozwolę sobie zacytować z ich strony: Definitywnie kończymy z opisywaniem Rosji w myśl kremlowskiej propagandy; w naszym kwartalniku nie będzie reklam periodyku, do którego słowo wstępne pisze Władimir Putin, nie będziemy drukować wywiadów, w których generałowie KGB nieskrępowanie sławią sukcesy dzisiejszej polityki Federacji Rosyjskiej. 😁
🚫 Ja już o zachowaniu publicznych mediów pisałam.Trójka niczym nie ustępuje. I o to mam właśnie ŻAL. Bo media publiczne powinny być publicznymi. I nawet sam PIS o tym w sejmie gadał ustami swoich posłów przy okazji dyskusji o abonamencie. Gadał i gadał jak to media mają /muszą być niezależne . I ja płacę za abonament. I słucham jak to kampania ma być Prawa i Sprawiedliwa. Tymczasem po cichutku ,pomalutku i już nawet Trójka pluje jadem. To co robi TVN czy Polsat /nie ogladam bo nie mam/ to inna sprawa -płacą i pokazują co chcą. A media publiczne utrzymuje państwo i tacy naiwni jak ja/abonament/ . Skreśliłam PIS za sojusz z Samoobroną.Teraz skreślam resztki za zajęcie mediów.
Nie pisałam jeszcze nic w tym wątku . Ale poruszę kilka tematów .
Mieszkam bardzo blisko ( 5 minut piechotą ) od Żwirki i Wigury , drogi która biegnie od Okęcia . Na Okęcie autobusem 10 minut . I tak się jakoś 3 razy złożyło , że wracałam z pracy raz z uczelni tuz przed przejazdem trumien tą ulicą . Skoro już tam byłam , zostałam by oddać im hołd . Porażający był widok w sumie 60 karawanów i trumien ... Gdy wieźli Prezydenta również byłam , ale dzięki w sumie koleżance , która do mnie przyjechała , bo nawet nie wiedziałam o której godzinie będą go wieźli . Popołudniu mimo , że nie cierpię takich "spędów" wraz z nią pojechałam pod Pałac Prezydencki by postawić znicz i wpisać się do księgi . Poruszyło mnie to morze zniczy . Ale i niestety już wtedy można było się spotkać z "życzliwością" ludzi . Najgorsze były stare babcie , przypuszczam że "moherowce" - rozpychały się łokciami , wpychały się do kolejki , deptały po nogach i z wielkimi pretensjami , że się śmie stać z nimi w tej kolejce i jak to one nie mają pierwszeństwa . I tu druga sprawa . Od początku nie wierzyłam , że Polacy się zmienią . Skoro nie zmienili się po śmierci Jana Pawła II ? Taka jest mentalność Polaków . Niestety pogrzeb na Wawelu dobitnie mi pokazał , że się nie da . Nie jestem i nie byłam zachwycona tym , że tam zostali pochowani i też uważam , że jeśli patrzą z góry to mają pretensje że nie są w Warszawie - ukochanym mieście obojga pochowani . Niestety we własnym domu miałam okazję się przekonać , że Polacy są jacy są i nic ich nie zmieni . Szczególnie tata nie potrafił umiaru zachować - wyzywał co "mądrzejszych i ich wypowiedzi" , pomysłodawców pogrzebu ( kimkolwiek oni/on/ona są ) i posłów/senatorów/działaczy PIS . Ale kir na antenie miał zawiązany ... Ja osobiście nigdy nie zaakceptowałam ŚP Lecha Kaczyńskiego jako mojego prezydenta , ale w te tragiczne chwile , dni dla nas zachowałam powagę , słuchałam wspomnień - szkoda , że dopiero po śmierci zobaczyłam jakimi ludźmi była Para Prezydencka . I zmieniłam nastawienie w jakiejś swojej małej części do zmarłego Prezydenta . Szanowałam go przez te lata za jeden czyn - budowę Muzeum Powstania Warszawskiego . Zginęli tam moi ulubieni posłowie , których z przyjemnością zawsze słuchałam - Grzegorz Dolniak i Sebastian Karpiniuk . Ale także niejako koleżanka z mojego wydziału , chociaż znałam ją tylko z widzenia i raz kiedyś rozmawiałam . Pod budynkiem wydziału ciągle palą się znicze i wiszą zdjęcia Natalii . Wstyd się przyznać - Rosjan nigdy nie lubiłam , można by rzec nie cierpiałam - niestety wyniosłam to z domu , tak mnie na nich nastawił mój tata . I z początku nie wierzyłam , że premier Putin się zmieni wobec Polski Skoro własny naród miał głęboko gdzieś (vide Kursk) , to czemu nagle do Polaków miałby się zmienić ? Ale dzisiaj patrzę na to trochę inaczej . Teorie spiskowe - jakoś nie wierzę , ale nie wykluczam też - czekam aż śledztwo dobiegnie końca . Byłam wczoraj na Powązkach (leżą tam moi 3 dziadkowie) . Idąc na grób dziadka zawsze mijałam groby pochowanych tam ludzi z katastrof z Lasu Kabackiego i z Okęcia . Teraz obok dwóch rzędów z tamtych katastrof pojawił się 3 rząd - tam pochowani są Ci którzy zginęli pod Smoleńskiem . Ogrom kwiatów , zniczy . I ilość grobów . A przecież to tylko część . Przyjaciółka mi wysłała zdjęcie sprzed cmentarza gdzie pochowany jest Grzegorz Dolniak - morze kwiatów wiązanek wychodzących poza obręb cmentarza . I jeszcze taka jedna kwestia - finanse . Byłam dzisiaj w pracy i miałam szkolenie z Amplico . I babka nawiązała do owej tragedii . W Amplico ubezpieczenia miało 15 osób z pokładu Prezydenckiego Tupolewa . Można było wypłacić rodzinom tylko 4 ofiar (pozostałe 11 osób nie płaciło składek) - w sumie 4 rodziny dostały 800 tyś złotych . To sporo , niestety 11 rodzin nie mogło dostać odszkodowania . Policzyliśmy też na ile 40 tysięcy które dostały rodziny od rządu może starczyć - dla jednoosobowej rodziny , zakładając że utrzymanie na jedną osobę wyniesie 3 tysiące nie starczy na rok nawet .
[quote author=Tania link=topic=20738.msg575780#msg575780 date=1272991947] Tymczasem po cichutku ,pomalutku i już nawet Trójka pluje jadem.
zadawanie pytań innych niż: "czy Lech Kaczyński przymusił pilota tak jak w Gruzji" jest pluciem jadem? 🙄 [/quote] Pisałam wcześniej o nieszczęsnym serialu "W Jezioranach" . Słucham od ponad 40 lat i wiem kiedy pluje jadem a kiedy nie. Zresztą- niech w publicznych mediach będzie miejsce dla wszystkich-w płatnych audycjach wyborczych lub w debatach. Znów bardziej o formę niż o treść mi idzie. O sprzeczność z oficjalnie głoszoną wersją.
Taa, szczególnie w momencie kiedy Sakiewicz twierdzi, że to Rosjanie zaczęli siać plotki o Kaczyńskim przymuszającym pilotów do lądowania... a przecież nie ma absolutnie żadnych przesłanek na to wskazujących. 🙂 Redaktor Sakiewicz to przeanalizował i wie. Atak rakietowy jest nadal prawdopodobny, ale udział ś.p Prezydenta już nie. No i "nie chce stawiać tezy, że Rosja nam kłamie i manipuluje... ale Prawdy to my się nigdy nie dowiemy". 😁 "Czy polskie media stają na wysokości zadania, stawiając trudne pytania stronie rosyjskiej i polskiemu rządowi?" 😁 "Katastrofa odkłamała wizerunek pana Prezydenta i odkłamała polską politykę". 😁 Co chwile: "pewne gazety", "pewne media", "niektóre gazety". 😁 I tak dalej i tak dalej... 🙄
tak btw, to nwet jesli okaze sie, ze to prezydent kazal ladowac w niesprzyjajacych warunkach, to i tak sie nidy tego nie dowiemy- przeciez spoczywa na wawelu, rowny krolom. jesli okazaloby sie, ze ponosi wine za katastrofe, trzebaby go stamtad zabrac, a to bylby skandal. i to jest jedyna teoria spikowa jaka wyznaje 😉
trwa rozmowa w Trójce "Leszek Misiak z Gazety Polskiej, Janusz Kowalski, specjalista od Rosji i Wschodu oraz Maciej Duda z Dziennika Gazety Prawnej Jak Rosjanie przedstawiają tragedię pod Smoleńskiem i dlaczego tyle informacji okazało się nieprawdziwych? Jak Rosjanie chcieliby, żeby Polacy i opinia światowa widzieli tę tragedię? Dlaczego tyle informacji podanych przez Rosjan okazało się nieprawdziwych? Czy jest to celowe mataczenie? Co chcą uzyskać Rosjanie?" m.in.: dlaczego tuż po katastrofie podano informację że trzy osoby przeżyły? dlaczego podano nieprawdziwą godzinę katastrofy, mimo że urządzenia zarejestrowały faktyczną?
(tak, tak, wiem, niedobre, nieobiektywne, ograniczone, rusofobiczne oszołomy 😁. jak można w ogóle zadawać takie pytania, a fe)
Daj spokój Dempsey, bo zaraz zostaniesz zostaniesz za szufladkowana tak, jak ja, jako ,,moher",( mimo ,że nie chodzę do kościoła, nie słucham radia Maryja, i do tego nie noszę wełny moherowej).Szkoda nerwów.
hehe titina, jestem żelazny moher i siedzę na własnym dowodzie zeby mi go nikt nie podprowadził 😁
czuję się jakbym oglądała wojnę na spiski 🤔wirek: dziś www.gazeta.pl, artykuł na pierwszej stronie "Czarne skrzynki Tu-154 zarejestrowały głos piątej osoby w kokpicie?" (w odnośniku na głównej brak pytajnika w tytule, co jest znamienne) a dla równowagi www.rp.pl również na pierwszej stronie ma tekst "Dziwne wnioski z sekcji" - opis protokołów z sekcji zwłok ofiar wykonanych w Moskwie
A widzieliscie reportaż, o miejscu tragedii? Ludzie zbierali kawalki samolotu i rzeczy osobiste ludzi, ktorzy zgineli. Widac jak Rosje i nasz kraj to interesuje.... 🤔wirek: Malo tego miejsce nie jest zagrodzone i strzezone. Myslalam zawsze ze powinni zbierac wszystko co tam pozostalo, zeby sprawdzic kazdy szczegol, coz widac ze jednak nie. Nawet pieniadze tam byly, ciekawe ile zlodzieje nakradli... 🙄
Czy tylko ja się uśmiałam i spłakałam na tej 'piosence'? No Wojewódzki może trochę pojechał, ale on chyba jeden z niewielu dziennikarzy, który wali z prosto z mostu. O przepraszam jednym z niewielu? Chyba jedynym.