Forum towarzyskie »

Samolot z prezydentem rozbił się!!!

Presja, Jezeli mialabym wierzyc, ze Rosja nas zaatakuje to zamachy na naszych oficjeli, tym bardziej uznalabym za mozliwe. No i to, ze nie znamy albo nie rozumiemy czyichs  motywow nie znaczy ze one nie istnieja. Po co komu byla potrzebna spektakularna smierc Litwinienki? Od poczatku nie bylo mozliwosci zeby wykluczyc zamach i dalej nie ma takiej mozliwosci. Rosjanom wcale na tym nie zalezy.
Strzyga, szczerze mówiac załamujesz mnie  😵

nie mam 15 lat i kręconych włosków, uzywam mózgu, oczu i uszu; do myslenia patrzenia i słuchania. nie mam na górze zamontowanej klapki która mozna otworzyc, tamze nafajdac i zamknąć 🙄
dlatego ty pozostań w swoim swiecie a ja w swoim, tak bedzie bezpieczniej dla kazdej z nas  🥂

(w sumie dobrze ze zmieniłas swój post, w którym nazywasz mnie smieszną 😉 jeszcze musiałabym ci napisac ze "gópia" jestes albo coś 😀 )
Bo jak tak sobie czytam te Twoje posty, tą zapalczywość, zaślepienie i zarąbistą agresję, wolę obie wmawiać, że jesteś śmieszna, a nie niebezpieczna dla otoczenia. Dlatego też wolałam wyedytować wpis, żeby się nie okazało, że mnie kiedyś napadniesz w ciemnej uliczce (na jajach mnie nie powiesisz, bo płeć mam niedobrą), bo nie wierzę w spisek.
szepcik, samolot w chwili katastrofy miał 10 ton paliwa. Podobno połączyło się z mgłą i wyparowało 🙂
Strzyga, 😂 poprawiłas mi humor, z pewnoscia jestem niebezpieczna dla sPOłeczeństwa bo jeszcze cos komus mogę wytłumaczyc , ale przeciez ciebie to nie dotyczy...

nie lękaj się zatem dzieweczko  :przytul:
no dobrze,

załóżmy, ze był zamach, że Ruskie sobie to zaplanowali,
że te "samobójstwa" nie są przypadkowe, że Ruscy nami manipulują,

to co mamy zrobić??

prawda jest taka - jesteśmy "pikusiem", żaden zachód nam nie pomoże w razie "w",  bo historia pokazuje, że mają nas w de...

i co jako Polska powiemy - Ty Ruskie zabiliście nam prezydenta
i Ruskie odpowie - a tak, miałem taki kaprys
i co? napadniemy na nich? pobijemy?

będziemy drugim Afganistanem, czy innym krajem gdzie Ruskie go tłuką i wszystkich g. to obchodzi, bo nie ma tam ani gazu, ani ropy
Dodo, Twojego posta też z chęcią bym polubiła!  😉

Zróbmy pospolite ruszenie, widły w garść, do Moskwy na Putina!  🤔wirek:
Duniuu - no nie wytłumaczysz, bo musiałabyś mieć argumenty i w dodatku musiałabyś umieć je rzeczowo przedstawić, nie odwołując się do krwi na rękach, biegania na smyczy i wieszania za jaja, dlatego też ustępuję Ci pola w tej dyskusji, gdyż wolę sobie poczytać o przemianach cywilizacyjnych na przykład. Polecam i Tobie lektury z tego zakresu ( na pw mogę Ci podać parę ciekawych tytułów), znajdziesz wytłumaczenie kwestii, które obecnie sprawiają, że wpadasz w histerię - na przykład dlaczego padają zakłady produkcyjne, dlaczego zmiana z produkcji na usługi jest dobrą zmianą z punktu widzenia państwa i wiele, wiele innych ciekawych historii =)
generalnie będąc takim krajem wypier.kiem - a tak niestety jest musimy lawirować, iść w układ, szereg układów
jakoś dziwnie Amerykany wiz nam nie znoszą => mają nas w d.e inni mają swoje problemy,
jesteśmy pod wieloma względami państwem II lub III kategorii

oczywiście polityka Tuska nie jest idealna, jest kulawa, czasami sprzeczna, niezrozumiała ale nie znamy tego co jest w środku...

kiedyś czytałam - kilka lat temu wywiad z pewnym ministrem (w trakcie wywiadu ministrem już nie był) - nawet partii której nie darzę sympatią... i on też przed zostaniem posłem "Kozaczył" czego to on nie zrobi, jakie to nieroby były przed nim, że darmozjady, że dopiero on "pokozaczy".... że pokaże itd.
Po czym po zostaniu posłem trafił w machinę - machinę betonu - gąszcz ustaw, prawa, - beton - nagle musiał isć w układy - ja Ci akceptuję to - a ty mi klepniesz tamto - ty mi ta ustawa, ja Ci tamta.
Nagle okazało sie ze z zewnątrz to wyglada jak sielanka - a wewnątrz...

i nie bronię tu nikogo - jak każdy prosty człowiek chce mieć niskie podatki, włożyć coś do garnka, bezpieczeństwo dla siebie i rodziny i konia

Strzyga 🤔wirek: prezentujesz naprawde postawę naprawde godną poddanej premieru tusku, z pewnoscia na twoje artykuły które maja mnie uspokoic przedstawie ci inne które z kolei sprawia ze to ty wpadniesz w histerie

dlaczego zmiana z produkcji na usługi jest dobrą zmianą z punktu widzenia państwa i wiele, wiele innych ciekawych historii

wierze ze te historie beda bardzo ciekawe, nasi dziadkowie tez czytali takie broszurki

to ja ci powiem juz tu od razu nie na pw ze przestawienie państwa z produkcji na usługi jest dobre dla panstwa ale nie tego które sie przestawia, bo zwyczajnie staje sie sie dostarczycielem siły roboczej
państwo musi miec niezalezne od obcego kapitału elektrownie, telekomunikację, przemysł ciężki i to taki który w kazdej chwili mozna przestawic na produkcje broni

dlatego daruj sobie swoje bajki 🤔
Uwierz mi, nie jestem niczyją poddaną. Moje preferencje polityczne zostawiam dla siebie, co pozwala mi  po prostu patrzeć, a nie odrzucać jednej strony jako tej totalnie złej. Dlatego czytam, oglądam i słucham, Ty, właśnie po tym poście widać, odrzucasz od razu coś, o czym przecież w ogóle nie masz pojęcia, bo nie wiesz jakie książki i jakich autorów mam na myśli =)
🙄 nie widziałam ,że były prezydent Kaczyński to była taaaka figura , takiego wielkiego i groznego mocarstwa ,że aż trzeba było dokonac zamachu.
No kurde ,podbudowałam się tzn ,że jestesmy wielcy ,mocni i grozni. 🙇
Dodofon, Ruskie - przyznać się? A w żiiiciu? Kiedyś się to zdarzyło?
W razie W ruskie powiedziałyby: to nie my, to Tusku! I co?
Udowodnić nic się nie da, wojna nam nie grozi 🙂
Strzyga, wystarczy mi ze napisałas o czym traktują  😉

takie publikacje zawsze były sa i bedą, nalezy się jednak zastanowic po co one powstają, w jakim celu usiłuje sie narodowi wmówic ze pozbawienie sie przemysłu i przestawienie na usługi ma byc dobrą zmianą, naprawde uwazasz ze pisanie czegos takiego jest ok? (przez kogokolwiek)

zarzucasz mi smiesznosc, agresje i Bóg wi co jeszcze? a zastanowilas sie moze nad wlasciwym tematem o którym tu rozmawiamy? czy w takim razie dla ciebie te wszystkie przedstawione fakty na temat katastrofy są wyssane z palca? dalej wierzysz w brzoze? bo jesli to był zwykły wypadek dlaczego znikaja swiadkowie? wg ciebie wszystko jest ok, a rzad tusku zrobił wszystko aby nalezycie wyjasnic katastrofe? jesli odpowiedz brzmi "tak", to wybacz ale ja pozwole sobie zarzucic ci cos zgoła gorszego bo ignorancje,zupełną ślepotę oraz brak pojęcia

duunia bardzo Cię lubie wiec prosze nie obraz się ale...chrzanisz. Kto i po co miałby zabijac prezydenta RP? niby po co i tak mu sie konczyła kadencja a szansę na to ,ze ponownie bedzie wybrany była zerowa. Kto i po co zadawałby sobie tyle trudu? Ruscy? No kurcze nie bądz smieszna, Po - a po co? Nie mowię,ze aktualnie rządza Polska dobrze, oj nie, zdecydowanie -nie . Ale spoko i tak wolę PO od PIS. Nie lubię fanatyzmu, nienawisci, pogardy, kłótni itp.
A w teorie spiskowe , zamachowe nie wierzę.
Faza, bardzo Cię lubie wiec prosze nie obraz się ale...chrzanisz. 😀
Mi się akurat wydaje, ze Rosja sporo zyskała na tym zamachu. A nie jestem zaślepioną zwolenniczką teorii spiskowych.  😉
Faza, bardzo Cię lubie wiec prosze nie obraz się ale...chrzanisz. 😀

:kwiatek: dzieki, nie obrazam sie
Fazo:
"(...)Jakkolwiek nieprzyjemnie by to nie zabrzmiało, smoleńska katastrofa
znakomicie ułatwia sytuację Platformie Obywatelskiej i samemu Bronisławowi
Komorowskiemu, a ponieważ skądinąd - na przykład z wynurzeń generała
Gromosława Czempińskiego - wiadomo, że PO znajduje się pod szczególną
protekcją razwiedki, zaś z kolei razwiedka wysługuje się państwom trzecim,
wśród których strategiczni partnerzy zajmują miejsce szczególne, to trudno
się będzie dziwić, że ludziom siłą rzeczy przypomni się pełną mądrości
sentencja starożytnych Rzymian: ,,is fecit cui prodest", co się wykłada, że
zrobił ten, kto skorzystał.

Oczywiście nie ma żadnego dowodu, ani nawet najmniejszej przesłanki,
wskazującej, że smoleńską katastrofę ktokolwiek ,,zrobił", ale gdyby jednak
zrobił, to nie mógłby wykombinować lepszego wstępu do realizacji
scenariusza rozbiorowego, jak obcięcie za jednym zamachem głowy państwu
polskiemu. Wymordowanie oficerów przed 70 laty było elementem podobnego
scenariusza, nawiasem mówiąc, również ustalonego przez ówczesnych
strategicznych partnerów, którzy dzisiaj znowu są strategicznymi
partnerami. Aż się zimno robi na myśl, że historia mogłaby zatoczyć takie
koło, zwłaszcza, że znowu mamy do czynienia z niezwykłym wylewem
krokodylich łez, z ostentacyjnym pokazem obłudy ze strony tych, którzy na
wieść o katastrofie w Smoleńsku poczuli Schadenfreude i ulgę. "

i o teorii spiskowej tak ogólnie:
duunia - a czy ja napisałam, że to w kontekście Polski? Albo w ogóle w kontekście danego kraju? Napisałam jedno zdanie, Ty dorobiłaś teorię. Błędną. Gdzie tu sens, gdzie logika? Pomijając, że zupełnie nie rozumiem, dlaczego w tym kontekście używasz słowa "naród". Tutaj to pojęcie zupełnie nie pasuje.
Mówiłam, że rozmawiać z Tobą dalej nie zamierzam. Nie podajesz argumentów, mylisz pojęcia, dopowiadasz sobie. Nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy.

Jeśli masz ochotę dowiedzieć się czegoś na temat produkcji, usług i całej reszty, zapraszam na pw. Poza wszystkim, zrobił się OT.
Presja nie chodzi mi o to żebyś się obraziła, tupnęła nogą i powiedziała że nie obchodzi cię zdanie innych. W takim razie lepiej żebyś się w ogóle nie wypowiadała 😉
A wracając do tematu - już wspomniałam że nie znam się na polityce, ale myślę że warto byłoby się przyjrzeć rządom PISu w poprzednich latach i ogólnie tego co się działo na scenie politycznej. Ponoć pomysły nie były złe- tylko realizacja i oś działań.
Ale za cienka jestem żeby dyskutować tu o faktach. Chodzi o to, żebyś nie dała się zmanipulować mediom. A niestety żeby mieć wiedzę w temacie, trzeba samemu drążyć, bo TVN raczej prawdziwych informacji nie poda na tacy.
Strzyga? ale rozmowa dotyczy Polski? tak? to po co piszesz jakies durne zdanie w takim razie które na dodatek dyskusji nie dotyczy?

nie dorabiam teorii, odpowiedziałam ci konkretnie, przeczytaj sobie jeszcze raz, i to dla mnie ty nie jestes partnerem do rozmowy, ani tu ani na pw
kajpo - Wybacz, ale nigdzie w swoich wypowiedziach nie przyjęłam postawy "focha" tuptającego nóżką, wręcz przeciwnie takie mam zdanie swoje i nie jest to kwestia mediów. Pisałam to wiele razy powtórzę raz jeszcze, jeżeli Rosja chce coś zatuszować to ewentualne braki bądź błędy lotniska i kontrolerów ale nie jakiś zamach. Wielokrotnie oglądałam różne dokumenty o katarstrofach i wnioski są zawsze takie same: na katastrofę samolotu ma zawsze wspływ kilka lub kilkanaście różnych czynników które pojawiają się w tym samym momencie. Uważam że w tym wypadku było dokładnie tam samo: mgła, błędy kontrolerów, być może rutyna pilotów a może ponaglanie jak w Gruzji przez Lecha Kaczyńskiego bo w końcu miała być transmisja w TVP na żywo, i wiele innych rzeczy. Wiele osób się zastanawia jak to możliwe że rozpadł się na tyle kawałków, ludzie czy ktoś leciał kiedyś samolotem? Przecież lądując ma on ciągle ogromną prędkość a jeżeli dodać do tego fakt że w momencie kiedy byli pewni że uderzą o ziemię, zwiększyli prędkość to chyba jasne że nie mogło stać się inaczej. Wypowiadali się różni ludzie którzy byli tam na miejscu i opisywali że teren w którym rozbił się samolot jest na szprycowany jakimiś wynalazkami z II wojny światowej, a co jeżeli były tam zakopane miny, granaty, zapalniki i któryś przy uderzeniu samolotu o ziemię się uruchomił?

Mam swój mózg i nie potrzebuję ani Donka, ani mediów, ani Kaczora żeby mieć swoje zdanie na ten temat, uważam że publiczne wygłaszanie treści typu "zbrodnia, zamordowano" to jest wstyd dla naszego kraju. Nie rozumiem jak można dać się ponieść emocjom i zrobić sobie pożytek z telewizji na uwewnętrznianie takich bzdur nie mających żadnego realnego podparcia. Według mnie to bałamucenie ludzi,i szprycowanie ich nienawiścią, przez dziesiątki lat odgrzewano temat zbrodni Katyńskiej nawołując do nienawiści Rosji i do czego to doprowadziło, ano właśnie do Smoleńska.

bobek - Ale ja nie napisałam że to Rosja zaatakuje Polskę, to Polska robi wszystko by wypowiedzieć wojnę Rosji i założę się że gdyby dziś to Kaczor był prezydentem byli byśmy od włos od takich obrazków.

I proszę nie przekonujcie mnie że jestem ślepa, że wierzę w Donka i takie tam, patrzę na to realnie i wg mnie gdyby Putin chciał się pozbyć Lecha to na pewno nie wymoczył by palców w takie gówno w którym bez przerwy ktoś by grzebał, uważam że ma trochę więcej rozumu i zapewne zrobił by to po "swojemu" i nie koniecznie z taką pompą. Zresztą on Lecha i taką Polskę mógł by palcem zgnieść na drugie śniadanie i nie sądzę żeby aż tak mu ciążył ktoś kto w tamtym okresie nie miał szacunku jako prezydent i był przez społeczeństwo nagminnie wyśmiewany.

A jeszcze apropo śmierci pilotka JAKA, dlaczego nikt nie bierze pod uwagę ewentualności takiej : Jarek i PiS nagminnie suszą mu głowę, mówiąc że ma zeznawać tak i tak, bałamucą go do tego stopnia że facet nie wytrzymuje i wiesza się - bo wiecie kłamstwo wypowiedziane 100razy staje się prawdą ale nie koniecznie każdy umie sobie z powielaniem kłamstwa poradzić. I sorry ale nie zdziwiłabym się gdyby te zdjęcia w necie, powieszenie i takie tam były sprawką PiS-u a wszystko po to żeby namieszać ludziom faktycznie w głowach.
Presja, no ale jak to sobie wyobrazasz, to wypowiadanie wojny. Panstwo prawie bez wojska atakuje potege militarna wyposazona w "bombki od A do N"?
bobek, ja ta wypowiedz Presji odebralam tak, ze chodzi o to, ze Polska prowokuje Rosje, zeby Rosja nas zaatakowala czy zareagowala w jakis inny rownie przyjemny sposob.  I zgadzam sie z tym (tj. Ze stwierdzeniem, ze Pl prowokuje), tylko ze w ogole nie widze celu takiej prowokacji, bo tylko ostro dostaniemy po dupie, ale Kaczor ma na pewno jakis super cudowny plan na to, co zrobic jak juz sie Rosja wkurzy.
Rosja nas nie zaatakuje. Chociażby z tego powodu, że jesteśmy w NATO, a to już pewien problem nawet dla Ruskich. Natomiast mącenie w sprawie katastrofy jest jak najbardziej na rękę ruskim. Słaba, skłócona Polska jest w ich interesie. A gdybyśmy wypowiedzieli im wojnę, to już w ogóle tak jakbyśmy podali im się na tacy, bo NATO odcięłoby się od nas jako agresora. Tak na prawdę nawet gdyby Putin oświadczył, że własnoręcznie zestrzelił tupolewa z procy, to militarnie i ekonomicznie możemy Rosji naskoczyć. 

Obecne podkręcanie afery wbrew pozorom jest też na rękę Donkowi, bo znów może straszyć elektorat nieobliczalnym Jarkiem, który po dojściu do władzy gotów jest ruszyć z szabelką na bolszewików. A wszystkie wasze konie Jarek wcieli do kawalerii 😁
kajpo - (...) że teren w którym rozbił się samolot jest na szprycowany jakimiś wynalazkami z II wojny światowej, a co jeżeli były tam zakopane miny, granaty, zapalniki i któryś przy uderzeniu samolotu o ziemię się uruchomił?

(...)przez dziesiątki lat odgrzewano temat zbrodni Katyńskiej nawołując do nienawiści Rosji i do czego to doprowadziło, ano właśnie do Smoleńska.

1) interesujące - szczególnie wobec obecności w bakach 10 ton paliwa 🙂
2) nikt nie "odgrzewał" zbrodni katyńskiej bo sprawa nie była i nie jest zamknięta. Mylę się, sądząc, że o "pójściu dalej" i wybaczeniu można mówić gdy winowajca przyzna się do winy(!) i (!) poprosi o wybaczenie? Jak możesz pisać w ten sposób? Gdy żyje masa ludzi, którzy stracili tam ojców a ci ojcowie nadal są uznawani za zbrodniarzy (Rosja rehabilitacji niewinnych ofiar nadal nie planuje).

Wyjaśnił ktoś w końcu co się stało z paliwem?

Dziś (taki dzień refleksyjny) próbowałam się sprawie przyjrzeć obiektywnie, co wiem na pewno. Samolot się rozbił. Zginęli wartościowi ludzie. Zniszczenia były ogromne. W samolocie były duże ilości paliwa - co się z nim stało? jasnego wyjaśnienia nie ma.
W przebiegu/zapisie ostatnich chwil lotu faktycznie brakuje kilku sekund - opierając się na oficjalnych stronach - od ew. uderzenia w brzozę do zetknięcia z ziemią musiały minąć min. 4 s, każdy może sobie sam wyliczyć: droga, prędkość, czas - proste. Zapis urywa się wcześniej. Naprowadzanie samolotu było dalekie od doskonałości (szczególnie potwierdzanie właściwej ścieżki, gdy właściwa nie była - piloci Jaka w sumie "trafili" w lotnisko bo... zobaczyli bramkę). Organizacja zabezpieczania miejsca katastrofy, dokumentacji, potraktowania ciał ofiar, późniejszego zabezpieczenia - chyba skandal jest najtrafniejszym słowem? Najbardziej wstrząsnęły mną uwalane ziemią plakietki identyfikacyjne i skocz, którym były mocowane, dowodzące, że ciała były ciągnięte po ziemi już po wstępnej identyfikacji a nie z pietyzmem przenoszone = makabra.

Tyle wiem. Coś z tego (ostatni akapit) można podważyć? Mylę się gdzieś? Chętnie zweryfikuję świadomość.

Jeszcze jedno mnie zastanawia. Sprawa jest poruszająca, a dochodzenia - jak to jest, w sumie: zamknięte czy otwarte? Bo jeśli zamknięte, co stoi na przeszkodzie, żeby zrobić solidny program informacyjny, przedstawić w nim wszystkie wątpliwości, kontrowersyjne opinie i je rozwiać? A jeśli otwarte - to nie można mówić, że sprawa zamknięta i jedynie jest "wyciągana"? Bo... trwa dochodzenie. Jak to w końcu jest?
Formułując te refleksje starałam się opierać na chłodnym rozsądku, w oderwaniu od osobistych poglądów/uprzedzeń. Podkreślam: chętnie moje refleksje zmodyfikuję. Pod wpływem... niepodważalnych argumentów (albo chociaż rozsądnych) i faktów.
edit: małe poprawki
halo, tak jak ja to rozumiem: podejscie bylo przeprowadzane na echolatarnie, urzadzenia pokladowe, a samo ladowanie powinno byc przeprowadzone po prostu na wzrok. Przecenia sie role wiezy moim zdaniem. Chociaz kiepska kontrola lotow jest kolejnym kamyczkiem do ogrodka Rosjan, to w zasadzie gdyby nie bylo zadnego ruchu lotniczego poza tym jednym samolotem, powinien on moc bezpiecznie wyladowac lub odejsc na drugi krag.

ooops edit: zabraklo koncowki zdania "powinien on moc bezpiecznie wyladowac lub odejsc na drugi krag bez pomocy wiezy.

A wszystkie wasze konie Jarek wcieli do kawalerii 😁

😂
Biorac pod uwage ze poprzednio straszyl panstwem policyjnym, po to by samemu zostac rekordzista Europy w ilosci podsluchow, to moze rzeczywiscie czas zaczac kryc kobyly po lasach albo dostawiac im pszczoly do nog 😉
Według mnie to bałamucenie ludzi,i szprycowanie ich nienawiścią, przez dziesiątki lat odgrzewano temat zbrodni Katyńskiej nawołując do nienawiści Rosji i do czego to doprowadziło, ano właśnie do Smoleńska.

Presjo, nie chce mi się odnosić do reszty twojej madrej wypowiedzi, bo nie mam siły...ale temat Katynia daruj sobie jeśli nie wiesz o czym mówisz, może ewentualnie poczytaj trochę o tym co tam się stało, moze to rozjasni ci troszke w głowie...

I proszę nie przekonujcie mnie że jestem ślepa, że wierzę w Donka i takie tam, patrzę na to realnie i wg mnie gdyby Putin chciał się pozbyć Lecha to na pewno nie wymoczył by palców w takie gówno w którym bez przerwy ktoś by grzebał, uważam że ma trochę więcej rozumu i zapewne zrobił by to po "swojemu" i nie koniecznie z taką pompą. Zresztą on Lecha i taką Polskę mógł by palcem zgnieść na drugie śniadanie i nie sądzę żeby aż tak mu ciążył ktoś kto w tamtym okresie nie miał szacunku jako prezydent i był przez społeczeństwo nagminnie wyśmiewany.

A jeszcze apropo śmierci pilotka JAKA, dlaczego nikt nie bierze pod uwagę ewentualności takiej : Jarek i PiS nagminnie suszą mu głowę, mówiąc że ma zeznawać tak i tak, bałamucą go do tego stopnia że facet nie wytrzymuje i wiesza się - bo wiecie kłamstwo wypowiedziane 100razy staje się prawdą ale nie koniecznie każdy umie sobie z powielaniem kłamstwa poradzić. I sorry ale nie zdziwiłabym się gdyby te zdjęcia w necie, powieszenie i takie tam były sprawką PiS-u a wszystko po to żeby namieszać ludziom faktycznie w głowach.

Po pierwsze sama tworzysz spiskową teorię, kierując się niczym innym, jak uprzedzeniami, a po drugie to Putin jest we własnym kraju podejrzany o takie zbrodnie i ma to głęboko w poważaniu, to i grzebania w sprawie Smoleńska nie obawia się w ogóle. Ba, cieszy się , że Polacy się kłócą między sobą, bo to osłabia państwo. A co do wyśmiewania prezydenta Kaczyńskiego, to wina leży w celowym działaniu pewnych mediów i ci którzy dali się zmanipulować, to wyśmiewali, bo zamiast mózgu mają/mieli orzeszek, i to laskowy ! 
duunia  👍
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się