Nie wiem czy jest taki wątek.. szukałam ale mi nie wypluwa nic.
Więc prośba do Was.
Na czym to polega, kto był , kto pracował Wiem tyle , że są to staże nie mające nic wspólnego z tymi w PUP... są to staże odbywające się w instytucjach Unii Europejskiej. Jak się tam dostać? Gdzie składać aplikacje? Jakie są kryteria oceny i kto decyduje o przyznaniu stażu? Jak wygląda składanie aplikacji i co ona powinna zawierać? Przede wszystkim w jakich instytucjach w Gminie i Powiecie można złożyć dokumenty.
Słyszałam, że gra jest warta świeczki bo płacą no nie mała kasę jak na stażystę a i że praca jest po takim okresie pewna.
Jeżeli w którymś w stwierdzeniu się mylę , proszę o wyprowadzenie mnie z równowagi 😂 błędu ;]
Oj żebym ja kumała tak dobrze angielski jak niemiecki ;]
np. mamy w mieście jakaś jednostkę zajmującą się np. dopłatami z Unii.. nie wiem czy to przypadkiem nie jest EFS. Budynek, biuro i ładnie poubierani ludzie z nosem w komputerach ;] I chciałabym odbyć tam staż unijny... Idę tam i co? mówię- Hej Misie 🙂.. wyślijcie mnie na staż do was ;] A oni robią wielkie oczy i... 😵 Chciałabym fachowo podejść do sprawy z wiedzą, która powala na kolana 😀 ps. tylko nie każcie mi googlować bo i tak nic nie kapuję z tego 🙂
Jeśli chodzi o ten staż z mojego linku to on dotyczy Komisji Europejskiej, przeważnie w Brukseli. Więc chyba mówimy o dwóch innych rzeczach, na temat innych nic nie słyszałam.
Chodzi Ci o instytucje w Polsce zarządzające środkami unijnymi? Np. na Dolnym Śląsku może to być np. Dolnośląska Agencja Współpracy Gospodarczej
Napisz proszę co rozumiesz pod tym pojęciem to będę mogła bardziej pomóc. Czy chciałabyś mieć staż w firmach pozyskujących środki, rozliczających a może w instytucjach zarządzających alokacją środków i przeprowadzających nabory wniosków o dofinansowanie. Może wskażesz jakie programy Cię interesują?
Np. Chciałabym iść na staż unijny do Agencji Rozwoju Arelg... - gdzie mam zanosić podanie na taki staż, jak wygląda rekrutacja i co napisać w podaniu? ... zaznaczam nie ma to nic wspólnego z urzędem pracy i ich stażami.
Jeżeli chodzi o tego typu Agencję jaką jest ARLEG to proponuję osobiście udać się z przygotowanym już CV i spytać o taką możliwość. Jeżeli nie osobiście to zadzwonić. Z pewnością udzielą takich informacji.
W naszym województwie chętnie przyjmują na tego typu staże, z tym, że są one bezpłatne...
Pisze u mnie 🙂 tzn. warmińsko - mazurskie, bo to jest specyficzny region. (duże bezrobocie, rynek pracodawcy)
Powiem szczerze, że jeżeli nie miałaś nic do czynienia praktycznie w tym zakresie to naprawdę mocno bym się zdziwiła taką stawką. Ale warto spróbować, popytać. Bo jeżeli płacą to nie dość, że dużo się nauczysz to i zarobisz. 🙂
Daj proszę znać czy jest tak jak mówisz. Pozdrawiam
Mam pytanie czy odrobienie stażu unijnego liczy sie jako obrobienie stazu z urzędu pracy. Bo wiem ze po 5 latach jak się nie pracuje w swoim zqwodzie lub się nie obrobiło stażu to się traci uprawnienia do wykonywania zawodu. Więc jak obrobie stażu unijny to będzie ok. Czy trzeba odrobić z urzędu pracy. 😉