Dziękuje Polonez :kwiatek: Kucyk Faktycznie ma inne oczy niż jak przyjechał, nawet myślałam że nie widzi. Miał taki pusty wzrok. Teraz jak kucam przy nim widać piękne duże mądre oczy które już nie patrzą pusto nijako. Bardzo mnie to cieszy. Imie wybrałaś trafnie bo już bardzo ładnie reaguje na nie jak go zawołam nawet z daleka. ładnie wchodzi do siebie jak powiem-na miejsce- i cudownie rży jak rano wchodzę aby dać mu owies🙂
Hija kosiarka to ten adoptowany (fiordo-konik polski) na nim nie jeżdżę. Dropsik ma być wierzchowcem dla mojego syna który jest nieśmiały a jako mama hipoterapeutka wpadłam na pomysł że jeżeli nauczy się jeździć konno(no powiedzmy) to go to dowartościuje. Chcę aby nauczył się też że to obowiązek i ciężka praca. Najpierw jednak czeka mnie ciężka praca aby Dropsika wychować i ujeździć(mam zamiar posłużyć się 12 latką od sąsiadów która dobrze sobie radzi w siodle).No i bardzo mi miło że to paskudne zaniedbane maleństwo kupione niedawno od handlarza tak sie podoba(już nie jest zaniedbany) :kwiatek:
Frania - niesamowity ten kucyk i ta grzywa.... Pięknie wygląda na dwóch ostatnich zdjęciach🙂 już nie mogę się doczekać aż moja chudzinka będzie tak wyglądać. Narazie ma duży brzuszek od sianka a reszta jeszcze drobniutka. Nie ma szyi klaty zadka 😕mam nadzieje że jak zrobi się cieplej to szybciej nabierze ciałka i zgubi to długaśne futro z pod którego go nie widać i zbiera się na nim całe sianko jak je z dużymi końmi. Wklejam zdjęcie z kozunią pierwsze "baran baran buc" i drugie kozunia pozuje🙂 czuje się trochę jakbym miała ekipę z filmu : " Zebra z klasą"
MAM jedno pytanko Czy zna ktoś Klacz Bombonierke jej matką jest Bajka Chciała bym sie jak najwiecej o niej dowiedzieć jest to matka mojej klaczy ale nigdzie nie moge znaleść informacji ,zdjeć . Prosze pomóżcie .
A wracajac do tamtego to postaram sie czytelnie sprecyzowac
Klacz kasztanka + siwy Wartownik = klacz kasztanka + izabelowaty ogier = klacz kasztanka + konik polski = klacz konik polski +izabelowaty ogier =bułaną klacz Dominike z pręga (kasztanka i konik polski rodzice) klacz ciemno myszata +izabelowaty ogier = izabelowata klaczka bez pregi Czy te wcześniejsze mieszanki moga dać izabelowatego potomka Izabelowaty ogier przekazuje większości przypadków maść ,na 4 żrebaki prawdopodobnie po tym ogierze 1 kasztan identyczny jak matka był
Jeśli masz na myśli Dominikę od Myszy (Dykcji) to ojcem był konik polski Forest bodajże miał na imię. Masz dane Bajki? Czy chodzi o karo-srokatą klacz, z rocznika hmm... '93 chyba to mogę dokładnie napisać na PW.
Stoimy w Starym Młynie w Wilczkowicach. Ma 10lat, 147cm i jest strasznym żarłokiem. Aktualnie wracamy do pracy po kontuzji ( miał zerwane ścięgno ), jest bardzo skoczny i chętny do pracy. Wczoraj z niego spadłam bo strasznie brykał. 😁
niemiłek świetne kucory, szczególnie podoba mi się oryginalnie umaszczona Frytka 🙂 Gdzie stoicie? izunia całkiem spory ten Twój kucyk - po jakich rodzicach?
niemiłek, wiadomo, na swoim najlepiej 🙂 izunia, no to faktycznie prześmieszny miks wyszedł, bardziej bym w hc celowała niż ślązaka 😀 jett, co to? Jakie do Kulki podobne 🙂
Orzeszkowa - piękny kucyk i piękne widoki z tyłu 🙂 Jett - fajne ma umaszczenie i ładną budowę ma ten NN ek🙂 Propos umaszczenia to Drops niby miał być kary ale dziś w słońcu to bardziej brąz niż czerń na tym długaśnym futerku był. I zaczął już szkołę dobrych manier idzie mu dobrze. poza tym wczoraj ciągnął oponę bez żadnych sprzeciwów a dziś na parę sekund posadziliśmy synana niego także stał spokojnie. Zapowiada się całkiem grzeczny koń 🙂 Jakie on ma umaszczenie?
Hipka2, dziękujemy 🙂 Wiesz, Twój maluch może być skarogniady, ale takie przebarwienia na sierści (+ złe warunki bytowe do tej pory, jeśli dobrze kojarzę) mogą przemawiać za niedoborem miedzi i innych mikroelementów pewnie też.
EDIT/ Coś mi świta jeszcze, że amoniak może tak odbarwiać sierść - miał okazję leżeć dużo w boksie na mokrym?
hmmmm z tego co widziałam od spodu(czytaj skorupa od odchodów) najprawdopodobniej miał kiedyś bardzo brudno tam gdzie stał. Skorupę już dawno obciełam no ale właśnie jest tak śmiesznie brązowy... w ogonie i grzywie też dużo brązu. Zaciekawiłaś mnie tymi niedoborami nawet nie wiedziałam o takiej zależności. Na późną wiosnę chcę go ogolić i ciekawe jaka sierść odrośnie.
No tak mi świtało, dawno temu widziałam kobyłę tak zagnojoną, że nawet ogon do połowy miała odbarwiony 🤔 O niedoborach (i nadmiarach) było sporo w wątku kopytowym - polecam wrzucić w nim w wyszukiwarkę hasło miedź czy suplement z miedzią i poczytać 😉